2010. május 15., szombat

Darkness: Dachau

Először is: szeretnék elnézést kérni az inaktivitásomért. Az utóbbi 2 hétben elég sok (magánéleti)problémával küzdöttem meg. Ezek nagy részén már túl vagyok,így újra tudom folytatni a publikálást.

Dachau

A bajor fővárostól kb. 15 km-re található a náci koncentrációs táborok prototípusa. Dachauban 1933-ban (nem sokkal Hitler hatalomátvétele után) egy elhagyott iparterületen hozták létre. A Reichstag felgyújtása után a nácik elkezdték megsemmisíteni a politikai ellenfeleiket, a gondolkodókat, ellenzőiket. Himmler (akkori müncheni rendőrfőnök) kinevezte Theodor Eickét parancsnokká. Ő találta ki azokat a szabályokat, melyeket később minden táborban alkalmaztak. Eicke határozta meg az egy fogolyra jutó tér nagyságát, az élelem mennyiségét, a barakkok és a szögesdrót méretét valamint a napirendet. Az ezt követő 12 évben SS őrök ezrei Eicke instrukciói alapján ellenségként kezelték a foglyokat, akikkel szemben a legkisebb lazaság, jóindulat tiltott dolog volt. Sőt büntetendő!

A "hosszú kések éjszakája" után a nemzetszocialista terror fő eszköze lett. A tábor neve félelmet keltett az emberekben. Sok másképpen gondolkodó nem merte kimondani a véleményét. A háború kitörése előtt előtt szólások is terjedtek a táborról:

"Lieber Gott, mach' mich stumm, daß ich nicht nach Dachau kumm'!" ("Édes Istenem, tégy némává, hogy Dachauba ne kerüljek!"

Egyébként Hitler személyes ellenfelei is itt végezték. Például, Hans Litten jogász.

A tábor 34 barakkból állt. 5000 fogoly volt képes befogadni. 1938-ig 6000 ember érkezett ide. Főleg német kommunisták, szociáldemokraták. A tábor körül SS központot alakítottak ki. Itt a táborokat őrző Halálfejes (Totenkopf) egységeket képezték
ki.

A harmincas években viszonylag normális körülmények uralkodtak a táborban. A foglyokat ekkor még nem akarták halálra dolgoztatni, élelem adagjuk és minőségük elviselhető volt, könyvtárba járhattak, sportolhattak. Többeket "sikeres átnevelés" címén szabadon engedtek. A halálesetek ritkák voltak. Eközben már Eicke kegyetlen szabályain edződő Rudolf Höss, Karl Otto Koch és Josef Kramer, Auschwitz, Buchenwald és Bergen-Belsen későbbi parancsnokai.

1938-ban több ezer zsidó rab érkezett Dachau-ba (kristályéjszaka). Legtöbbjük hamar kiszabadult, de családjukat megfenyegették, így elmentek az országból. A vagyonuk nagy része a nácik kezébe került. Ingatlanaikat, és minden ingóságukat a nácik olcsón megvették.

A háborús években egyre több foglyot szállítottak a táborba. Megugrott a halálozási szám, a helyzet fokozatosan romlott. A tábor körül létrejött ipari komplexumban 165 kommandó dolgozott bútor, ruha és fegyvergyárakban. Egyre rosszabb ellátás, egyre durvább bánásmód mellett.

Több kísérletet is végeztek a foglyokon. Dr. Rascher a német pilóták megfelelő védőruhájának megtervezéséhez több száz fogoly testhőmérsékletét hűtötték vizes tartályokban 25fokra,mások magas légnyomást szimuláló kamrákban haltak meg vagy őrültek meg. Claus Karl Schilling orvos elkezdte az első kísérleteket a malária elleni gyógyszerekkel. 1100 rabot fertőztek meg a betegséggel. Később a dachaui perben 10 halálos áldozatot sikerült bebizonyítani. Schilling 1945 április 5.-éig folytatta a kísérleteit.

Egon Zill 1940-től volt a Schutzhaftlagerführer (a tábor III.osztály vezetője). Egy zenekart alapított, melyben rabok zenéltek. De ez a zene egy újabb kínzóeszköz volt, mellyel tovább sanyargathatták az embereket. Napközben többször kellett német dalokat előadniuk. A halálra, éhezésre és kimerülésre tekintettel cinikus és megalázó volt a zene. Több fogolyt választottak ki, akik nem tudtak németül. Így ők további kínzást szenvedtek el. Kivégzéshez, kínzásokhoz is játszatták a zenekart. Így a brutális tetteikhez kísérőzenét is választhattak. Olykor saját zeneszámaikat is előadhatták. Ilyenkor sikerült egy kis rejtett csúfolódást a dalokba ültetni, ami segített a raboknak valamelyest talpra állni. Néhány túlélő szívesen emlékezik vissza ezekre az elégtételekre.

A táborrendszer összeomlása után Dachaura fogoly-transzportok ezrei zúdultak. 1944-ben 79ezren, 1945 elején 31 ezren érkeztek, többségük keleti kényszermunkás és zsidó. Az utolsó négy hónapban 15 ezren haltak meg.

1945 április 29.-én megérkező amerikaiak 32 ezer legyengült embert, 8 ezer hullát talált. A sok holttest láttán a feldühödött amerikaiak lelőtték az SS katonákat. A foglyok is tucatnyi őrrel végeztek.

Magyarok Dachauban

Mintegy 20ezer magyar állampolgárt került a Dachaui koncentrációs táborba. Közülük 17ezer zsidó. Szintén ide szállították a Komáromban összegyűjtött cigányok munkaképesnek ítélt csoportjait. Több politikai foglyot és Kállai Miklós magyar miniszterelnököt is. A tábor végnapjaiban érkezett magyarok között az éhség és a betegségek arattak. Sokukat agyonvertek, vagy kivégeztek. Hiányos adatok szerint Dachauban 200ezer fogoly fordult meg. Ebből 32ezren biztosan meghaltak. A lengyelek és németek után a magyarok szenvedték a legnagyobb veszteséget itt. Legalább 5181 magyar zsidó és cigány halt meg. Az összes elhunyt magyar száma elérheti a 6-7ezer főt.


Amerikai katonák Dachau kapuinál.






16 megjegyzés:

  1. Fú... na ez a cikk is bizonyítja, hogy miért nevetséges amikor a magyarok náciskodnak :D

    Miket is ugyan úgy kiirtottak volna. Nevetséges az egész dolog.

    Amúgy nagyon tetszett a cikk és remélem rendbe jön az életed! Most szükségem van az összes szerkesztőre , legalábbis amíg Neo nem lesz aktív!

    VálaszTörlés
  2. Káin:
    -Nagyjából mostmár minden oké. Itt vagyok/leszek mostmár. Sok ötletem van, szal nem hanyagolom el a mortemet.

    A szomszédom nagy náci. Egy Tankcsapda koncertről haza fele mondta, hogy mennyire nem jön be neki a "legjobb méreg" náci fikázós része. Meg hogy a nácik jó emberek. Ja, mondom. Csak ki akartak írtani minket (is).

    VálaszTörlés
  3. Rég volt már nácikról szóló cikk úgyhogy felüdülés volt ezt elolvasni ;)

    Egyébként a hazai náci szimpatizánsokat egyenként lógatnám fel-.-

    VálaszTörlés
  4. Darkness:
    Nagyon tetszett a cikk!!!Engem nagyon érdekel ez a téma.De sosem leszek képes felfogni, hogy ezeknek a tömeggyilkolászásoknak mi értelme.:-s

    VálaszTörlés
  5. nagyon jó cikk volt, nagyon elgondolkodtató... egyet értek Charlotte-al. nem értem mi értelme volt ezeknek. :S

    VálaszTörlés
  6. Tetszett a cikk. Bár engem az ilyen adatok/tények mindig sokkolnak. :S Pedig eddig is rengeteg dolgot olvastam. Ezt egyszerűen nem tudom csak úgy megemészteni.

    A videó alatt, a cikk végén, a kedvenc zongoraművem szól. :)

    VálaszTörlés
  7. Holnap elvolvasom de most egy kicsit közérdekű közlemény:


    Ma Este
    azaz május 16.-án
    Este 21.00-tól a
    A National Geographic-on
    Lesz a Mengele ikrei.
    Szerintem érdekes lesz és szerintem nézéttek meg:D
    Tehát 9 től az NGC-n Mengele ikrei
    csak ennyit akartam.:D
    na megyek szijasztooook^^. jóó8

    VálaszTörlés
  8. Emberi mérhetetlen ostobaság, kegyetlenség. Nem értem, h képes valaki erre. Nem értem a doktorokat, h képesek élőlényeken kísérletezni. És ki az a katona, aki beáll ilyen fajta táborba dolgozni? Elképeszt
    Ha jól tudom még a halottakból készítettek 1-2 dolgot a polcra -szóljatok le, ha hülyeséget mondok..:S
    Hitlerről fogtok írni?

    VálaszTörlés
  9. -Curieuse:

    Azért ezek a katonák be voltak sorozva, az orvosok kényszerítve voltak... ne beszéljünk ilyen könnyedén a témáról mert volt hogy nem volt más választásuk!

    Én fogok de nem úgy mint ők. Bennem van hajlam az ilyesmire. Gyűlölöm a cionista zsidókat és a rohadt cigányokat is. Ez van. ~vállat ránt~

    VálaszTörlés
  10. Madam Curieuse:

    Az a helyzet, hogy az emberek nagyon könnyen befolyásolhatóak.Megfelelő propaganda és érvek hada mellett nagyon könnyen elhisznek és hisznek bármiben, még akkor is ha abban gyilkosságok stb. vannak. Van erről egy könyv is Todd Strasser írta A hullám a címe. Ott egy gimnáziumi tanár indít el egy ilyen nácikéhoz hasonló dolgot, csak azért, hogy megmutassa a tanítványainak, hogy hogyan alakulhat ki egy ilyenfajta mozgalom.Egy egyszerű köszönési-móddal kezdődik és a végére ott is elfajulnak a dolgok, pl. rátámadnak azokra akik nem tagok stb.

    VálaszTörlés
  11. És még egy nagyon fontos könyv: Robert Merle Mesterségem a halál-ja.Egy koncentrációs tábor parancsnokának életéről szól, arról, hogy hogyan tervezte meg a lágereket, a krematóriumokat, a minél nagyobb hatásfokot stb. .De a könyv olvasása közben én egyszer sem borzadtam el attól, hogy éppen min dolgozik, mert Merle olyan zseniálisan írta meg a könyvet, hogy az ember maga is azzal lesz elfoglalva, hogy hogyan lehetne még inkább "tökéletesíteni a rendszert". De önmagában a főszereplő alakja+precizitása+mániái is lenyűgöző. (legalábbis szerintem)
    Ajánlom mindenkinek, akit ez a téma érdekel.

    VálaszTörlés
  12. Ok...számomra akkor is felfoghatatlan mivel én nem tenném. De igaz, ami igaz.

    VálaszTörlés
  13. -Charlotte:

    Erről én is hallottam! Elég durva kísérlet volt.

    -Madame Curieuse:

    Az ember a túlélése és szerettei túlélésének érdekében képes bármit megtenni. Szerintem elég volt a delikvens orvosoknak megemlíteni hogy vannak ilyen olyan felmenői és inkább lett kínzó mit kínzott. stb Tuti volt ilyen is. Hitler sem volt árja. :D

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: