2011. október 31., hétfő

Line : Klinikai kivizsgálás avagy mi örténik ha egy pszichiáterhez kerülünk?

Most arról fogok írni, hogy milyen is egy pszichiátriai kórrajz, hogyan épül fel, miből áll, és mi mit takar. A pszichiátriai kórrajz tulajdonképpen nem különbözik sokban a szomatikustól, a beteg beszél az orvos hallgat. Amilyen keveset beszél annál többet ír vagy szűr le. Ennek egy speciális formája a pszichoanalízis ahol csak a beteg beszél.

A pszichopatológia a pszichiátria diagnosztika lelke. Az alapjelenségek ismeretétől a kórszerű kórisme felállításáig és a beteg teljes megértéséig hosszú az út. Korrekt diagnózis nélkül nincs elfogadhatóan megalapozott kezelés sem. Az orvos-beteg kapcsolatban a két fél egyetlen kommunikációs rendszerré válik. Ezután jöhet a kórrajz :



A kórrajz szerkezete :

-felvétel körülményei
-exploráció( megfigyelés )
-családi anamnézis
-egyéni anamnézis
-gyógykezelési terv
-összefoglalás

A kórrajz kiemelt része a pszichiátriai státusz leírása.:

- Alkat (piknikus, leptosom stb stb ),
-hangulat, közérzet, motiváció
-örömérzésre irányuló kereső viselkedés
-beszéd
-betegségtudat
-együttműködés és ezek formái : titkoló, ellenséges stb stb
- megküzdési mechanizmusok
-kémiai szerektől való függés
-belső késztetés, hajtóerő
-emocionalitás
-emlékezés (megjegyző, felidéző, megőrző)
-észrevevési zavarok (hallucinációk, illúziók)
-érzelmi élet
-figyelem (koncentráció, fenntarthatóság, éberség)
-frusztrációs tolerancia (mennyit bír elviselni)
-gondolkodás (alaki és tartalmi zavarai)
-hangulat
-intellektus ( végzettségnek, iskolázottságnak megfelelő? verbális és performatív)
-jellemvonások
-jövőre vonatkozó tervek
-koncentráció
-közérzet
-orientáció,gondolkodás, memória (kognitív funkciók)
-kényszergondolatok, cselekvések
-libidó
-memória
-magatartás
-mimika
-aktív/passzív
-ösztönélet (létfenntartás, fajfenntartás)
-önvádlások
-produktivitás
-realitáskontroll
-szuicid gondolatok
-szexualitás
-személyiség
-szorongás
-tudatállapot ( éberség, intergritás)

Pszichopatológia tőmondatokban :

Tudat:

-Én tudat
-Tárgy tudat : időbeli, térbeli

Beszűkült tudattól a tudatszétesésig (amentia) :

rövidzárlati cselekmény(pl. : Kosztolányi Dezső: Édes Anna)--- Paranoia---Paranoid zavar---Szkizofrénia---Delírium---Amentia

Érzékcsalódások :

1. Illúzió : kórósan meghamisított valós észrevevés
2. Hallucináció : inger nélküli érzékelés

2.1 Valódi hallucináció : inger nélküli kóros észrevevés, amely a valódi érzet minden sajátosságával rendelkezik, külső térbe vetül, a beteg reálisnak ítéli meg. Formái : akusztikus, vizuális, kórós szervérzések, vexier( pl. látja a bogarat a testén és odacsap), ízlelés.

2.2 Pszeudohallucináció : -mintha- hallucináció

Gondolkodási zavarok:

1. Alaki zavarok : kvantitív : felgyorsult vagy lelassult
2. Tartalmi zavarok : (körülírt gondolkodási zavarok) : fóbia, kényszergondolat, téveszme( doxasma)


Teljesítménytesztek :

- Intelligencia teszt : Weschler féle intelligenciateszt, legismertebb és legnépszerűbb, az intelligenciakvócia (IQ) fogalma Stern nevéhez fűződik.

-Személyiségtesztek :

_MMPI, Minnessota Personality Inventory magyarul : Minnessota többdimenziós személyiségleltár. 550 állításból áll, a válaszok : igaz, nem igaz és nem tudom. Tartalmazza a hipochondriát, depressziót, hisztériát, pszichopátia, paranoiai stb stb

_ Rorschach próba : svájci pszichológus dolgozta ki a foltértelmezési próbát mely ma is a a legelterjedtebb, az eljárás lényege, hogy a vizsgált személy jelentést adjon a valójában jelentés nélküli foltoknak, Rorschach először geometriai mintákkal próbálkozott de azokat túlságosan rendezettnek találta ezért döntött a tintafoltok mellett. Tíz táblából áll melyek tengelyesen szimmetrikusak, a képek úgy jöttek létre, hogy Rorschach tintát csepegtetett a papírra, félbehajtotta majd szétnyitotta, öt kép elkészítésekor csak fekete, két képen fekete piros, az utolsó háromnál pedig különböző színeket használt.



_Mondatbefejezési technikák : Az eljárás során a vizsgálati személynek be kell fejeznie egy mondatot pl.: ''Minden ember...'' vagy ''Legjobb lenne, ha...''

_Farajzteszt : ennek során a páciensnek egy fát kell rajzolnia

_ Lücher teszt : A színek érzelmeket fejeznek ki, e teszt során 7 táblát mutatnak melyek fehér kartonon 2x2cmes színes vagy szürke négyzeteket ábrázolnak, a személy feladata, hogy rangsorolja.

4 megjegyzés:

  1. Na ez ismét érdekes volt, van ezekről pár emlékem az biztos :D

    VálaszTörlés
  2. Tényleg érdekes lett! ^^

    VálaszTörlés
  3. Még nekem is vannak emlékeim ilyenekről. Kimaradt a felsorolásból az amikor arcokat mutatnak és döntsd el melyik a szimpatikusabb (mogorva, dühös, mosolygós, stb. arcok). Arra volnék kíváncsi, hogy a Rorschach próbán mit jelent az amikor a pacákból nem tud kiolvasni valaki semmit, már mint az "egész" pacában semmit nem, hanem csak egyes részeiben lát valamit. Én komolyan csak a denevér pacát ismertem fel amit a filmekben is "reklámoznak", csupán azért, mert a többiről semmi nem jut az embernek az eszébe...

    VálaszTörlés
  4. Jaj, istenem, én is akarok egy teljes pszichiátriai kivizsgálást! :D Annyira kíváncsi vagyok, mit állapítanának meg - mert valami szoftverhiba van, az biztos, és nem is kevés. Mondjuk, valószínűleg Borderline lenne az eredmény, de ki tudja... Akarok róla papírt! És a teszteket is marhára élvezném.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: