2011. október 9., vasárnap

Line : Genetika, neurotranszmitterek és a pszichiátriai betegségek kialakulásának biológiai tényezői 1.

Vágjunk is bele és kezdjük a genetika és a környezet kapcsolatával.

Amikor ezeket vizsgáljuk, nem szabad szem elöl téveszteni a pre vagy perinatális (szülési halálozás), fertőző, táplálkozási vagy droghasználatból fakadó génexpressziót. Másik félreértés forrása lehet ha a családi előfordulásból automatikusan CSAK genetikai okokra következtetünk. Egy betegség családon belüli átadása és halmozódása lehet magatartási minta, szociális értékek átvétele.



Az átörökítés módjára két alapmodell áll a rendelkezésünkre :

- egy (major) gén
- azt feltételezi, hogy egy gén áll a betegség kialakulásának hátterében, a környezeti hatások kizárva
- multifaktoriális poligén modell - kettő vagy több gén együttes hatása

Kevés pszichiátriai betegség esetében valószínű, hogy monogénes eredetű. Általában több gén együttes hatása játszik szerepet a betegség létrejöttében, ezek tekinthetőek hajlamosító géneknek.

[itt most az általános genetika következne kromoszómákkal és transzkripcióval..]

Populációs genetika :

Populációs genetikáról beszélünk ha a családon illetve egy népességen belül vizsgáljuk az örökletes hatásokat. A vizsgálat kiindulópontja a betegség vagy tünettan (fenotípus) és ennek előfordulásából következtethetünk a családi háttérre (genotípus) .

-Családvizsgálatok :

Azon az elven alapulnak, hogy ha örökletes tényezők szerepet játszanak egy betegség kialakulásában akkor, akkor ez a betegség a vizsgált egyén családtagjai közül halmozottan fordul elő. A megbetegedés rizikója nő a vérrokonság mértéke szerint, az elsőfokú génrokonok ( szülő, gyermek..) esetében génállományuk fele közös, míg a másodfokúnál (unoka, nagybácsi...) egynegyede csak. A családvizsgálatok hátránya, hogy nem csak a génállomány, de általában a környezet is hasonló.

- Ikervizsgálatok :

Régóta kedvelt módszer, mivel az egypetéjű ikrek genotípusa azonos, minden különbség a környezeti hatásokra vezethető vissza.

-Adoptációs vizsgálatok :

Biológiai szülőktől korán kikerült gyermekek, fontos, hogy a gyermekek születésük után rögtön elkülönüljenek.

Pszichiátriai kórképek genetikája :

- Skizofrénia :

Rüdin (1916) és Kallmann (1946) vizsgálatai igazolták, hogy megnövekedett a rizikója az elsőfokú rokonság esetében. Átlagosan : szülők : 5,6%, testvérek : 10,1%, gyermekek : 12,8% összehasonlítva az átlagnépesség 0,9% ával.
Kendler 1986os vizsgálatai amelyek a modern diagnosztikai módszerek szerint történtek megerősítették a korábbi adatokat.
Skizofrének családtagjai között skizoaffektív, paranoid, atipusos pszichózis, vagy skizotóp személyiségzavar ugyancsak halmozottan fordul elő.
Szubklinikus(nem éri el a klinikai szintet) tünetek is jelentkezhetnek : mind gondolkodásban, affektivitásban (ingerlékenység) ,szociális kapcsolatok, akarati funkciók.

-Hangulatzavarok :

A családvizsgálatok kivétel nélkül családon belüli halmozódásra utalnak. A korszerű vizsgálatok szerint végzett vizsgálatok adatai szerint :

bipoláris betegség : 20,9-34,0%
major depresszió : 6,8-16,7%

Gershan vizsgálatai szerint ha egy szülő bipoláris zavarban szenved akkor a gyerek rizikója 29,5%. Ha mindkét szülő affektív zavarban szenved akkor 74%.

-Szorongásos betegségek :

:Pánikbetegség : gyakorisága 17,3%
:Agorafóbia : szerepel az örökletes komponens
:Specifikus fóbia( tárgyfóbia) : a családvizsgálatok kezdeti fázisban vannak
:Szociális fóbia : első fokú rokonok között szignifikánsan nagyobb a szoc. fóbia előfordulása
:kényszerbetegség : a genetikai tényezők jelentős szerepet játszanak, elsőfokú rokonok között 30%,
:Generalizált szorongásos zavar : 20%os előfordulási arány

-Alkohol és drogdepencia :

Az alkoholizmus már régóta a biológiai pszichiátria érdeklődésének a tárgya. Merikangas vizsgálatai szerint elsőfokú vérrokonok rizikója az alkoholizmusban kb 7xes. Az ismert családi halmozódás azonban nem jelent genetikai hatást, itt a szociokulturális átöröklés, az alkoholista szülők modellhatása, a családokban megnövekedett stresszrőr mind jelentős együtthatói a betegségnek.

8 megjegyzés:

  1. Ezt az átörökítési módot nevezik még domináns-recesszív öröklődésnek. A lényeg, hogy vannak olyan tulajdonságok, amelyek felszínre kerüléséhez elég, ha egy (domináns) gén bekerül az utódba (például a barna szemszín), míg a lappangó tulajdonságok előfordulását két gén együttes megléte szabályozza (kék szemszín). Azért ritkább a kék szem, mint a barna :)

    Jó és hasznos cikk, gratula! :) Én is azt hangoztattam, hogy a sorsunk már születésünk pillanatában a vérünkben van.

    VálaszTörlés
  2. A bipoláris betegség tekintetében-magamból kiindulva-nagy mértékű igazságtartalma van.Nem tudom,honnan vetted át,de a napokban olvastam valahol.

    VálaszTörlés
  3. Hú én nekem az összes rokonom alkesz én nem. Vagy lehet mert undorítónak láttam őket és láttam őket beledögölni elment a kedvem? XD

    VálaszTörlés
  4. G - Köszi :)

    senkifalvi - nem tudom, mindenkinél bipoláris betegséget állapítanak meg kb, mert nem tudnak jobbat, ez ne legyen kiindulópont. A cikket meg jóóó nagy könyvből írtam. :)

    Káinné - Naigen, nálunk is akadt pár és én se lettem az, csak gyógyszerfüggő ami majdnem olyan kellemes.

    VálaszTörlés
  5. -LIne:

    Én csak majdnem gyógyszerfüggő lettem de egy csúnya trauma kilendített ebből. :D

    VálaszTörlés
  6. Amire még mindig nem kaptuk meg a választ 'G', hogy a sorsunkat mi határozza meg? Ezt a forrást keresi az emberiség mióta az eszét tudja, vagyis amióta a homokba dugta a fejét, majd ismét felemelte alóla...

    VálaszTörlés
  7. Talán mindenkinek a célja, ami több életen át lebeg előttünk. A gének pedig max azt az utat határozhatják meg, amit egy bizonyos életben követünk. Vagy kialakítunk. Kicsit össze vagyok zavarodva, mert mostanában hajlok a spirituális szemlélet felé.

    VálaszTörlés
  8. A bipolaritás génmutáció következménye.Ez tény.59 éves vok,de nem szeretnék" nembipolár "lenni.Rengeteget elvett,de még többet adott.Amit viszont tudtam továbbadni./mondjuk a hozzátartozók lehet,h mást mondanának-tettem róla,1edül élek/.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: