2011. október 25., kedd

Káin: Interjú Zoéval a Punk festőnővel

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/67497_161820673847372_161572633872176_426260_5548669_n.jpg

Sziasztok!

Mivel szeretem zaklatni kérdésekkel érdekesebb vagy hasznosabb ismerőseimet ezért Zoéával fogunk ma beszélgetni, remélem tetszeni fog nektek is az interjú, én már nagyon vártam ezt! ^__^ Nem is húzom az időt, szerintem mindenki ismeri Zoét, a punk festőnőt underground körökben, de nem lenne rossz, ha még többen is tudnák, hogy ki is ő pontosan és szeretnék kicsit segíteni neki hogy népszerűsítem akár a Mortemen vagy ha tovább linkelitek máshol. Mivel csakis a festményeiből él, jó lenne ha vennétek vagy rendelnétek tőle festményeket. :)



-Szia! Üdvözöllek a Mortemen, bár már voltál itt szerkesztő is (álnéven) kérlek mutatkozz be a többieknek és nagy vonalakban mond el hol születtél, hány éves vagy és mivel foglalkozol!

Szia! Budapesten születtem 1966-ban, 12 éves koromig Hűvösvölgyben laktam bohém szüleimmel (apum képzőművész - anyukám egy szép misztikus nő ... ) aztán „disszidáltunk” /ezt akkoriban még így hívták!/ az USÁ-ba ahol 6 hónapig éltünk. Utána nem kis kalandokat követően nyugatnémetben telepedtünk le, ott éltem kisebb-nagyobb megszakításokkal egész 26 éves koromig. Kiskorom óta művészkedem, festek, rajzolok, dekorálok: auditakta képzőművész vagyok, sulit nem végeztem ugyan de úgymond „belenőttem!”.

http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/58073_177719238924182_161572633872176_530284_4735085_n.jpg

-Amikor nem Magyarországon éltél mivel foglalkoztál? Mesélnél kicsit a szüleidről és arról, hogy milyen volt külföldön élni? Milyen sulikat végeztél el kint és mit csináltál kint egyáltalán?

Mint említettem ,mindég is „művészkedtem, „ sosem foglalkoztam mással. Szüleimet mindég inkább barátnak, „havernak” láttam mint szülőknek., apum nagyon jó fej Mick Jagger -típusú figura - mikor kisgyerek voltam, rendszeresen szellemet idéztünk apum jósnő unokatesójával, anyukám meg aktot állt nekem mikor 6 évesen meztelen nőt akartam rajzolni- szóval, nem neveltek prűden, sosem büntettek, inkább afféle elkényeztetett kis hercegnő voltam a családban mint egyedüli gyermek. Apum mindég azt mondta, nem a jegyeim meg a suli hanem a művészet a fontos.

Németben végeztem 11 osztály „Gesamtschulét”, végül is nincs konkrét végzettségem mert 12 év után adnak afféle végzettséget de mi utána Franciaországba utaztunk meg Ausztriába, itt is, ott is éltünk, utaztunk- így semmilyen sulit nem végeztem, nincsen papírom. Mindég alkottam, kidekoráltam mindent magam körül, képregényeket rajzoltam, részt vettem sok MAIL-ART /küldeményművészeti kiállításon- ez nem más mint egy nemzetközi mozgalom, ahol az ember postán keresztül küld el saját készítette képeslapokat ,dekorált borítékokat megadott témában s ezeket kiállítják. Ezzel mindmáig foglalkozom. Hogy milyen volt kint élni? Nos ,totál szabad, például nem volt sosem gondom amiatt hogy milyen stílusban öltözöm, sminkelek vagy hány fülbevalóm vagy testékszerem van, mert senki sem nézett emiatt sem kurvának, sem narkósnak vagy sittesnek- kint TUDTÁK hová tegyenek. Utcán sem bámult meg a kutya se soha.

- Hogy lettél punk, mesélnél a régi underground punk korszakról, Magyarországon mennyivel lett torzabb a punk fogalma mint amilyen külföldön, milyen valójában a punk életmód , szubkultúra vagy felfogás?

Németben , utcán láttam először punkokat és nagyon tetszett inspiratív kinézetük, színes hajuk, egyéni öltözetük. A zenéjük sem volt elhanyagolható. Édesapám, szüleim is bírták őket így aztán én is elkezdtem ezt a stílust képviselni bár mondjuk nagy bulis nemigen voltam, inkább magamnak való. Sosem voltam túl közösségi ember inkább magányos farkas.

A PUNK mint olyan tulajdonképpen nem más mint a „csináld magad” fogalom extrém megvalósítása. Lázadás a polgári normák, szabályok ellen, a kommersz divatok meg multik által ránk diktált tucatcuccok ellen. Ha nincs lóvéd drága divatra ,meg amúgy is minden snassz, csináld magad de ÚGY és OLYAT amilyen másnak NINCS! Továbbá lázadás a politikai hatalmak, jobb és bal ellen egyaránt. Az ALKOTÁS által, nyersen és pofába vágóan!!!

http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/165688_189666954396077_161572633872176_621586_4901385_n.jpg

Sajna itthon a mostani punk leginkább tucatárú: megveszik a kínai SEX PISTOLS pólót meg fekete farmert ,mikor épp nincs meló belövik a frizut de nem olyan egyedi mint nyugaton. Kint pl.egy punkcsaj olyan mint egy prosti, neccharisnya, durva smink, kilógó segg, cici, teli piercingekkel, tetkóval- míg itt inkább „unisex” szerkók, farmer, valami rövid séró kis színnel benne, smink alig- inkább feminista kinézet. A pasik is sokkal színesebbek, sminkelik az arculat, szemüket stb...

Maga a mozgalom is már más mint rég , azelőtt még a 80-as évek végén itthon is inkább kikerülték a punkokat ha csapatban mentek, vonultak az utcán míg ma sokan beilleszkednek, megalkusznak, pszeudó-punkok akik csak részben jelzik hogy a PUNK mozgalommal szimpatizálnak de amúgy meg, eljárnak dolgozni, nincs egy normális punk kocsma sem,és túlzottan politikai az egész, és inkább átmegy békeszerető hippy-be.

http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/305989_259831654046273_161572633872176_1028136_3812203_n.jpg

Bár ez a tendencia világszerte érzékelhető- a PUNK elveszítette kezdeti vad energiáját de azért még mindég sokkal aktívabbak, pl.házakat foglalnak s azokban laknak, s pl. egy olyan rendszer ellen ami most itt „divat”- hogy kitiltják a hajléktalanokat az utcákról, tilos kukázni stb.- kinn már repülne a Molotov-koktél a zsaruk képébe! Ott NEM kötnek kompromisszumot míg itthon nem látok az utcai lázadók közt punkokat! HOL a hírhedt szolidaritás?! Kinn sok punk is hajléktalan!

-Te még mindig punknak érzed magad? Úgy is élsz? Milyen a mostani életviteled? Hol élsz és hogyan? Nem szeretnél kimenni inkább külföldre? Ha igen akkor mi akadályoz benne? Miből élsz pontosan?

Nálam a PUNK nem divat hanem egyfajta életfilozófia. De inkább nevezném magam undergroundnak vagy artpunknak/művészpunknak.

Hogy úgy élek e? Igen is meg nem is. Már nem járok bulikra ha erre gondolsz, nincs punkos baráti köröm,meg baráti köröm EGYÁLTALÁN nagyon, se nem piálok, se nem cigizek, nem élek drogokkal sem, sosem éltem -max szipuztam meg persze kipróbáltam ezt azt, de kemény drogot sosem- nem létformám a buli meg a közösség meg a züllés.

PUNK vagyok olyan értelemben hogy majdnem 46 évesen mindmáig nem illeszkedtem be a polgári normák közé- nincs gyerekem, nem volt sosem más melóm csak a művészet, nincs főnököm, úgy élek ahogy tetszik -ha akarok reggelig festek s estig alszom...NEM teszem de HA akarom megtehetem mert senkihez sem kell alkalmazkodnom.Se család , sem főnök , sem társadalom nem dirigál! Nem nyalok be senkinek ,soha.Érdekből sem.

Van csomó tetkóm, arcomon is, van pár pirszingem, mindmáig egyedire dekorálom a ruháimat, kiborotválom a hajam, a kertem teli van újrahasznosított anyagokból készült színes hulladékszobrokkal, kifestett vámpír-babák lógnak kalitkákban a fákról, az alkotás az egyetlen ami számít az életemben s semmiféle kompromisszumot nem kötök- inkább nyomorgok de más munkát nem fogadok el hisz nekem EZ a feladatom ebben az életben.

Veszprém külterületén lakom, közmű nuku, buszjárat sem- itt főleg kiskertek meg hétvégi házak vannak, az utcában nem is laknak nagyon , de ez tök jó: nem vagyok nagy emberbarát ! Vágyam visszamenni Berlinbe de ahhoz is pénz kéne ,sajnos jelenleg a mindennapi élethez is kevés a lóvé ,nincs fix keresetem, segélyt nem fogadok el- mert közmunkához kötött meg nem érzem magam „szociális esetnek!”- hogy miből élek?

Adományokból, kisebb képek eladásából alkalmanként, szponzorokból- mikor épp van. Vagy hitelbe kérek kaját a boltban. Vagy szüleim segítenek ha épp van nekik... Az internetemet egy Pesti galériás festő barátném állja, ő ajánlotta fel mert amúgy elzártan élek egy majdnem -tanyán.

-Amikor nem festettél mivel foglalkoztál? Hogy kezdtél el a művészetek felé fordulni és miért? Ki volt az aki belevitt téged ebbe a világba?

Nagyon érdekelt mindég az állatvilág, kiskoromban sokat olvastam erről és tanulmányoztam őket ,meg szeretek írni is, afféle „grafománként”- verseket, szövegeket: ahogy jön! Mint már mondtam, művészcsalád sarjaként belenőttem ebbe ,s apum mindég is támogatta a tehetségemet így természetes volt az alkotás akárcsak a lélegzetvétel!

-A barátod úgy tudom híres festő volt, amikor élt akkor is ez volt a helyzet? Mesélnél arról hogy a halála után milyen megpróbáltatások értek téged? Mostani barátodat szereted? Nem zavarja Lackó személye hiszen neked nagyon fontos mind a mai napig!

Ő a férjem volt , megesküdtünk még Budafokon, ő volt Szilágyi Lackó, aki a képzőművészetin végzett, Kokas Ignác is tanította .Derkovits- Domanovszki- Szt.István-meg nívódíjas festő volt, 1995-ban meg megnyert egy David Bowie által meghirdetett művészeti pályázatot is. 10 évig éltem vele de mindketten nehéz és dilis személyiségként nem bírtuk egymás mellett- ugyanakkor , egymás NÉLKÜL se nagyon! Különváltunk de mindég jóban voltunk.

..Lackó nagyon nyomorgott ,nem bírta amúgy eme világ s ország viszontagságait s úgy döntött végül, jobb neki az alkonyzónán túl. Míg élt leszarták, bár voltak díjai de nyomorgott, kukából evett a végén - nem szerették mert mindég megmondta a véleményét , nem nyalt- a protekciót elutasította- amúgy ő is PUNK volt 40 évesen ,még halálakor is!-

Nagyon jólelkű ember volt aki mindég segített az elesetteken, csórókon, kaját vett a koldusnak, ruhát adott a fázós csövire meg átsegítette a beteg öreglányokat az úttesten. De ha beszóltak az utcán a bunkók punk kinézete miatt, agresszívan reagált -amiért persze sokak rettegtek tőle.
Művelt tanult fazon volt aki kívülről fújta a művészettörténelmet, irodalmat, József Attila meg Pilinszky verseit, s nem bírta ha a legsötétebb agyúak beüvöltöttek az utcán: "HOGYNÉZŐKI BUZIKÁM!?" csak mert épp piros haja volt és GOTH smink az egyik szemén meg sztreccsgatyája....nem verekedett de durván visszaszólt jellegzetes recsegős mély hardcore hangján.

Miután meghalt ,hirtelen fontossá vált a városban,mindenki hirtelen "barát" volt meg lelki társ meg támogató- persze ez mind KAMU!- miközben nem veszik észre hogy most VELEM -az özvegyével!-teszik ugyanazt mint vele amíg élt:- kirekesztés, éhen halasztás - Pont mint anno vele!

Mostani párom szintén afféle „punk pszichopata”, én csak az őrült emberekhez vonzódom, hála Istennek, így vele is sajátos kis mikro világban élünk., szeretem persze.,

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/292746_259831060712999_161572633872176_1028133_371048_n.jpg

Néha talán kissé féltékeny Lackóra bár ő nagyon sírt mikor Laci meghalt, amúgy megérti- de tudnia kell mindenkinek hogy Lackó nem "csak" a férjem, hanem egy egész mini világ, egy sajátos mozgalom, világnézet megtestesítője, a régies úriember, művelt művészember és nyers utcai PUNK sajátos keveréke volt, pótolhatatlan egyéniség, aki nélkül ez a mai világ UNCSI és SZÜRKE- naná hogy hiányzik! Nézz körül.... Zoé és Lackó : megismételhetetlen 2 személyes szubkultúrát képviseltünk mi ketten! Lackó emlékblogja ( sok cikk, szöveg, emlék, interjú és személyes cucc róla, vele, tőle): ITT
Na meg ITT

Lackó YouTube-on (4 rész):


-Mik a kedvenc témáid festés szempontjából? Milyen anyagokat használsz az alkotáshoz? Kik a kedvenc festőid/művészeid akik inspiráltak téged?

Témáim mindég személyesek, olyasmik amik lelkileg megérintenek: fájdalmak, vágyak, élmények, sérelmek. Sokat festek bosszúból is, ez afféle /fekete/ mágia....az ellenség legyőzése...de amúgy nekem az alkotás terápia az öngyilkosság ellen, megfestett naplók....általában akrillal, lakkfilccel ,alkoholos filccel dolgozom, farostra vagy vászonra. Megfestek nekem tetsző arcokat, embereket is, akik inspirálóan hatnak rám, de festek szívesen állatokat is. Megrendelésre is szoktam, fotó után, pénzért: ez is egyfajta „feladat”! Kedvenc festőm Frida Kahlo ,Niki de Saint-Phalle, meg persze Lackó, + apum (ő mondjuk objektművész ,bár fest is meg csinál sok mindent!) meg van jó pár DARK ARTIST akik inspirálnak. Gulácsy-t ,Csontváry-t is nagyon csipem, El Kazovszkijt aki személyes barát is volt, meg Jim A.Kód, ők is már sajna meghaltak....

http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/166313_182042148491891_161572633872176_564771_3914542_n.jpg

-Mesélnél arról, hogy külföldön hogy állnak egy extrém emberhez és téged hogy fogadnak el Magyarországon? Volt már rendőrségi ügy, annyira elfajult esetleg valami? Hogy érzed valaha Magyarország felnő és toleránsabb lesz mint volt? Te idősebb vagy nálam, szerinted mennyit fejlődött Magyarország ezen a téren?

Magyarország SÖTÉT BUNKÓ GYÖPÖS ROSSZINDULATÚ INTOLERÁNS DISZKRIMINATÍV BALKÁN minden „mássággal” szemben!

Mondhatnám: semmivel sem jobb nekem mint mondjuk egy romának....csupán mert tetkóm van meg „így” nézek ki...pláne hogy 45/46 évesen MÉG MINDÉG „nem nőttem ki!” Volt rendőrségi ügyem, igen, egy faszi meg akart erőszakolni a saját házikómban egy bulin, a páromat megtámadta, mire megszúrtam- 8 napon belül gyógyult- kihívtam a zsarukat magamra mire ők lecsuktak 9 hónapra hogy biztosan „fel akartam áldozni rituálisan” , feldarabolni + megetetni a kutyákkal-csak nem sikerült!- pusztán a stílusom miatti előítéletből...végül kiderült az igazság mert voltak tanúim...amúgy , fura de pár éve, a 90-es évek elején több ilyen „alter” figura meg hely volt, az ország inkább Visszafejlődik e téren , ma már a fiatalok is gyöpingerek, egyen szerkósok. Szerintem Kami, őszintén, ma még rosszabb mint a 80-asok végén, 90-esek elején!

-Hogy érzed hogy te is a halálod után leszel érdekes mint sokan mások, vagy értél már el sikereket? Ha igen akkor mit és hol ?

Sok kiállításom volt, sok újságcikk, TV- rádió-műsorok, interjúk, riportok...helyi + országos szinten. Anno a legendás FEKETE LYUK klubot is én festettem ki a már elhunyt A.Kód barátommal, ez Európa szerte (el)ismert hely, graffiti mindmáig . Felléptem a SZIÁMI zenekarral, Szombathy Bálint ismert műkritikus a verseimet Villon-éhoz Ginsbergéhozt hasonlítja....

Sajnos a válság óta a művészek „ingyenélőként „ vannak kezelve, az embereknek kisebb gondjuk is nagyobb mint művészetet venni, a műgyűjtők sem fektetnek be még nagy nevekbe SEM. Sokfelé volt kiállításom, a honlapomban az életrajzomban le vannak írva, itt sok lenne felsorolni...ott a legfontosabb cikkek is fenn vannak. ITT

Hát ,halálom után már ba**hatom, sejted...remélem még megadatik nekem ebben az életben hogy Berlinbe kijussak s ott sikereket érjek el, ami számomra nem más mint: abból élni amit szeretek csinálni! Nem nagy luxusra vágyom.

-Lakóhelyeden elfogadták a külsődet? Hány tetkód és piercinged van? Mennyire akadályoz ez a mindennapi életben?

Ahol most lakom nincs sok lakó, mint írtam zártkerti külterület, itt inkább félnek tőlem ami nem rossz mert legalább senki sem tör be...Veszprémben mindenki ismer, ez kisváros és még Lackóval elég híres-hírhedt kiállításaink meg performance-jeink voltak évente több is még anno....

FÚ nem tudom hány tetkóm van szám szerint- mindkét karomon vannak minták, arcomon is, olyasmik mint a Henna festés / Björk „Venus as a boy” vidije inspirálta pl. a szemöldök feletti pöttyöket!/ van a dekoltázsomon, lapockán, lábon, kézfejen...de inkább sok kis ábra ,a nagy felületű színes tetkók nem az esetem. A minimál tetkókat ami most kezd bejönni s inkább firkákra emlékeztetnek ,azok nagyon tetszenek!

http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/67444_161582390537867_161572633872176_424988_4011629_n.jpg

Rajtam a saját kutyáim vannak fenn fotó után, elhunyt férjem rajzai (amik rajta is fenn voltak) meg állatok, díszítő mintázatok....Piercingem jelenleg-várj csak: 5 van, meg 8 fülcsi, egy fültágító, az orrom s fülem közé láncot szoktam tenni olykor....volt több is de az már túl „csicsás” volt, nem nézett ki jól , „elnyomták” egymást úgymond....így kiszedtem a felesleget.

-Mit gondolsz, miért gondolnak rólad rosszat az emberek? A kinézeted igazából milyen embert takar? Nyilván nem vagy állatkínzó gyerekgyilkos, úgy tudom szereted nagyon az állatokat, mesélj kicsit erről!

Miért gondolnak rosszat?-mert ez hülyemagyarország! Nyugaton eszükbe sem jutna ilyesmi. Az állatkínzókat GYŰLÖLÖM, meg az erőszakot amúgy is elítélem...

Valójában parás vagyok aki fél az emberektől s nem érzi magát jól saját 4 falán kívül. Mondjuk ez csak azóta van így mióta ilyen ellenséges antiországban élek, határon kívül elmúlik.
Itt már nem járok sehova mert könnyen megvernek csak mert „hogynézőki!?”- s pont olyanok akik a toleranciáért harcolnak állítólag: romák. De a szkinik meg hungaristák dettó szóval én azt mondom ,nem teszek különbséget az emberek közt, utálom ezt is -azt is....UNDORT érzek aziránt ami ma megy, erőszak, állatkínzás, pedofília, maffia, uzsorások, szadisták.....a magányos sorozat/kéjgyilkosok pszichológiája érdekel valahol, mint jelenség, az (önkéntes) ÁLDOZAT szemszögéből , ez afféle perverzióm, viszont erkölcsileg, emberileg elítélem ezt is. Nem helyes dolog.

http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/68704_161804953848944_161572633872176_426188_3520165_n.jpg

http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/68704_161804957182277_161572633872176_426189_7402721_n.jpg

A háborút, a faji vagy nyereségvágyból stb. elkövetett bűncselekményektől behányok!-Véleményem szerint az emberiség rohan a vesztébe, itt nagyon változtatni kéne, egy kultúrára s emberségre épített társadalmat kéne létrehozni ,a sötét agyú állat meg emberkínzókat meg tárgyalás nélkül főbe lőni, a fiatalkorúakat is, a pedókat meg azokat akik öreglányokat gyilkolnak egy szem sonkáért ,azokat is.

Az állatok sosem fizetnek rosszal a jóért. Ha valakit megharap a saját kutyája , az általában az EMBER hibája. Nem is általában hanem MINDÉG! A gyilkos póni esetében is kiderült hogy szadizták a lovat....én nem viselem el mikor állatok szenvednek, jobban bánt mintha ember, bár szerintem baromság azt mondani hogy EZ vagy AZ rosszabb, minden élet egyformán értékes! Emberi ÉS állati...

IMÁDOM a horrorokat, ez igaz, de inkább azt ami kísértetekre ,misztikára épül., nem a nagyon trancsírozásokat. No meg azért más a film, más a valóság, én az agressziómat kiélem a képeimen, ha pl.sérelem ér, de a legtöbben elfojtják s aztán ámokfutnak. Nézd meg, SOSEM underground PUNKok a családmészárlók meg terroristák ,hanem mindég a „nagyon kedves ,a szomszéd-se-gondolta-volna-róla!”-típusú átlagember. NEM HIÁBA!

-Mindent megkérdeztem tőled? ha nem akkor nyugodtan írj egyéb hozzáfűzni valót! Örülök, hogy válaszoltál a kérdésekre, további minden jót kívánok neked! ^__^

Szerintem mindent megkérdeztél...talán még az ami sokakat izgat- MIÉRT nincs gyermekem. Nos mert nekem- másokkal ellentétben!- VAN önkritikám, s mint afféle egoista „borderline”-os személyiség ,nem vagyok anyatípus...mindmáig háziasszony típus sem. Van épp elég rossz szülő ,minek még egy!? Szeretek egyedül alkotni zavartalanul, bekattannék ha egy gyerek ordítana a fülembe hogy éhes!De ezt TE gondolom, megérted.... Én is minden jót kívánok neked s maradj ilyen. Remélem te sem nősz fel ennyi idősen sem!

Twiggy Ramirez (in private collection/ magángyűjteményben)
Remélem mindenkinek tetszett az interjú szerintem Zoé nagyon színes és érdekes egyéniség és nem mindennapi az élete sem. Gusztustalan és anyázós kommentek azonnali törlésre kerülnek. akit érdekel jobban a művészete és a cikkek róla az tekintse meg az összes munkáját felölelő oldalát : ITT
Idiot is : who's watching this!- Hülye aki nézi!

5 megjegyzés:

  1. Mindig is nagyon érdekelt Zoé művészete, és minden csodálatom és tiszteletem az övé, hogy M.o-on punk-festőművsézként próbál "élni" és érvényesülni furakodás-nyalás-taposás nélkül emelt fővel, és olyan körülmények között, melyeket több blogján is említett. Én kiszakadtam sajnos vagy nem sajnos a művészeti körökből és eltemettem magamban és amikor meghallom Zoé nevét vagy meglátom egy egy képét nemcsak az ő nemcsak a sajátom hanem a hasonszőrű-sorsú alkotók hasítanak belém egy nem túl kellemes szájízzel...ez saját vélemény: de a mai alkotókban nem látok már annyi lelkesedést, őszinteséget és szívvel lélekkel alkotást- több élet van a te autodidakta képeidben mint megannyi "papíros" realista vagy minimalista szarban-már bocsánat..senki sem talál ki újat, mindenki valakihez "hasonlóat" szeretne alkotni..és nem ispirációból, hanem mert OLYAN akar lenni...engem konkrétan felbasz a kortárs művészet- egyre kevesebb az érték és egyre több pénzt kell beleölni hogy legyen az ember 1 percre valaki egy mikroközösség szemében- kvázi 0.
    Szerettem a művészetet az életem erre készültem tenni, de visszatáncoltam a materiális szarokért, hogy legyen mit ennem és ne hajléktalan legyek..bár dolgozó emberként sem állok ezektől messze..
    Kívánom neked Zoé, hogy valahogyan kijuss vissza Berlinbe! Mert tudom hogy ez megnyugtatna téged, "hazaérnél"..
    Ez az ország nem tartogat neked semmit SAJNOS csak azt ami most van- egy tanyát éhezve-fázva és kitaszítva. Ne várd meg hogy halálod után legyél elismert mások szemében, mint megannyian írók, költők és még megannyi alkotó.

    Bocsánat ha ilyen hosszan írtam, egyszerűen gyűlik bennem a düh ami a tehetetlenséggel nyomasztó szarságaival vegyül- megölik a művészeket a művészetet, a művészet is csak egy árucikk lett, mindenki kurvája.....

    Már írtam neked régebben is, régi oldalaidra, én feladtam ezt és ennek a nyoma mindig bennem marad egy kibaszott tátogó űr, amit semmi sem foltoz be. legszivesebben sírnék, vagy szétvernék valamit de befogom a pofám és elmegyek dolgozni hoyg legyen mit ennem és lakásom!!! De megöli a lelket, kiszáradok, elfogyok nincs értelmem úgymond. A párom akit szeretek- de semmi más nem érdekel ebben az életben!! És tudom hogy ez mindennek köszönhető, hogy kihasítottam magam ebből az egészből!

    EGY KÉRDÉS amit Káin nem tett fel és érdekelne:
    - egyáltalán nincs oylan ismerősöd, akinél átmenetileg lakhatnál N.o-ban?? Fognád a cókmókod és kimennél?? Akár valamelyik ismerős kivinne vagy stoppal bárhogy??? Mert itt nem vár semmi itt egyre csak lejjebb lesz- nemcsak neked- mindenkinek! De addig üsd a vasat amíg forró és alkotóképes vagy talán összejöhetne! Feltételes mód igaz, de itt tudod mi a biztos ami itt van...:(

    BOCSÁNAT A HOSSZÚSÁGÉRT!!!!!!!!! O_O

    VálaszTörlés
  2. -Neo:

    Jaj de jó , hogy írtál, már féltem senki sem fogja kommentálni ezt a fasza interjút. :O

    Totál egyet értek, főleg abban hogy az lenne a legjobb ha el tudna menni Berlinbe.

    VálaszTörlés
  3. nE0.cRYsis :
    Köszi a hosszú kommentedet. Megtisztel amit irsz.
    Itt nem is az a gond hogy nem tudnék hol aludni kint- vannak foglaltházak, ahol el lehet lakni., befogadnak simán- csak én ahhoz már "öreg" vagyok és kényelmes hogy egy hátizsákkal kimenjek, itthagyjak mindent,képeimet, ruháimat, tárgyaimat,s főleg: az állataimat. És többedmagammal éljk kommunába ,szerintem még aznap összevesznék mindnkivel mert nem vagyok közösségi arc.
    Nomeg, kinek adsz oda egy 14 éves rozzant harci kutyát , + egy 10 éves ,mindenféle betegségben szenvedő (epilepsziás, mozgó fogú, allergiás, szembetegségben szenvdő- ám életvidám!) vérszomjas emberútáló kinai kopaszt,+ 5 patkányt meg egy hozzám csapódott cicát?
    Én nem adom menhelyre, privát embertől meg -ha EGYÁLTALÁN valaki befogadná tizenévesen- RÖGTÖN lelépnének a kutyák.
    Csak úgy mennék ha kiKÖLTÖZHETNÉK- értsd meghivnának, mondjuk vmi mecénás, galériás, kapnék valami AKÁRMI ramaty műtermet, garázst,raktárt, lakókocsit csak magamnak- vagy gyárépületben termet- ahova vihetném állatokat s ellakhatnék . De ehhez meg kell mindenfajta papir, Chip, állatútlevél meg fuvar.

    Az is egy út ha a párom ittmarad velük, én meg kimennék ,aztán ha összejött valami ,kiköltözni együtt...de MINDEN kezdethez TŐKE kell, NEM mehetek oda hogy " na, hali, megjöttem, itt vagyok, adjatok enni, meg egy ágyat, meg vegyetek festéket mig ki nem épitek valamit!"
    Illetve LEHET de akkor könnyen kihasználják s prosti lesz belőled....ha mg nem tetszik, repülsz.
    A régi osztálytársaim hülye átlagpolgárokká váltak, leráznak ha irok nekik (találtam párat FB-n)- a Berlini ismerősök meg foglalt házakban lakó anarchista punkok voltak, akiknek nevét sem tudom- max beceneveiket mint "Kröte"(varangy) meg "Popeye"- és cimük nincs. Ki tudja élnek -e még egyáltalán?!
    Sajna mint irtam ,magányos farkas tipus voltam mindég, nem voltak igaz barátaim sosem. Művészek sem, legalábbis nem alakult ki olyan kapcsolat amire épithetnék mert akkoriban csavarogtam, előtte meg anyámékkal éltem együtt....

    VálaszTörlés
  4. Zoe:
    awwwwwwwwww..el is felejtettem, hogy mindig vannak kisállataid..hát igen ez a chip-es papíros dolog elég macera meg nem is egy olcsó dolog...:/
    No meg az "utcai" punkokra ilyen téren sajnos nem lehet támaszkodni, mert nem tudnának. És igen az is igaz, hogy a semmiből nem lehet elutazni, amikor az embernek kenyérre sincs pénze.
    Ez mondjuk gusztustalan hogy a volt osztálytársaid/ismerőseid leráznak, azért aki és ami vagy. Még ha mással nem egy jó szóval mindig tud segíteni az ember.
    Emlékszem, tavaly télen is azért próbáltál eladni minél több képet hogy legyen egyáltalán fűtés vagy étel...ez azért elkeserítő.
    Nincs valami művészek művészekért vagy valami szervezet ami segítene neked?? Tudom nem szereted az "alamizsnát" és kiállítási lehetőségeket keresel, de ha már minden judapesti román ölloperőszakosnyolcgyerekes segélyt kap, valami támogatást vagy valami alap-félét nem tudsz igényelni? Ha másra nem is de ételre lenne egy biztos alap még ha kevés is. Tudom ehhez ledolgozott bejelentett X év kellene- de valami alapítványhoz nem lehet ezzel fordulni?

    Egyébként fura ez a külsőről megítélés is. Ez is csak addig megy míg kb 2 mondat után megállapítják hogy "no ez nem is fog megenni meg megölni itt engem" pedig milyen sátánrémisztőajjajj feje van. Nekem az a tapasztalatom hogy mára már pont az 50 fölöttiek (nem mind de elég sok) aki nem szól be!
    Sőt- bókolnak- szép a haja de elegáns stb...azt hiszem ők valahogyan még használják az agyukat, és felfogják a világ változik és változnak az emberek és a nézeteik és saját véleményük van. Ellenben a fiatalabb generációk kivetik magunk közül mindazokat akik kicsit is másak!! Ha nem a kötelező sablonemberként néz ki már nem is ember.....azt hiszem mára már elfogadottabb egy hobo, egy alkoholista aki veri a feleségét, a drogdíler, egy bűnöző stb, mint egy kibaszott ember aki felvállalja az egyéniségét, a másságát pedig büszkén viseli- ezért jól beletaposnak. Tudod Zoé, hiába mennek a korok, mindig lesznek olyanok akik kivetik a "különcöket"- csak ma már nem azért mert felháborító vagy pukkasztó, vagy extravagáns- nem vagy egy rendszer ellensége..azért mert az emberek BUTÁK és azt sem tudják mi merre...ma már pl könyveket sem látnak a fiatalok, sehogyan nem jut el hozzájuk komolyabb ismeret vagy tudás, rengeteg dologgal nincsenek tisztában, fogalmuk sincs más kultúrákról és így soha nem is fogják hova tenni azokat az embereket akiknek ez a mindenük.

    Soha nem fog itt változni semmi- csak még nagyobb lesz az ellentét és egyre több az atrocitás ami már nem a beszólogatásról szól, hanem a vérig sértésről, a nyilvános megalázásról vagy akár a tettlegességről.

    A társadalom teljesen el van butítva. Az emberiség a legnagyobb betegség, a legnagyobb vírus ezen a földön és ők szorgalmasan jól végzik a dolgukat, megtámadják és leépítik a még normálisan működő emberi roncsokká amortizált talpon maradóakat- kérdés: most mi vagyunk a hülyék avagy ők? Mert máshogyan nézünk ki nopersze...

    Engem nem zavar- basszák meg! Nem akarok olyan rendszerbe vagy társadalomba beilleszkedni amit alapjában rohadtnak és romlottnak és megvetendőnek tartok...mert nem akarok egy lenni a csordájukban, hanem ÉN vagyok és én akarok lenni...így is a rendszer ribanca lettem, mert nincs pénzes anyám vagy apám sőt semmilyen sincsen. Így dolgoznom kell járni hogy legyen mit enni, de magamon nem változtattam...tudják is rólam hogy abberált vagyok, de ez pont így jó :D én ez vagyok.

    És Te is az vagy akinek lenned kell és ez így helyes- és ez nem a te hibád hogy így élsz, hanem mindezeké az embereké, akik nem veszik tudomásul hogy alkotni munka amit igenis meg kell fizetni....

    na már megint kiakadtam..
    És nem adom fel én sem..
    változó idők jönnek és én is változtatni fogok nagyon hamar az életemen, mert nem akarok már a rendszer ribanca lenni ;)

    a művészet is csak olyan mint a levegő az alkotó embernek...be kell szívni magába mélyen egészen mélyen...ha nem szívunk be levegőt akkor pedig megfulladunk..

    VálaszTörlés
  5. nE0.cRYsis :
    Az a baj hogy a "komolyabb" gyöpös művésztársadalom nem fogad el, ők meg a képeim miatt...túl provokativak nekik, túl UNDERGROUND, -a stilus amit képviselek (OUTSIDER ART)itthon nem elfogadott. Nem lehet besorolni sehova a témáim meg nem kivánatosak.Vámpirok, punkok, társadalomkritika...a portrék nem fotórealisták, túl szubjektivak...
    Túl szines, túl punkos,nem a mély irodalomból táplálkozik, nem nemzettudatos....SOROLHATNÁM A KIFOGÁSOKAT! Sosm kaptam még dijat sem, mások már 20 évesen...többet is.
    Sokszor azzal utasitottak vissza hogy "nincs művészi értéke". Meg :"érdemes volna tovább tanulni van tehetsége...". Meg "nem lehet hova besorolni..."
    NEM tanulni akarok, kiforrott stilusom van. Nekik ez nem az. Lackót is csak azért fogadták el mert fősulija volt és magyarország legjobb mesterei tanitották, amúgy ki akarták rúgni punkozásért de a Kokas Ignác kiállt mellette hogy zseni...(ő is nemrég halt meg)
    Mint UNDERGROUND művész elismert vagyok de sajnos undergroundoknak NINCS semmi támogatás. Mostani kormány egyenesen betiltaná mert "deviáns". Nyugatról azt irják hogy klassz d ITTHON kell megteremtenem a karriert, ha megirom MI van itt el se tudják kééépzelni....!
    Bárhova fordulok itthon, felajánlják a havi 28 ezer szociális segélyt, amivel az a baj hogy közmunkára kötelez.
    Mivel nincs végzettségem, SEMMI sulipapirom (8 általánosról sem) elküldenek romák közé árkot takaritani meg ilyesmik. Ha nem fogadom el, megvonják pénzt...
    Nyelvtudással hiába próbálkozom, forditás stb. kábé 5 éve ,SEMMI. Pedig ahhoz mindegy a kinézet, de ott is sógor komák jutnak be. Idegenvezető meg nem lehetsz tetkókkal.
    Már sokkal szolidabb a kinézetem mint pár éve mikor egész arcom ki volt szegecselve pirszinggel meg totál durván sminkltem (ez ma már sajna csak kihozná a szemek alatti karikákat...) de még igy is "durva".
    Lackót annó a Műcsarnokba a portás a SAJÁT kiállitására nm akarta bengedni, igazolnia kellett hogy ő a művész...jó, mi?

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: