2011. szeptember 22., csütörtök

"kamupók": Emberi óriások

A történelem folyamán tényleg éltek az emberek között óriások szép számmal, nem csak annyi, hogy cirkuszi látványosság legyen belőlük. Közös jellemzőjük volt, hogy a különböző népcsoportok, akik kapcsolatba kerültek velük a "feljegyzéseik" / mítoszaik/legendáik szerint mindig fehér bőrük volt.



Kezdjük is a sort a chachapoya-knak vagy felhő harcosoknak is nevezett népcsoporttal, akik az óriások vérvonalának talán legutolsó leszármazottai. A történészek a civilizációjukat kb. 800 és 1540 közé helyezik. Félelmetes harcosok hírében álltak, bőrük fehérebb volt a többi Perui civilizációban élőkhöz képest, termetük a többi itt élő néphez képest "óriási" volt (gondolom, mivel egy idő után felhígult a vérvonal, ahogy keveredtek a többi népcsoporttal, végül a testi adottságaik is ezek alapján megváltoztak), kék szemük és elképzelhető, hogy vörös hajuk volt, mivel volt aki a főníciaiakhoz, mások az írekhez hasonlították őket. Nem elég, hogy remek harcosok voltak, de a spirituális életük (sámánjaik) is és kereskedelmük is kiemelkedő volt. Laza szövetségben életek, mintegy 300 ezren, Észak Peruban. Kuelapnak nevezték az egyik leghatalmasabb (vagy az egyetlen megmaradt?) városukat. Ismerték a mumifikálás eljárást és a holttesteiket beépítették a város és a házak falába, vagy szarkofágokban tárolták őket (feltételezések szerint, hogy védelmet nyújtsanak), valamint találtak hegyoldalakba vájt üregekben is nagyobb mennyiségű tetemet. Nagyon sokáig ellenálltak az Inkáknak, akiknek végül sikerült behódolásra kényszeríteniük őket a civilizációjuk utolsó 70 évében, majd mikor megjöttek a Spanyol hódítók, szövetségre léptek velük az Inkák ellen, végül feltehetően az Európából áthurcolt nyavalyák legyengítették őket és végleg kivesztek a Föld történelméből. Lépcsős földműveléssel is foglalkoztak, burgonyát és kukoricát termesztettek. Használták az Inka khiput (vagyis csomó írást), valamint a fent maradt használati tárgyakból, csecsebecsékből következtették ki, hogy kereskedelmi útjaik során bejárhatták az egész Amazonas mentét is alkalmanként (tengerparti kagylók, egzotikus tollak, kokacserjék, egyéb tudatmódosító hatású növényi szerek, stb.). Épületeiket kizárólag hegycsúcsokra építették, ahol védelmi szempontokat is szolgált (innen kapták felhő harcosok nevüket is) a nehezen járható terep miatt, másrészt könnyebben tudtak így eső vizet gyűjteni (a kutatók állításai szerint). Szerintem meg volt egy másik oka is, őseikhez szerettek volna minél közelebb lenni, akiktől származtak, akik a felhők közül szálltak alá valamikor. Építészetükben megfigyelhető még a belső falak díszítése geometriai formákkal (érdekes :o), valamint a kígyó motívuma és különös, kőből faragott arcok.

Van egy hely a Plaza Mayor mellett ahol rengeteg szétszórt csontvázat találtak, ami nem volt jellemző a nép szokásaira valamint tűz nyomai is felfedezhetőek. Több feltételezés is napvilágot látott, ezek a betegségben elhunytak csontjai, esetleg harcban hunytak el. Szerintem lehetett ellenségeik csontjai, akiket nem tiszteltek, vagy a legkézenfekvőbb, hogy a Spanyolok, akik új uraik voltak a népnek egyszerűen lemészárolták őket és felgyújtották a települést, ami végül nem égett le.

És akkor most még egy megdöbbentő adat, amit egy Dr. Csonthoz hasonló műsorban láttam, csak ez egy tudományos műsor volt és mumifikált holttesteket vizsgált. Ebben is szó esett egy olyan holttestről ami feltehetően egy gyermeké volt (mivel testmagassága alacsony volt), mumifikálva volt, növényekkel táplálkozott (némi megmaradt belsőségből állapították meg), fejét eltorzították (koponya nyújtással) vagy betegségben vagy áldozatként lelte halálát. Valamint testén, találtak valami fehérre emlékeztető színfestéket.

A vérük annyira felhígult a keveredést követően, hogy már nem hasonlítottak őseikhez, ezért különböző kence-ficékkel festették fehérebbre a bőrüket, valamint a gyermekek fejét is elkötözték, nyújtották, hogy jobban hasonlítsanak őseikhez...

Adok egy kis támpontot, hogy merre is lakhattak ezek az emberek. Valamint itt találhattok róluk néhány oldalnyi írást a kutatásokról velük kapcsolatban.

A következő leleteket Észak-Amerikában találták. A Paiute indián törzs legendáiban szerepeltek, hogy őseik nem egyszer konfrontációba léptek fehér bőrű, vörös hajú, óriásokkal, akik a mostani Utah állam területén éltek egészen kis számban. A legendájuk szerint egy csoportjukat az indiánok ősei megölték, méghozzá nyilaik segítségével bekergették őket egy barlangba, a barlang be nem merészkedtek, mert féltek tőlük, hanem tüzet gyújtottak a barlang bejáratánál és várták az onnan kijövőket, akiket halálra nyilaztak, a többiek akik a barlangban maradtak megfulladtak. Ezekre a tetemekre bukkantak rá sok sok évvel később. Ez a barlang úgy ismeretes, mint a Love Lock barlang, Nevada államban. A barlangot denevérek lakták és rengeteg guanot hagytak maguk után. Miután 30 éven keresztül bányászták a guanot (alapja volt a trágyának és a puskapornak) 1924-re eljutottak odáig, hogy csontok bukkantak elő az ürülékből. De nem csak csontok, hanem használati tárgyak is előbukkantak, mint feltételezhetően vadászathoz használt csali kacsák, ruhadarabok és anyagok, írott kövek és anyag megmunkáláshoz használt eszközök. A testek magassága 8,5 és 10 (egyesek szerint 12) láb körüli volt (átszámolva a 8,5láb az 185 cm-nek felel meg, míg a 10 láb 304 cm, a 12 láb pedig 360 cm). A leleteket a különböző múzeumok szétkapkodták és máig hét lakat alatt őrzik őket, egyetlen múzeum amelyik nyilvánosság elé tárja a hozzá jutott anyagokat a Winnemucca-ban található Humbolt megyei múzeum. Az ott található szegényes leletek is mutatják mennyivel hatalmasabbak voltak, mint a mostani emberek.

Ha nem volna elég, Kínában is találtak ilyen embereket, kaukázusi arc felépítés, vörös haj, kék és zöld szeműek, hosszú orrúak és arcúak, nagyon szőrösek (vagy csak tetőtől talpig prémben jártak), értettek a tárgyak megmunkálásához (ékszerek, bőrruhák készítése, földműveléshez alkalmas eszközök készítése, horgászat használt eszközök), fölműveléssel, állattartással és halászattal foglalkoztak, valamint a holttesteiket mumifikálták. A meglepő benne az, hogy úgy tudják Kína egy elkülönült szekciója volt a Földnek a földrajzi adottságai miatt és a Kínai Nagy falnak köszönhetően is. A leleteket olyan 3-3200 évesre saccolták. A ruháikat színezték, egyik ilyen leletben kék, fehér és piros színekre bukkantak. Úgy gondolják nomádok lehettek, mivel találtak a maradványok között olyan íjakat amik duplán hajlítottak, nyilaik hegye pedig vasból volt. Településeiket a hegyek falába vájták, amik a mostani hétköznapi emberek számára igencsak veszélyes és kimerítő feladat megközelíteni ezeket az épületeket, egy ilyen szeparált településhez több, mint 30 métert kell fölfelé mászni a kőbe vájt járatban fölfelé. Az épületeikben róluk készült falfestmények találhatóak, egészen művészien megalkotva (engem a Kínai és Indiai rajzokra emlékeztetnek).

Egy videót itt nézhettek meg ami többet mond róluk (leginkább feltételezésekbe bocsátkozik, mint mindenki más a múltat illetően), egy rövidebbet pedig itt.

Ezen kívül találtak romokat a mai Libanon területén, Baalbek városánál, ahol is egy egykori Jupiter templom állt. Valójában a római Jupiter istenség nem volt más, mint a Káinita vallásból ismert Baal. Végül a templomot a kereszténység sajátította ki magának. De miért is érdekes számunkra ez a templom komplexum. Pusztán a méretei miatt.

A hely állítólagos történetét ezen az oldalon találhatjátok meg (persze angolul) még több képpel, amik közül csupán kettő jelentőség teljeset emeltem ki. A képek alapján nem hinném, hogy szimpla, hétköznapi embereknek sikerült volna ekkora épületeket emelniük, tegyük hozzá Dávid és Góliát legendáját, ám valljuk be nem csak egy kitalált mese az itt felsoroltak alapján.

4 megjegyzés:

  1. Na ez érdekes volt, nézz utána a Nefilimeknek :) Szerintem őket is belerakhattad volna a cikkbe mint kiindulási pontot. De sok érdekes volt volt benne a miről nem tudtam! <3

    VálaszTörlés
  2. Kihagytam Indiát nagy igyekezetemben, de már csak később jutott eszembe, mind1. Nem lehetséges, hogy ezek az óriások voltak a Nephilimek? Elvégre egy leírásban az állt, hogy az átlag emberek fölé tornyosultak.

    VálaszTörlés
  3. -Kamupók:

    A Nefilimek a keresztényektől erednek, nézz utána. :) Szerintem régebben írtam is róluk. Ha nem akkor bocsánat, lehet az óriások tőlük erednek, de az kényesebb téma sokkal.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: