2011. szeptember 5., hétfő

Káin: Interjú -Új technológia a raszták és műraszták terén!


http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/313738_2044457303541_1007623878_31803223_6868846_n.jpg

Sziasztok!

Amint látjátok műrasztáim lettek, igazából már régóta akarok de nem tetszett az , hogy ez is ilyen kijövős téma, mint a hajpótlás. Engem frusztrált a felrakott haj és idegesített, hogy jaj vajon mikor esik már ki vagy nő éppen le. Nos megismertem Jenes Bencét, aki egy teljesen új rasztázási technikát talált fel, az igazi hajamba horgolta bele a műtincseket így az igazi hajam is rasztaként nő le és annyira tartósak hogy max ollóval lehet őket kivágni :D. Sok ismerősöm szeretne raszta hajat de visszatartja őket az , hogy a művelet során amúgy sem hosszú hajuk felugrik, végre ez nem akadály! Nos jöjjön is az interjúm Jenes Bencével!



Interjú

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/17552_1205026413731_1470775371_30586565_4574826_n.jpg

Szia! Örülök, hogy itt vagy, és interjút adsz nekem; a mai cikkemben Te leszel a téma, mint szakember. Azt hallottam te már több éve készítesz rasztákat, kérlek, mesélj arról, hogy jött neked az ötlet, kitől tanultál, és mennyire nehéz is csinálni; egyben mesélj kicsit magadról!

Sziasztok, Bence vagyok, a rasztáknak inkább Bencekence. Ez a vicces név az általam készített dreadwaxból jött, valaki az őskorban elnevezte így, ez megtetszett, előbb erre, majd az egész dread-projektre alkalmaztam Pontosan nyolcadik éve készítek ilyen hajakat, ezt az első komplett munkám elkészítésestől számítom. Sok helyről tanultam, leginkább egymás tapasztalataiból és hibáiból, és persze azokból a féligazságokból, amik legendaként szálldostak akkoriban. Nekem is akkor lett ilyen hajam, volt Keszthelyen akkor már két dread forma, az ő módszerükkel készítettem el idesanyámmal a hajamat. Ahogy akkor csináltuk, az csak a legalapvetőbb mozzanatokban hasonlított a mostani módszereimhez, nem is egészen úgy működött, ahogy kellett volna neki. Viszont azért hat és fél évig fél évig hordtam a fejemen ezeket a tincseket, így elkerülhetetlenül egyre többen kértek meg, hogy készítsem el a hajukat vagy pakoljam rendbe. Mára meg már nem tudom megmondani, hány teljes hajat és hány javítást csináltam, mára ez nekem mindennapi elfoglaltság fodrász tanulmányaim mellett. Közben egyetemre jártam, aztán felköltöztem a fővárosba, belefutottam egy webmesterbe, aki mit ad isten, dread, és megszületett a mai weblapom, ami igazán beindította ezt a dread dolgot. Mostanában, öt hónapja, kreatívabb tevékenységre vágyva belekezdtem a fodrász művészet kitanulásába, ezt most heti öt nap öt óra gyakorlat formájában folytatom. Persze eddig is csináltam a rasztahaj készítés mellett más kreatív munkákat, ékszereimet is megtekinthetitek az oldalam képtárában.

Ha jól tudom neked is volt rasztád, milyen érzés? Hogy kell gondozni és ápolni hogy jól nézzen ki?Mennyi ideig csinálsz egy teljes fejet?

Igen, mint említettem, nekem is volt rasztám (Nem figyelsz? :D), azaz dreadlockjaim. Erre jó magyar szót nem találtam még, talán a filces haj a jó kifejezés, ami viszont sok frizurára nem illik a készítés technikájának fogyatékossága miatt. A frissen elkészített haj kicsit húzza a fajbőrt, pláne, ha mű vagy igazi dread-tincsekkel lett megtoldva, de ez a húzódás pár nap múlva megszűnik, és egy héten belül biztosan hozzászoksz a hajadhoz, el is felejted, milyen érzés volt előtte. És persze nagyon jó érzés, hisz a fiúkra tapadni fognak a nők, a nőkre meg, hát, tapadni fog a fiúk egy rétege, de szerencsére nem a sötétebb réteg. És akár gondolod az elején, akár nem, akár reggae-kedvelő vagy, akár nem, meg fog ragadni a raszta érzés, és tisztességességre, kemény lelkűségre és figyelemre fog nevelni. Ez valahogy mindig így történik azzal, aki magáénak érzi a haját, és élvezi a természet e darabjának önálló változásait a saját testén, ne adj isten, a saját testévé válik a haja. Ez utóbbi eset igen megnehezíti a hajtól való megválást, kemény ególegót jelent. Egy teljes fejet általában három napig készítek, ez három délutánt vagy délelőttöt jelent, de akadnak olyan nagy munkák, amit négy nap alatt csinálok meg. A készítés menete röviden három lépésben foglalható össze: tupírozás, horgolás, waxolás. Ezt viszont igen részletesen leírtam : ITT.

http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/17552_1205066214726_1470775371_30586667_8015284_n.jpg

Szerinted milyen a szép és milyen a ronda raszta?

ILYEN a sok szép dread! Az, hogy milyen a ronda dread, ízlés meg megszokás kérdése. Én a legszebbnek egy göndör hajból kialakult természetes hajat gondolok, ezen túl pedig az jól elkészített dreadlockokat (persze ez is relatív), amik szépen befilcesednek, egyneművé válnak, nem látszik benne a horgolás, semmi fonott hatása nincs. Szerintem a szokványos horgolás és az átforgatás (akiknek dreadjük van, tudják, mire gondolok) ezt a külsőt elveszi a hajtól.

Voltam nálad, és nagyon elégedett vagyok a munkáddal. Egy új eljárást alkalmaztál ami a Te találmányod. Elmesélnéd, hogy jött ez neked? Hogy találtad ki? Mennyiben hasonlít, és mennyiben különbözik a kezelése a valódi hajétól?

Neked a rendes hajon is alkalmazott eljárásommal készítettem egy hosszú mű-dreadet, ami különbözik a szokásos, fake-dread-néven futó csavart tincsektől, ami utóbbi szerkezetében és tartósságában nem hasonlítható a filces igazi hajakhoz. Viszont ez a a műhaj ugyanúgy működik, mint az igazi haj, így ápolása sem különbözik attól. Horgolása, sodrása ugyanúgy zajlik, talán a töveknél igényel nagyobb odafigyelést a valódi és a mű-rész összeolvasztása. A mosására és ápolásra ugyanazok a dolgok érvényesek, amiket az oldalamon a rendes dreadlock kapcsán írtam, de itt inkább a tövek és a később növő saját-rész tisztán tartása a hangsúlyos. Előnye ennek a műhajas dolognak, hogy természetes és extrém színösszeállításokkal is meghosszabbítható a haj, vagy csak bizonyos helyekre is beépíthetők maradandóan hosszabb színes tincsek.

http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/294570_2029810977392_1007623878_31783060_258180_n.jpg

Szerinted mik a raszta előnyei és mik a hátrányai?

Előnye akkor van, ha így érzed magad jól, ah úgy érzed, ez a te stílusod, szereted a hajad, büszkén hordod, kiállsz mellette. Hátránya meg egyrészt akkor van, ha nem az utóbbi a helyzet, illetve a nem megfelelő ápolás esetén, mert akkor nem lesz szép a hajad, és nem is tesz jót a fejednek. Viszont ha megfelelően, hozzáértően van elkészítve és ápolva, akkor a gyengébb hajat (és lelket) még meg is erősítheti.

http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/267709_1932793287448_1470775371_31824682_1428983_n.jpg

-Hogy látod, a mai világban mennyire elterjedt a raszta? Évekkel ezelőtt még lecsövesezték és megverték, akinek rasztája volt. Rengeteg tévhit van, mint például, akinek rasztája van, az mosdatlan vagy büdös, sőt olyat is hallottam , hogy a raszta úgy készül, hogy sört öntenek az emberek a fejükre. Ezeknek menni valóságalapja van?

Visszafele válaszolok. Te is tudod, hogy ezeknek nincs valóságalapja. Mindenkit megverhetnek, mert az emberek szeretnek tartozni egy csoporthoz, és a csoportok szeretik hangsúlyozni az elveiket, melyek sokszor pont egy másik csoport elveinek megfordításából születnek. Sajnos ez sokszor a rasztákra is igaz. Természetesen ennyire soha nem volt rossz a helyzet, csak te szereted a fröcsögő vért. :D Azt hiszem, hazánk az első helyen áll a fehér dread-hajú emberek számában, de biztosan a top 3ban van Európában. És ez nem csak a fővárosra, de a vidékre is igaz. A dread-haj egyéb iránt egyáltalán nem büdös, max nincs olyan gyakran sampon illata. Manapság a legkülönbözőbb stílusirányzathoz tartozó lények, sőt azon kevesen, akik nem tartoznak sehova azok is hordanak ilyen hajat. Nem feltétlenül azért van az embernek ilyen haja, mert valami mutatni akar ezzel, van aki azért hordja így a göndör haját, hogy könnyebben tudja kezelni, ne legyen vele annyi munkája. És egy igényes, intelligens dreadlock haj megállja a helyét a legmeglepőbb munkahelyeken is.

http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/67220_1463183867506_1470775371_31171253_2666250_n.jpg

-Mit tervezel a jövőben karrier szempontjából?

Nem tervezek, ez a szerencsém. Most fodrásznak tanulok, azt hiszem, teljes erőbefektetéssel. Nyesem, festem, csavarom, tupírozom, tűzöm a hajakat napi öt órában. Szerencsére jól megy a dolog, decemberben lesz meg a papírom, onnantól kezdve, ha minden jól megy, szakmaként űzöm a fodrászkodást. Természetesen a rasztahajakra mindig teremtek időt, bízok benne, hogy ez a jövőben is így marad.

-Szeretném tudni mik az elérhetőségeid, a weboldalad, ha jól tudom cikket is írtál a rasztáról, szeretném, ha megosztanád velünk. Azt is láttam, haj és más egyéb ékszereket is készítesz, ezeket hol lehet megnézegetni?

-Ez a webhelyem nyitóoldala: ITT

-Ez a galéria, itt láthatod a munkáim, mind a dreadeket, mind az ékszereket (dread-ékszerek, fültágítók, klasszikus ékszerek), illetve a barátnőm ruháit és rasztasapkáit: ITT

-Illetve itt, barátaim oldalán olvashattok egy komolyabb cikket tőlem. Az oldal regisztrációhoz kötött, a .leírások. menüpontban találjátok a dreadlock-leírást:ITT

-Elérhetőségeimet a weblapom első oldalán olvashatjátok.

Köszönöm hogy itt voltál, és válaszoltál a kérdéseimre, na meg a szép hajat is köszönöm! Van esetleg némi zárógondolatod?

Igen, az mindenképp van: Két fontos dolog van a földi világban: a bableves meg a túrós-csusza!

http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/314355_2041723355194_1007623878_31800815_4614701_n.jpg

Remélem hasznos volt számotokra a cikk, forduljatok hozzá bizalommal!!!! :)

8 megjegyzés:

  1. O_O Érdekesnek érdekes volt! Majd elolvasom, hogy hogyan is csinálják, mert eddig sosem bírtam elképzelni. Bár magamnak sose csináltatnék. :D
    De neked Kami ez (is)jól áll....miért van az, hogy neked minden haj jól áll? :)

    VálaszTörlés
  2. -Chatlotte: búúú köszi, szerintem optikai csalódás XD

    VálaszTörlés
  3. ez az ember ez a johnatan davis!:|:D

    VálaszTörlés
  4. egyszer interjúvoljál már meg engem is :D nem mintha tudnék mit mondani :D

    VálaszTörlés
  5. Csincs: Engem iiis! Mondjuk csak olyan kérdésekre lennék hajlandó válaszolni, hogy "hogyan b.sszunk a földhöz egy irányítót 3 offense fal gyűrűjében" vagy "miért is jó az, ha edzés vagy meccs után agyrázkódásod van" :D

    VálaszTörlés
  6. -G:

    Szerintem simán írhatnál róla cikket :DDDD

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: