2010. június 3., csütörtök

Princess Aurora : A rendőr, aki 17 éve áll lesben…

Egy bűnügyes zsarut 17 éve állítottak lesbe egy szentpétervári, csaknem 100 négyzetméteres lakásban, mivel a tulajdonost megölték. Azóta sok víz lefolyt a Néván. Az áldozatot megtalálták, az elkövetőket elfogták, elítélték, s már leülték büntetésüket. Csupán a rendőrt „felejtették” a lakásban.

A humoreszkbe illő, de valódi történet azzal folytatódik, hogy a feladatát állítása szerint máig komolyan vevő zsaru beköltözött a lakásba, fizette a rezsit, majd feleségét is odavitte, aki időközben gyermeket szült neki. Az egykori „rejtett figyelő” a Lenin nevét viselő kerület bíróságán pereskedik a jelenleg félmillió dollárt érő belvárosi ingatlanért. Andrej Pugin, így hívják a bírósági keresetet beadó ex rendőrt, a polgári törvénykönyvre hivatkozik. Ugyanis az orosz PTK rendelkezése szerint 15 év után a gazdátlan lakás birtokosaként jogos tulajdonossá válhat.
A történet 1993-ban kezdődött, amikor Jevgenyij Neiman, a külföldre készülő üzletember bérbe kívánta adni 92,1 négyzetméteres állami lakását. Sajnos mit sem sejtett arról, hogy a hirdetését olvasó bűnözők hálójába eshet. Egy pénzbehajtással, rablással, csalással foglalkozó bűntársulat tagjai, élve a kedvező alkalommal, fiktív vállalkozásuk irodájának bérelték ki a lakást. Neiman minél előbbi eltüntetéséről is gondoskodtak: egy hónapig fogságban tartották, majd a várostól távol eső erdőben 1993. májusában kötéllel megfojtották és elásták. Az üzletember dokumentumaival hamis megrendelésekbe kezdtek, amiket nem fizettek ki.

Leshely a másodikon

A bűnözők, míg a főbérlőt fogva tartották, az ingatlant háromszor is eladták. A Bronnicki utca 22/3-as lakásba azonban egyetlen új vevő sem tudott beköltözni, ugyanis az Admirális kerület bűnügyi rendőrségének körözési szolgálata figyelést alá vonta a lakást, minden bizonnyal csapdába kívánták csalni Neiman gyilkosait. Hogy ez miért nem sikerült éppen ott, egyelőre nem derült ki.

Az orosz rendőrség leghosszabb megfigyelési ügyében az extrém gazdasági és üzleti hírek közreadásával foglalkozó Vkrizis.ru hírportál munkatársai „nyomoznak”. Andrej Pugin bírósági lakáskeresetének is utánanéztek. Az idén március 30-án benyújtott iratokból kiderül, hogy a rendőrség vizsgálati osztályától kapta a megbízást operatív intézkedése végrehajtására. A lakásba a vizsgálótiszttől kapott kulccsal jutott be. Mivel a figyelési (csapdaállítási) feladat teljesítése elhúzódott, természetes szükségleteit is ott végezte, ott étkezett, s végül „letelepedett” a lakásban. Közben a Neiman ingatlanával kapcsolatos csalási ügyet és a házigazda eltűnése miatti nyomozást időszakosan felfüggesztették. Pugin, mint fogalmaz, magára vállalta a rezsiköltségeket, fizette a villanyt, gázt, telefont. Ezt az ügyirathoz csatolt 200 csekkel, számlával igazolta. Beköltözött hozzá a lakásba 1997-ben a felesége, majd fia 1999-es megszületése előtt felújította a lakást. Viszont nem tesz említést arról, hogy 8 évvel ezelőtt távozott a rendőrségtől, s két bejegyzett vállalkozást is létrehozott. Az újságírók arra gyanakszanak, bár erről bizonyítékot nem tudtak beszerezni, hogy Pugin a szentpétervári rendőrség titkosított munkatársaként ténykedett tovább.

A rendőrség 1998-ban elfogta a házigazda meggyilkolásával gyanúsított Szergej Pridanovot és Vlagyimir Litvinovot. A 13 illetve 11 év börtönre ítélt két tettestárs büntetését később a magasabb színtű bíróság megváltoztatta, s már 2006-ban kiszabadulhattak a börtönből. Áldozatuk holttestét a rendőrség 1993 decemberében ásta ki, a maradványok alapján az igazságügyi orvosszakértő azonosította Neimant.

A figyelés ennek ellenére tovább folytatódott – már családostól – Jevgenyij Neiman szentpétervári lakásában. Vajon kiknek a feledékenységéből maradhatott Andrej Pugin a házban? Vajon kik feledkeztek meg arról, mivel Neimannak nem volt örököse, hogy a tanácsi-önkormányzati szerveknek jelezzék a házigazda tragikus halálát a bérlemény további sorsa miatt?

Nem biztos, hogy erre a júniusi bírósági meghallgatásokon fény derül. A Vkrizis.ru szerint nem egyedülálló esetről van szó, régóta ismert, hogy rendőrök beköltözhetnek olyan lakásokba, amelyek egyedülálló tulajdonosát meggyilkolták, vagy hosszabb ideig elmegyógyintézeti kezelésre zárt osztályra szállították. A rend őrei az ilyen ingatlanokat néha bérbe is adják vagy „csoportos intim pihenésre” használják.

(Forrás: HVG)

4 megjegyzés:

  1. Nahát...milyen kis feledékenyek ezek az oroszok! :)

    VálaszTörlés
  2. És a rendőrnek nem jutott eszébe, hogy néha napján érdeklődjön az ügy állása felől??Vagy nem kellet neki jelentéseket leadnia???
    „csoportos intim pihenés" xD

    VálaszTörlés
  3. Ez tényleg érdekes , hogy ha nem kellett jelentéseket leadnia. Meg valahol biztos feltüntették , hogy a lakásban tartózkodik "valaki".

    Köszönjük ez jó cikk volt. Én jót is kacagtam rajta :)

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: