2010. június 10., csütörtök

Nyarlathotep: Automatikus írás

Nos, ma félig meddig egy művészettel kapcsolatos dologról írnék nektek. Szoros kapcsolatban áll a szürrealizmussal, sőt mi több, egyik elengedhetetlen alapelve. Automatikus írás - Écriture automatic. Ezen elnevezés egy André Breton nevű szürrealista művésztől ered. Metódusa Freud pszichoanalitikus módszeren alapszik, véleménye szerint a tudatalatti nagyfokú, közvetlen kivetítésével hihetetlen esztétikai szabadság jeleníthető meg. Az egész lényege az volna, hogy az alkotó mindenfajta gátlás nélkül hagyja felszínre törni tudatalattija rejtett tartalmait.

Véleményem szerint, ez a módszer nem csupán erre alkalmas. Mint tudjuk, tudatunk ezen "sötét" része tartalmazza karmikus tapasztalatainkat és azt a bizonyos erőt, amit "mágia"ként definiálunk. Tehát ily' módon például előidézhetők előző életünk emlékei, különböző szimbólumok és pecsétek képe is megjelenhet előttünk. Könnyebben léphetünk kapcsolatba más szférák létezőivel. S nem mellesleg, önismereti gyakorlatnak sem utolsó. Hiszen mindvégig befelé fordulunk(nem pejoratív értelemben), legbelső rezdüléseinkre figyelünk. Természetesen ehhez is szükséges megteremteni a megfelelő környezetet, akárcsak a kilépéshez vagy utazáshoz.

Született egy ilyen művem, utána magam is meglepődtem az utólag olvasottakon. Maga ahogy írtam, teljesen kiesik, csak foszlányok maradtak meg. A kezeim szinte maguktól ütötték le a billentyűket, és csak egy dolgot tudtam biztosan, valójában ezt nem én írom. Nem is egy felsőbb tudat... Valaki egészen más. Íme:

"Könnyű az elmén az átjáró, mely utat nyit. Könnyű az elmének emlékezni, ha olyan lelket birtokol mi pusztán a véletlenek közjátéka végeredményeként került ide. Könnyű az elmét uralni, ha már nincs hite... Én magam vagyok az isten, és ő hinni fog bennem. És én hinni fogok benne, és eluralom az elmét, a tudatot, és igába hajtom a világot, s kedvemre formálom, hogy az nekem tetsző legyen. Hol fény és árnyék rendje felborul, hit és remény elvész, ahol nem marad más csak monoton ugyanaz. És ők majd szenvedik ezt a világot, magunkba olvasztjuk őket, és mind e semmibe vesznek, ahonnan egykoron jöttek. Én vagyok ennek a férges világnak maga a megváltás, az igazság kétszínű, hamis bajnoka. Ők majd üvöltenek, de megmutatom, hogyan üvöltsenek másként... Csendes nyughelyem nehéz falai borulnak rám, sírom megvetett ágyam s szunnyadok. Az idő előttről nyúlok vissza, vagy utána, kezem messze elér...

De ne féljetek, új kor gyermekei."


Remélem érdekes cikk volt. :)

7 megjegyzés:

  1. Hát tudod kedves Nyarlathotep ez az a fajta szimbiózis amiről már régen írt Káin is. Bizony létezik az az izé és benned van, én már csak tudom. Az én esetemben erősebb az állati oldalamnál, nem nehéz uralkodni felette főleg ha már jó ideje megtört. Lassú és kitartó folyamat kell hozzá és a körülményeknek megfelelőknek kell lennie ahhoz, hogy (majdnem)teljesen át tudd venni a test fölötti irányítást. 5 éves korom óta kondícionál és próbál terelni a "helyes" útra a megérzései révén. A Déjá vue-k legtöbbjét is neki tulajdonítom, de lehet, hogy csak tévedek és marhaságokat írogatok. Semmi bizonyítékom nincs (hacsak nem a saját párbeszédeim magammal, ami bennem zajlott/zajlik le).

    VálaszTörlés
  2. Kamupók: Már írtam erről korábban egy cikket. Biztos van ilyen tudatom is, csak hogy örülj, de esetemben egy viszonylag jóindulatú(már amikor) parazitáról van szó, akivel osztozom a testemen. Tehát, mikor azt a bizonyos másik valakit emlegetem, nem felsőbb tudatról van szó, hanem egy másik létező, ha úgy tetszik megszálló, gyalpo, védőszellem stb.

    A testem pedig, köszönöm szépen, teljesen jól uralom. :)

    Nyarlat

    VálaszTörlés
  3. Hú erre emlékszem mikor anno átküldted msn-en! Tetszett az írás és ez a művész is érdekes!

    VálaszTörlés
  4. Káin: Örülök, hogy tetszett. ^^ Igen, ez az a bizonyos iromány volna, fogok még ezzel kísérletezni a közeljövőben is hátha születnek még ilyen égbekiáltó zagyvaságok x'D

    Nyarlat

    VálaszTörlés
  5. Hogyan készíted elő magad arra, hogy át add a helyed? Én eddig csk az ittasan való festést terveztem :D bár abból nem hiszem, h mélyebb dolgok is felszínre törnének..

    VálaszTörlés
  6. Madame: Pedig elvileg valahogy így működik xD Hátttő, mikor még ifjú voltam és bohó próbálkoztam sokmindennel, de a tollat nem bírtam normálisan fogni többnyire, így ezt hamar feladtam. xD

    Mostanában zenével: Infected Mushroom, Ozric Tentacles és hasonlóak.

    VálaszTörlés
  7. :D aháá
    sok most az időm, sort kerítünk rá^^
    infected mushroom <3 asszem ezzel kezdek :D

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: