2010. június 10., csütörtök

Misantrophe Mandy: Cirque du Soleil

Elnézéseteket kell kérjem a több napos kimaradásom miatt, aminek az oka egyébként végtelenül prózai: tegnapelőtt volt az államvizsgám. De mivel sikeresen legyűrtem ezt az akadályt (és a rá következő másnaposságot is :D), megint itt vagyok és belevetem magam a cikkírás sűrűjébe. :)

Ma egy egyedülálló cirkuszi társulat lesz terítéken - avagy porondon, hogy olcsó poénnal éljek.


Cirque du Soleil


A cirkuszról sokáig valami szénaszagú, csíkos ponyvasátor jutott eszembe, ahol béna bohócok próbálják jobb kedvre hangolni a közönséget és megfélemlített állatokat kergetnek körbe-körbe. Nem is tudom, nevet ezeken valaki? Én mindig szomorúnak tartottam... Az egyetlen, ami tetszett a cirkuszi előadásokban, az az akrobaták száma volt. És lám, most, huszonévesen találtam egy olyan cirkuszi társulatot, ami nekem is tetszik, mert nálunk az akrobatikus elemek dominálnak és egyáltalán nincsenek állatok. Szerencsétlenségemre lecsúsztam a magyarországi előadásaikról, így csak reménykedni tudok, hogy megfordulnak még nálunk...

A Cirque du Soleil (francia, jelentése: `A Nap Cirkusza`) egy montreali székhelyű cirkusz, melyet 1984-ben alapított Guy Laliberté és Daniel Gauthier. Kezdeti anyagi nehézségek után szépen lassan befutottak, és jelenleg több, mint háromezer alkalmazottat foglalkoztatnak a világ szinte minden táján.

Vannak állandó előadásaik, melyeket helyhez kötve játszanak, így a Banana Shpeel (New York), a Criss Angel - Believe (Las Vegas), a Ka (Las Vegas), a La Nouba (Orlando), a Mystère (Las Vegas), az O (Las Vegas), a The Beatles LOVE (Las Vegas), a Viva Elvis (Las Vegas), a Wintuk (New York), a Zaia (Macao), a ZED (Tokio) és a Zumanity (Las Vegas).

Ezeken kívül van még rengeteg másik előadásuk, melyeket turnéztatnak is - van, amit Amerikaszerte, van, amit Európában. Vándorelőadásaik a következők: Allegria, Corteo, Dralion, Kooza, Ovo, Quidam, Saltimbanco, Totem, Varekai.

A Cirque de Soleilben az a fantasztikus, hogy hiába visel eltéveszthetetlen stílusjegyeket a munkásságuk, még sincs két ugyanolyan előadás. Gyönyörű jelmezek, magával ragadó zene van valahogy mindig új köntösbe bújtatva. Minden előadás egy-egy téma köré csoportosul, ezeknek a palettája pedig végtelenül színes: az egyikben a bohócok tolmácsolnak a felszabadult örömről, a másikban szürreális keretek között ünneplik a zenét és a táncot. Megint másikban a vízzel elárasztott színpadé a főszerep, egy következőben pedig a keleti filozófia van terítéken...

Nem szeretnék minden előadásról egyenként írni, helyette hoztam néhány videót, amiből
csemegézhettek.

A Ka előadás promója



Az O promója



Criss Angel bűvészelőadása Las Vegasból



És végül egy hosszabb összeállítás az Alegriából (érdekes, hogy ez az előadás bohócokról szól, akiket utálok, de a videó mégis az egyik kedvencem)



Ismerős a zene? Ezt a számot írta át Geszti Péter Oláh Ibolya számára amolyan nemzeti-összetartozástudat-dallá, muhahaha... xD

Remélem, a cikkel eléggé sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket ahhoz, hogy együtt várjuk tovább, míg a társulat újra Magyarországra érkezik. :)



UPDATE: nagyon úgy néz ki, december (vagy január) környékén megint fellép Budapesten a társulat, méghozzá a Saltimbanco c. előadásával! :)

11 megjegyzés:

  1. Nekem a legelső tetszett a Keletiessége miatt, pedig utálom a cirkuszokat! nagyon tetszett!

    Baszki tényleg az az a szám! Hallod a hideg kirázott és égett a pofám!!!! ~elbujdokol~ XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok az államvizsgádhoz!
    Na, ezek szerint te is egy vizsgaidőszakban kezdtél el ide írni, nem vagyok egyedül XD
    Jó, én csak az érettségi időszak kellős közepén döntöttem úgy, hogy jelentkezem ide :P

    Nagyon jó a cikk, nagyon magával ragadó ez a társulat.

    VálaszTörlés
  3. Wááá, imádom,imádom, imádom!!!Már hosszú idő óta. :)

    http://www.youtube.com/watch?v=oKGBkc77sDw

    VálaszTörlés
  4. Én is hallottam már róluk. Szerintem is nagyon érdekes előadásaik vannak, és pont az a jó benne, hogy nem az a hagyományos cirkusz.

    Az Allegriáról meg: az eredeti előbb ismertem, mint az Oláh Ibolya félét, úgyhogy a falat kapartam az idegtől mikor meghallottam. Borzasztó! :S

    Luna

    VálaszTörlés
  5. Charlotte:

    Uhhh, ez nagyon kemény! A zenéje is kurvajó!

    Luna

    VálaszTörlés
  6. Az Alegria után nem tudtam becsukni a számat O_O
    valami iszonyatjó ♥
    meg a zene is, és egyből felismertem (a'la énekkar)~

    VálaszTörlés
  7. Nem nyúznak-kínoznak állatokat. (Y) Nem rajongok a cirkuszokért, de ez nagyon jó lehet. Megnézném őket.:D

    VálaszTörlés
  8. Haho! En imadom oket! Tetszett!!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  9. Luna:

    Szerintem is szenzációs!!! ♥

    VálaszTörlés
  10. Örülök, hogy tetszett. :) Én sem szeretem a hagyományos cirkuszt, de ebben van valami magával ragadó. Talán az, ahogy legyőzik a gravitációt és a saját testüket is... Valószínűleg azért csodálom őket ennyire, mert egyikre sem vagyok képes.

    VálaszTörlés
  11. *_*
    ez nagyon üt..már hallottam róluk, de mégse kerestem rájuk *idiot
    Rázott tőle a hideg. Azt a kereket meg a trapézt szívesen kipróbálnám :))

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: