2010. június 10., csütörtök

"kamupok": A Nagy testvér házhoz jön...

A napokban hívták fel a figyelmemet erre az új EU-s jelenségre, melyről a TV csatornák hallgatnak (vagy csak én néztem túl kevés híradót az utóbbi időkben).

A magyarországi közüzemi szolgáltatók néhány éven belül be szeretnének vezetni egy újfajta technológiát aminek a megnevezése az "Okos Mérőóra". Közvélemény kutató csoportokban résztvevő embereket győzködtek arról, hogy micsoda fantasztikus dolog ez. Gondolom a környezet tudatosság és más hasonló maszlag szövegek hangozhattak el (bevetve a "nagyágyút" a Globális felmelegedést is, talán). Szóval a következő számunkra előnyös feltételek hangzottak el:

-A szolgáltató látja mikor milyen fogyasztót kapcsoltál be. Mikor főztél fürödtél vagy esetleg mostál.
-A fogyasztókat távolból ki és betudja kapcsolni.
-Bizonyos időszakokban olcsóbb lesz pl a víz, az áram a gáz, de más időszakokban jóval drágább.
-Kapsz egy energia alkuszt: aki megmondja mikor és hogyan fogyaszd az áramot, főzz vagy netalántán fürdesd a gyermeked, és elemzi a fogyasztási szokásaidat. Beleszól az életedbe. Ha nem az előre általad kiválasztott energiacsomagban mersz élni, és nem az általuk javasolt időbeosztás szerint fogyasztod a közüzemeket. Annak a díjazása pénzbeli büntetés, ami a számládon fog majd jelentkezni.
-Késedelmes fizetés esetén, a távolból azonnal lekacsolhatják a szolgáltatásodat (pl. az nap te vagy a gyermeked már nem ihatsz vizet. Tudom hihetetlennek hangzik).
-Kapsz egy csinos monitort is amelyen reklámokat akciókat, és az aktuális fogyasztásodat látod.
-Bekívánják vezetni az (prepaid) előre fizess a közüzemekért rendszert (mintha már nem lopnának elég pénzt tőlünk, most már előre is fizessünk nekik), azaz csak annyit használhatsz amennyit előre és ezt megismétlem előre kifizetsz nekik. Mint a feltöltő kártyás telefon, ha lejár megfagyhatsz, szomjan hallhatsz, nem főzhetsz meleg ételt. A komfort luxussá válik.
-Valamint az ára amelyet kötelezően neked kell kifizetned 15 000-100 000 Ft-ig terjed.

(Szerintem rendben van, hogy tenni kell a környezetünkben uralkodó káosz ellen, de akkor inkább álljanak le a fosszilis-energia és a nukleáris energia használatával is. Ugyanis már remek és működő technológiák léteznek amik nem károsítják vagy súlyosbítják jobban környezetüket és velük együtt az egészségünket. Itt egy ilyen, magyar nyelvű oldal ami technikai megvalósítást kínál a nullponti energia felhasználására valamint az elektromos autó saját kezű összeszereléséhez is és még sok minden mást is el magyaráz) . Még egy videót kötelességem ide biggyeszteni a széndioxid kibocsátás miatt. Nézzétek végig türelemmel, ajánlom figyelmetekbe a zöld rendőrséget. Itt egy cikk ami a HVG-ben jelent meg a témáról.

"Ma a legtöbb közmű esetében a fogyasztó átalányt fizet: a villamos energiánál például az átalányt évente egyszer korrigálják a tényleges és az előző évi fogyasztás különbözete alapján. A ma Magyarországon működő rendszer nem segíti elő a takarékos és tudatos fogyasztást. A spórolásra megoldás lehetne, ha a havonta ténylegesen elfogyasztott energiáért fizethetnénk, méghozzá úgy, hogy akár két egymást követő nap fogyasztása is összehasonlítható lenne. A gáz- és a villamosenergia-piacon a nagyfogyasztók esetében már most megvalósult az okos (fogyasztás) mérőkre épülő rendszer; a lakossági fogyasztóknál is reális lehetőség van rá, az unió néhány országában már be is vált. A fogyasztói környezettudatosság növelését célzó uniós irányelv, amely az energia-végfelhasználás hatékonyságáról szól, Magyarország fogyasztóit is érinti. Az Európai Parlament és Tanács direktívája azt is előírja, hogy a rendszere arra is legyen képes, hogy az eddigi gyakorlattal szemben ne csak az elfogyasztott energia mennyiségét, hanem a költségeket és a szén-dioxid-kibocsátást is mutassa a fogyasztónak és a szolgáltatónak egyaránt. Az uniós direktíva azt nem határozza meg, hogy milyen technológiát kell alkalmazni, és azt sem, hogy ezt ki biztosítsa; viszont világosan fogalmaz: az átállás kötelező érvényű az unió tagországainak. Az EU előírásai szerint a közműcégek ajánlatai között 2010-ig az okos mérésnek is szerepelnie kell, 2011-ig pedig a napszakfüggő, változó díjszabásnak is. Itthon is készülünk a megvalósításra Svédországban 2009-re minden fogyasztónál okos mérőt szereltek fel, Olaszország 2011-ig, Portugália 2015-ig építi ki ezt a rendszert. Magyarországhoz hasonlóan Hollandia vagy Ausztria még a felmérés időszakában tart. A kormányzat itthon megkezdte a rendszer bevezetési lehetőségeinek feltárását. A kutatómunka 2010 júniusában zárul. Az okosabb rendszer megvalósítása minden érintettnek érdeke: a szolgáltatónál jobban tervezhető lesz a fogyasztás, nyilvánvalóvá válik az eddig esetleg titokban maradt veszteség, csökkennek az adminisztratív költségek. A fogyasztó ráadásul előre tervezheti, és ha kell, kordában tarthatja költségeit, hiszen saját fogyasztását befolyásolhatja: például a nagy fogyasztású mosógép használatát kedvezőbb tarifaidőszakra teszi.

Hatékony adatátvitel A mérőórák által továbbítani kívánt adatot többféle módon is el lehet juttatni a szolgáltatóhoz és természetesen vissza a fogyasztóhoz is. Mobilhálózaton, interneten vagy az elektromos távvezetéken is lehetséges adattovábbítás. A mérési adatok vezeték nélküli hálózaton gyűjthetőek be, amely a wifihez vagy a Bluetooth-hoz hasonlóan a 2,4 GHz-es frekvencián működik. A leolvasott mérőórák adatai routereken keresztül jutnak el a kollektorokig, amelyek mobil- vagy vezetékes hálózaton küldik tovább őket a szolgáltatónak. Az egyes adatcsomagok mérete nem haladja meg a 100 byte-ot, és ez az adatmennyiség is csak óránként kerül továbbításra, így az ingyenes, szabad felhasználású, limitált energiát használó, ám intelligens rendszer megfelelően működhet bárhol a világon.

Ha pontosan látjuk, mennyi energiát fogyasztunk, és össze tudjuk hasonlítani az átlagos fogyasztásunkkal, tudatosabban cselekszünk. Ebben az is segíthet, hogy például figyelmeztetést kapunk, ha az aktuális fogyasztásunk magasabb, mint az elmúlt időszak átlaga, magyarázza Sándor Attila, a Cason Mérnöki Zrt. szakértője.

Megtérülés: A nagyfogyasztókhoz viszonyítva a lakossági fogyasztóknál a megtérülés hosszabb ideig tart, mert a technológiai váltáshoz le kell cserélni a mérőórát, telepíteni kell az merőórát leolvasó eszközt, ki kell alakítani valamilyen adatátviteli közeget, meg kell oldani az adatok tárolását és feldolgozását, illetve alapvetően ki kell alakítani azokat a szabályozásokat, amelyek alapján ezek az adatok valóban növelik a felhasználás hatékonyságát. Magyarországon a villamosenergia-ipar már ma is készül erre, bevezető programok már működnek, ám nagy számú fogyasztó rendszerbe való bekapcsolásához mindenképpen iparági összefogás és kormányzati-önkormányzati támogatás szükséges.

Ki spórolhat még?A rendszer elterjedése egyelőre várat magára. Az ipari fogyasztók mellett a folyamatnak mára már el kellett volna érnie az önkormányzati intézményeket, hiszen ezek igényeinek összesítésével már egy kisebb település is nagyfogyasztóként léphetne fel, tervezhetővé válna a fogyasztása â� a beruházás pedig rövid távon megtérülhetne, magyarázza a magyar tendenciákat a Sándor Attila. A rendszer az egész ország gazdaságára és energiafelhasználására is pozitív hatással van: a fogyasztók jobban odafigyelnek saját háztartásuk működésére, az energiaszolgáltatók jelentősen több információt kapnak a fogyasztók
szokásairól, így hatékonyabban tervezhető az ellátás."

Néhány link ami segít tájékozódni.

www.mee.hu/files/images/5/I_1_Grabner_Peter.pdf

A HVG cikke a neten.

Ezen a helyen pedig a Magyar Energetikai Hivatal kiírását olvashatjátok.

Ha titeket nem is érdekel a dolog a szüleiteknek azért szólhattok, hogy NE érje őket váratlanul.

7 megjegyzés:

  1. Szia

    Pár észrevétel: az alapötlet kimondottan jó, egyszerűen csak le kell butítani annyira, hogy ne legyen ekkora hatalma.

    Ha napi szinten mérnék a fogyasztásom, fogyasztókra lebontva, és ezt folyamatosan láthatnám, valószínűleg jobban odafigyelnék, hogy pl mennyi vizet folyatok félre.

    Az, hogy távolról kikapcsolható, most is áll, csak a lehető legritkábban használják, szerintem ez így is maradna.

    A "feltöltőkártyás" rendszer viszont tényleg hülyeség, senki nem tudja előre, mennyi energiára lesz szüksége, pláne gyerekes családban, ezt tuti nem fogják engedélyezni.

    Ezt a "csúcsidő" dolgot tényleg szemétségnek tartom, hiszen lehetővé tenné a szolgáltatónak, hogy munkaidőn kívül - amikor ugye otthon van az ember, és energiát használ - baromi magas legyen a tarifa úgy, hogy az átlagos ára nem magas, hiszen napközben - mikor senki nem használja - tök olcsó. És már ennek lehetőséget adni is felelőtlenség.


    Energiaforrások, amikről le kéne állni: Tudnod kell, hogy a nukleáris energia jelen pillanatban a legnagyobb hatásfokon a leginkább környezetbarát módon működő energiaforrás, egyáltalán nem lecserélendő, hülyét kapok a grínpísztől, amint kikötik magukat egy létfontosságú atomerőmű elé, miután lecsutakoltak pár fókát (az legalább tényleg hasznos).

    A megújuló energiaforrások _fokozatosan_ átvehetik a fosszilis energiaforrások szerepét -ezt sem egyszerre!- , de a nukleáris energiáét még jó ideig tuti nem lehet pótolni (tenném hozzá: a szél nem mindig fúj. a nap nem mindig süt, nálunk arányaiban kevés víz folyik és még sorolhatnám...)

    A világ ma olyan energiafüggőségben él, hogy bizony-bizony gyorsabban használnánk föl ezen energiákat, mint ahogy "megújulnak". Tehát a szabvány célja, az energiafüggőség csökkentése, ténylegesen megelőzi a jelenlegi energiaforrásokról való leállást.

    VálaszTörlés
  2. Bassza meg halljátok, nekem erről ilyen zsidó lehallgatós geciség jut az eszembe. Ezt miért nem adják a hírekben??? Én sem láttam erről semmit!!! Áh ez nagyon durva és rossz érzésem van tőle. Hogy jönnek ahhoz hogy beszabályozzanak?

    Hajnalig netezek, ha ezt fogom tenni megbüntetnek? A végén elvisznek és levágják a kezemet , vagy mi??????????????

    Angliában viszont feltöltőkártyás rendszer van. hetente kapnak az emberek fizetést és az áramot úgy veszik, hogy lemennek a boltba vesznek egy feltöltőkártyát amire a heti pénzeden veszel áramot és nem hülyeség. De itt az lenne, mivel nem hetente kapunk 30-40 ezreket...

    VálaszTörlés
  3. Tiszta 1984 bazmeg!!! Komolyan fontolgatom, hogy kiköltözök valami tanyára egy generátorral, meg egy kúttal, aztán bassza meg minden szolgáltató! Az oké, hogy láthatom a pontos fogyasztásomat lebontva, ez nem hülyeség. De mi az, hogy megmondják, hogy mikor mossak? Mégis mitől környezettudatosabb mondjuk reggel 7-kor mosni, mint délután 2-kor??? Az a kurva mosógép akkor is ugyanannyi áramot fogyaszt! Ezt magyarázza már el nekem valaki! Most nagyon felhúztam magam! Másrészt meg persze a nagyvállalatok engedhetik a ciánt a folyókba meg stb., kifizetik a büntetést zsebből, ha egyáltalán megbüntetik őket. Az ostoba birka fogyasztóról húzzunk le még több bőrt, hogyne. Grrrrrrrrrrrr...

    Luna, a nagyon dühös

    VálaszTörlés
  4. Ettől én is hülyét kapok hiszen itt arról van szó hogy az embereket korlátok mögé szorítják és valamilyen szinten meg is félemlítik:S
    Remélem ez a híres neves rendszer még jó sokáig elérhetetlen lesz nálunk mert ha netán bejön akkor onnantól kezdve szívás lesz az életünk...
    Sajnos a legnagyobb baj még mindig az hogy ez ellen aligha tudunk védekezni hiszen ha kiköltözünk tanyára egy szál generátorral még úgy is meg tudnak minket szívatni-.-
    Minimum bolygót kell váltanunk ha normális keretek közt akarunk éldegélni XD

    VálaszTörlés
  5. Skinny Sixx:

    Vagy dimenziót... :S

    Luna

    VálaszTörlés
  6. Luna:

    Hmm dimenziók közti utazás? Az fasza lehet :DD

    VálaszTörlés
  7. :S Nem lesz ez nekünk jó....így is teljesen ki vagyunk szolgáltatva az energiaszolgáltatóknak, hát még majd így.Csak gondolnak egyet és fizess többet és egyre többet, különben nem kapsz semmit, csak büntit.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: