2010. június 8., kedd

Káin: Freakshow és a Húsevő baktérium


Nos olvastam akartatok betegségekről szóló cikkeket és írtátok írjak valamit a Crohn betegségről, mert milyen durva. Nos utána néztem és nem tudom mi lehet olyan durva, mert csak fosol tőle mint az állat, semmi egyéb :D. De viszont ami szerintem jó undorító és para is, az a húsevő baktérium. Elég sok rémes történetet hallottam erről, párat meg is osztok veletek, na meg le is írom hogy miről van szó pontosan!

A HÚSEVŐ BAKTÉRIUM:

1.) Durva dolgok derültek ki, ahogy utána néztem! Az egyik fajtájánál nem maga a baktérium okozza a húsevést, hanem a saját genetikánknak is köze van hozzá! A betegséget a streptococcus pyogenes baktérium okozza, éppen úgy, mint a skarlátot, a tüszős mandulagyulladást, az orbáncot. :D Bizonyos embereknél máshogy fejlődik a betegség és van akinél egy mindennapi fertőzés halált és végtagok elvesztését okozza. A legdurvább az egészben az, hogy a leggyakrabban a légutakban található, random emberek szervezetében így saját magunkat is megfertőzhetjük. A legrosszabb az, ha valakinek nyílt sebe van, vagy gyenge immunrendszere. A húsevő fertőzés azért válhat gyorsan súlyos, nehezen kezelhető kórrá, mert a kötőszövetbe került baktérium olyan gyorsan szaporodik, hogy a védelmünkre "szakosodott" falósejtek nem tudják elég gyorsan eltüntetni. A tapasztalatok szerint a szervezet védekezőképessége egy-két hét alatt alakul ki. A fertőzés ellen az antibiotikumos kúra a leghatékonyabb. Szerencsére Magyarországon évente csak 1-2 ilyen beteggel találkoznak, bár pár éve Szekszárdon kórházi járványt okozott a baktérium. Másik neve amúgy a gennykeltő baktérium. Egyébként a skarlátot is okozza és kapaszkodjatok: a cellulitist is! A betegség ha sebbel érintkezik szövetpusztulást okoz: izmokat és inakat zabálja meg, ha vérbe kerül vérmérgezést is okoz.

2.) Külföldön létezik a framboesia nevű betegség amit kiírtottnak hittek, de újfent visszatért. A framboesia okozója a Treponema pertenue nevű baktérium ami a szifiliszhez hasonlít leginkább. A betegség a sérült felülettel találkozik ,érintkezéssel és szúnyogokkal terjedhet. A tünet 3-4 héten belül vagy 90 nap után jelentkezik: fájdalmas bőrkiütések amikből fekélyek lesznek és a hús deformálódik. Ha a betegséget nem vesszük észre időben a csontokra és a csontvelőre is átterjedhet ekkor a csontok rövidülhetnek, a végtagok torzulhatnak. A durva az, hogy a fejlődő országok 15 éves gyermekire volt jellemző a betegség.

3.) Érdekes még, hogy több típusa is létezik ezeknek, tehát mutálódik, ahogy a többi vírus! Csodával határos módon maradt életben egy 19 éves fiú akinek egy olyan típusú baktérium támadta meg a szervezetét mi nem egy részét hanem egész testét eszi. Csak az egyik lábát kellett amputálni. A szerencséje azon múlt, hogy időben felismerték a betegséget A kórokozó olyan gyorsan terjedt, szinte órák alatt, hogy a fiú jobb lábának amputálásával tudták csak megállítani a teljes fertőzést.

- Szemmel látható volt, ahogy a baktérium eszi a lábát, figyeltük, ahogy fogy el a hús - mesélt Nathan anyja az átélt borzalmakról.

A fiú véletlenül megvágta a lábát, és a baktérium egy apró, de mély seben keresztül jutott be. A vágást össze kellett varrni.

- Szinte pillanatok alatt pokoli fájdalommal a duplájára dagadt a lábam - emlékezik vissza a fiú.

Az orvosok nem tudtak magyarázatot adni a ragadozó baktériumra. Nagyon ritka, hogy ilyen baktérium megtámadja az izmokat és a csontot is, ezért rendkívül gyors terjedése miatt csak amputálással lehet megállítani. Az is csoda, hogy Nathannak egyáltalán sikerült túlélni a fertőzést. Egy nőt akit szintén felfalt a betegség meghalt, mert az orvosok nem ismerték fel időben a betegséget, lábfekélye volt és hallucinált...na és mindez hol történt??? Persze hogy itt Mo-n! :D

4.) Volt egy kislány aki megszúrta magát tűvel és kórházba került, mert el kellett távolítani a kezéből 2 napra rá, be is feküdhetett a kórházba a húsevő baktériummal eszméletlenül. Abba a kórházban már akkor szintén két öreg meghalt a baktériumtól. A kislány ujjának amputálásával megállították a terjedést, ami félelmetes, hogy több baktérium is okozhatja, és kezelés nélkül gyakorlatilag 100 százalékos a halálozási arány - amely azonban a leggondosabb ápolás mellett is 25 százalékos.

5.) Még egy történet a sok közül: Egy férfi a feleségével egy romantikus hajóútra indult a Földközi-tengerre. Az utazás a tervek szerint ment, amikor az 58 éves férfi térdében egy séta után csontízületi gyulladás keletkezett. A hajó orvosa gyógyszeres kezelést írt elő, de a férfi állapota fokozatosan romlott. A férfi felesége vette észre, hogy a térd mögötti rész befeketedett. Ez átterjedt a férfi mellkasára, a könyökére és az ujjaira is. Amikor a hajó kikötött az egyiptomi Alexandriában, a beteget azonnal az ottani kórházba vitték. Az orvosok szerint a lábán keresztül egy húsevő baktérium került férfi szervezetébe. Raxmond Evans néhány órával később a kórházban meghalt, mert a baktérium gyorsan elterjedt a szervezetében, és leálltak létfontosságú szervei.

6.) Vegyetek ti is húsevő baktérium plüsst! :D



19 megjegyzés:

  1. Jááááj, nem tudtam hogy ezeket az édescukkermukkereket Mo-n is lehet kapni, én a ThinkGeek-en láttam őket először.
    De nekem trombocita keell meg agysejt XD

    VálaszTörlés
  2. Édesapám küszködik már egy pár éve orbáncal. Karosszéria lakatos és egyszer rendbe rakta a műhelyt miközben megvágta magát egy vaslemezzel. Pár napra rá vettük észre, hogy vöröses fekete lett a lába és azóta ha egy kis vágás vagy szúrás lesz a lábán kijön neki. :S Tavaly decemberben is ismét megkapta. Olyan mértékűvé vált nála, hogy pár napot a kórházban is kellett töltenie, nagyon erős gyógyszereket szedett és mikor haza engedték napokig fel sem bírt kelni. Én őszintén szólva nagyon féltem, hogy elkaphatjuk ezért mindent, főleg a közös helyiségeket folyamatosan fertőtlenítettük. Bár, volt aki azt mondta, hogy csak egyszer kapjuk meg és azután akár évenként is elő jöhet. Hogy ebből mi igaz és mi nem, azt nem tudom, de remélem egymásra nem ragasztjuk át. X____x

    VálaszTörlés
  3. -Kaedrin:

    Akkor már sperma :D

    -DyingRose:

    Szerintem már rég elkaptátok volna :-s Sajnálom apudat!

    VálaszTörlés
  4. Jó a cikk!

    Csak egy elírásra hívnám fel a figyelmet:
    "Érdekes még, hogy több típusa is létezik ezeknek, tehát mutálódik, ahogy a többi vírus!" - írod, miközben folyamatosan baktériumokról van szó. :) De ez legyen a legnagyobb baj, csak szőrszálhasogatok.

    Giantmicrobes meg loooooooooooove!!! :D Imádom a kis cukkereket! ♥

    Luna

    VálaszTörlés
  5. -Luna:

    Tudom, miközben írtam feltűnt, de mivel azok is mutálódnak leszartam :D

    VálaszTörlés
  6. Káin:

    Jaaaa, spermium, meg petesejt! :D Annyira aranyosak a kis masnival a fejükön!

    Meg még azt akartam írni, hogy ha netán írnál mégis a Crohn-ról, akkor tudok segíteni, ha kell (legalábbis táplálkozási vonatkozásban). Azért annyira nem egyszerű, hogy csak fosol tőle, bár talán a blog profiljához mérten meg nem elég bizarr.

    Luna

    VálaszTörlés
  7. Káin:

    Ehh... :P Pedig nem mindegy.

    Luna

    VálaszTörlés
  8. Luna:

    Nem láttam a másikat amit írtál : én annyit vontam le, hogy bélrendszeri gyulladás és heveny fosás.

    VálaszTörlés
  9. exem édesanyja és egyben a legjobb barátom édesanyja vasárnap hunyt el. Egy apró seb volt a lábán, de az okos dokik széthordtak több fertőzéssel egy húsevő baktériumot is a betegek között, aminek következtében amputálták a lábát..sokat szenvedett szegényke, majd hazaengedték stb..és kiderült hogy elüregesedtek a csontjai és még benne van a baktérium..amputálták a másik lábát is és később elhunyt. Én nagyon sokat sírtam vasárnap hajnalon, mert egy kedves aranyos ember volt, akit közel 2 évig hurcoltattak meg és fel nem tudom fogni, hogy mindez súlyos orvosi műhibák SOROZAT!!!ának következménye.
    A magyar egészségügy lepra undorító..geci orvosok mindent ágyról ágyra visznek..mossatok legalább kezet bazdmeg! >_<

    VálaszTörlés
  10. neo.Crysis:

    Na fasza így menjen az ember kórházba...
    Azért ez kiakasztó hogy befekszik valaki egy apró problémával és mire hazamegy megint mehet vissza a dokik miatt-.-

    Egyébként szerintem ez a betegség nagyon hasonlít a harlequin féle freakshow-ra.

    VálaszTörlés
  11. -Skinny:

    Szerintem nem O__O A Harlequinnel születünk és nem halunk bele. Mondjuk abban hasonlít hogy a bőrrel történik valami és taknyos. :D

    VálaszTörlés
  12. :-s Nagyon durva,hogy mik vannak. Újfent kiderült, hogy milyen sebezhetőek vagyunk.

    Nálunk is volt egy srác, akit elütöttek és ezt követően a kórházban fertőződött meg húsevő baktériumokkal. Kb. fél éven keresztül kezelték + vitték egy városból a másikba, mire rájöttek, hogy mi a baja.A lábát is majdnem levágták. :-s

    Amúgy átalakultatok "alternatív ismeretterjesztő magazinná"?? :)

    VálaszTörlés
  13. -Charlotte:

    A legdurvább z egészben hogy több oldal hangoztatja, hogy:

    NEM A KÓRHÁZBAN KAPHATÓ EL!

    Közbe a faszt nem -.-"

    Jaja mögé illesztettem, mert szerintem azok vagyunk :D

    VálaszTörlés
  14. "Nem láttam a másikat amit írtál : én annyit vontam le, hogy bélrendszeri gyulladás és heveny fosás."

    Hát nagyon-nagyon-nagyon lepusztítva igen. :D

    Luna

    VálaszTörlés
  15. Neo:

    Basszus! :( Hát igen, amilyen állapotban van a magyar egészségügy jobb ha mindenki vigyáz magára ahogy csak tud és nem kerül kórházba.

    Luna

    VálaszTörlés
  16. Jézusom :S *hidegráz*
    ez azért elég durva egy betegség. márt félek apámat beengedni a kórházba, mert nem hiányzik hogy összeszedjen valami ilyesmit :S

    azok a plüssök meg eszméletlen cukik. :D ha egyszer milliárdos leszek, megveszem mindet XD

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: