2011. november 4., péntek

ne0.cRYsys: Akik soha nem nőnek fel...



Kissé hosszú lett (szokásosan) a cikkem,
bár én nagyon érdekesnek találtam!
Remélem nektek is tetszeni fog
és megint hallani fogtok valami újat!

(nagyobb képekért katt a képekre)




Nagyon sok ember kívánsága, hogy bárcsak soha ne nőne fel, vagy bárcsak mindig gyerek maradhatna. Tudom, ez a gyermeki önfeledtségre és gondtalanságra vonatkozóan értendő ez a kijelentés- de gondoljunk csak bele- mi lenne ha? Ezek az emberek az örök fiatalságot vágyják, nem a gyermekiséget. Ellenben vannak olyan emberek, akik ellenkezőleg -azt kívánják, bárcsak felnőhetnének.

Ma egy ritka betegséget hoztam nektek, ez nem más,
mint a primordiális törpeség.




Nos a neten nem igazán lehet sok mindent olvasni róluk, azért külföldi oldalak mellett bepróbálkoztam a magyar Wikipédiával is- én kis naiv. Egyszerűen meg kell mutatnom milyen eredményekkel segített engem a magyar Wiki....


No.1.:
Keresés- Ősi törpeség (mivel ezen a néven is ismeretes)

Na mondom köszi. Sebaj nem adom fel ilyen könnyen és bizalmam rendületlen a Wikipédia felé!


No.2.:
Keresés: Primordial törpeség
Na itt már kicsit elkezdtem magamban rötyörészni, hogy a Wiki már megint alakít, no sebaj, biztos én vagyok a hülye, biztos máshogyan nevezték meg ha van egyáltalán, na akkor keressük meg az eredetet, ott biztos rendszerezve van típusonként.


No.3.:
Keresés: Törpeség (nemes egyszerűséggel....)
WTF?? Tehát a Wikipédia továbbra is rendületlenül elkeserítően alkalmatlan minden emberi célra, legalább nem kellett csalódnom...csúnya dolog ezen nevetgélni, de vizuális típusként elképzeltem a primordiális törpesast.


Amúgy bassza meg a Wikipédia, itt a kurva sasod!
Jól nézzétek meg, ez a minden lében kanál sas!
Mindenhol ott van, most is hogy figyel....O_O

Öregem ne biztass, ne....



SZÓVAL!




Nos térjünk vissza a témához, az ősi törpeséghez. Nevével ellentétben az első betegséget az 1800-as évek elején diagnosztizálták és jegyezték fel. Gondolom nem meglepő, hogy egy génhiba okozza a törpeség kialakulását. Sajnos a betegség nem kiszűrhető, maximum a nagyon alacsony születési testúlyból, de ugye rengeteg gyerek születik így, újszülöttek, koraszülöttek, úgyhogy ez nem megalapozott információ. Így a betegség a 3. életév betöltése után tűnhet fel a szülőknek, mivel a gyermek erősen elmaradott lesz testileg, és nem is fejlődik tovább. Érdekesség ezek között a gyerekek között, hogy agy méretük közel akkora, mint egy három hónapos csecsemőé, mégis értelmesek, akár egy felnőtt! Úgymond "normális" életet élnek, iskolába járnak, sportolnak, társasági életet élnek, orvos sőt színész is van ebben a betegségben szenvedő ember között!



Érdemes megfigyelni a mellékelt képeken is, hogy mindegyiken mosolyognak és tele vannak életerővel! Akiknek olvastam a nyilatkozatát, ők egyáltalán nem érzik magukat különösebben hátrányban társaikkal, sokan élvezik is, hogy apróak. Igaz, ez nem hiszem hogy mindannyiukra érvényes lenne, hiszen gondoljunk csak bele- apró felnőttek!




Speciális ruhákra van szükségük, hiszen testarányaik éppen olyanok, mint egy normál emberé, csak ugye ők kicsikék. Sajnos egyedül nem közlekedhetnek tömegközlekedéssel, mert egyszerűen eltaposnák őket. Autóban is termetük miatt csak gyermekülésben utazhatnak. Innentől már értjük, miért is lehet azért mégiscsak rossz, hiszen a legkisebb dolog is kihívást jelent nekik, mint például felmászni egy normál méretű székre. Viszont normális iskolákba járnak, nem speciálisokba, mert ugyanolyan értelmesek mint társaik, nekik segít a beilleszkedésben, míg a "normál" gyerekek megszokják a jelenlétüket, hogy vannak hátrányos helyzetben élők is, akik éppolyanok mint mi.

Egyik középiskolás lány azt mesélte, őt egyáltalán nem zavarja a betegsége, csupán az a pár kellemetlenség hogy a folyosón a fal mellett kell közlekednie, nehogy megtapossák (ugyanis a térdükig ér körül-belül) és hogy amikor felel, csak az első néhány padból lehet látni csak őt. Reméljük az ottani iskolák "okosabbak" a mieinknél, ugyanis nekem eszembe jutott, hogy vajon ott is van e kis lépcső a WC-hez mint otthon...?





Testméreteiket körülbelül ezek alapján képzeljétek el:
A valaha élt legkisebb primordiális törpeségben szenvedő egyén Lucia Zarate volt, aki születésekor 1,1 kg-ot nyomott, 17 évesen 2,1 kg-ot, míg 20 évesen 5,9 kg-ot és ekkor érte el az 51 cm-es magasságot. Lucia volt az egyik legnevesebb törpe. Az 1800-as években egy cirkusszal járta a világot, Ő volt "Lucia, a csodálatos törpe". Lucia 1890-ben egy hegységben a cirkuszi vonattal a hóban rekedt és kihűlésben elhunyt.



A legtöbb képen itt-ott ugyanazt a szőke kislányt láthatjátok, Ő Kenadin Jourdin, a legfiatalabb jelenleg ebben a betegségben 7 évesen. Kenadin életvidám, minden csínyben benne van, jelenleg 33 inch és 17 font, ami ha jól számolok közel 84 cm, és 7,7 kg, amivel így ő a legfiatalabb és jelenleg a legnagyobb primordiális női nemű törpe.

képek a múltból

az utolsó képen a híres Lucia látható

Sajnos legtöbbjük nem éri meg a 20. életévét, a legidősebbük 45 éves volt, ami rekordnak számított. Jelenleg a világon közel 100 ilyen betegségben élő ember él. Általában endokrin-rendellenességekben halnak meg, hormonzavaraik és rendellenes mirigy működésük miatt, mindegyikük cukorbeteg és veseelégtelenségeik vannak, valamint érrendszeri és keringési problémáik, amik okozzák a korai halált.

Magát a betegséget a sejtosztódásban központi szerepű pericentin mutációja okozza a kutatók szerint. Emiatt a hibás gén miatt nem működik az a folyamat, aminek során az örökítőanyag eljut az anyasejtbe, és ez a folyamat azért nem áll le teljesen, mert a szervezetben van még egy hasonló gén, amely részben képes ellátni a pericentin feladatát, ami testmagasságért felelős- ez lehet törpenövés vagy óriásnövés is. Tehát a hasonló gén áll a hibás pericentrin helyére, így az a domináns öröklésmenettel a növekedést már a születés előtt megakadályozza. Az ilyen emberek normális testarányokkal születnek, de rendes méretű ember miniatűr változatában (óriás növésnél pedig ugye sokszorta nagyobb).


És jöjjön még egy kis érdekesség!!
(ha nem lenne elég eddig)
Ugye 1800-as években diagnosztizálták az első ilyen betegséget, viszont leletek bizonyították, hogy 18.000 évvel ezelőtt is éltek emberek ilyen testi tulajdonságokkal. Ők voltak a homo floresiensis-ek, azaz a florensi ember-ek, akik az indonéziai Florens-szigetén éltek. Állítólag sokáig párhuzamosan életben maradtak az akkor megjelent modern emberekkel. (nem nem táskarádiós Police-szemüveges arcokkal, hanem akkori szőrös elődeink sorával)

Biztos vagyok benne hogy ez a génhiba nem volt mai Krisztus előtt és után sem, tehát biztonyára éltek Európán belül feljegyzett első 1800-as évekbeli Lucia előtt is ősi törpeségben szenvedők, de a középkorban és előtte vagy megölték őket, amint rendellenesen fejlődtek, vagy boszorkányság miatt megölték őket, vagy eldugdosták őket és amikor rájuk találtak megölték őket...ha meg pl kiüldözték őket akkor meg meghaltak egyedül szerintem, vagy elejtette őket valami jól kiéhezett állat.


Visszatérve Florens-szigetére...ez egy elszigetelt sziget volt, ahol különös mód minden élőlény alkalmazkodott a természet ottani törvényeihez. Mint valami Dr. Monreau-szigetén, olyan fura állatok éltek...a máshol jóval nagyobb állatoknak kisebb alfajai jöttek létre, pl találtak tehén méretű elefánt csontszerkezeteket is. Tehát az itt élő "ember" termete is zsugorodottá vált.





A csízió persze az, hogy ebben a kis mikro világban is élt a mini emberekkel a dínókat is lazán bezabáló megalania, ami egy 8 méteres ragadozó óriásgyík! LOL hol máshol élhetne a kicsi meg a legnagyobb...most akkor a florensi-ember a térdéig ér a bácsinak. Hánytól lakna jól..? 30-40-től? :/

a képen megtermett komandájkos ember
meg a megalania pózol, pillanatnyi békébe fagyva,
a megalania csupán 1 méteres száját tátogtatja épp


Jelenleg maorik lakják a szigetet, akik még mondáikban őrzik a törpe emberek emlékeit, akik elmondásuk szerint barátaik, rokonaik voltak. Nem tudni, mi írtotta ki őket teljesen, valószínűleg a mai ember megjelenése (a szőrös- nem a Police-szemüveges, iPhone-os) Ugyanis kb 10.000 évvel ezelőtt tűntek el teljesen, mégis hagyományosan tisztelik őket a maori bennszülöttek, holott nem találkozhattak velük őseik sem a tudomány mai állása szerint...




a képen balról a harmadik a florensi-ember,
mögötte a homo erectus a felegyenesedett ember


Nem hiszem, hogy sajnálnunk, vagy lebecsülnünk kellene a primordiális törpéket, szerintem igen érdekes kis teremtmények, nem szomorkodnak és nem bánják sorsukat. Persze szomorú a korai elhalálozás, bár ebben nagyon is hasonlítanak egyéb embertársaikra.

Na ma is tanultatok valami érdekeset
a nagyvilágról és az abban élőkről!


16 megjegyzés:

  1. Nagyon jó lett ez a leírás :) Szeretem, hogy ezen a blogon tudnak terjengősen írni :D
    Édesek ezek a fura mukik, de ha szembe jönne egy velem, tuti, hogy szívrohamot kapnék... Láttam, azt hiszem, a Life Networkon egy ilyen kicsi palit, annak ilyen cérnahangja volt... de ő is teljes életet él, és azt hiszem, valami boxoló karrierje is van/volt... a maorikat meg különösen imádom, úgyhogy jó volt erről olvasni :3

    VálaszTörlés
  2. zombiekatie:
    "fura muki" ez jóóó :D
    amúgy ja tök érdekesek, hogy ilyen picik és mégis full rendben vannak..régen manóknak tartották őket xD

    Én asszem láttam már ilyet egyszer, de nem vagyok benne biztos, mert 180 cm vagyok és nekem a sima törpe is csak a térdem fölé érne :D

    nyehhehe szeretek ilyesmikről írni, úgyhogy fogsz még találkozni fura mukikkal meg lénységekkel :D amikor a tudomány a történelem és a biológia összeütközik, ott tűnik fel neo a színen :D

    VálaszTörlés
  3. Haha, kíváncsian várom, bár remélem, nem csak ember.zip-ekről fogsz írni... XD
    Pl. az ilyen régi tudományos - sztimpankos dolgokért megveszek *.* A régi legendák szörnyei, emberei, kultúrái, és szokásai, kihalt lények, misztikus lények, ezek nagyon-nagyon foglalkoztatnak :3 A régi freakshowk fellépői, ésatöbbi :)
    Igaz, még új vagyok itt, nem néztem vissza a rengeteg cikket, de majd böngészgetek, biztos van már jó sok ilyesmi :)
    Kíváncsian várom a cikkeket ^^

    VálaszTörlés
  4. Ó basszus, még reggel van, az első és az uccsó mondat ugyanaz, bocsánat :'D Szóval ebből is látszik... hogy VÁROM, igen :'DDD

    VálaszTörlés
  5. zombiekatie:
    XDDD .zip :D

    hát én hajnali fél 5 től fent vagyok, most indulok nemsokára dolgozni, ami után csak 10 körülre érek haza, nincs már reggel, dél van...messze van a reggel de még messzebb az este :(
    és most esett le, hogy nem ködöt sasolok már 2 napja hanem szmogot basszameg!!! :O azt hittem köd :D ójjeessszz

    igen amúgy régiekben si sok freakshow van meg mindenféle mutáció meg betegség- ez csupán érdekes és különös, de vannak nagyon kemény és durva betegségek..itt megannyit megtalálsz

    VálaszTörlés
  6. Majd utána nézek :) De neki kell állnom munkát keresni... egy hete hiteles vagyok a nicknevemhez... alig alszom és úgy megyek mint egy zombi... Ha felérek pestre és netközelben leszek, egész nap a mortemet fogom olvasni :'D meg az expresszt...
    Most nézem a blogspotprofilon, hogy grafikus vagy... ahh, az én álommelóm *-*
    Jó magasan lehetsz, ha ködnek látod a szmogot X'D

    VálaszTörlés
  7. Fúj bazdmeg csak engem ver le a víz ezektől a mutáns izéktől, ÁÁÁÁÁ én is ismerem ezt a betegséget amúgy de dafke nem írtam róla annyit undi OMFG >_< (tudom tudom én leszek a köcsög egy darabig, de akkor sem érzek másként).

    Amúgy a sasos részen meghaltam nem is tudtam hogy a wiki nem ír a törpeségről O___O

    VálaszTörlés
  8. Lehet hogy a wikiszerkesztőnek is apróságfóbiája van :'D

    VálaszTörlés
  9. Hát néhol felkacagtam , nem azért, mert a sztori vicces hanem a kis hozzászólások amiket írtál XD

    Nem tudom elképzelni milyen lehet!

    Én csak annyit tudok , h túl magasnak érzem már magam ( kemény 175cm-mel) mert egyre kisebbek az emberek! Ezt vettem észre!

    Kíváncsi lennék , hogy ezt csak én látom így vagy van valami alapja is, hogy egyre kisebbek az emberek.

    Amúgy jó cikk lett! ^^

    VálaszTörlés
  10. Végre vannak olyanok, akik kisebbek, mint én! :DD
    Tetszett, és ez a sasos! XDDDD Nagyon nagy.

    VálaszTörlés
  11. Káin:
    de ez nem olyan törpe törpe..szerintem ezek tök jó fejek :D mini emberek. nem törpe meg torz meg stb, hanem full miniatűr!

    Black Butterfly:
    igen szeretek kicsit beleszólogatni meg megjegyzéseket fűzni..:D amúgy is ilyen vagyok, sajnos fekete humor cicerói körmondatokkal amiknek sosincs vége :D
    amúgy pont nem!! ellenkezőleg- a mai tizenévesek között nagyon sok nyúlánk van!

    nycxsuicide:
    hát mindig megviccel az élet. (szopat) minden téren xD mint a király aki hozzáért a dolgokhoz, arannyá változtak- én amibe belekezdek jön egy nagy LOL egyből.. vagy csak minden szart megfigyelek. Nem tudom nekem ez viccesen jött le hajnalban, kissé zsongott a fejem a fáradtságtól- na jó ez kifogás!! amúgy is röhögtem volna rajta mert kretén vagyok, és nem megyek el kiröhögnivaló mellett szó nélkül xD

    VálaszTörlés
  12. -Neo:

    Tudooom de akkor is!!! >__< ~kezeket ráááz~

    VálaszTörlés
  13. pont pár hete láttam egy erről a betegségről szóló My shocking story részt: http://www.yourdiscovery.com/web/my-shocking-story/episode-guide/worlds-smallest-kids/

    VálaszTörlés
  14. Káin
    XDDDD nyenyenyeee heheheeee

    Sis
    na meglestem a linket és ami beugrik az a kép, azon van az a kiscsaj aki jelenleg össze gyűjtögeti az ilyen betegeket, folyton utazik és vagy 40-el tartja a kapcsolatot.
    Talán mintha régebben én is láttam volna, bár lehet inkább progeriásat láttam és azzal keverem.
    Biztos szar lehet az ő szemszögükből a világ...
    legfőképpen az állandó felvigyázásuk...nekik egy alma is súly..kemény azért. :/

    VálaszTörlés
  15. Vaze!--ismerek két ilyen embert! Az egyik trafikos Frederikshavn-ban és jóval elmult 40 éves, a másik egy fiatal srác akinek a testépítés a hobbija és olyan szociális gondozó féleség a munkája.
    Mindketten jó fejek amúgy.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: