2011. november 9., szerda

Line : Mentális zavarok : kezdés


Most egy jóóóó hosszú cikksorozat következik /ami egyeseket talán untatni fog/ és ami magába foglalja a hangulati, személyiség és egyéb zavarokat és azok kezelését.

De mit is foglal magába a mentális zavar kifejezés?



A pszichiátriában és a klinikai pszichológiában a korábban használatos lelki betegség fogalmat helyettesíti, gyakorlatilag neurózist és pszichózist jelent. Azért ezt használják, mert így a viselkedés károsodásának típusait illetve a megalapozó működési zavarokat hangsúlyozza ki nem diszkriminálva ezzel a beteget.

Ezek csoportosítása többféleképpen zajlik, van egy úgy nevezett BNO-kód (Betegségek Nemzetközi Osztályozása) és egy DSM-IV.

A DSM-IV - ről egy kicsit bővebben : Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders e mögött a szép hosszú angol valami mögött gyakorlatilag egy kórmeghatározó rejlik.

Az Amerikai Pszichiátriai Egyesülés szerkeszti, segítséget nyújt az orvosoknak, hogy bizonyos tünetek alapján tudják diagnosztizálni a pácienseket, egy kódot rendelve hozzájuk. Több kiadást megélt már, most a 4. a legaktuálisabb.

A kategorizálás és osztályozás értelme abban van, hogy ha a hasonló rendellenes viselkedéseknek ugyanaz az oka, akkor könnyebb azt megtalálni. A szakemberek közti kommunikációt is gyorsítja, hatékonyabbá teszi. Egy bizonyos betegségen belül a hasonló tünetekkel rendelkező betegek különböző kezeléséből, a kór lefolyásából meghatározható, mely kezelési módszerek lehetnek a legjobbak. Az így összegyűjtött ismereteket a későbbiekben felhasználhatják a betegek eredményesebb kezeléséhez. Nem szabad azonban szem elől téveszteni, hogy minden eset egyedi. A kór lefolyása nem jósolható meg 100%-ban. Az azonos tünetek nem okvetlenül jelentenek azonos okokat is.

Kategóriái:

gyermek és fiatalkori zavarok, anyagokkal kapcsolatos zavarok, skizofrénia és egyéb pszichotikus zavarok, hangulati zavarok, félelmekkel kapcsolatos zavarok, fóbiák, pszichoszomatikus zavarok, disszociatív zavarok, szexuális zavarok, nemi identitás zavarok, alvászavarok, táplálkozási zavarok, színlelt zavarok, feszültségzavarok, impulzuskontroll-zavarok, személyiségzavarok, delírium, demencia, amnézia és egyéb kognitív zavarok, más klinikai szempontból fontos zavarok.



De visszakanyarodva a mentális zavarokhoz, mit foglal teljesen magába :

- Beszédzavarok - Hangulatzavarok - Idegrendszeri betegségek - Kényszerbetegségek - Parafíliák - Részképességzavarok - Személyiségzavarok

Na erről lesz szó a továbbiakban kérem szépen.

3 megjegyzés:

Ezeket is ajánljuk: