2011. november 19., szombat

Line : Addikciók és az alkohol okozta mentális és viselkedési zavarok


Mint ígértem a mentális problémákról fogok hosszabban írni. Egy-egy cikkben egy témát kivesézve, most a függőségekkel kezdem, két részre szedem az elsőben az alkohol a másodikban a drogok és annak szövődményei lesz a téma.



'Az addikció az ember teljesség, boldogság és békesség iránti vágyának patológiás megnyilvánulása.'

Felosztása : kémiai addikció (szerhez kötött) és viselkedési addikció (nem szerhez kötött)


- viselkedési : bulimia nervosa, játékszenvedély, kleptománia, kényszeres vásárlás, körömrágás, perverziók, pirománia


- kémiai addikció : kényszeres vágy a szerhasználatra a súlyos és nem kívánatos következmények ellenére. Komoly zavarok a munkavégzésben és szociális kapcsolatokban. Típusai: alkohol, drog, nikotin, altató és nyugtatószerek.


Nu és most első vendégünk az alkohol.


Az alkoholizmus századunk közepétől a WHO illetve Jellinek munkássága révén kezdték betegségként elfogadni. Ennek alapján az alkoholizmus az egyén vagy közösség károsodását okozó alkoholfogyasztás, amely akkor válik betegséggé, ha az alkohollal függő viszonyba kerül. Ez elég egyszerű.


A pontos meghatározása : 'Alkoholistának tekinthetők azok az erős ivók, akiknek szeszfogyasztása olyan mértéket ér el, hogy az már észlelhető szellemi zavarral, károsodással, testi egészségromlással, az interperszonális viszonyok romlásával jár, és károsítja az ivók társadalmi és anyagi helyzetét.'

Alkoholdependencia :

férfi : nő = 3 : 1

Egy alkoholista önéletrajza :

első alkoholos ital elfogyasztása : 14 éves korban
első lerészegedés : 16-17 éves korban
problémás ivás kezdete : 20-25
éves korban
függőség kialakulása : 30-40 éves korban
első delírium : 40-50
éves korban
szövődményes szomatikus és pszichiátriai zavarok : 40-55
éves korban
halál várható ideje : 55-60
éves korban


Delírium tremens tünetei : emlékezetzavar, gyorsult, nyugtalan pszichomotorikum, insomnia, illúziók, beszédzavar, orientációs zavarok


Gyógykezelése :


1. Kontaktus létesítése : hetekig, hónapokig tarthat, célja a diagnózis megállapítása és a kezelés motivációjának kialakítása.
2. Méregtelenítési szak : Néhány naptól hetekig tarthat, szomatikus betegségek és megvonásos tünetek kezelése.
3. Leszoktatás : Hetekig-hónapokig elhúzódhat, a szomato, pszicho, szocioterápiás stratégiák széles skálán alkalmazhatók az elhúzódó megvonásos tünetek enyhítésére, az absztinencia biztosítására és az egyensúlyi állapot fenntartására.
4. Utógondozás, rehabilitáció : Évekig tartó ambuláns egészségügyi és szociális feladat, a kezelés célja a pszichoszociális helyzet javítása, stabilizálása. Családba, munkahelyre történő beilleszkedés segítése. Az ambuláns ellátást segítő szervek : alkohológiai rendelések, TÁMASZ (Területi Általános Megelőző Addiktológiai Szakgondozó) . Ide tartozik még az AA vagyis Anonim Alkoholisták mozgaloma is.

Az alkoholbetegség és pszichiátriai betegségek társulása :


Az alkoholfüggőség és az affektív zavarok prevelanciája tág határok között mozog és eredete vitatott. Gyakori a depresszió a nagyivóknál, ami a méregtelenítés első hete után gyakran gyógyul és egyes adatok szerint a major depresszió aránya az átlagnépességnek felel meg.


Az alkoholbetegség során a szorongásos betegségek (generalizált szorongás, pánikattakok, fóbiák) vagy depresszió különböző arányban jelennek meg és eltérő időbeni manifesztációban jelenik meg és gyakoriak az alkoholfüggőség-megvonásban. Jelentőségüket fokozza, hogy két betegség esetén rosszabb a prognózis, nehezebben gyógykezelhetők, gyakoribbak és súlyosabbak a visszaesések, a függőséget okozó gyógyszerek további használatának nagyobb a veszélye és a szuicid ráta is magasabb.

Alkoholhatással közvetlenül kapcsolatos pszichiátriai betegségek :


-Heveny alkoholmérgezés
-Patológiás részegség ( hirtelen kialakuló tudatzavarral és amnéziával, agresszivitással, személyiségtől idegen magatartásformával járó alkohol intoleranciából eredő pszichózis) ergó aki nem szokott inni, iszik és hülye lesz.
-Alkoholmegvonásos szindróma
-Delírium tremens



Alkoholos személyiségváltozás :


A huzamosan nagy mennyiségű alkoholt fogyasztók személyiségváltozása előrehaladó, krónikus pszichés károsodás, amely a személyiség minden összetevőjét érinti.


Elsőként az agresszív magatartás, a hangulati hullámzás, és az érzelmek felszínesebbé válása, majd az etikai érzelmek csökkenése tűnik fel. Előtérbe kerül az ítélőképesség gyengülése, a gyanakvás és kórós túlértékelés alakul ki, amely féltékenységi, vonatkoztatásos, üldöztetéses doxasmaképződés alapjául szolgálnak.


Felbomlanak a családi, munkahelyi, társadalmi kapcsolatok, a külvilági horizont beszűkülése és az elmagányosodás miatt az ivásba menekülés csapdája bezárul.
További kedvezőtlen változást okoznak az egyidejűleg minden szervre kiterjedő szomatikus károsodások és az intellektuális hanyatlás.

Pszichotikus zavarok:

-alkoholos hallucinózis
-alkoholos féltékenység
-alkoholos paranoia

1 megjegyzés:

Ezeket is ajánljuk: