2010. december 8., szerda

Vicious Creature: Asexuality II

Asexualitás II

AVEN és egyéb szervezetek

Új-Zélandon érdekvédelmi szervezet jött létre aszexuálisok számára, annak érdekében, hogy a világ jobban megismerje és megértse ezeket az embereket, akik így nyíltan vállalhatják magukat.

A szervezet magyarázata szerint aszexuális az, aki még soha nem érzett szexuális vonzalmat senki iránt, illetve akit egyáltalán nem érdekel a szex. Keri Hulme, a szervezet egyik tagja elmondta, hogy bár soha nem csinált titkot aszexualitásából, jobban szereti magát semleges neműnek nevezni.

Annak ellenére, hogy a világon egyre több ember tekint magára aszexuálisként, az orvosok még mind a mai napig nem tudják, hogy ez az állapot egy régi szexuális trauma eredményeként lép-e fel (és ilyenformán betegségnek tekinthető), vagy pedig csak egy ritka, de teljesen normális nemi beállítottság.

Az új-zélandi szervezet első ülésén egy asszony megosztotta tapasztalatait aszexualitásával kapcsolatban, és elmondta, mennyire örül neki, hogy találkozhat más olyan emberekkel, mint ő. A nő, aki neve elhallgatását kérte, a harmincas éveiben jár, de még soha nem volt intim együttléte, sem szerelmi kapcsolata senkivel. A nő magát 'a romantikus aszexuálisként' aposztrofálta, ami szerinte annyit tesz, hogy nemcsak szexuális, de szerelmi kapcsolatra sem vágyik.

A szervezet weboldalán a legtöbben azt írták, hogy ha szexuális kapcsolatuk nem is, de szerelmi viszonyuk már volt. 'Az én libidóm nem kicsi, hanem egyszerűen nem is létezik, és egyáltalán nem vágyom a szexre. Nem is értem mások hogyan képesek rá.' - nyilatkozta az asszony. 'Tinédzserként sok problémával küzdöttem az állapotom miatt. Én is jártam biológia órákra és a testem is úgy fejlődött, ahogy kellett neki. Én mégsem éreztem semmit.'

A nő elmondta, arra számított, hogy idővel majdcsak megjön a kedve a szexhez, de ez soha nem következett be. Állítása szerint olyan dolgokban találta meg a szépséget, mint egy gyönyörű naplemente, vagy a jól végzett munka felett érzett öröm. Szexuális beállítottsága miatt nem volt sok barátja, hiszen a legtöbb beszélgetésben a szexualitás és a kapcsolatok kérdésköre gyakran felmerült.

Ugyanakkor soha nem érezte úgy, hogy kimarad valamiből, vagy hogy más lenne, mint a többiek. 'Sokat gyötrődtem, hogy el kéne mennem egy orvoshoz, de végül is elvetettem az ötletet. Nem érzem úgy, hogy ki kéne gyógyulnom valamiből. Csak meg szeretném érteni, hogy miben vagyok más.'

Úgy tűnik, a nő imái meghallgatásra találtak, amikor találkozott a szervezettel. 'Nem vagyok torzszülött. Vannak hozzám hasonlóan olyan emberek, akik nem akarnak tetszeni senkinek, és akiknek a szájából a 'milyen szép vagy' mondat nem takar semmiféle hátsó szándékot.'

Robyn Salisbury új-zélandi szexterapeuta elmondta, jó néhány ilyen esettel találkozott pályafutása során, de egyiket sem nevezheti betegségnek a szó szoros értelmében. Szerinte ez a kezdeményezés hasznos abban a tekintetben, hogy az aszexuális emberek találkozhatnak magukhoz hasonlóakkal, de ugyanakkor magyarázatot még mindig nem ad arra, hogy miért nincsenek szexuális vágyaik. Ugyanakkor hozzátette, hogy olyan emberrel még soha nem találkozott, aki azután is folytatta volna aszexuális életvitelét, hogy részt vett valamelyik terápiás ülésén- tehát van remény az aszexuálisok számára.

***

itt egy újságíró cikke is:

A normálisnak a heteroszexualitás, a másik nemhez való vonzódás számít. Tanuljuk tolerálni a homoszexuálisokat, akik saját nemükhöz vonzódnak. Azt el tudjuk képzelni, hogy egy biszexuális mindkét nemet kedveli, de hogy valakit a szex hidegen hagyna? Nagyon nehezen akarjuk elhinni. De tény, hogy élnek közöttünk ilyen emberek. Felnőnek anélkül, hogy a legkisebb szükségletét éreznék annak, hogy randira járjanak, kézen fogva sétáljanak, csókolózzanak vagy szerelmeskedjenek. Az egész udvarlási rituálé nekik teljesen idegen. Egyáltalán nincs szó aszkézisről, a természetes szükséglet elfojtásáról, önkéntes cölibátusról. Ezek az emberek jobban érzik magukat mindenféle szexuális viselkedés nélkül. Az ilyen életstílus számukra nem jelent korlátozást. Nekik így jó.

Szex, mint algebra


Mostanáig ezek az emberek teljes elszigeteltségben éltek. Nem kerestek kapcsolatokat, mint a normális vagy abnormális beállítottságú személyek, akik jobban vagy kevésbé követik nemi ösztönüket. Csak az internet kora tette lehetővé számukra kapcsolatok kialakítását. David Jay huszonkét éves amerikai fiatalember összegyűjtötte az effajta emberek egy csoportját. Létrehozott egy internetes fórumot olyan emberek számára, akik aszexuálisoknak tartják magukat. David maga a tipikus példa: életében még soha nem volt nemi kapcsolata, sosem érzett senki iránt szexuális vonzalmat. Nem bízik abban, hogy ezt az érzést valaha is megismeri. Nem azt jelenti, hogy nem tetszenek neki a lányok. David ebben nem különbözik a hasonló korú fiúktól. Az érdeklődése azonban megáll az elméletnél. A nő és a férfi kapcsolatának fizikai oldala nem érdekli. Annak a közösségnek egyik tagja, amelyik saját magát Apride- nak jelöli, ami szabad fordításban nemi vágy nélkülit jelent. Nem aberrált vagy impotens emberek csoportjáról van szó. Számomra a szex teljesen idegen elképzelés, mintha valaki tizennyolc éves koromban azt mondta volna, hogy elvisz űrhajóval a Marsra - nyilatkozik az A-pride közönség egyik tagja. Egy negyvenéves amerikai újságírónő azt mondja, hogy életében soha nem érdekelte a szex.

Olyan ez, mint az algebra. Értem a lényegét, de nem érdekel. Nem élvezem úgy, mint mások. Valamennyien egyetértenek abban, hogy az ő helyzetükben a legnehezebb meggyőzni a környezetüket arról, hogy nekik ez így megfelel és jól érzik magukat. Sőt sokan gyereket is szeretnének, de vonakodnak a hagyományos módon történő fogantatástól. Inkább a mesterséges megtermékenyítést választják, így elkerülhetik a nemi aktust. A pszichiátriában ismeretes a hipoaktív nemi vágynak nevezett lelki zavar, amit elégtelen nemi vágynak jellemeznek. A serdülőkor folyamán jelenik meg és eltarthat egy egész életen át. Ezt az állapotot akkor tekinthetjük zavarnak, ha az illető személy szenved tőle. Azonban az A-pride tagjaira ez nem vonatkozik, ők teljesen meg vannak elégedve a helyzetükkel.

Aszexuális birkák


Az aszexualitás okai eltérőek. Egyesek egyértelműen a másik nemhez vonzódnak, de kapcsolatuk szexuális oldala nem érdekli őket. A másik oldalon olyan személyek találhatók, akik éreznek nemi vágyat, de nem vonzódnak sem a saját nemükhöz, sem a másikhoz. A pszichológusok már elismerték az aszexualitás jelenségét, és megjelentek a problémával foglalkozó első tanulmányok is. Ma még nem létezik az aszexualitásnak hivatalos meghatározása - ismeri el a kanadai St. Catherinesben található Brock Egyetem szakembere, Anthony Bogaert, aki az aszexualitáskutatás egyik úttörője. Ez annak a ténynek a logikus következménye, hogy az emberi szexualitás kutatása mindenekelőtt a nemi úton terjedő betegségektől és a kiskorú terhességektől való aggodalmakon alapul. Ezen jelenségektől való félelem biztosítja a pénzt az emberi szexualitás kutatásához - nyilatkozik a kiváló amerikai pszichológus, Edward Lauman a University of Chicagóról. Az aszexuális emberek ilyen szempontból semmilyen veszélyt nem jelentenek. Ezért hosszú ideig senki sem foglalkozott velük. Egyes szakemberek még ma is haboznak elkülöníteni az aszexualitás számára egy fiókot a heteroszexualitás, a homoszexualitás és a biszexualitás mellett, és a szexuális beállítottságok egy negyedik típusának tekinteni. Közben az állatkísérletek azt mutatják, hogy az aszexualitás a természetben sokkal gyakoribb, mint azt gondolnánk.

A zoológusok már a nyolcvanas években megfigyeltek patkányok között olyan hímeket, akik egyáltalán nem érdeklődtek a nőstények iránt. Ezek a hímpopuláció egészének a nyolcadát tették ki. Azt a gyanút, hogy esetleg homoszexuális beállítottságú állatokról van szó, nem lehetett megállapítani. E fajták felnőtt hím egyedei annyira agresszívek egymással, hogy közös ketrecbe zárva nem lehet kivédeni egy azonnali verekedést, amely komoly sérülésekkel jár. Akilencvenes években mindjárt három amerikai kutatóintézet tudósa is foglalkozni kezdett a problémával. Mintaállatnak házi birkát választottak. Megállapították, hogy a fiatal kosoknak körülbelül az egytizede semmilyen érdeklődést nem mutatott a másik nem iránt. A kosok kétharmada a saját neméhez vonzódott, homoszexuálisan viselkedett. Egyharmaduk azonban a legkisebb érdeklődést sem mutatta fajtatársai iránt. Semmilyen érdeklődést nem mutattak a párzás iránt. Százszázalékosan aszexuális állatok voltak - mondja Frederick Stormshak kutató az Oregon State Univesityből. Az oregoni kosok nem nőtték ki az aszexualitást. Amikor egy év elteltével a tudósok újabb vizsgálatoknak vetették alá őket, a közömbösségük a birkák és a kosok iránt ugyanolyan volt.

Új háromszázalékos kisebbség?
Az állatkísérletek eredményeit extrapolálni emberi populációra veszélyes és a kutatók ezt tudják. Azonban ugyanolyan veszélyes lehet következtetéseket levonni az emberi aszexualitásról olyan tanulmányokból, amelyek a nagy populációk nemi életét vizsgálják. Az Egyesült Államokban végzett széles körű vizsgálat eredményei például azt mutatják, hogy a felnőttek körülbelül 13%-ának egyszer sem volt nemi kapcsolata az elmúlt egy évben. Azonban az ok túlnyomó többségében a magas kor vagy az egészségi állapot volt. Ennek ellenére a vizsgált személyeknek a 40%-a az életét nagyon boldognak értékeli. A felnőtt amerikai populáció két százalékának életében egyszer sincs nemi kapcsolata, de ebben az esetben nem tudjuk, ez az állapot nekik mennyire felel meg. Az aszexuális személyek létezéséről sokkal meggyőzőbb bizonyítékokat Anthony Bogaert 1994-ben 18 000 nagy-britanniai lakoson végzett kutatása alkalmával szerzett. A kérdőív azon részén, amelyik a szexuális beállítottságra vonatkozott, olyan lehetőség is szerepelt, hogy Soha nem éreztem vonzódást egyik nemhez sem. Bogaertot meglepte, hogy ezt a választ a megkérdezettek 1%-a megjelölte. Az aszexualitás előfordulása így közel azonos szintre került a homoszexualitással, amelyet a megkérdezettek 3%-a vállalt. Az Indiana Egyetem kutatója, a fiatal amerikai pszichológusnő, Nicole Prause említést tesz arról, hogy a soha nem volt nemi kapcsolata, mint kritérium megtévesztő lehet az aszexuális személyek meghatározásánál. Sokan élnek nemi életet akkor is, amikor a szex nem mond nekik semmit. Erőltetik az aktust egyszerűen azért, mert nem akarnak különbözni a Társadalom többi tagjától.

Ha a kutatások igazolják az aszexualitást, mint a szexuális beállítottság negyedik típusát, az aszexuálisok is megkezdhetik küzdelmüket a társadalmi elfogadásért. Sok szexológus ebben a folyamatban hasonló mozgalmat lát, mint a huszadik század 70-es éveiben indított, a homoszexuálisok beállítottságának társadalmi elfogadásáról folytatott harcban. Az aszexuálisok a legfontosabb dolognak tartják, hogy érthetővé tegyék a társadalom, a heteroszexuális többség számára, hogy a szex iránti közömbösség nem elmebetegség. Valószínűleg ebben nem lesz olyan nehéz dolguk, mint a homoszexuálisoknak volt az egyenjogúságért vívott harcban. Az aszexualitás nem annyira visszatetsző, mint a homoszexualitás. Senkit nem taszít, az emberek nem is figyelnek rá - mondja a University of Torontóról egy kanadai pszichológusnő. Lehet, hogy nemsokára teljesen elfogadjuk azt a tényt, hogy valaki boldog életet élhet szexuális partner nélkül is.

Remélem ma is érdekes voltam ^.^

8 megjegyzés:

  1. Érdekes gondolatok fogalmazódtak meg bennem a téma kapcsán. Gondolom ilyen jelenség csak a "fejlett civilizációkban" fordul elő. Sokan vagyunk sok félék. A különböző hatások, rémisztgetések tudat alatt gyökeret eresztettek, megfogantak és burjánzanak. A manipulációk elérték a hatásukat, félelmet keltenek a nemi úton terjedő betegségek miatt. Felerősítik az önbizalom hiányát, vagy a negatív önbecsülést. A társadalomnak "olyan" formán nincs szükségük rájuk érzése hiszen úgyis "vagyunk" elegen. Ezeknek a dolgoknak a gyökerei mélyen a tudat alatt találhatóak és onnan fejtik ki hatásukat. Az embert nap, mint nap rengeteg inger éri amit a tudatos figyelmével nem képes nyomon követni, de a tudatalattija érzékel és raktároz. Ha hozzá tudnánk férni mindahhoz az "anyaghoz" ami bennünk mélyen, könnyebben felismernénk a dolgokhoz való viszonyulásunkat, hogy mihez miért állok úgy ahogy. Ezek a belsőben lejátszódó "rejtett" folyamatok pedig fizikai "alakot" öltenek és megjelennek valamilyen formában, esetünkben így...

    VálaszTörlés
  2. Szerintem aki alapból ilyen annál nem betegség, de ha valaki hirtelen ilyen lesz az már igen. Legalábbis én így látom :-s

    VálaszTörlés
  3. Jó cikk volt, köszi :)
    Amúgy ha ezt tényleg elfogadják, mint 4. típust akkor jó sok könyvet kell majd átírni XD

    VálaszTörlés
  4. Kamupók: elgondolkodtattál.
    Káin: Hmm... nem hinném h betegség, inkább pszichológiai gond... vagy hasonló... mármint akinél ez így hirtelen egyik napról a másikra alakul ki...
    Nikolaos: nos igen. pl 1öbbmillió biológia könyvet XD

    VálaszTörlés
  5. A cikkben többször rácsodálkoznak erre a viselkedésre meg hogy ez mennyire fura pedig vannak szerintem ennél jóval hajmeresztőbb dolgok is ha már a szexualitás terén járunk.
    Azokat pl miért nem említik akik arra élveznek el ha a párjuk lehugyozza őket vagy a fejükre szarik?
    Na az tényleg figyelmet érdemel nem is kicsit,de ez? Ez nagyon átlagos dolognak számít részemről;)

    VálaszTörlés
  6. Hihetetlen számomra egy olyan fasz,amely nem élvezi ha forró punciba vagy seggbe lüktethet és belespriccelhet...felfoghatatlan,ha ezt valaki nem igényli...egyik legjobb,ha nem a legjobb érzés a világon...

    VálaszTörlés
  7. Hát J.D. valamelyest igazad van XD . Vagy túlléptek már az illető a materiális világon (de akkor mit keresnek itt, csak hátráltatnak és még jobban megosztanak minket) vagy egyszerűen képmutató, vagy lelki beteg akiben nem gyúl szikra ilyen téren, főleg a férfiakra vonatkozóan, hiszen nekünk egy sablon szerint " 5 percenként a szexen jár az agyunk átlagosan" :D

    VálaszTörlés
  8. Kamupók:

    Nekem nem kell mondani,már kiderült rólam itt...az 5 perc nálam csak 1,5 :DDDDD
    Nem beszélve arról rengeteg problémára megoldás a szex vagy akár felőlem lehet maszturbékolás is...feszültségcsökkentő,agyserkentő...

    Káin te is nyilatkozzál már! :DD
    Nekem kell itt tépni a szám,te vagy a nagy szexuálpszichopata...:DDD

    Természetesen nem fogom megrugdálni egyik női embertársamat sem,mert nem kell neki a fütykös...és kívánom mindenkinek,hogy fedezze fel ezt a nagyszerű érzést...a baszást! :DDDDD

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: