2010. december 6., hétfő

Darkness: Renfield-szindróma

A múltheti öngyilkosságról szóló posztom után most annyira nem komor témát hoztam Nektek.

Renfield-szindróma

Klinikai vámpirizmus, ami azzal a téveszmével jár, hogy az illető vámpírnak képzeli magát, és úgy érzi, hogy vért is kell innia. Ezt nem filmekből vagy irodalomból meríti, hanem erotikus vonzódást érez a vér iránt és az a meggyőződése, hogy a vér bizonyos hatalmak forrása. Ezt az elnevezést egyébként Bram Stoker Drakula című művéből vették át. Ott volt egy Renfield nevű fickó, aki először legyeket evett, majd cukorral fogta be a legyeket és egy pókkal etetett meg.

A pókot egy madárnak adta, a madarat pedig egy macskának. Aztán a macska "eltűnt." Találjátok ki hova lett.:D A kutyát is kért, de azt nem kapott. Úgy gondolta, hogy a légy ereje amit megevett a pók, beleszállt a pókba, ami aztán a madárba szállt, ami aztán a macskába. Végül pedig Renfield-be.

Az elnevezést Richard Noll pszichológus javasolta, mert szerinte az ebben szenvedő, főleg férfiak viselkedése hasonló Stoker Renfieldjéhez.

"Általában ez a betegség már serdülőkor előtt kialakulhat, amikor a gyerek valami sérülése következtében megkóstolja a saját vérét, és ez valami módon szexuálisan izgatottá teszi" - magyarázza Noll. - "Később a serdülőkorban ezt szexuális fantáziálásokkal olvasztja össze. A Renfiled szindróma autovámpirizmussal kezdődik, vagyis saját vérüket fogyasztják rendszeresen, de később áttérnek más élőlények, sőt emberek vérének ivására is.

A 29 éves Neville Heat valószínűleg ebben a kórban szenvedett. Ő volt Anglia vámpír gentlemanje. Az 1940-es években katonatiszt szerepében tetszelgett, hogy nőket csábítson szállodai szobájába. 1946 június 20-án látták utoljára életben a 33 éves Margery Gardnert, akit másnap holtan találtak. Könyörtelenül megkorbácsolták és megfojtották. A mellbimbóit leharapták, és egy tompa eszközzel brutálisan megerőszakolták. Testét bekenték vérrel, de az arcát tisztán hagyták, csak az orrlyukaiban volt vér.

A rendőrség rögtön Nevillre gyanakodott, és azonnal a szállodába indultak, hogy kihallgassák, de ő már elmenekült. Menekülése közben egy tengerparti város szállodájában lakott két hétig, ahol háborús hősként pózolt. Itt találkozott a 21 éves Doreen Marshall-lal, és július 4-én egy esti sétára hívta. Öt nappal később találták meg a lány meztelen testét egy bokorban. Egy késsel összevagdalták és megerőszakolták.

Neville a rendőrségre ment, hogy felajánlja a segítségét. Ártatlanságot színlelt Doreen Marshall ügyében, és azt állította, hogy nem ő Neville Heath, ám a rendőrség őrizetbe vette, és holmijait átkutatták. Megtalálták nála a fonott ostort, aminek mintázata ugyanolyan volt, mint amilyet az első áldozat bőrén láttak. Szintén tulajdonában volt egy véráztatta sálnak. A vércsoport megegyezett Margery Gardnerével. A tengerparti szálloda fiókjában is találtak egy véres sálat, ami pedig Doreen Marshal vércsoportjával egyezett.

A további nyomozások során kiderült, hogy több nővel is szadista módon bánt. Letartóztatták, ő elmezavarra hivatkozott, ám a pszichiáterek ezt nem támasztották alá, és elítélték.

Bár Heath nem itta meg az áldozataiból kifolyt vért - noha van néhány spekuláció, hogy Margery arcáról lenyalogatta -, de a megőrzött véres holmik, ragadozó és akaratát másokra kényszerítő magatartása miatt a klinikai vámpírok közé sorolják.

Egy másik híres "vámpír" Richard Chase, akiről már a sorozatgyilkosok sorozatban Káin már írt.

Ez a bejegyzés von Birken egyik blogjának olvasása közben született meg. Így onnan átvettem pár infót. De az internetet is felhasználtam.

13 megjegyzés:

 1. Erről a betegségről hallottam már és nagyon durva:SItt is volt egy ilyen gyilkosság ahol egy gyerek megölte a húgát és megitta a vérétO_o"Ki ráz a hideg a vámpirizmustól...

  VálaszTörlés
 2. Tetszett a cikk, érdekes volt. Most attól eltekintve hogy ejnye ejnye csúnya gyilkosság, ti soha sem gondolkoztatok el azon milyen íze van a vérnek mondjuk egy pohárnyi mennyiségben? Vagy mondjuk az emberhús milyen? Mondjuk persze csak feltételezve, gyilkosság nélkül, meg egyáltalán anélkül hogy másnak kárt okoznál.

  MSE

  VálaszTörlés
 3. MSE:Igen elgondolkoztam már rajta,de az akkor se gyilkosság:DÁllítólag az emberi húsnak sertés íze van:P

  VálaszTörlés
 4. Igen én is hallottam hogy milyen az íze. De most gondolj bele. Odamész egy emberkéhez Jónapotdrága! Vágna le a lábából egy darabkát? Kíváncsi vagyok hogy milyen ízű az emberi hús. Szerintem nem azt válaszolná, hogy persze aranyom, itt van. :D
  Meg amúgy is tilos Mo.-n emberhúst enni nem?

  MSE

  VálaszTörlés
 5. Nem csak itt hanem az egész világban be van tiltva.Amúgy is vega vagyok,szóval lehetetlen,hogy oda megyek valakihez "kóstolót" kérni:D

  VálaszTörlés
 6. A legjobb tudomásom és tapasztalatom szerint a vérnek fém íze van tehát nem éppen finom vagy ilyesmi:D
  Az emberi hús pedig állítólag édeskés bár még sosem ettem,de a szakértők mondják hogy így van ;)

  Ami pedig ezt a betegséget illeti nos ez amolyan szadista perverzió nem éppen vérszomj (szerintem).

  VálaszTörlés
 7. Hm én anno gerjedtem a vérre szex közben (gerjednék, ha lenne hozzá partner) . Szerintem ez különválasztható a vér fetishtől....

  amúgy tetszett a cikk nagyon! :D

  VálaszTörlés
 8. "Klinikai vámpirizmus" jó kis név. :D Durva ez a légy-pók-madár-macska elmélet. o_O

  Szerintem is fémes íze van a vérnek, de nagy adagban sztem elég gyomorforgató lehet.
  Emberhús?? Azt neee.

  Jó kis cikk lett!

  VálaszTörlés
 9. A vér fémes ízét gondolom a benne található ásványok adják alapul. Nekem például vasra emlékeztetett az íze és a szaga mikor legutoljára "kóstoltam". Mondjuk nekem alapból kicsivel magasabb a vérem vastartalma... [és ne mondja egyikőtök sem, hogy nem kóstolta a vérét, mert azt nem veszem be ti kis álszentek ;)]

  -Káin:
  Sajnálattal közlöm, hogy bezárt az SM kávézó, pedig ott biztosan találtál volna partnert ehhez a különleges "szenvedélyhez"... sosem jártam ott, csak hallottam róla egy ismerősömön keresztül a félre értések elkerülése végett ;)

  VálaszTörlés
 10. -Kamupók:

  Ne sajnáld mert ismertem a helyet és undorítóak voltak ott az emberek... :-s

  VálaszTörlés
 11. Klassz!Itt olyan jó kis szövegeket olvashat az ember!Kösz mindenkinek a kitartó szórakoztatást!
  hmm,asszem az íze nem,csak a látványa tetszik és az is csak igazán bájos és esztétikus karmolások nyomán <3...nos én nem részletezem h az a csokis muffin az elfogyasztása után tulajdonképpen mivé is alakul a csodás emberi test közreműködésével

  VálaszTörlés
 12. jah akkor örülök, hogy bezárták :D látod ezt nem tudtam mivel sosem jártam ott. Írhatnál róluk ha már kifogysz a témaötletekből, de mivel már elhalmoztak "mindenfélével" gondolom nem lesz szükség ihletre.

  -hát ja, lehetne még valamicskét javítani az ízén, lehetne sósabb vagy édesebb :D

  VálaszTörlés
 13. Érdekes betegség. Renfieldet csíptem a Drakulában. :D
  Káin : Énis gerjedek rá :D meg karmolások és hasonló szépségek... ^^

  VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: