2010. december 12., vasárnap

ViciousCreature: Musilicous: Chiptune


Nos, ma a 8-bit-ről avagy a CHIPTUNE nevű műfajról hoztam nektek kis bemutatót, mint ígértem :]

A Wikipedia szerint: "A chiptune (más néven micromusic) olyan formátumban írt zenei műfaj, amelyben az összes hangot valós időben, - sample-bázisú felépítés helyett - számítógép, illetve videojáték konzol hang chipje hoz létre."

Ez nem egészen igaz, mert mint később kiderül vannak sample-eket, illetve VST hangszereket is felhasználó chiptune (jellegű) zenék is.

Pontosabban fogalmaz a vorc.org ami a következőket írja: "A chiptune vagy chip zene az elektronikus zene egy olyan kategóriája amely főleg a 70es-80as évek otthoni számítógépei és videojátékai által egyszerű, valós időben létrehozott hanghullámokat és zajt tartalmaz. Illetve olyan elektronikus zene amely az előző módszert utánozza."

Mára a chiptune sok más műfajjal keveredett, így létezik diszkós, hip-hopos (chip-hop), rockos, metálos számok is, különlegességként csináltak belőle már komolyzenét és egy a capella csapat (Visa Röster) még el is dúdol pár klasszikust, sőt van aki Banjo-zik gameboy zene mellé.. (Bud Melvin) Vannak persze eléggé elvont zenék is, amiket tényleg már csak a hardcore rajongók szeretnek, van olyan együttes is (Tree wave) akik pl. egy mátrixnyomtatót használnak basszusként. Végülis ezek alapján szinte bárki megtalálhatná a kedvére valót..

***

Valakinek egyszer eszébe jutott, hogy a game boyán zenélgetni kezdjen. Más a padláson tárolt régi videojátékokat kapta szét, így aztán szépen megszületett a 8-bites zene, ami alatt persze nem az a mókás kis prüttyögés értendő, amire ettük a gombát a Super Marióval. A srácok, akik a nyolcvanas évekből itt maradt régi vonalas konzolok, retro számítógépek, egyéb kütyük segítségével barkácsolnak zenét, nagyjából úgy használják ezeket az eszközöket, mintha szinti volna. Ahogy a sima szintivel, a konzolokkal is rengetegféle zenét lehet létrehozni hardcore-tól az experimentális elektronikán át a technóig. Van egy jellegzetes csipogós alaphangzás, de onnantól kezdve elég széles a spektrum. A 8-bites zene köré azóta komplett szubkultúra nőtt, van fesztiválja, kiadója és különböző válfajai (nintendocore, amigacore, game boy music stb.). A hazai chiptune szcéna egyik motorja Birtalan Áron, aki Budapest Micro néven összehozott egy budapesti chiptune fesztivált is, ő maga Failotron néven csinál posztpunkos / ambientes kísérleti zenét.

sajnos magáról a stílusról csak ennyit találtam, de most jöjjön egy kis ajánló is :]






~ettől futkos a hideg a hátamon O_O~


4 megjegyzés:

  1. Jaj ez nagyon tetszett XD Néha éjjel amikor unatkozom ilyenekre keresek rá :D

    VálaszTörlés
  2. Természetesen minden idők legnagyobb alapító elektronikus főgurui jutnak eszembe,akik elött maximálisan tisztelgek...

    http://www.youtube.com/watch?v=3DdcfjmStWk&feature=related

    VálaszTörlés
  3. Vicious Creature:

    1970-ben alakultak és még mindig aktívak...megérne egy cikket itt a fiataloknak ;)

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: