2010. december 1., szerda

Vicious Creature: Asexuality I


Mivel sokaknak nem tiszta, hogy ez mit jelent, illetve zavarba hozza őket a definíció, ezért szándékozom most erről egy cikksorozatot kezdeni...

Aszexualitás

Az aszexualitás a nemi érdeklődés maradéktalan hiányát jelenti, az aszexuális ember elutasítja a testiséget. Az aszexualitás nem azonos az önmegtartóztató életmóddal (szemérmes viselkedéssel) vagy az impotenciával (cselekvőképtelenséggel). A kifejezésben szereplő szexualitás szó a nemiségre utal, az „a” pedig fosztóképző.

Jellemzése

Vita tárgyát képezi, hogy az aszexualitás egy szexuális irányultság-e, vagy egy szexuális zavar. A legtöbben fizikailag képesek az orgazmusra, és rendszeresen maszturbálnak, bár esetenként arról is említést tesznek, hogy normálisan működő fizikai reakciójukkal képtelenek érdemben mit kezdeni, zavarba hozza őket.

Kapcsolatok

Az aszexuális embereknek ugyanolyan érzelmi szükségleteik vannak, mint bárki másnak- írják weblapukon. Néhányan egyedül boldogabbak, míg mások meghitt baráti közösséget gyűjtenek maguk köré. Van, akik vágynak egy bizalmasabb, romantikus kapcsolat kiépítésére és ugyanúgy randevúznak, mint a szexuálisabb társaik egymással. Kétséget kizáró, hogy a nagyfokú társadalmi igények miatt a magukat aszexuálisnak vallók nagy része párkapcsolatban vagy házasságban él.

Szexuális vagy nem szexuális, minden emberi érintkezés ugyanazokból az alapokból tevődik össze: kommunikáció, közelség, humor, izgalom, és bizalom. Sok aszexuális ember tapasztalja meg a vonzalmat, mint élményt, mindazonáltal nem érez igényt, hogy szexuálisan is interpretálja ezt. Habár lenyűgözheti egy esztétikus test, vagy személyiség, aki felé romantikus érzelmeket táplál, nem érzi úgy, hogy a szexuális aktus a szerelem megkoronázása lenne. A felsorolt ellenérvek között található, hogy a szex időigényes és kimerítő.

Okai

Az aszexualitás lehet rossz benyomások, tapasztalatok eredménye éppúgy, mint nevelési, vagy vallási hatásoké. Az ilyen légkörben felnövő egyén aszexuális magatartást tanúsíthat.

Edward Laumann amerikai szociológus szerint mind a téma, mind a közeg egyelőre feldolgozatlan és nem kapta meg az azt megillető figyelmet. 1994-ben napvilágot látott, az amerikai lakosság szexuális szokásait feldolgozó felmérése szerint a megkérdezett alanyok 13%-a nem létesített szexuális érintkezést az adott évben, ugyanezen személyek 40%-a nem érzett emiatt sem szorongást, sem bűntudatot. A tanulmánya kitér arra is, hogy a felnőtt népesség 2%-ának sosem volt szexuális kontaktusban része, bár afelől nem közöl információkat, hogy ez a két százalék a jövőben tervezte-e annak lebonyolítását.

Egyes országokban, ahol kulturális hatások is döntőek, kezd a jelenség tömegessé válni. Ilyen például Japán, ahol drasztikusan csökkent a gyermekvállalási kedv, a szingli életforma elszaporodott és egyre későbbre tolódik a házasságkötés. A szigetország fiataljait felhívásokkal noszogatják, hogy ne a szórakoztató elektronikának, hanem egymásnak szenteljék a szabadidejüket.

Szimbólumok

Az aszexualitás két szimbólumot is a magáénak mondhat. Az egyik formájában rokon a nagyobb szexuális orientációk, a homoszexualitás, és a leszbikusság szimbólumaival: ez egy fejjel lefelé fordított üres háromszög, ami csak az alsó harmadáig van kitöltve fekete színnel. Ezt főleg az Asexual Visibility and Education Network (lásd:AVEN) használja, logó helyett is, úgy ahogyan a meleg szervezetek a rózsaszín háromszöget, mint büszkeségszimbólumot.

A másik egy egyszerű, bár kissé ferde szív, amelynek szintén üres, sötét kontúrját nagyjából ugyanezen határig jelöli a tinta fekete kitöltés.

Aszexualitás az állatvilágban

Egy patkányokon végzett kísérletben a hímek 12%-a produkált elutasító viselkedést a nemi aktus iránt. Illetve más emlősökön végzett kutatások is igazolták, hogy a hím egyedek között megvan az a 2-3%, ami nem mutat e téren aktivitást.

AVEN

Amerikában, 2001-ben létrejött egy aszexuális csoportosulás, az AVEN név alatt: Asexual Visibility and Education Network. Ahogy David Jay, közösségük egyik vezéralakja megfogalmazza, aki saját bevallása szerint még soha nem érzett szexuális vágyat senki iránt:

„A szexualitás olyan, mint bármilyen más aktivitás. Van, akinek az ejtőernyőzés, a csokitorta vagy a foci az élete, és van akit egyáltalán nem érdekel az ejtőernyőzés, a csokitorta vagy a foci. Semmi értelme, hogy energiáidat olyan dologra koncentráld, aminek irányába semmiféle indíttatást nem érzel.”

Kijelentik, hogy szó sincs áldozatról, lemondásról, elutasítják a terápiás kezelés lehetőségét, egyszerűen egy szexcentrikus fogyasztói társadalomban ők a "másként gondolkodók" akiknek nem csak a szex jár a fejében. (Lásd, az AVEN reklámpólóit: „No sex please!” – Semmi szex kérem!; „Assexuals have other things on their mind” -Az aszexuálisoknak más jár a fejében.) Céljuk, hogy a hasonlóan gondolkodók egymásra találjanak virtuális közösségükben és segédkezet nyújthassanak társaiknak.

Aszexualitás a kultúrában

Bár kifejezetten aszexuálisnak nevezett figurák ritkán fordulnak elő azonban számos olyan kitalált szereplő van mind irodalomban, mind filmen aki valamely tudomány, vagy más cél iránti elkötelezettségébe nem fér bele a szerelem. Ilyenkor általában nem is az író, hanem a rajongók vetik fel a kérdést, miért van egyedül kedvenc hősük.

Irodalom

* Sir Arthur Conan Doyle népszerű nyomozója Sherlock Holmes.

Míg barátja Watson doktor egy rokonszenves és emberi figura, addig Holmes a sztereotip viktoriánus úriember megtestesülése, aki a női szereplők irányába legfeljebb maximálisan hősies és udvarias megnyilvánulásokat tesz, romantikusakat soha. Meg is jegyzi, hogy a legmegnyerőbb nő, akivel valaha is találkozott, gyermekgyilkosságot követett el a biztosítási pénzért. (A történet eredeti címén az "A Scandal in Bohemia" – először a Strand Magazine-ben publikálták 1891 júliusában.) Mindazonáltal bemutatnak egy, azaz egyetlenegy nőt, aki lenyűgözte Holmes-t. Ahogy Watson elbeszélte:

„To Sherlock Holmes she is always the woman. I have seldom heard him mention her under any other name. In his eyes she eclipses and predominates the whole of her sex. It was not that he felt any emotion akin to love for Irene Adler.”

Film

* Az eredeti Doctor Who televíziósorozatban, a doktor, aki sosem keveredik romantikus kalandba bár kísérői többnyire hölgyek.
* A Donnie Darko filmjének címszereplője felveti, célba lövés közben, mielőtt ellátogatnának Roberta Sparrow-hoz, hogy a Hupikék törpikék szereplői aszexuálisok, mert nincs nemi szervük.

Anime

* Neon Genesis Evangelion sok rajongója hiszi azt, hogy Rei Ayanami aszexuális, mert sosem mutatja semmi jelét annak, hogy bármi is vonzaná egy másik emberben, kivéve a Shinji Ikari iránti plátói "szerelme".

Nos ez egy alap forrás ami a wikipédián volt, de véleményem szerint az egyik legjobb hogy elkezdjük a tanmesét :]

19 megjegyzés:

  1. Na ez nagyon érdekes volt! Várom a többi részt!!!!

    VálaszTörlés
  2. Engem már sokszor megvádoltak azzal, hogy aszexuális vagyok. Talán igaz, talán nem. Viszont ha igaz, akkor szar ember vagyok, mert nem a szex jár folyton a fejemben? Meg szerintem az is elég durva, hogy a homoszexualitással együtt emlegetik. Az társadalmilag nagyobb megítélés alá esik, nem? bár mostanában már ki tudja...

    VálaszTörlés
  3. @Nikolaos:Én az vagyok, és engem gyakran emlegetnek szintén a melegekkel pedig nem vagyok az... És szerintem a hozzám hasonló emberek legalább több dologgal tudnak foglalkozni és nem köti le őket a párkapcsolat, a sex, meg egyebek...
    @Káin:Köszi!!

    VálaszTörlés
  4. Igazi kihívás lehet egy ilyen aszexuális puncit megfektetni...:D
    Érdekes,mert a szex számomra ösztön,az meg ősi....szóval tutira valami betegség,ha valaki nem igényli...

    VálaszTörlés
  5. -Vicious Creature:
    Ezzel én is így vagyok, rengeteg más, számomra sokkal fontosabb dolog van az életben. A párkapcsolattal meg más emberi kapcsolatokkal nincs is gond, de attól még nem kell, hogy mindig ez álljon a középpontban. Eddig azt hittem ez az egész csak a szexcentrikus kultúra hatása, de úgy látszik velem van a gond. A legszebb az egészben, hogy nem is zavar, és legalább van magyarázat a többieknek, hogy miért nem érdekel ez az egész.

    -Janezz Darko:
    Én az ösztönös cselekvéseket mindig is állatiasnak és megalázónak tartottam. Nem tudom honnan jön, valószínüleg neveltetés, bár nem mintha olyan vallásos család lennénk. XD

    VálaszTörlés
  6. Nikolaos:

    Az evés,ivás is ösztön,hiszen élniakarás van bennünk,ha bajba kerülünk,akkor meg túlélési ösztön van és akkor nem kell mondanom,hogy a szex szaporodási-fajfentartási ösztön,én pl. szeretném,ha fiam lenne majd és az unokám is fiú lenne,mert a nevünket tovább kell vinni...én addig fogok szexelni,míg meg nem lesz az áhított fiú....:D
    Amúgy érdekes vajon mennyiben befolyásolja a neveltetés a velünk született ösztöneinket?
    Vajon Ösztön=Hormonok?

    Elképzelhető,hogy az aszexuális embereknek nem olyan a hormonháztartásuk,mint egy szexcentrikusnak...én 3 nap után már genyózok,ha nem vagyok kiürítve! :DDD
    Biztos észrevettétek itt is már...csúnyákat írok...:DDD

    VálaszTörlés
  7. -Janezz Darko:

    Ösztönös viselkedésen leginkább a szexualitást értettem (pontatlanul fogalmaztam). De nem maga az ösztön és a vágy kielégítése az amit megalázónak találok, hanem, ha nem tudják kontrollálni, irányítani, és mint az állatok, addig csinálják, amíg meg nem szűnik a késztetés. Van pár ismerősöm, akik lefekszenek bárhol bárkivel, csak hogy ezt a késztetést kielégítsék. Persze tudom, nem mindenki ilyen, és nem is akarok bántani senkit, ezek az én gondolataim, de mivel én "beteg" vagyok, gondolhatok erről fura dolgokat XD
    Amúgy meg vagy agybaj, vagy hormongond. ki tudja..

    VálaszTörlés
  8. Váó ez érdekes egy téma és még valamilyen szinten kötődik is hozzám. Sokszor vagyok úgy a nőkkel hogy nem mindegyikkel óhajtok lefeküdni pl van akivel csak a smárolást tudnám elképzelni és azon kívül mást nem nagyon O_o
    Ez tőlem amúgy elég fura mert mocskosul perverz fantáziám van,de vannak esetek mikor előkerül a líraibb énem XD
    Egyébként nem mindenkinek egyforma a szexuális libidója! A többség biztosan aktív szexuálisan viszont vannak olyanok is akik nem igénylik olyan sokszor sőt ahogy idősödnek egyre kevesebbet...
    De ez mondjuk természetes dolog.

    VálaszTörlés
  9. Hát, van egy pár magyarázat a dologra így SPOILER! a cikkel kapcsolatban, például akinek a testosteron és az ösztrogén szintje nagyon alacsony, akkor a libidója is csökken vagy nincs neki, ez általában vagy valamilyen rendellenesség vagy például a vegan illetve a vegetáriánusok körében lévő "hiány" betegség ami a szervezetben ugyan nem okoz túl sok galibát, viszont a libidójuk megcsappan, vagy megszűnik létezni... ezek pedig általánosságban a húsban fellelhető dolgok. :]
    @Janezz Darko: Kinek mi... én életemben nem voltam oda a sex-ért pedig elég perverz nekem is a fantáziám, illetve e téren is elég tájékozott vagyok csak a tapasztalatom nincsen, és őszintén szólva nem is hiányolom.. számomra ez egy 'undorító' dolog, és ha valaki csak ez irányba akar velem kapcsolatot teremteni, akármilyen jól néz ki, nem fogok elmenni vele mert nincs rá ingerenciám illetve a kapcsolatok terén sem tudok mit kezdeni, intimebb jellegű kontaktussal. Egyébként ezek egyfajta szorongásokból is kialakulhatnak.
    @Skinny: Köszi:] hmm... a perverz fantázia nem érv arra h minden mozgó dolgot meg kell dugni XDDD és szerintem tök természetes dolog ha valakivel nem tudsz mást elképzelni, mint egy csók, gondolom nem kívánod vagy hasonlók, vagy csak nem fogott meg benne más mint az esze vagy lelke. :]

    Úgy látom elevenetekbe találtam itt is a témával XD

    VálaszTörlés
  10. Vicious Creature:

    Jó,hát a nőknek elöbb udvarolni kell,nem szabad,hogy érezzék,hogy csak a kerek segge miatt mondok olyan dolgokat,amit hallani akar....:XDD
    Akkor szexelve vagy annélkül kívánok mindenkinek boldogságot! :))

    VálaszTörlés
  11. Vicious C:

    Nem arról van szó hogy nem kívánom csak vannak számomra olyan típusú nők akik hatására nem az állati énem ugrik elő hanem inkább az érzelmesebb és ezért van hogy velük nem tudom elképzelni a szexet!
    És nem azért mert rondák vagy ilyesmi XD

    Egyébként ez lehet azért van mert kapcsolatok terén én sem tudok mit kezdeni sőt eddig egy kapcsolatom sem volt csak futó kalandjaim azok bejöttek,de egy állandó partnerhez nem igazán tudnék normálisan viszonyulni:/
    Elég fura arc vagyok amolyan meg nem értett ember szóval ezért is nehéz ez nekem.:

    VálaszTörlés
  12. Most olvastam Csolnoky Viktor Melankólia c. novelláját, és egy nagyon is helyén- és idevaló megállapításra leltem benne. Egyébként a halál és a meghalás közti különbségről szól... Na, de idézem a részletet:

    "ENDRE: Tehát a halál...

    DÉNES (közbevág): Nem is a halál. Az a nyugalom, a tökéletes megpihenés, az életnek nevezett nagy betegségből való teljes kigyógyulás. Nem a halál, hanem a meghalás az, ami bánt. Mert tudod-e, hogy mi a világon a legundorítóbb négy processzus?

    ENDRE: Több is van.

    DÉNES (idegesen): De a négy legrútabb! (Higgadtan.) Az első a születés, a második az önfenntartás, a harmadik a fajfenntartás, a negyedik a meghalás. Mind a négy visszataszítóan esztétikátlan (az öklét rövid mozdulattal belerázza a levegőbe, a homlokát ráncolja), felejteni való dolog. Igyál még egy pohárral abból az angoszturából. (Isznak.) Tudod? Nem a halál, hanem a meghalás procedúrája..."

    Na, mindegy...

    Hallassatok inkább egy kis Voltaire-t, mer' az jó!
    http://www.youtube.com/watch?v=ZnGG7AcgYUo

    VálaszTörlés
  13. Hát Skinny én meg futó kalandoknak örültem volna leginkább, de abból egy sem akadt :(
    A korosztályomnak túl komoly volt a kinézetem, de kaptam olyat is egy barátom barátnőjétől, hogy én "aranyos" vagyok o_o az önbizalom hiány és a vissza húzódásom sem segített túlzottan. Aki komolyabban érdekelt attól nem mertem randit kérni, aki csak szimplán tetszett az meg simán pattintott (nem mondom egész eddigi életem során ha jól emlékszem 3-szor kértem randit :D). Ez van, önértékelés negatív irányba való eltolódása esetén, leginkább férfiakra jellemző (szerintem), ppfff... miért nem lehetne egy szimplán őszinte világban élnünk, ahol ha megkívánnánk valakit és a szimpátia kölcsönös volna akkor semmi kertelés nélkül túl esnénk a "dolgon", nem csak "játszanánk"/"kerülgetnénk" egymással aztán mindenki tovább megy "üres kézzel"...
    (legalábbis az én esetemben mindig ez történt :/)

    VálaszTörlés
  14. Kamupók:

    "miért nem lehetne egy szimplán őszinte világban élnünk, ahol ha megkívánnánk valakit és a szimpátia kölcsönös volna akkor semmi kertelés nélkül túl esnénk a dolgon"

    Hallottál már az úgynevezett swinger-partkról?
    Na ott a helyed! :DDD

    VálaszTörlés
  15. Kösz a tanácsot, de azt hiszem szégyenlős vagyok, azt hiszem... talán... magamat sem ismerem eléggé :D akkor inkább önbizalom hiányos még mindig... meg különben is, csak olyannal aki bejön nekem és én is neki... kevés az ilyen, eddig talán ha két kezem ujjain és két lábam ujjain tudnám megszámolni az ilyen eseteket :/
    Vajon mennyi köze lehet a hús fogyasztásnak a szexuális étvágyhoz? :/

    VálaszTörlés
  16. Én sem kívántam soha különösebben a szexet, ha hónapokig nem lenne, akkor sem lenne semmi bajom. Ezzel szemben más testi kontaktust élvezek, és hiányzik is, ha nincs. Gondolok itt egy társra, ölelésre, szeretgetésre.....
    Teljesen normálisnak érzem magam, és egyáltalán nem tartom magam betegnek emiatt. Talán nem férek bele a manapság oly divatos szexcentrikus világképbe, de tehetnek egy szívességet.
    Viszont ha párkeresésről van szó (mert a szex utáni vágy hiánya nem jelent frigiditást is), akkor már problémás a dolog. Mert ugye a legtöbb férfi életében azért ez központi szerepet játszik, és nyilván én sem akarom, hogy miattam valaki szüzességi fogadalmat tegyen. Az ember rákényszerül, vagy egyedül él, vagy partnerrel, de akkor már azért nem boldog, mert olyasmit tesz, amit ő nem akar. Szar ügy. Még ha nagyon szeretem is a másikat, akkor is egy idő után mérgezi a kapcsolatunkat az, hogy én kényszernek érzem a rendszeres szexet. Erről az ember nem tehet. Egy pszichiáter biztos azt mondaná, hogy gyermekkorban történt valami trauma, ami kiváltotta ezt az ellenérzést. Lehetséges. De a lényegen már nem változtat....
    Az, hogy ilyen mozgalmak alakulnak, nagyon jó dolognak tartom. Mert a segítségével legalább olyan emberek találnak párra, ahol mindkét fél ugyanígy érez, ezáltal egyiküknek sem kell olyan dolgokat megtennie a kapcsolat megmentéséért, amit nem élvezne. A lényeg, hogy megkülönböztessük, az aszexualitás, nem mindig egyenlő a frigiditással.

    VálaszTörlés
  17. Előző vagyok....

    "..Vajon mennyi köze lehet a hús fogyasztásnak a szexuális étvágyhoz?..."

    Szerintem semmi. 23 évig rengeteg húst ettem, már csak azért is, mert nagy állattartó családból származom. Azután kb. 1 évig vegetáriánus voltam, és már 5 éve vegán vagyok. A szexuális étvágyam viszont állandó :-)) Állandó mínusz.

    VálaszTörlés
  18. Gyerekek kúrjunk amíg lehet,mert jön a világvége,háború,dögvész...meg minden szar a nyakunkon van,szóval ne dögöljünk meg besavanyodva,kielégületlenül....:D

    VálaszTörlés
  19. Ehm...ezzel úgy vagyok, hogy lehet szex nélkül élni, csak nem érdemes. Nem a semmiért vannak rajtunk erogén zónák, az evolúció odatette őket, hát akkor használjuk is.

    Azzal viszont egyet értek, hogy ne ez legyen a fő mozgatórugó az életünkben, de még egy kapcsolatban sem. Fontos, de nem a legfontosabb! Én mondjuk csak a szex kedvéért nem megyek bele egy "párkapcsolatba", az érzelmek számomra fontosabbak és a szex is jobb, ha szeretkezésnek tudjuk hívni és nem baszásnak (nem a név a fontos, ha valakinek nem egyértelmű, mire próbálok kilyukadni). És a hosszú simizést-szeretgetést is sokra tartom.

    Abban is egyetértek, hogy az állati ösztönöket jó kordában tartani, de azért néha ki kell engedni a ketrecből... Mondjuk amikor edzés után tele vagy tesztoszteronnal meg némi adrenalinnal (meg kék-zöld foltokkal), és a barátnőd félreérthetetlen sms-e vár az öltözőben, ami a másfél órás hazaút közben folytatódik, húzza az agyadat, miközben a sok ütközés miatt mindened fáj, de még az izmaid is be vannak durranva, és a szíved is bírja a kiképzést, arról nem is beszélve, ami ilyenkor otthon vár...szóval néha jó kiengedni azt a bizonyos ösztönt, még ha ilyenkor inkább én is inkább a babusgatásra vágyok :D (azért ezt a példát írtam, mert az ilyen, nagyon intenzív és hosszú edzések durván felb.sszák a hormonszintet is, plusz felszabadít egy csomó adrenalint és endorfint, ami egy jó ideig bennünk is marad, és ez mondjuk nem hátrány ilyenkor). De mondom, ez az, ami ritkább.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: