2010. december 4., szombat

Radirpók: Unica Zürn


Ezennel egy tehetséges pszichés beteg hölgyet szeretnék bemutatni nektek.

Ő volt UNICA ZÜRN, az ismert szürrealista, Hans Bellmer párja/felesége. (Bellmer perverz játékbabáiról volt ismert, - afféle szadista kukkolók számára létrehozott játékbabák voltak ezek- akiknek testrészeit össze -vissza , perverz pózokba állítva kitekerte s fotózta .)

Unica Zürn képzőművész és írónő Berlin-Grünewaldban született 1916 július 6.-án. Édesapja általában távol volt otthonától ,katonaként Afrikába küldték.

A náci korszak alatt Zürn dramaturgként dolgozott az UFÁ-nál, a német filmgyárban. Hozzáment egy sokkal idősebb férfihez akinek 2 gyereket is szült ám kapcsolatuk 7 év múltán válásba torkollott..

Ezek után a rádiónál dolgozott ahol rövid rádiójátékokat irt.

1953-ban ismerte meg Bellmert, amikor az az anyját látogatta meg Berlinben. Unica Bellmer modellje lett annak erotikus bondage-fotóihoz ,melyek közt a necrofiliára utaló képek is voltak. Húsbavágó kötelek, női torzók melyeken nem látszottak a fej és a végtagok, stb.

Zürn lett Bellmer „élő babája”, múzsája ,modellje és szeretője egyben.

Zürn szövegeket irt és festett/rajzolt is., Bellmer által megismert sok híres szürrealista személyiséget, többek közt Man Ray-t, Henri Michaux-ot, Max Ernst-et és George Bataille-t.

Szövegeiben szexuális témákat dolgozott fel, többek közt kamaszkori maszturbálásokkal spékelt mazochista vágyálmokat , skizofrén hallucinációkat.

Fantáziái őrületbe torkollottak melyek elől nem volt menekvés- továbbá narkotikumokkal is élt, melyet a Bellmer által megismert Henri Michauxtól kapott. Michaux-ban inkarnálódott a Zürn által kitalált fantázia-szerető, akit ő csak a „jázmin embernek” hívott: egyfajta szerető/apa figura s akit Henri testesített meg.

Mivel pszichés skizoid problémái voltak 13 éven át állt pszichiátriai kezelés alatt. A kórházi tartózkodásai alatt is alkotott, füzeteket irt-és rajzolt tele aprólékosan kidolgozott,szinte csipkeszerű vonalvezetéssel megrajzolt figurákkal, kimérákkal, fantasztikus látomásokkal melyek a betűkkel összefonódva alkottak egy egységet .

Női alakok, melyeknek testéből apró fejek, szemek nőttek ki, indulatos lélekvetületek , önlemeztelenítő versekkel kiegészítve.

Bellmer írta 1964-ben egy levelében Dr.Ferdiére pszichiáternek: „-Engem úgy is lehet nézni mint egy olyan férfit akinek különös antennája van hogy rátaláljon az igazi női áldozat-típusra. Mondhatjuk ,hogy az első perctől amikor találkoztunk, éreztem hogy Unica a potenciális „áldozat-típus ”._

Unica Zürn 1970-ben öngyilkosságban halt meg- kiugrott Párizsi apartmanjuk 6.emeletéről...

Íme pár képe s 2 videó Zürn és férje, Bellmer munkásságáról....










4 megjegyzés:

  1. Wow,na Ő aztán tudott élni az biztos! Kár hogy öngyilkos lett mert így sajnos nem tudott annyi képet ráhagyni erre a világra:/
    Viszont ez a bondage dolog tetszik mármint hogy akkoriban már létezett ez a fajtája az erotikának (vagy inkább perverziónak):)

    VálaszTörlés
  2. Ő is érdekes ember volt :O Bár nem nagyon tetszettek a rajzai :-s

    VálaszTörlés
  3. Nekem ebben az esetben maga a személy sokkal jobban tetszett mint az alkotásai:)

    VálaszTörlés
  4. SKINNY:
    létezett persze, a szürrealisták eleve de Sade márki irásai által inspirálódtak, igy aztán......
    Amúgy a képei inkább csajosabbak mint az előtte bemutatott őrült alkotóké.Befelé fordulóbb is.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: