2010. december 18., szombat

Radirpók: Na 'Conxypán hercege



Most egy „kommerszebb” ismert klasszikus pszichés beteg festőt mutatok be nektek. Bizti ismeritek ti is őt s képeit.

Ő Gulácsy Lajos.

A száraz tényeket meghagyom a Wikipédiának meg a neten fellelhető életrajzos oldalaknak:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Gul%C3%A1csy_Lajos

Én személyesebb oldaláról mutatnám be őt...

Gulácsy festői világa titokzatos, romantikus és meseszerű. Figurái sokszor mintha Mozart muzsikájának világából bújtak volna elő.

Ő maga -Gulácsy- gondolatilag is ebben a világban élt. Számára ez egy olyan világ volt, ahová el lehetett menekülni a valóság elől.

Egzaltált személyiség volt, szeretett beöltözni, arcát fehérre festette és fodros, nagy galléros ruhákban mászkált illetve pózolt. Finom álmodozó arcát sok önarcképen örökítette meg.

Érzékeny lelke alkotta meg Na 'Conxypant s annak szereplőit, lakóit is . Nem csak festett, de írt is- kitalálva Na Conxypan országát s annak igen bohókás népességét, pajzán kis történeteit.

Autodidakta volt ,bár járt rajziskolákba - festészetére hatott Giotto, Boticelli munkássága , korai munkáin a szecesszió míg később inkább az expresszionizmus nyomai s hatásai találhatók meg.

Díszleteket és kosztümöket is tervezett melyekkel szintén sikert aratott .

Gulácsy sokat utazott Itáliába , vissza-vissza tért oda , szerelmes volt eme földrészbe. Sok képén érezhető az itáliai városkák reneszánsz hangulata.

Mikor kitört a háború , ő ezt nem tudta feldolgozni. Lelkileg teljesen összetört. Ekkor törtek ki rajta a skizofrénia tünetei.

Ettől kezdve idegszanatóriumok látogatója majd 1917-től állandó lakója lett. Mikor elhatalmasodott betegsége állítólag egy kiállításán saját festményeit sem ismerte fel.,-már ha igaz ez az anekdota.

Festészetének 1924-ben bekövetkezett vaksága vetett véget.

Gulácsy szerintem Magyarország egyik legjelentősebb és legnagyobb festője. Nála bizonyítható leginkább hogy az őrület s a zsenialitás egy tőről fakadnak.








Gulácsy Lajos írása: "Na Conxypáni délután." Itt olvashatod:
http://web.zone.ee/aurin/proza/glnaconxypanidelutan.html

4 megjegyzés:

  1. Az utolsó képen milyen meglepő, de egy Velencei karnevált vélek felfedezni :D Amúgy tényleg jól sikerült festmények. De akkor ő most Bolondnak vagy Bohócnak tartotta magát? :D Vagy csak szimplán a Barokk korba képzelte magát?

    VálaszTörlés
  2. Szerintem egy barokk bolond bohóc ÉS zseni is volt egyben, egy nemlétező dimenzió hercege....
    Ő magát afféle romantikus bohóc-félének én azt hiszem.

    VálaszTörlés
  3. Jó témaválasztás. :)kedvelem a munkásságát.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó...:) Már az irodalomból vettük vmilyen vele kapcsolatos verset, az is nagyon tetszett. Számomra amúgy kicsit megnyugtatóak a képek.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: