2010. december 22., szerda

Nyarlathotep: Ilustration now

Ma kicsit formabontó leszek, és az angol underground kultúra egyik gyöngyszemét hoztam el nektek, Jamie Hewlett tollából. :)

Tank Girl


A Tank Girl eredetileg underground képregény volt, amelyet két angol fiatal ötlött ki hét évvel ezelőtt. A történet váza szerint a Földet egy hatalmas meteor sivataggá változtatta. A legnagyobb kincs a víz, amit egy fasisztoid katonai parancsnok birtokol. Ellene folytat kérlelhetetlen harcot a sivatagban tankkal rohangáló főhős és barátai: Jet Girl, a pilóta és a szektába tömörült Trancsírozók, a hadsereg félresikerült genetikai kísérlete során keletkezett kenguruemberek. A katasztrófa utáni korban élő TG rendkívül agresszív, csúnyán és tagolatlanul beszél, de inkább lő, rúg vagy köp. Nemcsak a galád vízbitorlók, hanem a férfitársadalom ellen is küzd. Kihívóan él nőiességével, s felszabadítja az egzisztenciálisan és szexuálisan egyaránt megnyomorított Lökhajtásos Lányt, hogy – férfiak nélkül – együtt őrjönghessenek a pusztában.
TG olyan figura, akibe ki-ki beleláthatja, amit akar. Megalkotói hiába tiltakoznak, hogy ők csak egyik este jól berúgtak és hülyeségből találták ki az egészet – TG intézmény lett. Természetesen mondták róla, hogy posztmodern, radikális liberális feminista anti-Superman, leszbikus anarchista és egyéb”ista”. Szakdolgoztak belőle, trikóra nyomták és arcmását alternatív mozgalmak zászlóként emelték magasba.

Forrás: kepregeny.net



Röviden Jamie-ről. Mikor a Northbrook Collegeban tanult, Hewlett, Alan Martin és Philip Bond közösen létre hoztak egy amatőr magazint, ami az Atomtan címet kapta.
Ekkor figyelt fel rá Ewins, és 1988-ban az iskola elvégezte után Hewlettet és Martint meghívta, hogy dolgozzanak Steve Dillon magazinjánál.

Ez volt a Deadline, ami amatőr brit képregényrajzolók alkotásaiból állt. Ekkor szülték meg Martinnal a Tank Girl ötletét. Végül Hewlett stílusa lett a legnépszerűbb a Deadline-os alkotók közül, így felkérést kapott a Senseless things és a Cud nevű bandáktól, hogy készítsen nekik album borítót. Ezután a Commodore Use-nél jelent meg munkája ezáltal. Egy night club design-ját is ő késíztette el, a neve The Factory in Worthing, a Tank Girl képkockáit festette fel(azóta a klubb már megszűnt).


1995, Spielberg filmre viszi a Tank Girlt, de kritikán alulian pocsékra sikerül, maga Hewlett is nem tetszését nyilvánítja. 1998-ban összeáll Damon Albarn zenésszel, és kettejük közös projektjeként lát napvilágot a Gorillaz.


Végül, de nem utolsó sorban ezúton köszönném meg egy barátomnak a segítséget, nélküle ez a cikk nem jöhetett volna létre. x)

6 megjegyzés:

  1. lájk. <3
    tinivámpír korom óta hewlett az egyik atyaúristenem, szóval ezt a cikket karácsonyi ajándéknak veszem. =D

    VálaszTörlés
  2. maverick: ezért érdemes írni x)

    nyaralótelep

    VálaszTörlés
  3. *gyorsan térdre vágódik a szocialista épületisten előtt* ;D

    VálaszTörlés
  4. Hallottam erről a karakterről,de még nem volt alkalmam megismerkedni vele közelebbről viszont nem zárkózom el tőle elvégre képregény fan lennék vagy miafasz:D
    Állítólag vicces és szókimondó a képregény és baromira sajnálom hogy ebben az országban alig adnak ki valami épkézláb comics-ot...
    A Gorillaz pedig zsííír!!!

    VálaszTörlés
  5. Ehh :)
    Én is úgy, mint Skinny :)
    Nézem... Tank Girl... még a címnél egy google képkeresést nyomtam, mert ismerős volt... hiszen ez olyan, mint a Gorillaz képei... és nem hiába xD

    Köszi a cikket, jó tudni ilyen háttér sztorikat :) Thumbs up ;)

    VálaszTörlés
  6. Ez több szempontból is érdekes volt! Anno ehhez a csajhoz hasonlítottak XD a másik pedig, hogy imádom a Gorillazt :O Nem is tudtam, hogy ők csinálták!

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: