2010. december 5., vasárnap

Káin: Ím igyen szóla Zarathustra

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT2RGbXai8lY7tfX48M3D98FDUl0TufSkI56rnRaEcEA3nkdqjb

Sziasztok!

Nos ismét itt vagyok a szokásos sorozattal. Neki is állok begépelni, remélem most is lesznek kommentek mint a múltkor X'D.... Ma egy hosszabb téma fog jönni.... ~sóhaj~ T_T

http://historyfacebook.wikispaces.com/file/view/zarathustra_g.jpg/30521662/zarathustra_g.jpg

PIACI LEGYEK

Menekülj, barátom, magányodba. Látom, hogy elkábultál, a nagy emberek lármájától, s összeszurkált a kicsinyek fullánkja. Erdő s bérc méltóképpen tudnak veled együtt hallgatni. Lágy ismét hasonló az élő fához, a terebélyeshez, melyet szeretsz: csöndesen és hallgatagon hajlik az a tenger fölé.

Hol a magányosságnak vége, ott kezdődik a piac: és ahol a piac kezdődik , ott hallik a nagy színészek lármája és a mérges legyek dongása.

A világon a legjobb dolog sem ér semmit, ha nincs aki előadja: az előadók e népét nagy embereknek nevezik.

Kevéssé érti a nép a nagyot: az alkotót, hanem van érzéke a nagy dolgok minden előadója és színésze iránt. Az új értékek föltalálói körül forog a világ: láthatatlanul forog. A színészek körül forog a nép és a dicsőség: ez a világ folyása.

Szellemes a színész, de szellemének kevés a lelkiismerete. Mindig abban hisz, amit mással legjobban el tud hitetni-amit maga felől el tud hitetni?

Holnap új hite van, holnapután megint újabb. Szapora érzékei vannak, mint a népnek és változó időjárása. Megdönteni, annyi nála, mint bizonyítani. Bolondítani annyi nálam mint meggyőzni. És a vért minden bizonyíték között a legjobbnak tartja.

Oly igazságot, mely csak finom fülekbe hatol, hazugságnak, semminek nevez. Bizony csak olyan istenekben hisz, kik nagy lármát csapnak a világon!

Ünnepélyes bohócokkal telve a vásár- a a nép dicsekszik a nagy embereivel! Ezek a pillanat urai. De a pillanat szorongatja őket: ezért szorongatnak téged is. S tőled igent vagy nemet akarnak. Jaj neked a mellett és ellen közt akarsz helyet foglalni? Ezen feltétlenekre és szorongatókra ne féltékenykedjél, barátja az igazságnak! Még soha sem kapaszkodott az igazság egy feltétlen karjába.

Ezek elől a hirtelenek elől vonulj biztonságba: csak a piacon esnek neki az embernek az igen, vagy nemmel?

Minden mély kútnak tapasztalata lassú: sokáig kell várniuk, míg megtudják mi esett mélyükbe. Félrevonul a piactól és dicsőségtől minden nagyság: a piactól és dicsőségtől távol laktak mindenkor az új értékek feltalálói. Menekülj magányodba felebarátom: látom, hogy összeszurkáltak a mérges legyek. Menekülj oda, hol kemény, hideg lég lengedez.

Menekülj magányodba! Nagyon közel éltél a kicsinyekhez s nyomorultakhoz. menekülj láthatatlan bosszújuk elől! csupa bosszú ellened valamennyi. Ne emeld többé karodat ellenük. Megszámlálhatatlanok és nem néked való sors, hogy légycsapó légy.

Megszámlálhatatlanok a kicsinyek és nyomorultak : akárhány büszke épületet esőcseppekés burján döntöttek meg.

Kő sem vagy, mégis kivájt már a sok csepp. Megtörsz s széjjelbomlasz még a szapora cseppek után. Látom, hogy a mérges legyek elbágyasztottak és véresre szurkáltak száz helyen: és büszkeséged még csak haragudni sem akar.

Egész jámborul véredet áhítják, vérre szomjúhozik a vértelen lelkük, azért szurkálnak egész jámborul.

De Te mélységes, mélységesen szenvedsz a kicsike sebek miatt is és még mielőtt meggyógyulsz , újra megmássza a kezedet a méregféreg. Nagyon büszkének tartalak ahhoz, hogy e pákoszokat megöld. De óvakodjál tőlük, nehogy sorsoddá legyen minden mérges jogtalanságuk elviselése.

Még dicséretükkel is körülzümmögnek: tolakodás a dicséretük. Csak bőröd és véred közelébe akarnak férkőzni. Hízelegnek neked, mint egy istennek vagy ördögnek: szűkölnek előtted, mintha isten vagy ördög volnál. Mit tesz az! Hízelgők és szűkölők ezek, nem egyebek.

Gyakorta szeretetre méltóknak is mutatkoznak. De ez volt mindig a gyávák okossága. Igen, a gyávák okosak! Szűk lelkükkel sokat gondolkoznak rajtad, aggályos vagy előttük mindig! Minden, amin sokat aggódnak, aggályossá válik.

Minden erényedért megfenyítenek. Teljesen csakis ballépéseidet bocsájtják meg. Mivel jámbor s igaz lelkű vagy, így szólsz: ártatlanok ők picike létükben. De az ő szűk lelkük így gondolkozik: Vétek minden nagy létező.

Még mikor jó vagy is hozzájuk, érzik, hogy megveted őket és jó tettedet rejtett gonosz tettekkel fizetik. Szótlan büszkeséged nem az ő ízlésük szerint való, ujjonganak, ha egyszer elég szerény vagy hiúnak lenni. azt, mit az emberben fölismerünk, lángra is gyújtjuk benne. Azért őrizkedjél a kicsinyektől!

Kicsinyeknek érzik magukat előtted s alacsony voltuk láthatatlan bosszúban él és hevül ellened. Avagy nem vetted észre, hogy elnémultak, valahányszor közelükbe értél és hogy szállt el erejük mint az elhamvadó tűz füstje?

Igen barátom Te vagy felebarátaidnak a gonosz lelkiismerete: mert méltatlanak hozzád. Azért gyűlölnek s szeretnéd véred inni. Felebarátaid örökösen mérges legyek lesznek és ami nagy tebenned, az még mérgesebbé és legyesebbé teszi őket.

Menekülj barátom, magányodba, oda ahol kemény, erős szellő fújdogál. Nem sorsod, hogy légycsapó légy.

Ekkép szóla Zarathustra.

FOLYT.KÖV.

http://historyfacebook.wikispaces.com/file/view/zarathustra_g.jpg/30521662/zarathustra_g.jpg

17 megjegyzés:

  1. Káin:

    Ebböl egy kukkot nem értek,de írok neked,mert tudom,hogy szereted... ;)

    VálaszTörlés
  2. Igen, pont ilyen kommentekre vágyom. Szomorú ha nem érted O__O

    VálaszTörlés
  3. Én azt hiszem értettem a nagy részét :D Bár néhol jól körül volt magyarázva a dolog hogy nehezen lehessen kitalálni hogy miről akar szólni ez most (legalábbis szerintem)
    Amúgy az írás tetszett (jobban mint az előző előtti xD vagy az előző? már keverem ) volt benne igazság.

    MSE

    VálaszTörlés
  4. -MSE:

    Én többször is magamra ismertem. :-s

    VálaszTörlés
  5. Most mintha kicsit megint bonyolultabb lett volna a szöveg néhol,de még így is ki lehet halászni belőle a lényeget :)

    VálaszTörlés
  6. Káin:

    Én is tudnék olyat írni,amit te nem értenél ;)
    Amúgy meg csak beleolvastam,mert éreztem,hogy nem nekem való...nem az én világom,taszít :)olyan,mint a japós irásaid,azok sem kellenek...de tudsz nekem valót is írni,majd jelzem,melyek azok :DDD

    VálaszTörlés
  7. Hát ez most nagyon jó volt! És még értettem is....sőt rám is igaz. =) Köszi Zarathustra, hogy megnyugtatsz.

    Janezz Drága Darko:

    xD Juhujj, ezért lehet, hogy kapsz. :D Sokszor tényleg nehezen érthető, de sztem megéri elolvasgatni. :)

    VálaszTörlés
  8. -Janezz:

    Összekeversz valakivel. "Japós,, írásokat ugyanis nem én írom ;)

    Kíváncsi lennék én mit nem értenék. :Đ Igazán sajnálom hogy ez pont taszít mert mély értelme van, no mindegy.

    -Charlotte:

    ~pacsi~

    -Skinny:

    amikor anno olvastam akkor annyira nem értettem, de ahogy gépelem tiszta sor. Nem tudom miért van ez így O__O"

    VálaszTörlés
  9. Káin:

    Talán a földi életem során nincs szükség erre a tudásra,amire itt a többiek gerjednek meg megnyugszanak :))Amúgy miközben írod,biztos olyan mágikus szavakat raksz bele,amivel itt tartod az olvasókat és így gyüjtöd őket ;)

    De szereted a japcsákokat? :D

    Tudnék neked írni gépgyártástechnológiai cikket,tudom földi téma,de most itt vagy és lehet majd késöbb fúrni-faragni támad kedved ;)
    Értenéd egy kicsit azért azt is talán ;)

    Charlotte:

    Mit kapok,drágám? :D

    VálaszTörlés
  10. -Janezz:

    Jaj sajnos nem végzek közbe mágikus tevékenységet, elégedj meg annyival, hogy szerencsére van akit érdekel amiről írok ;)

    Ha étethetően van leírva lehet még érteném is :P....

    VálaszTörlés
  11. Janezzz =) :D :

    Hát vártam, hogy Káin majd jól fenékbe billent...de szerencsére nem. :)

    Tőlem mit szeretnél? xD (Ki se mondd sejtem, hogy mit fogsz mondani). De majd ha fúrni-faragni szeretnék és elakadok szólok! ^_^ *cupp*

    VálaszTörlés
  12. Charlotte:

    Jólvan,kisszívem ;)Na nem csak azt akarom én veled meg mindenkivel,csak a szám nagy,hűséges tipus vagyok alapjáraton...csak a fantáziám nagy ;)
    Akkor fúrjál csak addig egyedül,remélem majd találsz partnert hozzá a kis lelkednek-testednek és együtt faragjátok a boldogság szobrát...:D

    Káin főboszorkányosságos succubusága nem bánt engem,mert átváltozom Siva-vá és megszeretgetem :DD

    VálaszTörlés
  13. -Janezz:

    ahhoz lenne a páromnak pár szava. Meg gondolom nem szeretnél buzulni :D

    VálaszTörlés
  14. Káin:

    Keresnék rajtad valahol egy puncit...csak van! :DDD
    Természetesen nem piszkálódunk mások párkapcsolatában...túrom az asszonyt inkább..röf..röf :D
    Ma különben is színházba megyünk,ezért...köhöm...köhöm...intellektuálisan kell viselkedjek...hmmm

    VálaszTörlés
  15. Janezz:

    Ez aranyos volt Tőled. ^_^

    VálaszTörlés
  16. Szintén magamra ismertem, ahogy a többiek is. Van, hogy frankón egyetemes igazságot mondat aprócska hősével Nietzsche. Az igazságot pedig mindenki alapból tudja és érti csak elfelejtette a "hosszú" útja során és amikor ismét felbukkan az életében akkor elkezd emlékezni rá ;) hát kérlek így lehetséges, hogy mikor pötyögöd már érted is Káin.

    J.D.
    Nagyjából azt jelenti, hogy mindenki jó valamiben. Most kimondottan a "celebeket és hírességeket" spécizte ki magának vagyis a közszereplőket Nietzsche bácsi, akik ott hevernek az emberek orra előtt és adják "magukat", aztán találnak egy másik szerepet maguknak és abban tetszelegnek. Szóval ezek az emberek leginkább semmire nem jók, mert a közönséget kell szórakoztatniuk és értük megújulniuk. Őket Istenítik és róluk beszélnek. DE. Ott a másik része is amikor TE vagy a porondon vagy a középpontban. A körülötted lévő emberek teszik a jót a szépet, közben ellened áskálódnak és pletykálkodnak, szembe dicsérnek de a hátad mögött leköpnek ráadásul nem biztos, hogy szándékosan csak irigységből és hirtelen felindulásból. A figyelmedre pályáznak, foglalkozz velük, közben elég erősek ahhoz, hogy megálljanak a lábukon csak lusták, RÁD támaszkodnak és lekötik az energiáidat vagyis szívják a véredet és ha nem segítesz nekik úgy érzed TE vagy a rossz és nem ŐK.
    Remélem elég világosan sikerült kifejeznem Nietzsche mondani valóját.
    (igaz kihagytam egy részletet a "...finom fülekbe súgott szavak..." részt, de ezt már csak megérted, tehát pont azt amivel leginkább mi is szeretünk foglalkozni, az önismeret témájával és hasonlóakkal, ezt a "celebek" kinevetik, mert nem értik és a nagyközönség nem kapható rá, mivel meg vannak vezetve a "szemkápráztató" látvánnyal vagyis "a földi lét minden javával")

    VálaszTörlés
  17. Kamupók:

    Amit te írsz,azt értem...és ismerem is,érzem is ;)Akkor ezért éreztem,hogy már nem kell elolvasnom Káin írását,mert ezt már tudom ;)

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: