2010. december 20., hétfő

Darkness: A pénz

Közeleg a karácsony, így gondoltam ez most úgyis aktuális. A világot legjobban irányító dologról szeretnék most írni, ami nem más, mint a pénz.

Az elnevezés eredete

A név eredete vitatott, talán szláv eredetű (a cseh penize vagy a lengyel pieniadz) de akár az angol penny szó pence formájához is köze lehet.

A világ legrégebbi pénzérméit Kis-Ázsiában, majd az ókori Görögországban verték, és innen terjedtek el szerte a világon, sajnos...

A rómaiak a pénz használatát a görögöktől vették át (sok más dologhoz hasonlóan). Az első denariusokat I.E 269-ben verték Rómában. Az volt ennek az érdekessége, hogy az érmék hátoldalára Juno Moneta (a rómaiaknál a szülés és a házasság istennője) vezetéknevét, a Moneta-t verték. Más nyelvekben a pénzre nem létezett más fordítás ezért monetának nevezték. Innen ered a latin monetáris kifejezés. Később aztán más elnevezéseket is kitaláltak.

Például a németek a pénzt mai napig aranynak nevezik (geld), az olaszok és a spanyolok a denarius szóból alakult a denaro illetve a dinerio (pénz) kifejezés, ugyanúgy, mint a régi magyar pénznem a dénár is.

Funkciói

Számos funkciója van. A legalapvetőbb a "csere alap" funkció.

A. Értékmérő:
Ár = belső érték. A pénz közvetíti a cserét, méri az áru értékét, vagyis a termékek árai a pénzen keresztül határozódnak meg.

B. Forgalmi eszköz:
Az áruk forgalmában a tranzakciók a pénz segítségével bonyolódnak le. A pénz és az áru azonos időben, de ellentétesen mozog.

C. Fizetési eszköz:
A pénz és az áru eltérő időben ellentétesen mozog. Tehát a pénzmozgás nem jár együtt az áru mozgásával.

D. Felhalmozási eszköz = kincsképző funkció:
A vagyon felhalmozódásának egyik formája a pénz tartalékolása. Alkalmas arra, hogy a felhalmozás eszköze legyen, ezért állandó igény, hogy stabil, ne csökkenő értékű legyen.

E. Világpénz:
Egyes pénznemek képesek a nemzetközi forgalomban is betölteni az előző funkciókat, vagyis konvertibilisek

A pénz története

Önellátó gazdálkodás
Az emberiség a történelem első szakaszaiban szűk vér szerinti kapcsolat alapján rendeződtek közösségekbe. Mindent megosztottak egymással. Ekkor a pénzre illetve csere eszközre nem volt
szükség. A halászó-vadászó-gyűjtögető életmóddal képesek voltak a teljes önellátásra. Ekkor még a szükségletek előállítása nem igényelt szaktudást, így kereskedelmet sem.

Árucsere

A gazdaság termékeinek előállítása egyre inkább az adott tevékenységben összpontosult. Olyan embereknél, csoportoknál akik mással nem is foglalkoztak. Így sokkal hatékonyabban működött a termelés. Tehát szakosodni kezdtek. A gazdasági munkamegosztásból következett az áruk cseréje. Az iparosok pl a saját termékeit élelmiszerre cserélte.

Árupénz

Árupénz szükséges tulajdonságai:
-értékállóság
-oszthatóság
-egyneműség
-szállítható legyen
-mindenki által elfogadott legyen (gyakran a keresett árucikkek)

Ez volt a legkorábbi pénzforma, ami az árucserét leegyszerűsítette.

Fémpénz

A legrégebbi egységes méretű és súlyú pénzérméit a kis-ázsiai Lüdia terüetén öntötték, körülbelül i.e. 7.században. A legrégebbi pénzérmék Kroiszosz lüdiai király idejéből maradtak fent, i.e. 560 körül. A gazdagságáról elhíresült király pénzérméinek egyik oldalára oroszlánfejet nyomatott.
Ezt a találmányt hamar átvették a görögök is. Az első érméiket i.e. 7.században készítették rézből, majd vasból. Ekkor a hellének az aranyat csak a templomaik díszítésére használták.

I.e 269-ben a rómaiak átvették a görögöktől a pénz használatát. A Római Birodalom hódításai révén jutott el szerte Európában.

A pénzérme jelentette több, mint két évezreden keresztül a pénzt. De a modern világban az érmék jelentősége igencsak lecsökkent.

Ez a poszt igazából azért született meg, mert épp ma gondolkozgattam meló közben, hogy mit is kéne venni karácsonyra a szülőknek, meg tesónak stb. És csak eszembe jutott, hogy mi lenne, ha nem is lenne pénz? Úgy értem, hogy egyáltalán nem is létezne. Nehéz belegondolni, hogy hogyan is működhetne ez az egész 21.század pénz nélkül. Talán könnyebb lenne? Talán ennél is nehezebb?

12 megjegyzés:

  1. Nem volt rossz :)
    Nekem éppenséggel betett, mert utolsó emlékeim a suliból, társadalom ism.ből -A pénz :"(
    Legalább ismételtem :D

    VálaszTörlés
  2. Nincs arra szó hogy én mennyire utálom a pénzt!
    Főleg a jelen társadalmi helyzetünkben amikor is a fizetés drasztikusan csökken,de a termékek/szolgáltatások ára egyre csak nő-.-
    Ez finoman szólva is felbasz idegileg és sokkal prímább lenne ha cserealapú kereskedelem lenne a mérvadó ugyanis az szerintem egész korrekt ;)

    VálaszTörlés
  3. Skinny:
    -Ugyanígy gondolom én is!

    Darkness

    VálaszTörlés
  4. Jajjj az a drága jó makroökonómia, hát még itt sem szabadulok tőle...:D
    Amúgy egy kicsit hirtelen lett vége a cikknek, sok érdekes dolgot lehetne írni pl. a papírpénz kialakulásáró.
    A pénz létével szerintem nincs gond, megkönnyíti az életet egy bizonyos fokig, csak akkor gáz, ha valaki túl nagy jelentőséget tulajdonít neki. A cserealap meg azért nem megoldás, mert gondolom már akkor sem működött, ezért kezdtek el pénzt használni.

    VálaszTörlés
  5. Valami új alternatívát kéne kitalálni ehelyett mert ami most van az sem megoldás...
    Ráadásul a demokrácia sem működik (sosem működött) a pénz meg annál inkább nem!
    Lehet hogy szar a cserealapú kereskedelem,de az nem is volt ilyen meredek mint a hierarchikus rendszer.

    VálaszTörlés
  6. A pénz is csupán azért jelenhetett meg, mivel az emberek elkezdtek egyre többen lenni és egyre többféle dologgal kezdtek foglalkozni. Most pedig már követhetetlen az egész rendszer, csupán csak saccolnak, ami irreálisan inkorrekt, ha nem éppen manipulált eredményeket tesznek közzé (ami általánosan elfogadott). A pénz is egyfajta rablánc, de ezt már rengetegszer kifejtettük és nem csak mi, hanem sokan mások is. Kicsiny hazánk jelenlegi rendszerében azok akik "csupán" az egész rendszer alapját képezik, tehát a mindennap dolgozó emberek és nem a politikusok és holdudvaraik (mivel az ármánykodást, kizsákmányolást, cselszövést stb. nem tartom munkának), pont ők nem képesek anélkül újra "regenerálódni", hogy ne kerülnének adósságba vagy nem képesek előre lépni anélkül, hogy adósság csapdába ne kerülnének, mert egy ideig-óráig döcög a szekér, de aztán muszáj kiütniük a "Gazdaság Atyjainak" a küllők valamelyikét, hogy véletlenül se sikerüljön az embereknek jobb életet elérniük és maradjanak kiszolgáltatott rabszolgáik a külföldieknek és az itthoni "csahosaiknak".
    Sajnos nem lehetséges az egésznek csupán a részeit kiemelni, mivel közvetlen és közvetett kapcsolatok állnak fent a részek között, az egyik következik a másikból és eljutottunk az OK-Okozat törvényéhez, aminek majdnem minden esetben ember az elindítója.

    Skinny:
    -Önfenntartó rendszerhez mit szólnál? Szerte a világon. Csupán annyi kell, hogy állíts elő egy olyan masinát ami az elektromos áramot a környezetéből állítja elő. A bőrbe ültetett chipek termo elektromos forrást használnak, ami a környezet hőmérséklet ingadozásából nyeri az energiáját, ez már majdnem tökéletes, de nekünk az úgynevezett "nullponti" energiára volna szükségünk, megtudnád csinálni? :D Mert akkor a többit ránk bízhatnád a többiekre, együtt majd csak összedobunk valami használhatót...

    VálaszTörlés
  7. Ha nem lenne pénz,nem éreznénk dolgokat,rengeteget tanulhatunk belőle,hiány,dőzsölés,érték,kiszolgáltatottság,hatalom,biztonság...ezeket mind értékelni kell a saját szellemi síkunknak megfelelően és kamatoztatni :D
    Szükséges rossz vagy jó?Mindkettő

    VálaszTörlés
  8. Te J.D.
    Megdöbbentesz! O_o
    Több van benned, mint amit mutatsz nekünk. Csak szándékosan leplezed, vagy néha mi értünk félre téged...

    VálaszTörlés
  9. Kamupók:

    Benned is több van ;)...csak még erősen blokkova van helyenként...még én is igyekszem feloldani magamban a kötöttségeket,egyfajta teljes gátlástalanságot létrehozni,hogy ne "fogjon le" semmi...határtalan önmagamat fejlesztem,az utóbbi 1 évben nagyon megy,szerintem a párkapcsolat segít nekem,annak is a szexuális része ;)...amiről Káin talán többet tudna mesélni...;)

    VálaszTörlés
  10. Akkor megegyeztünk, hogy mindenkiben több van, mint amit mutat. A blokkjaimat meg ne is említsd. Annyira belém vannak rögzül némely társadalmi viselkedés formák, hogy csak na. Ráadásul inkább nem szólok senkinek semmit ha őszinteségi roham törne rám, mivel amit másokban látok az magamban is megvan, csak tudatosítanom kellene végre és utána rábukkannom az olykor másként értendő dolgaimat. Sok még a fejlődni valóm,de az vigasztal, hogy nem csak nekem XD :D :) ;) ;D

    VálaszTörlés
  11. Kamupók:

    Kíváncsian várom,mit tudok még kihozni magamból ;)
    Azt elárulhatom,hogy sokszor segítesz te is kinyitni a fiókokat a fejemben,azt is tudom,hogy most gyorsabban tanulok,remélem nem áll meg a folyamat...

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: