2010. december 22., szerda

Bleeding Moonlight: Agyi rendellenességek

Sziasztok!!

Remélem mindenki örül a szép időnek és a közelgő ünnepeknek. Engem sajnos napok óta rémálmok gyötörnek, arra ébredek, hogy valaki kiabál, és az én vagyok. Látom magam előtt, hogy esnek rám a tárgyak a sötétben, közben nem történik semmi. Sejtem, hogy mi lehet az oka, de egyszerűen nem tudom megoldani, erre csak az idő képes. Mindig ez van, ha valami pszichés megpróbáltatáson megyek keresztül. Nappal "semmi" bajom, éjszaka, álmomban pedig, mint akit elvágtak. Jól beosztja az agyam az elmebajra szánt időt :)Ennek örömére szeretnék veletek megosztani két számomra érdekes szindrómát, ha tetszik Nektek, lehet sorozat belőle :)

Az első betegség azért keltette fel az érdeklődésemet, mert a régre visszavezethető története miatt érdekes népi elnevezéseket kapott. Eme borzalmas tünetekkel járó rendellenesség neve:

Vitustánc.

A vitustánc (kórea, latinul: chorea Sancti Viti) rendszerint gyermekkorban előforduló szervi idegbaj, amelyet főleg az arcban és a törzsben jelentkező, gyors rángások jellemeznek.

Népies neve: nyavalyatörés, de hívták jánostáncnak, Szent János táncának is, mivel a betegség a nagy napforduló ünnepen, Szent Iván-napkor járt pogány eredetű tűztánc alkalmával tömegesen szedte áldozatait.

Hátterében számos különböző kórfolyamat állhat. A bazális ganglionok (törzsdúcok), agyi struktúrák működési zavarára vezethető vissza. A bazális ganglionok fő átvivő anyaga, a dopamin túlzott mennyiségben van jelen, és ez akadályozza azok normális működését.

A legkorábbi nyilvántartott felbukkanása 1418-ra tehető, amikor a Szent Vitus kápolnába vitették és ott gyógykezeltették azokat a beteggé nyilvánított embereket, akik a tánc általi révületben akartak – gyakran sikerrel – megszabadulni bajaiktól.

A kórea néha minden különösebb ok nélkül idősekben lép fel, különösen a száj belső izmait és a száj körüli izmokat érintve. Ezt a kórképet szenilis kóreának nevezik. A kórea nők terhességének első három hónapjában is kifejlődhet (a rendellenességet kórea gravidárumnak nevezik), azonban a szülést követően nem sokkal a tünetek kezelés nélkül is megszűnnek. Ritkán fogamzásgátló tablettát szedő nőkben is megfigyelték.

Ma már szerencsére igen ritka betegségnek számít.



A másik probléma, ami valószínűleg mindenkivel előfordult már életében, az az "itt van a nyelvem hegyén" jelenség.

„A nyelvemen van jelenség” (angol nyelven: tip of the tongue/vagy tip of the tongue phenomenon) Amikor nem jut egy keresett szó eszünkbe, de úgy érezzük, hogy mindjárt kimondjuk. Keresési hiba jele. Előfordul, hogy a célszó hangalakját nem tudjuk felidézni. A másik lehetőség, hogy a keresett szó egyes tulajdonságai felidéződnek számunkra, így például: hangrend, hangsúlyos szótag helye,... mégis képtelenek vagyunk kimondani.

Az úgynevezett „csúf nővér jelenség” (ezen az elnevezésen besírtam :D) az a helyzet, amikor mindenáron igyekszünk a helyes szót előhívni, de ismételten egy másik helytelen szó jut eszünkbe helyette. Az is gyakori, hogy a keresett szó helyett csak a fonológiailag hasonló szavakat tudjuk előhívni.

Brown és McNeill kísérletében a kísérleti személyeknek ritka szavak definícióit mondták, és a definiált szót kellett megnevezniük. Ha a megnevezés sikertelen volt, akkor a jellemzőit kellett körülírni. Ha nem sikerült az előhívás, majd a célszót a kísérletvezetők bemutatták, a kísérleti személyek biztonsággal fel tudták ismerni azt.

A jelenség a verbalizációs problémák egy altípusa. A lexikai egység nem jut teljes egészében eszünkbe, s ezért nem tudjuk a szót verbalizálni.

A nyelvemen van jelenség az úgynevezett megakadás jelenségek csoportjába tartozik, amelyek a spontán beszéd folyamatosságát megakasztó jelenségek. Olyan megakadás jelenség, amely a mentális lexikonhoz való hozzáférés hibájára utal, a lexikai hozzáféréshez köthető.

A nyelvbotlástól annyiban tér el a nyelvemen van jelenség, hogy még az előbbinél 2, vagy annál több elem hat egymásra; az utóbbinál 1 nyelvi elem előhívása marad teljesen vagy részlegesen sikertelen. Lehet olyan zavarok következménye is, mint az afázia vagy a demencia.

Egyelőre ennyi lenne az okosság, ha érdekel Titeket a továbbiakban, kérlek, jelezzétek nekem! Bízom benne, hogy felkeltettem az érdeklődéseteket a téma iránt....


6 megjegyzés:

  1. Felkeltetted. :D Egyébként nekem sokszor volt úgy, hogy a nyelvemen volt egy szó, és komolyan nem jutott eszembe. XD De én ezt nem tartom próblémának... :D Például lehet csak nem emlékszel épp rá.. :DD mert általában nekem ismeretlen szavaknál nem jut.. de aztán sokáig néztem, meg többet olvastam róla, és mostmár így tudom. :D
    Szóval nem pontosan lehet tudni, hogy épp ez valami "kommunikációs probléma" elvégre hányszor nem jut eszünkbe valamilyen szó, amit például még nem is igazán ismerünk, nem tudjuk igazán jellemezni. :)
    És a barátaim közül is sok olyan van, akik így vannak, főleg ha sokat akarnak mondani, kevés idő alatt XD :D
    Meg idegen nyelveknél szerintem mindenkinél előfordul ez, hogy áá tudom, de tudom, és mégsem jut eszembe dolog. :D
    De ez csak szerintem. :D :)

    VálaszTörlés
  2. @Evelyn: -örülök :)
    Azzal nincs is semmi baj, ha nem találod meg egyből az idegen szavakat, hiszen hátrapakoltad őket a képzeletbeli fiók legmélyére, és onnan idő előbányászni. A gördülékeny verbális kommunikáció egyik alappillére az egyszerűbb kifejezések használata (egyértelműbbé, gyorsabbá teszi a kódolást), szal nem gáz, ha ilyen brutálisan nyakatekert szavak nem ugranak be. A gond akkor kezdődik, ha egyszerű szavak nem jutnak eszedbe :)
    Nekem pl angol beszédben volt régebben ciki, hogy az except-et, meg az expect-et rendszeresen összekevertem az első két szótagig, aztán kijavítottam magam, mert tudtam, hogy baromságot készülök mondani xD
    Szóval nálam befigyelt a Csúf Nővér jelenség :D

    VálaszTörlés
  3. Na akkor találd ki miféle jelenségnek számít az amikor olyasmit akarsz megfogalmazni amiről még halvány elképzelésed sincs, ezért szavakkal sem tudod körül írni valamint még létező szavunk sincsen rá ;D

    VálaszTörlés
  4. Az emberi lét korlátai ;) Alig fordult elő velem ilyesmi, talán 1-2 alkalommal eddig, de nem is bánom. Olyan megfoghatatlan gondolatfoszlány amit körülírni sem lehet, mert nem létezik az emberi létben, csak érzékeltem és tova is siklott, mert felfogni sem tudtam :D jó pofa volt

    VálaszTörlés
  5. Hát ez nagyon tetszett. Több olyan cikk kéne ami azzal foglalkozik hogy régen hogyan kezelték vagy minek tudták be az agyi rendellenességeket, sajna nekem nem áll birtokomban ilyesmi. Az a nyelvem hegyén dolog velem sokszor előfordul :-s

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: