2010. december 23., csütörtök

Averil: Szerepjátékokról.

Sziasztok!

Régóta tervezem ennek a cikknek a megírását, de valahogy nem vitt rá a lélek. Mondanom sem kell, most is elég nehezen fog menni, mivel hangulatom az most se nagyon van. Lehet lesz több része a cikknek, most inkább egy kis bevezetőt írnék szerintem, aztán majd egy hosszabb kiterjedésű cikkel folytatnám.

http://www.gossipgamers.com/wp-content/uploads/2009/01/Many-Men-Online-Role-Playing-as-Girls-590x590.png

Nos, akkor vágjunk is bele. Szeretném tisztázni először is, hogy mit jelent a szerepjáték. A legtöbb laikus ember, ha meghallja ezt a szót valahol, tapasztalataim szerint, egyből a World of Warcraftra, és az ehhez hasonló MMO-RPG-kre gondol. Megjegyzem ez elég téves megközelítés. Lehet úgy játszani ezekkel is, de nem adja azt a hangulatot, amit egy igazi RPG-vel eltöltött este alatt érez az ember. Sajnos itthon elég nehéz társaságra találni, meg alapvetően elég kevés új RPG jelenik meg már hazánkban. Betudható ez annak is, hogy az emberek megrémülnek egy több száz oldalas A4-es méretű szabálykönyvtől (ami mellesleg nem is túl olcsó), illetve a mai fiatalság, aki játszik, többé-kevésbé olyan angoltudással rendelkezik, ami bőven elég ezeknek a megértéséhez és nyilván inkább PDF-ben szedik le. Persze ez csak szubjektív vélemény. Én személy szerint jobb szeretem a könyvet könyvként kézben fogni és úgy olvasni, gépen, persze ez is csak az én maradi felfogásom.

http://cache.gawker.com/assets/images/gizmodo/2010/01/2729213695_1586ae1488.jpg

Nos maga a játékot egy sima társasjátékhoz tudnám hasonlítani. Ez igazából nem teljesen állja meg a helyét, mivel itt szükség van egy mesélőre, aki az egész történetet irányítja, és pár kalandorra, akik ugye a játékos karaktereket "irányítják". Azért tettem az irányítás szót idéző jelbe, mivel fizikális megvalósulása nem nagyon van a karakterek mozgásának, minden az emberek fejében játszódik le alap esetben. Természetesen néhány rendszerben lehetőségként meg van adva, hogy lehet használni figurákat és négyzethálós pályát, de ez csak lehetőség általában. Én személy szerint még nem próbáltam, de annyira nem is favorizálom. Azt is elárulom miért. Az ember elképzel magának valamilyen módon a karakterét, értem én ezt külső kinézetre, illetve az általa hordott ruházatra és/vagy páncélzatra, fegyverzetre. Nos a legtöbb figura fix külsővel rendelkezik és én nem nagyon találtam olyat, ami az én ízléseimnek megfelelt volna (mellesleg ezek sem olcsó dolgok), szóval nekem csak rontana az összképen. Szóval, mint említettem ez eléggé hasonlító dolog egy társasjátékhoz. Egyik nagy különbség, hogy itt a játékosok alapvetően nem egymás ellenségei, szóval itt minden lépést ajánlott a karakter szerepébe beleélve átbeszélni a többiekkel. A legtöbb dolog szóban történik, kivéve a harc. A harcot a mesélő, vagy kalandmester irányítja, ő kezeli az ellenfeleket, stb. Mint minden rendszerben a karakter bizonyos tulajdonság értékei, és valamilyen kockával dobott érték teszi ki, mind a sebzést, mind pedig a kitérést és minden olyan cselekedetet harcon kívül, ami valamilyen képességhez kapcsolódik. Példának okáért megemlíteném azt, amikor valaki nyomolvasásra vetemedik, vagy kötél, fal, szikla mászás, zárnyitás, lopás, lopakodás stb. Néhány példa bizonyos képzettségekről. Erről majd későbbi cikkekben szeretnék még bővebben közölni.
Visszatérve a tárgyra szerintem annak, hogy 4-5 ember így összeül, akár egy egész éjszakás kalandra, hatalmas érzés. Nekem speciel az egyike azoknak a dolgoknak, ami teljesen kikapcsol. Napokig érzem még utána az érzést, hogy bizony ez nagyon kellett már.

http://img1.fantasticfiction.co.uk/images/n48/n242152.jpg

Szerep játékozni nem csak klasszikus fantasy világban lehet. Nagyon sok féle világ van már, és mindnek meg van a maga regény sorozata. Igazából ezeken keresztül magát a világot is alakítják, meg persze némi marketing funkciója is van. Személyes kedvencem a Forgotten Realms világa, ami regényeken kívül még elég sok számítógépes játékban is visszaköszön. Következő cikkem ha ebben a témában írok, akkor valószínűleg ebben a témában fog íródni.

Végezetül kívánnék mindenkinek kellemes (Yule) ünnepeket és Boldog új évet :).

26 megjegyzés:

  1. Nos igen, a Forgotten Realms... csak a Never Winter Nights-on keresztül ismerem ;D
    Részemről csak M.A.G.U.S és Vampire volt, de akkor is nekem jutott a mesélő szerepe :D

    VálaszTörlés
  2. Igen többek közt én is játszottam az NWN-el, a második résszel :D.

    Vampire-hez nem volt még szerencsém, csak egy szabálykönyvhöz DnD karakteralkotás közben néztem bele, azt hiszem a Középköri volt :D. M.A.G.U.S-t én is játszottam, azzal kezdtem, bár jó gagyi karaktert dobtak nekem össze:D.
    Szilveszterem fogom majd szerepjátékkal tölteni, már készítem az orgyilkosom ;D

    VálaszTörlés
  3. NWN2, jah még mindig fent van a gépemen :D csak az volt a baj, hogy valami módosult a játékban valahogyan (?) és a bajvívó csajszi akit indítottam (életemben először választottam női karaktert, mert nem bírtam ellenállni a gyönyörű szép, gleccser kék szemeinek) sajnos törlődött a játékból a kasztja és nem tudom a 19-20-as szintű karakteremet tovább vinni a történet második felébe :/ a Mask of Betrayer-be.
    Jó neked, te még összeülsz a haverokkal, de én már nem fogok tudni. Mióta melózunk az útjaink külön váltak és a szabad időnk sem passzol szinte soha, vagy én vagyok túl fáradt, mert csak én éjszakázom, mindenki más nappal dolgozik, vagy hosszabb munkaórái vannak még az enyémnél is [:/], ami már brutális mennyiség egy hónapban. Szóval részemről szerintem kifújtak egy jó időre ezek a közösségi játékok, marad a kockulás vagy ilyesmi.

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok :)
    Fú... el nem tudjátok képzelni, milyen látni papíros RPG-t bemutató cikket így 10 éve aktív papíros RPGsként *könnycseppet morzsol el*
    Igazából most vagy 20 oldal szöveget írnék nektek :) de az sok és nem kommentbe akarnám írni :) mégis, amit nagyon el akarok mondani :D

    A legerősebb baráti köröm az RPGs csapatból áll, akikkel 10 éve kezdtük (Kb. 12 emberből 7en megmaradtunk szoros barátságban). Akkor MAGUS, nem is nagyon volt más itthon elérhető. Aztán DnD, Call of Cthulhu, Gallia (beteeeeg XD), Cyberpunk (Shadowrun kimaradt), Vampire (meg utána Mage,Werewolf,stb.), Star Wars, Warhammer, pár apróság (Pl.: Floating Vagabond)

    Manapság is játszunk, épp Star Wars-t mesél egyikünk, én közben most készülök egy DnD 3.5 kalanddal, de talán a legjobb az volt, amikor 3an ültünk össze DnD-t mesélni egymásnak, és mindig váltakozott, hogy ki a mesélő :D

    Félreértés ne legyen, komolyan szeretünk játszani. Vannak pontok, ahol röhögünk, de nekünk fontos a komoly játék. Live-ozunk is néha, de igazából ami nem eszköz igényes, azt mind Live-ként játszuk. Másodmagammal annyira komolyan vesszük, hogy ELTE-n a Szerepjáték és Világnézeti szemináriumot nagyon jó belsős barátunkkal útra indítottuk *büszke* *nagyon büszke* (felmerülhet a kérdés, rpg.hu-t nem szeretjük)

    Emellett rengeteg időt vagyok MMORPGkben is...voltam. Most már nincs időm rá (főállás), de igazán nincs is nagyon új a nap alatt :D A leghosszabb az Lineage II 2,5 évig. Egy magyar klán, 20 tagjából mai napig 5-6 barátság. A klán nem él már, de klántalik még vannak :)

    No, ez mennyiségi lett még így is :D

    Örülök a cikknek :) éljen, éljen.
    Megjegyzem, szerintem Mortem Aeternus-on akár lehetne is egy cikk a Warhammer 40,000 világáról. De csak ötlet, nem biztos, hogy a MA koncepcióinak megfelel.

    utóirat: Facebook-on nincs blog oldalnak vmi nem személy lehetőség? Egészségesebb lenne :)

    VálaszTörlés
  5. Hát mi azért ennyire nem merültünk bele a klasszikus változatba (egy alkalommal próbaképpen a Cthulhu-ba beleszagoltunk egy jelenet erejéig, amikor még azt sem tudtuk, hogy mi az). Az MMORPGk pedig itthon már családi elfoglaltságnak számítanak, még anyám is tolja a Lineage II-t, nem csak az öcsém. Averil nem tudom, hogy mennyire ismeri a Warhammert, mert én egyáltalán nem O_o , nekem csak a terepasztalos rész jut róla eszembe, meg az, hogy már online játéka is van.
    A Facebook-ot pedig Káin kezeli, ha olvasta az üzenetedet talán tesz valamit az "ügy" érdekében, bár sejtem mire gondolsz, de én nem vagyok egy nagy (egyáltalán NEM) közösségi oldal rajongó.

    VálaszTörlés
  6. Kamupók:
    Hát sajnos nem jött össze a szilveszter, mint látni a komment idejéből is. Hiába, hogy még nem dolgozok, bár hamarosan az lesz, de még egyenlőre nem dolgozom, de így sem tudunk játszani. A mesélő srácnak annyit kell tanulni, mint a gépnek, így nagyon ritka az alkalom, és most sem jött össze :/. Csalódott is vagyok így itthon töltöttem/töltöm a szilvesztert. MMORPG az megoldás lehet erre, nekem is van olyan ismerősöm, akik fanatikus rpg-sek és mellesleg egy pár(fiú és lány, a biztonság kedvéért megjegyzem :D). Ők pl. győriek, és mivel nem tudnánk megoldani a rendes játékot így egy időben DnD Online-t játszottunk. Nem függtünk, meg semmi, csak szombat esténként játszottunk max 3 órát. Jól esik MMO-t is játszani. Mellesleg a Mask of the Betrayer már csak azért is érdekel, mert a kedvenc istenemhez köthető (Mask:D). Viszont az a kiegészítő valami átkozottul nehéz. És gőzöm sincs mi történt vele :S.

    Firefcythe: Ismerem a Warhammer 40k világát úgy névről meg úgy az egészet nagyon felületesen, de nem mernék belevágni, mert sosem játszottam még. Forgotten Realms bemutatót akarok majd írni :)

    VálaszTörlés
  7. @Averil: neverwinter nights mesélői változatát tudom esetleg ajánlani, az megoldja a távolsági problémát. Viszont mesélő abba is kell. WH40K-t nem kell feltétlen játszani, már a regények is jó alapot adnak bemutatáshoz :) Persze, ha nem szeretnél anélkül belevágni, megértem :) csak ajánlottam

    VálaszTörlés
  8. Győr... szép város... tiszteletünket is tettük egyszer már arra felé, mert volt egy punk koncert az új városrészen belül valahol egy kis művelődési házban. Persze, mondanom sem kell öcsémet megviselte az "alapozás" amit a vonaton folytattak a csapat többi tagjával és amikor már buszon utaztunk a cél felé sajnos történt egy kis "baleset". Kicsit sem volt ciki, hogy sehol még egy eldobott cigaretta csikk sem, erre leugrik a buszról és rögtön a pad mellé teríti ki mindazt ami volt benne O_o
    A hajnali kóborlás meg maga volt a rémálom, a To Rock klubról csak a hungarista, náci, meg a fradista szó jut eszembe, mert beljebb nem jutottunk akkor, fönt pedig csak ilyenféle egyének lézengtek. Az éjszakai vasút rendezés örömeire is rábukkantunk (azaz nem). Csövezés egy lépcsőházban... szóval érdekesen alakult, főleg, hogy a koncerten is inkább magunkat szórakoztattuk, mivel közönség sem nagyon akadt... összefoglalva, Győr egy szép város...
    X'D

    A DnD Online-al még én is játszottam, de nem jutottam sokáig vele. A játékot, majd bepótoljátok valamikor máskor, hiszen a játék mindig megvár...

    VálaszTörlés
  9. Firescythe:
    Természetes, csak ott a bökkenő, hogy jelenleg így is zsúfolt a könyv vételezési listám, így is a pénzem legnagyobb része könyvekre megy el (sokak szerint így nem is nagyon élek, de az élet fogalma ugye mindenkinek más), meg őszinte legyek, még nem nagyon jutottam el odáig, hogy egyáltalán beleszagoljak abba a világba annyira, hogy a regények fölkeltsék az érdeklődésem :).

    Kamupók:
    Én sem jutottam sokáig benne, talán 7. szintű volt a kószám, de már nem is tudom, hogy miért nem vittük tovább. Most az Everquest 2-be kezdtem bele, aztán meglátjuk mi lesz. Igazából nekem az igazi MMO még nem született meg. Forgotten Realms világában játszódó nem nagyon van sajnos. Év végén jön majd a Neverwinter Online, talán az majd megfelelő lesz. Viszont azt rebesgetik, hogy nem mindegyik kaszt lesz benne, ami nem nagyon tetszik nekem.
    A játék valóban megvár ez tény, viszont én már lassan egy éve nem játszottam és már nagyon hiányzik. Nem azt mondom, hogy meg fogok őrülni hamarosan, de sokat javítana az állapotomon egy összeröffenés. Elég érdekes az egészhez való viszonyom, de tény, hogy nem nagyon találom már a helyem a világban, jó lenne "kiélni" a tolvaj-orgyilkos, vagy esetleg vándor "énem".

    VálaszTörlés
  10. Ez most nagyon tetszett, ilyet még sokat! :D
    Az a helyzet, hogy asztali szerepjáték terén én abszolút laikus vagyok, és jó volna már ezt is megtanulni. Hogy hogy, meg mint, ésatöbbi. (:

    VálaszTörlés
  11. Belle Morte:

    Rajta leszek az ügyön ;)

    VálaszTörlés
  12. Wááááá kiskorom óta tolom a szerepjátékokat, csak én konzolon, körökre osztott japán formában :D. Nagyon durván beszippantott ez a világ, akár 24 órát is képes vagyok ezzel eltölteni. Régen fórumos szerepjátékokat is toltam sőt 2 oldalt is csináltunk anno. Nagyon szeretem ezt a témát és az élményt is amit adott nekem. Sajnos asztalihoz még nem volt szerencsém :(

    VálaszTörlés
  13. Inkább a tv előtt élvezem az ilyeneket, anno, amikor a gimiben a többiek tolták a d&d-t, nekem kosáredzésem volt. De azért belekóstoltam. Csatlakozom KK-hoz, éljenek a JRPG-k!

    VálaszTörlés
  14. Most töltöttem le a Ragnát amúgy, nem jössz? XD

    VálaszTörlés
  15. A Ragnarok Online-ra gondolsz, Nyuszicsibe?

    VálaszTörlés
  16. -G: Tudod mi a nyuszicsibe :P Amúgy igen, arra :D

    VálaszTörlés
  17. Igen, ma céhrie...Te vagy a Nyuszicsibe. No offense amúgy, de te ilyen kis Csincsilla-szerű jánynak tűnsz...aranyos,pici,színes,simogatni való :P

    Honnan szedted le (nincs kedvem keresgélni)?

    VálaszTörlés
  18. -G:

    ~kirázza a hideg~ aranyosnak néznek= lenéznek mint ellenfél. XDDDD

    Hú már nem tudom de valami FaterO a file neve. Csak nem tudom elindítani amióta leszedtem. szerintem, törlöm is XDDDD

    VálaszTörlés
  19. KK: Lenéznek, mint ellenfél? Miért, kivel harcolsz? Tuti aranyos vagy.

    És a napi tetoválás is megvolt, már a következő darabot tervezzük...az oldalamra a feliratot.

    VálaszTörlés
  20. -G:

    ~harcol :D~

    Én is mennék már. Meg is kérdezem mi a helyzet. XDDD

    VálaszTörlés
  21. KK: Ne bánts, Ne bánts! *keservesen zokog* Nah, ne lázadj már, szerintem tök cuki név ez neked és még passzol is hozzád.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: