2010. szeptember 2., csütörtök

Puppet: Rejtő Jenő (P. Howard, G. Lavery)

Rejtő Jenő, XX. századi magyar író, színpadi szerző, valamint forgatókönyvíró, aki leginkább Piszkos Fred és Fülig Jimmy ,,megalkotójaként" vált ismertté. Gyakran mondják róla, hogy ponyvaregényeket írt, ám művei manapság egyre elismertebbé válnak, amin nem vagyok meglepve, hiszen legtöbb műve humoros és könnyen olvasható, valamint olyan fordulatok találhatók könyveiben, amire senkire se számít, talán a szereplők se. Ám Rejtő könyveiben bármi megtörténhet.
Élete

Rejtő 1905. március 29-én született Budapesten Reich Jenő néven, nevét a magyarosítás során változtatta meg. Rejtő a család legkisebb gyermeke két bátyja mellett; családja a budapesti Izabella tér 5. szám alatt élnek, később az Izabella tér rövid szakaszát Rejtő Jenő utcának keresztelik át. Lakásukat manapság dísztábla jelöli. Gyermekkorában gyenge fizikumú volt, csak később, kamaszkorában erősödött meg; később az ökölvívás iránt mutat érdeklődést, hetente lejár Székely József edzőhöz gyakorolni. Egyik edzésükön Székely úgy eltalálja Rejtőt, hogy orrnyeregtörést szenved, ez az enyhe orrdeformáció élete végéig látható lesz. ( Az 1939-es A szőke ciklon című művében Charles Gordon, börtönből szabadult bűnöző alakját önmagáról mintázta :,, Charles Gordon 1,93 méter magas, teljesen kopasz, hízásra hajlamos egyén, feltűnő ismertetőjele: egy régebbi sérülés következtében hatalmas forradás torzítja el az orrát.")

19 évesen színésztanulónak jelentkezik, ám kiemelkedő előadásokat nem képes produkálni, szimplán csak a ,,jó" kategóriájába tartozik. Később Berlinbe utazik, hogy folytassa színészi pályáját, ám a pénze fogytával Hamburgba utazik, később pedig Svájcba. Utazásai során bejárta egész Európát, sőt Észak-Afrikát is; általában fizikai munkákat vállalt, mint a hajómunkás, hólapátolás, mosogatás, ám volt, hogy napszámos munkát végzett, egy esetben pedig magyar kézműves termékekkel házalt. Marseille-ben végül jelentkezett a Francia Idegenlégióba, ami teljesen megtörte, az ezredorvos rövid szolgálata után leszerelteti. (Később nagyon sok regénye játszószik az Idegenlégióban, vagy Észak-Afrika sivatagos területein, mint például a Csontbrigád vagy a Láthatatlan Légió, sőt még a Szőke ciklon története is Marokkóban végződik. Talán a hajómunkásként eltöltött idő is hatással lehetett rá, mivel több regénye foglalkozik a tengerészettel, regényei színhelye gyakran hajón, kikötőkben játszódik.) Végül kisebb-nagyobb kitérőkkel hazatért Budapestre.

1930-ban kezdte írói pályáját, ám az első említésre méltó művét Nádassy Lászlóval írta 1932-ben, melynek címe Gengszteridill volt. Ezután egyre népszerűbbé vált, kabarékat és operettszövegeket írt, mindeközben kezdte el írni ponyvaregényeit. Eleinte Lavery álnéven írt, majd később mikor látta sikereit, bevallotta, hogy a regényeket ő írta. A nova kiadó hatására felvette a P. Howard álnevet, ám western-regényeit továbbra is Lavery néven írta.

Utolsó éveiben rengeteget írt, ám idegrendszere folyamatosan gyengült, így rengeteg időt töltött idegszanatóriumban. A második világháború idején a zsidótörvények miatt nem publikálhatott saját nevén. Életére azonban az Egyedül vagyunk nyilas folyóiratban megjelent Bemutatjuk a Piszkos Fred szerzőjét című cikk nyomta rá a bélyeget. A cikk kigúnyolta Rejtő írói mivoltát, megkérdőjelezte utazásait, valamint hangsúlyt helyeznek zsidó származására is. Nem sokkal később megkapja a behívóját Nagykátára, ahonnan a munkaszolgálatos századot továbbirányítják Ukrajnába. Végül egy Jevdoko nevű településen vesztette életét 1943. január 1-én.

Regényeit 1957 előtt csak a feketepiacon lehetett megszerezni, onnantól fogva viszont a Magvető Kiadó, majd az Albatrosz-könyvsorozat gondozásában jelennek meg regényei. Regényeit a későbbiekben más nyelvekre is lefordítják, valamint műveiből képregényt készítenek és filmeket forgatnak.

Regényeinek leghíresebb alakjai Piszkos Fred, Fülig Jimmy, Wagner úr, Gorcsev Iván és Vanek úr, kiknek előéletük meglehetősen ironikus és humoros, tele kalanddal és érdekes, valószerűtlen eseményekkel tűzdelve. Az én kedvencem Wagner úr volt, aki élete nagy részét (szinte egészét) részegen töltötte és miután egyszer beleesett egy kád zománcfestékbe, így kék szakállal járta -meglehetősen illuminált állapotban- a világot. A Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára című könyvben találtam róla pár idétet:
,,Az események itt nekivágnak, vihartempóban. Indulás: 18.20 óra. Theo öngyilkossági gondolatok között hivatalosan értesül, hogy az angol uralkodó rokona, Lord Hamilton elkíséri az expedíciót. Délután 19.40 óra. Ismétlem: 19.40. Közép-ázsiai, amerikai, valamint az összes világtájak időszámítása szerint Wagner úr részegsége csodálatos tüneménnyé hatalmasodott, mint az aurora-borealis, ha teljes ívében kibontakozik a sarki égen. Ilyen elképesztő, ahogy a sarki ivóból kibontakozik hetyke gyertyásan, zsebmadaraival, nadrágját két kézzel viselve, és Mr. Theóhoz megy legkékebb körszakállával. 19.45-kor hetedszer dobják ki a hallból, holott a jelenlévő szállodaigazgató hű barátságára is hivatkozik, a szumbavai fegyenctelepen eltöltött régi szép időket felemlítve. Végül Mr. Theo arra jön éppen, és Wagner úr ügyét felkarolja. Miután felkarolta, beülteti egy fotelbe. Mindenki ijedten nézeget, mert a hallban állandó madárcsicsergés hallatszik, és nem értik. 19.56 perc, 7 másodperc. Wagner úr felajánlja 5000 dollárért a hajóján raboskodó tudóst. 19.58 perc. Százdolláros ajánlaton Wagner úr nyersen kacag, és távozni készül, de felemelik a földről, és leporolják. 19.59 perc, 1 másodperc. Wagner úr habozás nélkül elfogadja a százdolláros ajánlatot. Mr. Theót a golfkutatók érme meggyőzte Gustav Bahr azonosságáról. 20 óra 10. A hajó még alig készülődik. Dalolás hallatszik, Vaszics lenéz. Wagner úr keménykalapja imbolyog lenn a vízen, rezgő világításban, mint valami ócska bója."
,,Wagner úr a földön ült, hátával a korlátnak támaszkodva, mivel már félórája nem akadt, aki felemelje. A különös egyén gombjához kötött madara most már bátortalan röppenéssel időnként felszállott a keménykalap peremére, megkopogtatta a gyertyát csőrével, és csipogott. A verebet, mivel felnőtt közben, elnevezte Arnoldnak, és kabátgombja révén rövid röppályát biztosított számára."

,,- Ön az... Wagner úr? Tudja, hogy én jól ismerem a Velő Tanyáról? Négy év előtt távozott öt percre, és adós maradt egy dollárral, de nem azért jöttem el az expedícióval - közölte Pepita Ofélia, és csodálkozva nézett körül. - Mitől cuppog ön?

- Én nem "cuppog", hanem csicser - magyarázta Wagner úr. - Egy Arnold nevű szegény sorsú veréb tette a megjegyzést itt a belső zsebemben. Már szépen csicsergi a Mendelssohn című operából a Lohengrin gyászindulóját. Később ennek a hősnek meg kell halnia, mert úgy vágyott élni, azonban nem tehette.

- Különös dolgok történnek manapság az ön belső zsebében - tűnődött Pepita Ofélia, és felemelte Wagner urat, mert az, mint valami hóember, szép lassan a padlóig csökkent, a futballbíróné kabinja mentén. - Ön talán részeg?

- Ezt kikérem magamnak! - kiáltotta erélyesen Wagner úr, és gőgös, könnyed pózban kinyújtotta karját, és tenyerével a kabinhoz dőlt. Ettől vállig belezuhant a kajütablakba. A közelről suttogó kórboncnokot és a futballbírónét orron-szájon találva, átsuhant Wagner úr keze az arcaik között. Ő maga rajtaütésszerűen elaludt, mialatt a karja lengedezve belógott hozzájuk, és Rüger doktor mintegy figyelmeztetőleg tenyeréhez érintette a szivarját. Wagner úr nagyot ordított, és kirántotta a kezét, de máris mosolygott, amikor észrevette, hogy szivarja lett."

A többi regényét olvasva is megtaláljuk a Wagner úrhoz hasonlatos szereplőket, esetleg a meglehetősen szerencsétlen alakokat is, kiknek életük meglehetősen kalandossá válik Rejtő keze alatt. Mindenkinek ajánlom figyelmébe, hiszen tényleg könnyen olvasható, sok humoros megszólalások és párbeszédek vannak a regényekben és mosolyra fakasztja az olvasót.

Főbb művei: (Mivel elég sok volt és mindegyikhez van link, amelyek a MEK oldalára mutatnak, ahonnan le lehet tölteni, el lehet olvasni ezeket a regényeket, így csak egy linket adok meg, ott pedig mindenki kedve szerint válogathat a regények közül.)

http://www.szineszkonyvtar.hu/contents/p-z/rejtomuv.htm

Amit mindenki figyelmébe ajánlanék az a két Piszkos Fred-könyv, valamint A szőke ciklon és a Vesztegzár a Grand Hotelben, de a Láthatatlan Légió és a Tizennégy karátos autó is nagyok jó könyvek. :)

3 megjegyzés:

  1. Annyira nem érdekesek számomra ezek a cikkek, inkább irjatok betegségekről, vagy más érdekességekről. Ma már a második ehez hasonló cikk... (persze elhiszem hogy van akit érdekel..) Káin a cikkeidet imádom(L)

    VálaszTörlés
  2. Fhú én csak kevés Rejtőt olvastam, de apukám nagyon szereti.=) A legjobb rész az, amikor az illető(nem emlékszem sajna) keresi a kését a kocsmában és kiderül, hogy valakinek a hátában van. :D

    Köszönet a cikkért!

    VálaszTörlés
  3. -Névtelen:

    Másokat mondjuk érdekelnek ezek a cikkek, szerintem nem gáz ha vannak ilyenek, pl nekem üdítő a sok nemi betegséges meg torz test közt olvasni irodalomról, de azért köszi a bókot!

    Amúgy a nagyfaterom rengeteg Rejtőt olvasott, meg volt neki sok könyv, de sose ültem le hogy olvassak. asszem Rejtő képregények is jöttek ki! Azt néztem mondjuk :Đ

    Nekem tetszett a cikk!

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: