2010. szeptember 7., kedd

neo.Crysis: Mortem Autonomy II.


Cikkem első részében a népi hagyományokat fogom alapul venni, amik néhol komikusak, néhol pedig kissé ijesztő fekete humorra hasonlatosak. Népi hagyományok alatt a falvak és kisközösségek halállal kapcsolatos felvetéseit és megfigyeléseit értem.

MORTEM AUTONOMY II.
Nagyszüleink félelmei
(népi hagyományaink)

Én személy szerint semmiképpen sem hiszek bennük és alaptalannak tartom őket, hiszen a felsorolt példák alapján már jó néhányszor meg kellett volna halnom már-vagy akár a kedves olvasóknak is egyaránt-beteljesülő jóslataik száma és valóságalapja statisztikailag talán az álmoskönyvekhez hasonlatosak, hisz ott is minden az általánosításokon alapszik-itt a pedig a helyi közösség "megfigyelésein".


A halált közvetlenül megelőző jeleknek feltehetően az a funkciójuk, hogy a nagybeteg közeledő halálának kifejezésére tapintatos megfogalmazási lehetőséget kínáljon fel a környezet tagjai számára, akiknek a küszöbön álló esemény tudatosítására kell törekedniük. Annál is inkább feltételezhetjük ezt, mivel ezek az előjelek a ténylegesen is élete végén lévő, nyilvánvalóan nagybeteg személy körül „nyilatkoznak meg”.

Így igyekeznek megvédeni a közösséget a váratlanul bekövetkező veszteség bénító sokkjától. Minden halált, betegséget, nem konkretizált veszélyt hirdető előjel tulajdonképpen egy-egy jelképesen megfogalmazott „memento mori”.

Mindenképpen érdemes viszont megszemlélni,
milyen dolgoktól rettegtek nagymamáink-nagypapáink!

Mégis említésre méltóak viszont ezek az általánosítások, hiszen elődeink rengeteg figyelmet fordítottak a természet megfigyeléseire, hogy felkészülhessenek a természetfölöttivel szemben.

Ezek a jóslatok és előjelek, melyeket leginkább haláljóslásnak neveztek, nem egyértelműen és nem közvetlenül előzte meg a haláleseteket!

A halálra vonatkozó jóslatok a népi hiedelmek szerint általános jóslatok, melyek az ember életfordulóihoz és a naptári év fordulóihoz köthetőek. Általában hozzávetőleges becslésekkel utal, azaz az életkort szerint, például a házastársaknál kijelöli, melyikük hal meg előbb ezen hiedelmek szerint.

Elmondásaik alapján léteznek megelőző, követő és kísértő jelek is. Mielőtt néhányat sorra vennénk, vegyük figyelembe a két fő irányt, úgymint az egyik megközelítőleges utalásokat tesz, míg a másik pontos időpontot jelöl meg. Ezek után az egyén lehetőségeit számba véve alakíthatja sorsát, betartva a halál elkerülhetőségére vonatkozó népi tilalmakat.

Az újszülött gyermekeket máris megfigyelés alá vonták-úgymint a gyermek születési körülményei és az időpont- és már azonnal a halálára következtettek ezen megfigyelt adatok alapján. :D

az augusztusban született lány harmincévesen meghal
Az áprilisban született gyermek akasztással múlik ki
Ha a köldökzsinór az újszülött nyaka köré csavarodik, akasztással múlik ki
Az ilyen hiedelmek mellett tapasztalatok, megfigyelések is helyet
kapnak.
Általánosan elterjedt vélekedés, hogy azok a gyermekek nem lesznek hosszú életűek,
akiknek szüleik sem voltak azok.
Életrevaló, okos kisgyermek korán meghal
Ha a kisgyermek hasra fekszik, úgy alszik, azt tartják róla, hogy a föld alá búvik, hamar meghal
Ha az üres bölcsőt ringatják, gyermekhalál lesz
Keresztelő után a keresztelőtakarót a tükörre kell tenni, mert ha a kisgyermek meglátja a tükörképét, három nap múlva meghal

A halálesetek, temetések alkalmával is adódhatnak olyan jelek, amelynek a helyi hagyomány további halálesetekre következtet.

Így például hogy ha a halott szeme nyitva marad, akkor még vár valakit maga után a rokonságból.
Ha a halott arca öreggé válik, akkor öreg, ha fiatalossá, akkor fiatal lesz az utána következő

Az év ünnepei közül Luca napja, karácsony és szilveszter, illetve újév a kiemelkedő haláljósló napok.

A csiki székelyek például Luca napján pogácsát formáznak, abból egyet ki-ki magának választ, vagy nevét egy cédulán belerejti, s baromfi tollát főzi bele. Akinek a kisütés után elég a pogácsáján a toll, a következő esztendőben meghal.
Országszerte ismert szokás szerint karácsony estéjén fél dióhéjban a család minden tagja vizet tesz ki az ablakba. Akiéből reggelre hiányzik a víz, az csak a következő évet éri meg.
Általános az alma-, dióválasztás szokása, amikor is az számíthat rossz kilátásokra, akinek a férges, rossz gyümölcs jut
a család tagjai karácsony este fahasábokat választanak maguknak, azokat függőlegesen felállítják, vagy a tűzhelyhez támasztják, s az éri meg csak a jövő évet, akinek a fahasábja elől az éjjel.
Ugyancsak karácsony este sok helyen a tűzhely hamvából sírformát alakítanak ki, s akinek reggelre behorpad a hamusírja, az nemigen számíthat egy évnél hosszabb életre.
Szilveszterkor Mátraderecskén éjfélkor háromszor kell a házat körülszaladni, majd az
ablakon benézve meglátható, ki lesz a halott jövőre-ennek az az előnye, hogy aki szalad, az már biztosan nem fog meghalni..:D
Újév első napján vagy esztendő utolsó éjszakáján éjfélre, tizenkettőkor, egyedül egy szobába a tükörbe kell nézni, és amikor tizenkettőt üt az óra a tükörbe megjelenik koporsóba az, aki abba az esztendőbe meghal a családból. :S


De halálra vonatkozó jóslatok olvashatók ki természeti jelenségekből, emberek, állatok viselkedéséből, nyilvánvaló okkal nem magyarázható eseményekből is.

Például ha a temető felett hulló csillag, üstökös tűnik fel, az háborút jelent.
Hosszan tartó, szeles idő sok akasztott lesz vagy van.
Ha Pál fordul köddel, sok ember hal döggel, tartják Békésben.
Ha gyermekek temetést játszanak, valaki meghal a családból.
Ha asszony fésülködéskor kihagy egy hajfürtöt, meghal valaki a rokonságból.
Ha véletlenül egy asztalhoz tizenhárman ülnek le, egy közülük meghal hamarosan.
Ha disznó túrja az udvart, valamelyik házbelinek a sírját ássa.
Ha sütés közben a kenyér kereszt alakban megreped, halált jelent.
Ha az asztal megreped, halált jelent.
Széken azt tartják, hogy ha a tányér a falról lehull s eltörik, halált jelent.
Ha recseg a bútor, halott lesz).
Ha valaki után kinyílik az ajtó, annak halálát jelenti.
Erdély-szerte ismert hiedelem szerint, ha valaki tavasszal elsőként fekete-sárga pillangót lát meg, annak számára ez rossz hírt,
betegséget, sőt halált jelenthet, volt ahol a Szent György-nap előtt látott lepkére
kiköpnek, mert az a lelket akarja kicsalni az emberből. E hiedelmek a halálpillangó
képzetköréhez tartoznak.


A hagyományőrző falvakban számon tartanak olyan előjeleket, amelyek két-három nappal, huszonnégy órával előzik meg a halálesetet. Különösen az állatok viselkedéséből következtetnek erre: kutya magas hangon üvölt, vonít, kaparja a ház falát, tövét, befelé, a pitvarba ugat, a házbeli beteg halálát jelenti.

Ha a kuvik, bagoly, halálmadár, táltosmadár száll el az ablak előtt, és rikolt vagy a háztetőre száll, kuvikol: a házbeli halálát jelenti.
Csirke, tyúk kukorékolása halált jelent, csakúgy, ha a denevér a kéménybe száll.
Országszerte, így Székelyföldön is a harangok szavából olvassák ki a rossz előjelet: ha
szombaton nagyon sír a harang, halott lesz (Háromszék). Ha a harangozás bevégeztével az ütő
még egyet kondul, halottat jelez. Ha harangozáskor az óra is megszólal, halottat
jelez.
Vagy lakóháznál nem szabad temetési éneket énekelni, mert valaki a háziak közül meghal.
aprómarhát nem szabad az udvarba temetni, mert valaki meghal.
a halottat nem szabad kutyának, macskának átugornia, mert visszajön valakiért.

A halált közvetlenül megelőző jelek közül igen gazdag a halált jelentő álmok csoportja. Az álomjóslatokról azt tartja a nép, hogy vagy három napra, vagy egy hétre teljesednek be.

Országszerte ismertek valamely testrész elvesztéséből, megsebzéséből, rokon vagy közeli hozzátartozó elvesztését kiolvasó álmok: ha valakinek álmában kihúzzák a fogát, és fáj, közeli hozzátartozóját veszti el, ha nem fáj, távoli rokont.
Hasonló a jelentése azon álmoknak, amelyekben valaki valamely ruhadarabját veszti el, illetve veszik el tőle.
Bizonyos álombeli tevékenységek is kifejezetten közeli halálra utalnak, így például a
meszelés, az árok-, gödörásás, kenyértészta-dagasztás, a kenyér sütés közben megreped, a piszkos, hínáros vízben való gázolás
Halottakról szóló álmokból, is gyakran olvasnak ki közeli halált: úgy hiszik, hogy akit
álmában halottja szólítgat, hív, hamar meghal.
Aki álmában halottját megcsókolja, nem soká él, az ellenben, akit a halott csókol meg, hosszú életet remélhet.
Országszerte ismert hiedelem szerint, aki álmában meghal, halottként látja magát,
az hosszú életre számíthat.
Állatok álombeli szerepléséből is kiolvasható a halál közelsége: például ha fehér ló áll
az udvaron vagy disznó túrja a kaput, udvart.

Remélem mindenki megtalálta e gyűjteményben azokat, amelyeket ő is hallhatott nagyszüleitől gyermekkorában, vagy amiről már olvasott előzetesen-de biztosan akadtak közöttük olyanok is, amik az újdonság erejével hatottak rátok.

Szerintem akár hiszünk, akár nem ezekben a népi hagyományos emlékekben, mindenképpen érdekes olvasmányt nyújtanak elődeink gondolkodásáról.

A sorozat következő fejezetében a halálnemeket vesszük sorra!

11 megjegyzés:

  1. Hmm..hát nekem csak a házra szálló madár volt ismerős, a többi meg hatott :D babonaságra vagyok hajlamos -öröklött. És azt is jó tudni, hogy akasztón fogom végezni!^^ megnyugtató

    Madame C.

    VálaszTörlés
  2. Azééért az durva, hogy mindenben a halált látták/várták.
    Nekem a tükrös részek voltak érdekesek...

    VálaszTörlés
  3. Hú ez nagyon tetszett! Várom a többit is!

    A gyerekes résznél kb. bármit csinált a csecsemő feltételezték, hogy meghal :D

    A macska átugrás a vámpírlegendákban is benne volt. akit átugrik a macska az vámpírként jön vissza stb, népi hiedelem vót bla bla bla

    VálaszTörlés
  4. Nehéz lehetett úgy élni, hogy majdnem mindenben a halált látták. Ebből is látszik, hogy a babonák csak megnehezítik az életet. Ráadásul ezek szerint már rég megkellett volna halnom. A szilveszteri házkörbefutkosás meg elég vicces, ha elképzeli az ember. :D

    VálaszTörlés
  5. Csak a kinyíló ajtós volt ismerős. Az álmok közül egy sem volt ismerős, hanem egy másik ami fel nem soroltál, ha valaki almát ad valakinek az az illető eltávozik az élők soraiból, ami egyeseknél be is jött. Még gyermek koromban esett meg egy osztálytársammal. Tegyük hozzá ez talán Pest megyére lehetett jellemző, mert még anyám is ismerte.

    VálaszTörlés
  6. igen igen!

    Fura hogy mindenki tudott hozzáadni valamit..:D
    mert mindenki máshol lakik vagy lakott ahol más dolgok voltak hagyományban..:D

    (nE0)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon tetszik a cikk, és várom a sorozat további részeit.
    Nem hiszek a babonákban, sem az ilyen általánosításokban, viszont van egy hiedelem, ami valamiért tetszik.

    A régi kelta legendák szerint, annak a háznak a közelében, ahol meg fog halni valaki (még aznap), panaszos siratót kántáló, gyászosan sikoltozó, néha zokogó öregasszony hangját hallják, esetleg látják is elcsoszogni. Ő a halál hírnöke, a banshee.

    :D

    VálaszTörlés
  8. Nightmare:

    Ez a Banshee név ismerős,de egészen máshonnan és ott Vészmadárnak fordították:D

    Egyébként tényleg ezek akkoriban szinte mindenben csak a halált látták és ez bizony jól jellemzi az akkori embereket illetve magát az egész társadalmat! Jó lenne visszamenni ezekbe az időkbe és infót gyűjteni na meg látni az akkori világot mert hogy őszinte legyek nekem ez a komor viktoriánus korszak rohadtul bejön igaz nem lehetett olyan felhőtlen a hangulat,de sebaj:D

    A legtöbb banonánál mosolyogtam viszont a tükrösnél kicsit azért megállt bennem az ütő:S
    Az már tényleg nagyon sötét volt...

    VálaszTörlés
  9. ..ezek nem viktoriánus korabeliek...ezek mind a MAGYAR PARASZTSÁG ÉLETÉBŐL VANNAK!!!! olyan 1930-1960 környékéről..!!!

    Ezt lehet bele kellett volna írnom a posztba..:S
    egytől egyig magyar hagyomány! ezért írtam hogy nagyszüleinktől származnak!!!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon érdekes cikk volt, habár én egyikbe sem hiszek. Najó talán abban a kutya-nyűszít-házatkapar hiedelemben.
    a tükrösön kiakadtam.. a halált és a tükröt nem jó együtt emlegetni, mert szerintem ijesztő. *Misu fél tükröktől*

    az álmokról csak annyit hogy nekem már vagy 6-7 éve halottnak kellene lennem. rengetegszer olvasok utána dolgoknak álmoskönyvben, és sokszor eléggé biazrr dolgokat tud írni. :S viszont ami jó hír hogy akár hosszú életem is lehetne mivel álmodtam már párszor olyat hogy kinyúvadtam XD

    VálaszTörlés
  11. Nagyon tetszett a cikk! Elképesztő, hogy mennyi babona és hiedelem van...bár tényleg nehezen lehetett így élni, hogy minden apró mozzanatban a halált látták. :-s

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: