2010. szeptember 5., vasárnap

Misantrophe Mandy: Filmajánló

Már biztos senki nem hiszi el nekem, de tényleg dolgozom (dolgozgatok) a kumráni réztekercses cikk folytatásán is, pedig tényleg... :D Addig, míg az kikerül, hoztam nektek egy filmajánlót, hogy ne legyen lelkiismeret-furdalásom, amiért nem publikálok semmit. :D

A gépész

"Trevor Reznik egy éve nem aludt már rendesen. Álmatlansága azonban nem szokványos inszomnia, hiszen folyamatos ébrenléte nem más, mint szakadatlan rémálmok sora, melyekben megdöbbentő paranoiák, bűnök, szorongások kísértik. Éjszakáit vagy a repülőtéri kávézóban tölti Marie-val, a felszolgálólánnyal, vagy egy prostituáltnál, Stevie-nél, akinek ő a legrendszeresebb kuncsaftja. Egy ideje azonban Trevorral egyre furcsább dolgok történnek. Ki hagy kódolt üzeneteket a lakásán? Miért kezd Marie egyre inkább hasonlítani az anyjára? Miért nem szólt neki Stevie arról, hogy jól ismeri új munkatársát, Ivant? És egyáltalán, ki valójában Ivan? A férfi egyre zavaróbb és nyugtalanítóbb, mintha állandóan őt figyelné... Mi történik vele tulajdonképpen?"

Megmondom őszintén, A gépész eléggé kiszámítható film. Aki látott már hasonlót, annak viszonylag hamar le fog esni a tantusz, de ennek ellenére mégis ajánlom, hogy megnézzétek. Hogy miért? Egyrészt Christian Bale kiváló alakítása miatt, aki kb. 30 kg-t fogyott a szerep kedvéért! (Hogy "formába hozza magát" 5 hónapon át csak napi egy almát és egy tonhalkonzervet evett meg, este pedig 2 pohár whiskyt ivott vízhajtónak.)

A másik, ami miatt ajánlom a megnézését, az a kivételes hangulat, amit megteremt a zenei és képi világ. A film atmoszférája nagyon erős, feszültséggel teli, sötét és a megnézése után sem hagy nyugodni. És annak ellenére, hogy - véleményem szerint - a történet kiszámítható és sablonos, mégis rabul ejti a nézőt és nem engedi nem végignézni a filmet.

Hivatalos adatok

Eredeti cím: El Maquinista
Megjelenés éve: 2004
Rendező: Brad Anderson
Operatőr: Xavi Giménez

Főbb szereplők: Christian Bale (Trevor Reznik), Jennifer Jason Leigh (Stevie), Aitana Sánchez-Gijón (Marie), John Sharian (Ivan)

Trailer eredeti nyelven, magyar felirattal


8 megjegyzés:

  1. Ez illeni fog a hangulatomhoz :) már szedem is le.

    Madame C.

    VálaszTörlés
  2. Majd írd meg, hogy tetszett! Kíváncsi vagyok. :)

    VálaszTörlés
  3. Asszem ezt én is meglesem majd jövőéten!!

    VálaszTörlés
  4. Hallottam már erről a filmről bevallom őszintén eddig nem érdekelt,de hála ennek a blognak egyre több olyan filmet nézek meg amit normál körülmények közt nem tennék:D
    Amúgy kb én is ilyen "vastag" vagyok mint a film főszereplője xD

    VálaszTörlés
  5. Na én is meg fogom nézni! Ez érdekes lehet!

    VálaszTörlés
  6. Hm...nem erre számítottam. Kicsit a harcosok klubbjára emlékeztet :/ nem rossz.
    Egy-két részét télleg lehetett sejteni, de a halas dologra nem tudnám ráfogni :)
    A diétája meg elég durva, gondolom orvos ajánlására csinálta így, na meg a visszahízását.

    Madame C.

    VálaszTörlés
  7. Mme C., pont erre a párhuzamra gondoltam én is, mikor azt írtam, hogy kiszámítható. :) (A spoilerveszély miatt nem akartam a cikkbe is beleírni.) De egyébként szvsz ha valaki látta a Harcosok klubját, akkor a többi skizó-témájú film nem fog neki meglepetést okozni. :)

    A durva még, hogy Bale-nek A gépész forgatása után pár hónappal kellett nekiállnia a Batmannek, amire megint vissza kellett gyúrnia magát.

    VálaszTörlés
  8. egyik kedvenc filmem..
    NICE

    imádom amikor KVzik hajnalban mindig ugyanott..:D
    jah és hogy fejtegeti és keresi a szót!

    nagyon jó kis film szerintem..attól függően hogy tudod a sztorit pedig csak az elején jársz..de jó hangulatú szerintem

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: