2010. szeptember 5., vasárnap

"kamupók": Szerencsés és balszerencsés napok

Minden bizonnyal sokunkkal előfordult már, hogy egy nap leforgása alatt sok egymást követő kellemetlen vagy pocsék élménnyel gyarapodtunk vagy egy nap alatt annyi jó dolog történt velünk, hogy el sem hittük. A múlt letűnt kultúrái az általuk vezetett naptárjaikban a szerencsés/balszerencsés napjaikat külön feltüntették.

A szerencsés és balszerencsés napokban való hit már az ősi kultúrákban kialakult. A kínaiak, az ókori görögök és a rómaiak egyaránt kedvezőnek, illetve kedvezőtlennek ítéltek meg bizonyos napokat. Nem ismeretes, hogy eredetileg milyen okból tartották az egyik napot szerencsésnek, a másikat szerencsétlennek, de a középkorra már meghatározott hiedelem kapcsolódott némely naphoz. Angliában a XVI-XVII. században a naptárak rendszeresen felsorolták a "végzetes" napokat. Az ilyen napokon megbetegedők-vélték-nem remélhetnek gyógyulást.


Lord Burghley, aki 1572-től I. Erzsébet királynő kincstárnoka volt, figyelmeztette a fiát: ha új vállalkozásba kezd, három hétfői napot különösen kerüljön. Április első hétfőjét: a hagyomány szerint ugyanis Káin ekkor ölte meg Ábelt; augusztus második hétfőjét - ez volt Szodoma és Gomorra pusztulásának napja -, és december utolsó hétfőjét, amikor is Iskarióti Júdás született. Ezt a három hétfőt, amelyek még jócskán a XIX. században is "rossz napok" maradtak, a klasszikus időkben is balszerencsésnek tartották; régi időszámítási rendszerekben úgy szerepeltek, mint április és augusztus kalendája (első napja) és december utolsó napja.

A keresztény egyház jelentős erőfeszítéseket tett, hogy eltörölje a végzetes napokhoz fűződő babonákat és az év minden napját egy vagy több szentnek ajánlotta. A XVII. században a puritánok gúnyt űztek mind a szent, mind a balszerencsés napokból, de sok ember a mindenfajta vasárnapi tevékenység tiltásában az ősi hiedelmek kissé más formában való továbbélését látta.
Szintén jelentősnek tartottak az egyén életében bizonyos, kritikusnak nevezett éveket, amelyek fontos változásokat hozhatnak a jólétben és a szerencsében. Mivel a közhit szerint az ember testének sejtjei hétévenként kicserélődnek - minden hetedik évet kritikusnak tekintettek, bár néhány szaktekintély szerint csak páratlan számok többszöröseinek van jelentősége, azaz a 7., a 21., a 35., a 49. és a 63. évnek. Ez utóbbit különösen kritikusnak és veszélyes kornak tartották. Említést tehetünk ennél a pontnál a házasságban eltöltött 7. év babonájáról is. Amikor még a televízió adásait is nyomon követtem voltak évek amikor az úgynevezett "sztár-párok" házasságaik a 7. évükben zátonyra futottak sorra és ezen a média jókat csámcsogott. Említést tehetünk akár a péntek 13-a legendájáról is, nekem csupán annyi jut róla eszembe, hogy faterom 2007. április 13-án pénteken hunyt el. Minden bizonnyal ti is ismertek néhány hiedelmet, de én a szerencsés napokra volnék kíváncsi...

6 megjegyzés:

  1. oldaldizájn: wöhöj, thumbs up :D max finomhangolni kéne, de én már otthon is érzem magam :D bejövős

    cikk: én ösztönösen féltem régebben a péntek 13aktól, de abszolút semmi extra nem történt soha. Édesanyám január 13-án, pénteken született, és neki rendszeresen jó napja van P13makkor :) "szerencsenap"ként én dionüsszosz lakomanapját ismerem, de amikor rajta voltam a témán, akkor sem láttam még odamagyarázható összefüggést sem, már csak annyira emlékszem, hogy volt ilyen mítosz is. Viszont olyan néphiedelmet ismerek, hogy vásárolni csak hétfőn és szerdán érdemes :D

    VálaszTörlés
  2. Érdekes cikk bár eddig nekem nem voltak ilyen átkos napjaim csak ritkán és akkor sem ezekben az időpontokban:D
    A Péntek 13 meg számomra nem bír semmilyen jelentőséggel mivel aznap soha semmi különös dolog nem fordult és fordul elő velem...
    Ezt direkt megfigyeltem és a legutóbb is egy átlagos szürke nap volt csak a sok közül (:

    VálaszTörlés
  3. Nekem ezek a szerencsés/szerencsétlen napok sosem jöttek be. :-/

    amúgy a cikk érdekes volt és tetszett! (Y)

    VálaszTörlés
  4. Szerintem ez kicsit úgy van, hogyha félsz tőle, akkor rossz napod lesz(teszem azt pl. péntek 13), de ha nem tartasz tőle, akkor jó lesz. Más kérdés, hogy én is szoktam néha aggódni 13-án reggelente, aztán megpróbálom bemesélni magamnak, hogy minden oké lesz.
    De amúgy érdekes, hogy mennyi nap van, amit jónak/rossznak tartanak.
    Tetszett a cikk, köszönet!

    VálaszTörlés
  5. Én is péntek 13-án születtem, novemberben. Mondjuk ettől nem vált szerencse napommá, de rossz emlékeket sem tudnék felidézni.Viszont egyetértek azzal, hogy ha az ember elhiszi, akkor utol is éri vagy úgy érzi.

    Rencsi

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen a megjegyzéseket. Látom "szerencse napokat" firescythe-en kívül senki nem ismer ahogyan én sem :). Viccesek voltak ezek az elbutított emberek a "sötét" középkorban, hogy miket ki nem tudtak találni csak azért, hogy még több hívet toborozzanak az egyházaknak.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: