2010. szeptember 27., hétfő

"kamupók": Pszichometria avagy Tisztán érzékelés


Akik azt állítják, hogy elég, ha az áldozat ruhájából származó darabkát megérinthetik, s máris meg tudják oldani a gyilkossági ügyet, Joseph Rodes Buchanan véletlen felfedezését idézik fel. Buchanan szenvedélyesen érdeklődött a frenológia vagy koponyatan iránt, mely "tudomány" szerint az egyén jelleme kiolvasható a fej formájából és a rajta lévő kidudorodásokból. 1841-ben az amerikai professzor összetalálkozott élete legkülönlegesebb páciensével, Leonidas Polk püspökkel. Polk azt állította, hogy teljes sötétségben is képes érzékelni a tárgyakat, pusztán azáltal, hogy jelenlétükben sajátos ízt érez a szájában, baloldalt. A püspök koponyája feltűnően kidudorodott egy meghatározott területen. Ez felkeltette Buchanan érdeklődését, aki egy sor kísérletet végzett olyan diákokkal, akiknek hasonló koponyadudoruk volt, mint Polknak. Különféle fémeket papírba csomagolt, s alanyainak azonosítani kellett őket. Kiderült, hogy sokan pusztán érintéssel meg tudták állapítani, melyik csomagban volt réz, vas vagy ólom.

Az általa "pszichometiának" nevezett különös képesség mélyrehatóbb vizsgálata során Buchanan rájött, hogy a diákok nem fémes anyagokat is képesek felismerni, például sót, cukrot, borsot. Buchanan ezt az adottságot az ujjhegyek valamiféle túlérzékenységének vagy "idegaurájának" tulajdonította.

A későbbi kutatók, köztük dr. Gustav Pagenstecher szerint a pszichometria az öt ismert érzékelési mód egyikével sem írható le. Amikor bizonyos parafenomének vagy különösen érzékeny egyének megérintenek valamilyen tárgyat, gyakran számolnak be olyan érzékletről, ami a tárgy eredetéről ad felvilágosítást. Röviddel az első világháború után Pagenstecher Maria Reyes de Zierolddal végzett kísérleteket Mexikóvárosban. Alanya amikor megérintett egy meteoritdarabot, felkiáltott: "Te jó Isten! Ez rémületes", s olyan érzésről számolt be, mintha keresztülzuhanna a világűrön.

A pszichometria jelentése hivatalos értelmezésben (Pszichológiai kislexikon, Tóth Könyvkereskedés és Kiadó, 2001, p. 264): lelki működések mérő, vizsgáló módszereinek gyűjtőneve. A pszichometria néven ismert módszer rokon a távérzékeléssel, másképpen tisztán érzékelésnek is szokták nevezni. A leírás szerint egyazon elv alapján működik, mint a távérzékelés. A közös tudat mező információit csapolja meg csak éppen kimondottan a tárgyra vonatkozóan. Ha valaki a tárgyat éppen hevesebb érzelmek közepette használta, abban az esetben erősebb az áthatás/információ tárolódása. Gondolom mindannyian emlékeztek a Holtsáv című sorozatra, ahol Johnny a főszereplő a kómából való felébredése után "látnoki" képességekre tesz szert, a tárgyak érintésével látja az eseményeket. A forrás hivatkozik arra, hogy nem csak képeket hanem hangokat, érzéseket, illatokat, ízeket is hagyhatnak maguk után az események vagy a "jelenések" jelentkezhetnek ilyen formákban is. Valamint minden ember rendelkezik ezzel a képességgel csak nem ismeri fel.( Akik használják pedig nem tudják mire vélni és "elfelejtik" vagy kikapcsolják inkább, mert nem "normális" dolog.)

Találtam egy oldalt ahol a távérzékeléssel és a pszichometria képességének fejlesztésével foglalkoznak.

5 megjegyzés:

  1. Tetszik a cikk, de ez most félbe maradt? vagy hol a link? O__O

    VálaszTörlés
  2. Khmmm..szabad tudni az oldal címét? :D

    VálaszTörlés
  3. Hopplá... elfelejtettem átmásolni...
    Tehát az oldal címe ez volna:
    http://rvhungary.blogspot.com/

    Bocsánat kérés a kíváncsiak irányába...

    VálaszTörlés
  4. Érdekes :) nagyon tetszett a cikk! Asszem majd megpróbálkozom a kifejlesztésével :D

    Madame C.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: