2010. szeptember 13., hétfő

Káin: Okkult tanok

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ZYAgdleaj_WcmM:http://www.imperialcollegeofheraldry.org/db3/00204/imperialcollegeofheraldry.org/_uimages/Quaterionenadlerholyromanempire.jpg&t=1

Sziasztok!

Itt vagyok a sorozatommal, bocsi hogy mindig csúszkálok vele, csak közbejönnek néha dolgok. Ma a Római birodalom jön, ezek után pedig az alkímiával fogunk foglalkozni, csak azzal az a baj, hogy a könyv fele a téma, szóval több kis darabban olvashattok majd róla a blogon. Valószínűleg akkor nem okkult tanok lesz a cikksorozat címe, hanem alkímia.(Y) Ha azt lezártam az okkult tanok tovább fog folytatódni, szóval ne aggódjatok ez maradandó sorozat lesz.

http://www.inksling.com/flash_pages/fantasy/roman_god_tattoo.jpg

RÓMAI BIRODALOM I.

" A zsidó olyan álmot küld néked, amilyenre vágysz,,

I.sz 77-ben Pilinius a természethistóriáról szóló könyveit Titus császárnak ajánlotta , amiben elismeri a mágiát mégis azt mondja, hogy a varázslók vagy csalók, vagy bolondok kik tanai az emberek megvetése miatt születtek meg. A mágia már ekkor haszontalan volt, a római állam megszüntette az emberáldozatokat.Pilinius szerint Zarathustra állt a mágia mögött, és kb. leszarta a tényt hogy a zoroasztriánusok irtóztak az emberáldozatoktól. (Pedig ez a tény ingatta meg az összes érvét kb.). Az a vicc, hogy amíg lenézi a beteges és üres bölcsességet (lol) a könyve tele van mágikus rítusokkal, a gyógyfüvek, kövek, állatok, amulettek jótékony hatásairól ír. A legtöbb római császár valamiért nyíltan szembe szállt a mágiával sőt a görög filozófusokkal is. :D Őket hiúsággal, hiszékenységgel és hamissággal vádolták.

Nero császár is ilyen volt. Megtiltotta a mágia és filozófia tanulmányozást, talán ez volt a kezdete annak hogy a nép lezüllött és agymosott zombivá vált előkészítve a táptalajt a sötét középkorhoz. Érdekes hogy feleségének udvara tele volt asztrológusokkal és jósokkal. Politikai ügyekben pedig mágusoktól kért tanácsot. Igazából a nagy tiltás azért volt, hogy a pórnép el legyen szigetelve ezektől a tudományoktól. Tiberius tiltatta be a galliai mágiát, ő is tanácsot kért mágusoktól. Az amit szabad Jupiternek nem szabad a kis ökörnek mondás abból jött, hogy: a cézár kikérheti jövendőmondó tanácsát, de a sima nép nem. :D Tiberius uralkodása alatt a jósokat és mágusokat kiűzték Itáliából.

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQkGC2n4NQbOQAGemEqWRxxUJhJJs0PAtWP5wArcKb39lf4h-A&t=1&usg=__nEIUcKtF65zY-tf4WQgKxnXpIC8=

Szardíniára 4000 rómait száműztek mágikus tevékenységeik miatt. Sőt volt akit halálra ítéltek, mert horoszkópokat készített. Ez alatt pedig a híres asztrológusokat barátian fogadták az udvarokban. Octavianus császár a szkeptikusok sorából tért meg mint asztrológus, de nem csak ő volt aki a mágiához fordult, hanem még Marcus Aurelius is!

Érdekesség volt még, hogy a zsidók az utcákon álmokat árultak! ~ezek mindent eladnak, semmi sem szent nekik :D~ . A sok tiltás végül azt eredményezte hogy titkos társaságok alakult ki az éj leple alatt és újabbnál újabb isteneket kezdtek el tisztelni és a szertartások is sokasodni kezdtek. A kaldeus mágusokat végül kiűzették Rómából, 2000 kaldeus könyvet égettek el. Lassan megkopott a mágiában való hit, vicc tárgya lett, a költők is csúfot űztek lassan az összes misztériumból. Végül a legalizált mágia lett a divat, amikor a mágusokat felváltották a papok. :) A papok az iskolákban természetvallást tanítottak és madárjóslást. Végül elérkezett a keresztény császárok kora is, akik azokat ki a régi kultuszhoz tartoztak varázslónak nevezték és megölték. Volt hogy a nyomozók saját maguk helyeztek el ártatlanok házában nyomokat, hogy a császár megszabadulhasson az alkalmatlanabb alattvalóktól és a kivégzettek aranyát a kincsestárába vitték. Kezd ez az egész nagyon gusztustalan lenni, de legalább így mindenki megtudja miért lett mindenki droid a középkorban és a kereszténységnek hogy lett ekkora hatalma :-/...

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTAYdqgHdNIGxeLEXzC3-B-yPv5hqAIrtNoGcQoYVvGIYtsU34&t=1&usg=__ZqpkZ-qpcNu5lFcXUYMBDwAKaoQ=

Neoplatonizmus

Rómában a mágia üzletté vált, kaldeusok pénzért cserébe mérték a jót és a rosszat suttyomban. Tudásuk egyre csak sorvadt, ezalatt a gnosztikusok és neoplatonisták egyre csak gyűjtötték a tudást, ahonnan csak tudták. Rettenetesen aggódtak a kereszténység miatt és toborozták az embereket. Nagy részt a teurgikus tanításokat részesítették előnyben, ami a jó szellemek megidézést foglalta magába. A démon itt nem rossz szellemet jelentett hanem olyan halandókat kik életükben valamilyen nagy tudásra tettek szert és az istenek haláluk után még igényt tartottak rájuk. Platón és Püthagorasz miatt változott meg a fogalom és hitték őket "isteneknek,,. A héroszok és istenek egy nagy isten szolgáivá váltak, a démonok pedig emberalakban kezdtek megjelenni. Az embereket a gonosz befolyásától védték meg és imáikat továbbították az istenekhez az égbe (ennyit erről hogy a démon valójában mi, na mindegy :D). A neoplatonizmus ismert gonosz démonokat is, a megidézésük bűntény volt. Úgy vélték isten nem csak egy hanem több népnek is megnyilatkozhat. A régebbi vallásokat azért szerették mert isten abban nyilatkozott meg az embereknek korábban, úgy mentette meg a filozófiát, hogy keleti bölcsességekkel és hittel keverte. Alexandriában egy zsidó filozófus, Philón lefordította az Ószövetséget csak azért, hogy bemutassa a párhuzamot a görög filozófia és a zsidó hit között. Úgy vélte a görög filozófia jó része a zsidóktól származik, úgy vélte a tudás önmagában nem elég a boldogsághoz .

Nos most zárom soraimat, a cikket ketté szedtem mert pár dolog most összecsapott a fejem felett és még dolgom van! Csütörtökön befejezem ezt a részt!

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR02mxZVcfcA8VWmygFgf0rG91CT-_CmJswWY8pAPH85JRaVjI&t=1&usg=__3c6ui5pSrJxq4HIsg63QS6QpqxU=

10 megjegyzés:

  1. Nahát ez érdekes téma megint! Egy biztos a szarkavarás már az ókorban is nagy mesterség volt...
    Az alkímiára kíváncsi leszek mert sokszor hallottam róla,de úgy igazán sosem mélyedtem bele annyira a témába:)

    Egyébként abban van valami hogy az átlagemberek számára tilos lett a mágia és egyéb ilyen tanok mert hát ezt nem mindenki értheti meg 100%-ig!!!
    Képzeljük csak el ha manapság egy cigány próbálkozna ezzel vagy netán egy panelproli XD
    A tudást ki kell érdemelni;)

    VálaszTörlés
  2. -Skinny:

    Gondoltam, hogy rád számíthatok komment terén :D

    Alkímiáról lesz szó bőven :D

    Na lehet nevetni fogsz de a cigányok átkozásból nagyon durvák ám :D

    VálaszTörlés
  3. A cigányok egész nyelvezete arra épül :). Úgy átkozódnak, mint mi magyarul káromkodni tudunk :)
    Mellesleg a görögök mellett a rómaiak is nagy kedvenceim voltak, ezután a cikk után azonban kissé hátrálok tőlük mivel a tudás útjába álltak.
    Mondjuk közülük is Caligula volt a kedvencem, életének hajnalán átéltek miatt lett nekem szimpatikus. Gyermekként megélni, hogy apját leszúrták a szeme láttára az összeesküvők és őt életben hagyták. Ha jól emlékszem így történt. Őt életben hagyták, de súlyos lelki traumáktól szenvedett, bekattant, paranoiás lett és mindenkit kinyíratott. Szép kis élet, sajnálom, hogy így alakult az élete. Gondolom akkor egyáltalán semmi beleszólása - mit irkálok - köze nem volt az okkultizmushoz.

    VálaszTörlés
  4. -Kamupók:

    Caligula? Én úgy tudom nagy geci volt! O__O De majd utána nézek jobban!

    VálaszTörlés
  5. Káin:

    Ó azt eddig is tudtam sőt volt szerencsém ezt élőben is látni/hallani. Mindenesetre szánalmas arról nem is beszélve hogy ha mágiáról van szó akkor csak átkozódni tudnak meg esetleg jósolni cigány kártyából:D
    Kb ennyi a tudományuk XD

    VálaszTörlés
  6. -Skinny:

    Megátkoztak a cigányok? :D Csak vigyázz, el ne sorvadj! :D

    VálaszTörlés
  7. Hajj míly érdekes cikk volt ez! :D
    Mindegyik császár ilyen kis egoista volt?? na szép...-.-

    am ez az álom árulás tetszik, hogy lehet ekkora baromságot kitalálni és gondolom még meg is éltek belőle ..rohadt jó

    Alkímistákról sincs nagy tudás a kezemben, 2 konkrét dolog maradt meg belőlük: bölcsek köve és "aranygyártás" :D

    Ms.Rat

    VálaszTörlés
  8. -Ms. Rat:

    Utálom a Rómaikat amúgy :D

    Na majd több infó lesz erről jövőhéttől! :)

    VálaszTörlés
  9. Caligula tényleg egy kegyetlen, paranoid, vér fertőző kapcsolatban élt ember volt. Vonzódom a tragikus sorsú emberekhez mi tagadás. Főleg a gyermek éveket megkeserítő traumákat átélt emberekhez. Apját a saját szeme láttára gyilkolták le a saját katonái, azt hiszem így volt. Ez kissé betett neki. Innentől kezdve a fel nem dolgozott trauma megtette a hatását. Az emlékek vérengzővé tették, kíméletlenné, megérzés és logika is ami most felcsendült bennem a gondolkodásával kapcsolatosan. Miért nem tisztelte az embereket, Istennek képzelte magát, a gyermekként szerzett tapasztalatok még mindig benne éltek. Azt hiszem Magyarországra is csak azért születtem, mert itt is sok a tragikus sorsú ember, szüleim is. Amit nem tanult meg egyik sem, hogy nem a környezet megítélése alapján kell szemlélnünk önmagunkat, hanem a saját belső világuk által.
    Igaz ugyan, hogy Afrikában sokkal több a tragikus sors, de úgy érzem én már jártam ott egyszer és soha többé nem akarok oda születni, mert nagy a szellemi sötétség, aki oda akar születni az mazochista és állat szintjén akar maradni.

    VálaszTörlés
  10. -Kamupók:

    Látom sokat tudsz róla :O. Esetleg cikket is írhatnál, mert nekem elég érdekes.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: