2010. szeptember 14., kedd

Káin: Különbség anorexia és bulimia közt

http://www.netscool.com/elrio/daniela/anorexia-y-bulimia.jpg

Sziasztok!

Mivel volt már film és zeneajánló bátorkodtam most is egy érdekesebb témával jönni. Már volt hasonló cikkem amiben a skizofrénia és a többszemélyűség közti urban legendre világítottam rá, ma pedig ismét szeretnék tisztázni pár különbséget. Az étkezési zavarok terén a leggyakrabban hallott kifejezés az anorexia és bulimia, sajnos sokan keverik a jelentésüket, sőt volt ismerősöm aki még jót is mulatott rajta (anorexiás lányok képen.... ) , ami szerintem nem vicces mert én is voltam anorexiás és 42 kg. Az anorexia sokkal inkább lelki eredetűbb mint a bulimia (bár az is az, csak másképp) . Bulimia az mikor valakinek olyan önkép zavara van, hogy nem látja reálisan a súlyát és étkezés után hánytatni kezdi magát.

http://eveszavar.com/pics/bulimia_3.jpg

Az anorexia pedig szintén lehet attól hogy valakinek testképzavara van, de az nem jár hányással hanem direkt éhezéssel és jön a slusszpoén: nekem rosszkedvtől volt. 42 kg-ra fogytam le mert naponta csak egy falatot ettem. Úgy képzeljétek hogy zsömléből egy harapás eltelített és jóllakatott egész napra, nem éreztem éhséget . Ez annyira elfajult hogy végül majdnem kórházba kerültem. Akkor ért egy nagyobb trauma és az váltotta ki az étvágytalanságot ami 3-4 hónapon át tartott. Most hogy szakszerűtlenül előadtam itt nektek dolgokat jöjjenek a hivatalosabb cikkekből való ollózások és más egyéb dolgok, remélem tetszeni fog nektek a téma és azt, hogy senkinek sem aktuális.

ANOREXIA NERVOSA

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQWkoN3aidqF91XgjZQ-1XphqoRrgDhBzDp-_qUg2vFC-inNgg&t=1&usg=__7CKfhzIt98KH4JRbgHW-9FGpik0=

Az anorexia nervosa egy pszichés betegség, az evészavarok egyik alapvető típusa. Az anorexia szó szerinti jelentése az étvágy elvesztése („orexis” = vágy, „an-orexis” = vágy elvesztése). A nervosa kiegészítés a betegség pszichés (idegi) eredetére utal. A köznyelvben gyakran anorexiának rövidítik, ami azonban helytelen. Anorexia az orvosi nyelvben csupán étvágytalanságot jelent a kiváltó októl függetlenül. A betegséget elsőként a francia Ernest-Charles Lasègue és a brit William Gull írta le 1873-ban.

A betegség azért is figyelemre méltó, mert a kialakulása után a halálozási arány eléri a 8-9%-ot. Napjainkban egyre gyakoribbak az evészavarok a fiatalok körében (megközelítőleg 1-4%), ami korunk szépségideáljával is összefüggésben lehet. Az evészavarok tipikusan a nőkre jellemzők, a megbetegedések csupán 2-10%-át teszik ki a férfiak. Az anorexia nervosa fiatal lányoknál tipikusan 13-20 éves kor között alakul ki. Bár én ezt nem kötném a divathoz, szerintem inkább a bulémia olyan ami direkt a kinézetre koncentrál.

http://blogol.hu/pikz/magasroptugondolatok/anorexia5.jpg

-Tünetei

-testsúlycsökkenés (Testtömegindex 17,5 alatt), melyet a beteg saját maga ér el a táplálékfelvétel csökkentésével, diuretikumok, étvágycsökkentők, hashajtók használatával valamint sportolással.

-fokozott félelem az elhízástól

-nők esetében a menstruáció elmaradása

-a beteg testképe torzult, mások testét reálisan meg tudja ítélni, magát nem

-Előjele lehet a testsúly 10%-ának elvesztése két héten belül.


BULIMIA NERVOSA

http://www.mrfatloss.com/wp-content/uploads/2009/07/bulimia.2.jpg

Bulimia nervosa szintén egy híresebb étkezési rendellenesség . A kórkép lényege, hogy a beteg ismételten nagy mennyiségű táplálékot fogyaszt, amit purgálással (önhánytatás, vagy hashajtók és vizelethajtók vagy mindkettő alkalmazásával), szigorú diétával, vagy fizikai túlterheléssel próbál ellensúlyozni. Érdekes hogy a római lakomákon nagy divat volt féktelen zabálás és a lúdtollal való önhánytatás. :D

Az anorexia nervosához hasonlóan a bulimia nervosában szenvedők legtöbbje is nő, aki sokat foglalkozik alakjával és testsúlyával, és a közép- vagy felső társadalmi-gazdasági osztályhoz tartozik. Jóllehet a bulimia nervosát mint "járványt" írják le, a legveszélyeztetettebbnek tartott egyetemista-főiskolás nőknek csak mintegy 2%-a igazi bulimiás.

A bulimia gyanúja abban az esetben merül fel, ha az illető túl sokat foglalkozik a testsúlyával, az széles határok között ingadozik, illetve, ha nagy mennyiségű hashajtó használatára derül fény. Figyelmeztető jel lehet a megnagyobbodott fültőmirigy, az ujjízületek feletti heges bőr (a hányás provokálásakor sérül a bőr), a gyomorsav okozta fogzománcsérülések, és a vérvizsgálattal kimutatott csökkent káliumszint. A diagnózis mindaddig nem biztos, míg a beteg maga nem számol be habzsolásos-purgálásos szokásairól.

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTe2RtxKDJjH2s3T5qFNk8ApKb7b8MUS-AfiRvNeAOIAchbgFc&t=1&usg=__6f3gav9a8y36op4x8biKK7fK51s=

A bulimiát 1979-ben fogadták el, mint önálló, pszichoszomatikus betegséget. A szakértők a betegség kialakulását összefüggésbe hozzák azzal a mai kor szépségideáljával, azzal a divattal, amely a vékony, magas, manökenalkatú nőknek kedvez, és a kövérséget egyfajta szégyenbélyegnek tartja. A tüneteket aktivizálják, illetve súlyosbítják bizonyos élethelyzetek, szeretett személy, vagy munkahely elvesztése stb. Bár a bulimiások aktívan keresik a segítséget, mert nagyon szenvednek, "kulcstüneteik" sokáig fedve maradnak, miközben fogorvostól a nőgyógyászig, belgyógyásztól a pszichiáterig, nem ritkán egyszerre több szakemberhez is fordulnak. Az étkezési zavarok létrejöttében, kiváltódásában genetikai, biológiai, neurokémiai, pszichoszociális tényezőknek egyaránt szerepe lehet.

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRth19VG_3xmktcT5C_OoVdL-T6mDVuoN744rnUqY-XjmxIdnc&t=1&usg=__msOEaKhxqoUqcf5bTBq9FOlTG0I=

-Tünetei:

-A habzsolás (hirtelen és gyorsan viszonylag nagy mennyiségű táplálék elfogyasztása az önuralom érzésének elvesztésével), amit kifejezett közérzetzavar és purgálás, szigorú diéta és intenzív testmozgás követ. Az ilyenkor elfogyasztott étel mennyisége lehet nagy, vagy normális étkezésnek megfelelő.


- Érzelmi megterhelések gyakran váltanak ki habzsolást, ami rendszerint titokban történik. A bulimia nervosa diagnózisa akkor mondható ki, ha hetente legalább két alkalommal, de akár gyakrabban is történik nagy mennyiségű táplálékfogyasztás. Bár a bulimiások aggódnak az esetleges elhízásuk miatt, és akadnak kövérek is közöttük, testsúlyuk mégis a normális érték körül ingadozik.

-Az önhánytatások következményeként kophat a fogzománc, a fültőmirigy (parotis) megnagyobbodhat, a nyelőcső nyálkahártyája begyulladhat.

-A hányás és hashajtás következménye a vér káliumszintjének csökkenése lehet, ami szívritmuszavart idézhet elő. Hirtelen halált a hányást elősegítő ipecacuana ismételt, nagy mennyiségű adagolása kapcsán írtak le. Ritkán a nagy mennyiségű táplálék fogyasztása során a gyomorfal megreped.

-A bulimiás betegek inkább tudatában vannak betegségüknek, és gyakrabban éreznek lelkifurdalást vagy bűntudatot, mint az anorexiások. Könnyebben megnyílnak az orvos vagy más bizalmasuk előtt. Általában inkább kifele fordulók (extrovertáltak), hajlamosabbak az impulzív viselkedésre, gyógyszer- vagy alkohol abúzusra és a szembetűnő depresszióra.

Pszichoterápia vagy gyógyszerek alkalmazását szokták javasolni a betegnek. Az étkezési rendellenességek szakértője által vezetett pszichoterápia igen hatásos lehet. Antidepresszáns szer alkalmazása is hasznos lehet, még abban az esetben is, ha a beteg nem szenved depresszióban; megvonásukat azonban gyakran követi (visszaesés) relapszus.

-Itt lehet olvasni még a bulimiáról és fórum is van

ÖSSZEGZÉS

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjvqT1rQgBBbtoUvWQvr5xj92IXFixuNvyKXHEKmf-tTGtipshJC_OEoa_gap8yHtJErrhSo7_ioMAn1Hqlkv8npt-vsLAuLh1WkYYCF7h6xeta2nIK5QqMUV6zUPr9Kb8U3xkzlEGCD1E/s400/anorexie1.jpg

Én úgy gondolom, hogy aki ezen nevet vagy elítéli az egy vadbarom esetlegesen szocialisták a felmenői (jaja, ez nem pozitív dolog :Đ) . Sokan azt mondják hogy ez nem betegség hanem hülyeség, pedig nem is tudják, hogy maga az ember mennyit szenved attól, hogy nem képes elfogadni önmagát. Ha tükörbe néz valaki és sírva fakad, ha más nem tölti ki a napjait csak azt lesi mennyit hízott vagy fogyott és hogy a ruhái hogy állnak rajta. Amíg más egy átlagos alkatú embert lát az azt nézi hogy gyűrődik a hasa vagy a seggén mennyire buggyos a ruha vajon, ha leül. Én még mindig azt mondom hogy hatása alatt vagyok ezeknek. Fiatalon nagyon kövér voltam, majd sokat fogytam anorexia miatt és azóta bulimia light-ba tolom. Zabarohamokat kapok amiket több hetes koplalásokkal kompenzálok, szerencsére a hánytatásig és a hashajtókig nem jutottam el, csak természetes vízhajtást gyakorlok néha. Akinél az állapot előrehaladott és nem tudja kordában tartani azt javaslom menjen el orvoshoz mert ez sem szellemileg sem pedig testileg nem egészséges hogy a mindennapjainkat az keserítse meg akik vagyunk. Ne a tükör meg önmagunk ellenségei legyünk, még ha ez olyan nehéz is. Mindezt úgy mondom hogy a világon akit a legjobban gyűlölök az én vagyok.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZr-DN5pK2kJy9MaVqp14NzlNgM48rJRjhTgZkidVzh8D9ejH085souS1qVh00Vw22vtm2oJVwNxazVga1sxTI-BawdEguTK3QZHVGlH5sqs_PO4Ary_ZPtuR6gFirEg1zKSG1j2v3Gv4/s400/bulimia.jpg

Az anorexia az étvágy teljes leépülését, míg a bulimia ezzel szemben a fokozott étvágy el nem fogadását takarja. A két probléma nem ritkán együtt jár felváltva, vagy egymást követi a két szakasz, nekem sokszor van ilyen sajnos. Hátterében az önelfogadás legkétségbeesettebb hiánya látható. A bulimia egyik alapvető leírása:

"csillapíthatatlan éhséggel járó táplálkozási zavar, melynek során a beteg általában hányással könnyít magán".

Az anorexia akkor is létrejöhet, amikor az egyén nem túl sovány, amikor még nem válik csonttá és bőrré. Igazából azt érdemes figyelni, hogy az egyén eredeti alkatához képest mennyit adott le, mekkora változáson ment keresztül. A helyzet veszélyes, a gyors és hirtelen fogyás ugyanis a szervek megsüllyedését, a bélműködés leállását eredményezheti.

A bulimia esetében általában hánytatásra figyelünk fel, de gyakran nem is gondolunk a hashajtás túlzásba vitelére, pedig a napi szintű brutálisan túladagolt hashajtók teljesen tönkreteszik a bélflórát, és ugyanúgy lesoványodást okoznak.

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQfCEv8OXF3cuhH63PL4vDvheQqM2Se6Rm3jZ95T9g9lpw-D70&t=1&usg=__12uzXXqi2FWv9c7Rk56KCmXPVk8=

"Túlsúlyos kislányként komoly önbizalomhiánnyal küzdöttem. A fogyókúrák jó része főként a gyomrom savassága miatt nem működött nálam, és az egészséges ételek nem voltak jelen kellő százalékban asztalunkon. Amikor elkezdtem, lelkes sportolónak tűntem, akit a fogyásra mindenki csak biztatott. Amikor abbahagytam, mert már nem ment tovább, 22 kilóval lettem kevesebb, 1 évig nem ettem főtt ételt, fél évig nem ettem folyadékon kívül mást. A tükörbe nézve emlékszem egy kövér, túlsúlyos személyt láttam, a kinek sok-sok tíz kilót kell lefogynia még. Az éhezéstől olykor felpuffadt a hasam, ettől még nagyobbnak éltem meg és újabb drasztikus tornákba kezdtem. Naponta 3-4 órát edzett, heti 6-7 napon, és egy durva hashajtó csepp napi megengedett adag háromszorosát szedtem be...

Az eredmény, kiszáradás, tönkrement bélműködés, depresszió, szervek megsüllyedése, megnyúlt bőr, sápadtság, vérszegénység. Nem kerültem kórházba, akik nem álltak elég közel hozzám nem is sejtették, hogy mi történik. Évekkel később megtaláltam egy régi farmerem. Olyan kicsi és karcsú volt, azt hittem valaki másé, de azután emlékeztem, s akkor összemosódott a jelen és a múlt és megértettem, hogy a saját elmémtől, a saját agyamtól nem láttam a valóságot a tükörben. ,,


E betegségek hátterében minden esetben az önelfogadás hiánya áll. Általában olyan személyek hajlamosak az önkínzás ezen formáira, akik szeretnének megfelelni környezetüknek, de nem kapják meg a kellő megerősítést és elfogadást. Lehet figyelemfelkeltés, szeretethiány, de ha eléggé szeretik a szülöttet, akkor is előfordulhat, egy-egy csalódás, pl. egy szerelmi válság hatására, amikor is az egyén alakjának tudja be kudarcát. Azonban nagyon ritkán említik a lélektan szakértői azt a végső gyökerét a problémának, amely igazán fontos. Az önvaló felismerése, az önazonosítás kulcsa, hogy mi nem ez a test vagyunk, lelkek vagyunk, a lélek pedig, pici és rugalmas, elpusztíthatatlan, míg a test egy nagy robusztus és nehezen karbantartható valami, hús, vér, váladék, amely kezelve szépséget és egyéb értékeket vehet magára. Az anorexia nervosa és bulimia esetében gyakran áll a háttérben olyan önazonosítási probléma, amikor a szülött nem érzi pontosan, mi baja van magával, de nem képes azonosulni a tükörben látható személlyel, kezelni a testét, elfogadni létezését. Így lehetséges, hogy jó alakú, formás fiatal leányok is áldozatul esnek a betegségnek. Mert a szépség is csak egy burok ezen a lelken. :)

Felismerve a problémát érdemes hiteles személyt találni a probléma megoldásában. Szükség lehet pszichológusra, pszichiáterre, de emellett alternatív lelki gondozóra is, aki a lélek és a test közötti különbséget feltárva segíti a kettő kapcsolatban maradását, kompromisszumát egy élet leéléséért, így csökkentve az egymás iránt érzett gyűlöletet, test és lélek ellentétét.

Remélem , ha valaki küzd ilyen betegséggel, annak segíthettem valamit! Várom a visszajelzéseket! :3

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:V_Q4DSGQ632kFM:http://widescreen-wallpaper.eu/thumbs/anorexia_anime-t2.jpg&t=1

42 megjegyzés:

  1. Számomra hasznos volt eme cikk ugyanis még a bulimiát is másképp ejtettem ki mint ahogy kellene:D
    Na meg legalább meg tudom különböztetni ezt a két betegséget immár!
    Rólad el sem képzeltem volna hogy valaha is voltál kövér:-O
    Koplalás helyett pedig inkább sportolj valamit és változtass az étrendeden!!!

    Ja és ez ugyan annyira nem ide tartozik,de én pl kb 198 centi magas vagyok és 63 kiló XD
    Ez önmagában még semmi,de ha hozzávesszük azt hogy képtelen vagyok meghízni és kurva sokat zabálok úgy már másképp hangzik a dolog:DDD
    Egyszerűen nem tudok meghízni még akkor se tudnék ha egész nap gyors kajákat meg édességet falnék O_o
    Nem véletlenül Skinny a nicknevem ;)

    VálaszTörlés
  2. -Skinny:

    Igen, sokan eltévesztik hogy kell! :)

    Hidd el sportolok és salátát eszek hússal :D

    Az igen! Az elég kevés ahhoz képest, nem ? O__O" Szerencsés vagy akkor :Đ

    VálaszTörlés
  3. Azért a salin és húson kívül is van ám élet :D
    Na meg néha helyet kell hagyni a káros dolgoknak mint pl az alkohol és a szénhidrát ^_^
    De csak nagyon néha!

    Annyira egyébként nem érzem szerencsésnek magamat mert lehetne rajtam egy kicsivel több vastagság és mondjuk úgy 70 kilóval ki is egyeznék,de nem többel:)
    Olyan sovány vagyok hogy a csontjaim szinte zenélnek XD

    VálaszTörlés
  4. Borzasztó pszichés betegség, az isten óvja az embereket!!! sajnos szerintem legfőbb kiváltó oka a média lehet, mindenhonnan a vékony, sportos emberek folynak és amíg valakit piszkálnak amiatt, hogy néz ki lesz is ilyen betegség. Csak itt sajnos az a legnagyobb probléma, hogy az illető teljesen tönkreteszi magát és nem látja, hogy nincs vele gond, mert az elméje mást mutat. Ami pedig még szomorúbb, hogy nincs senki aki segítene rajta. 30 évvel ezelőtt Magyarországon mindenki tömte volna belém az ételt, hogy milyen vékony vagyok, manapság viszont úgymond trendi vagyok....mert az is igaz, hogy a túlsúly sem egészséges és aki nem hormon beteg tegyen ellene, de ne úgy, hogy tönkrevágja magát, hanem változtasson az étrendjén és mozogjon!

    VálaszTörlés
  5. Káin, nagyon örülök ennek a cikknek , ahogyan a szexuális felvilágosításoknak is, mert senki ne sértődjön meg, de meglepő a tudatlanság az élet eme igen csak fontos részeit illetően.

    VálaszTörlés
  6. Azt hiszem segít valamicskét, de sokat olvastam mindenféle felemelő írást, jó tanácsokat, vissz
    zajelzéseket kaptam, de amíg magammal nem békülök, nem jutok semmire az ég világon.
    Ilyen szintre MÉG nem jutottam el h bármel
    yik betegséget magaménak tudhatom, de a kurvanagy lelkiismeretfurdalás mindig ott volt.
    S arról nem is beszélve, ha egy rosz nap után hazjövök, minden felmerült problémát a külsőmre fogok. A tükröket legszívesebben összetörném, az összeset.....
    Tudom el kéne fogadnom önmagam de még nem megy...

    Skinny:
    Hallod..irigyellek! nem adsz pár tanácsot? xD O.O
    nehogy el fújjon a szél :)

    Ms.Rat

    VálaszTörlés
  7. Bocsánat, nem akarom hogy hisztinek tűnjön vagy hasonlónak :S
    Ms.Rat

    VálaszTörlés
  8. Rat, egyáltalán nincs miért bocsánatot kérned, olvashatóan nem hisztizel. :)
    Remélem, hogy minél hamarabb tisztába jössz magaddal és rájössz végre, hogy nincs veled semmi gond. :)

    VálaszTörlés
  9. -Skinny Sixx

    Van olyan amúgy. Nem tudom mitől lehet ez O__O

    -Kallisto:

    Hát nem tudom nekem pl az volt hogy kövér voltam kiskoromban és szekáltak a többiek :-/ És akkor még nem lehetett a túlzott tv-nézés miatt.

    Örülök, hogy tetszett a cikk, én is azért írtam mert sokan röhögnek ezeken és ítélik el, közben borzalmas betegség.

    -Ms.Rat:

    Tudom nem vigasztal, de nem vagy egyedül. Nyugi, nem volt hiszti!

    VálaszTörlés
  10. Igen Káin, a szekálást gondolom a másik oknak a médián és aztán már a saját elvárásokat. :(

    Én minden esetre nagyon őszintén kívánom, hogy az emberek végre azt lássák amik, hogy csodálatosak és nem azt, hogy húúő bazmeg, hogy nézek ki...

    VálaszTörlés
  11. -Kallisto:

    Hát szerintem ez fog bekövetkezni :(

    VálaszTörlés
  12. hmm..nekem egyszerű dolgom van...nincs pénzem kajára..:D:D
    ergo nem hízok el..:D:D
    az auchanban a kenyér most csak 79 ft! a vaj 109 a tescoban..:D ez 3 embernek elég 3-4 napra..
    erről ennyit. nálunk főtt ételnek és luxusvacsorának számít a jobb esetben heti egyszeri rizs-rántott párizsi kombó.
    A bulimiások pazarlóak..:D
    meg undorítóak.

    Egyszerűen nem tudom őket sajnálni.
    Vak hiúság-akkor HALJON BELE ha ennyire hülye.
    marja csak fel a nyelőcsövét a gyomorsava...mindennek megvan a helye így annak is..:D
    mindenhol éheznek a világon..nem hogy örülne hogy van mit ennie a bulimiás, az anorexiás meg...pfff és egyre több az ilyen tini...az anorexiás emo-had..egy kettő lány/fiú olyan undorító ezekben a pipaláb gatyákban...:S

    az emberiség egy része elhájasodik a másik meg csont és bőr.....nem is tudom melyik az erotikusabb............:S

    szószó haljon meg aki ennyire hülye.
    a test egy gép, ami energiát használ fel. ennyi a sztori..fel kell töltened magad.
    HA NEM AKARTOK HÁJASAK LENNI SPORTOLJATOK A K*RVA @NYÁTOK :D:D tényleg bonyolult..:D mindenki zabálja a gyors-fost, aztán meg sír a háját markolászva..nem netezni kell reggeltől estig, hanem sétálni meg levegőzni meg játszani a szabadban...nem kell mindenhova busszal meg metróval meg apa-anya kocsiján menni..nem kéne lógni tesi óráról....mozgás és táplálkozás.

    aki hülye- h a l j o n m e g ! ! !
    senkit nem sajnálok a magának okozott kára miatt és ha ily OSTOBA akkor nyomorítsa undorítóvá a testét.
    szenvedjenek csak a generált hülyeségeiktől ha nincs jobb dolguk.

    lehet beszólni is, szerintem mindenki magának keresi ezzel a bajt...


    pl ha AIDSesek, TBC-sek vagy HIV+-ak, vagy leukémiások vagy rákosok lennének, szerintem egyből leszarnák hogy miylen az alakjuk, nagyobb bajuk is lenne mint sajnálni a hurkáikat vagy a nem létező hájkötegeiket..

    na mindegy. nem az én dolgom. pusztuljon aki veszni akar. ennyivel megkérhetne valakit hogy törje már el a gerincét úgy kisagy tájékon..-.-

    VálaszTörlés
  13. Az emberi tudatlanság ellen kikelő cikkeid mindig is tetszettek, Káin. :)

    Nálam a helyzet mostanában kezd normalizálódni... Szerencsére nem jutottam el a fenti betegségek egyikéig sem, de stresszevő vagyok. Ha valami bajom van, képes vagyok együltő helyemben kizabálni a fél hűtőt. :S Utána meg jön a bűntudat meg az undor meg a koplalás pár napig. Jó, hogy eltelt a nyár, mostanra sokkal nyugodtabb körülmények között élek, úgyhogy semmi stresszzaba nem volt már régen... (Meg itt nincs is mit enni, mint otthon. :D Maximum a maradék müzlit zabálhatnám fel, mint a Bridget Jones. :D)

    VálaszTörlés
  14. Skinnynek üzenem hogyha hízni akarsz javaslom a gyors kajákat.Saját példámból okulva, ugyanis amikor még vagyonőrként "dolgoztam" (egész napi semmit tevésről szólt már a vége, fel-alá sétálni a kassza soron) akkoriban ismerkedtem meg kedvesemmel és eljártunk a Mekibe esténként (akkor még volt miből...). Ő meló előtt volt én utána. Esténként egy-két hamburger, sült krumplival és a 167centis, 72kilós testecském felhízott 90kilóra! Már tokásodtam is :P
    Miután észre vettem,hogy valami nem stimmel leálltam az ilyen szarokkal és normalizálódtam, csak most meg már az a baj, hogy olyan a meló helyem, hogy alig jut időm kajálásra, ennek az eredménye, hogy ideális súly alá fogytam (66kg).

    VálaszTörlés
  15. -nE0.cRYsis :


    Remélem majd rendbe jönnek a dolgaitok :-s.

    Én úgy gondolom ezt elég rosszul látod. Nekem pl kombináltan van meg ez a dolog és nem hánytattam magamat soha, csak vízhajtózok, meg van hogy csak vizet iszom hogy ne legyek éhes. Sportolok is és sokak szerint jó az alakom én meg : NEM LÁTOM. Tehát nem azt látom ami a valóság. Nem úgy kell elképzelni hogy valami dagadt csaj hánytatja magát egész nap és ehhez hasonlók. Sőt általában a sportolást is túlzásba visziok. Anno mikor doliházba voltam bekerültem fél napra egy bulimiás és anorexiás csoportba, hát bazdmeg... borzalom volt, iszonyat betegek voltak és max 15 évesek. ÉN sajálom őket, hogy ennyire nem tudják magukat szeretni és együttérzek mert ez nálam is megvan.

    A pazarlásróél meg annyit, hogy em csak kőgazdag tinik betegsége akik nem tudnak mit csinálni. Nwem egy esetben a bulimiás összes pénze kajára megy el és kénytelen :LOPNI hogy egyen. Ráadűásul én próbálok normálisan étkezni, csak az alkatom szerintem hízékony (másik szerint nem így off,nem tudom) szóval az egész szívás. Kissé most sértő volt amit írtál. Mert ez nem hiúság hanem inkább önutálat. De akkor ennyi erővel én is haljak meg nem? Ez most kicsit rosszul esett.

    -Misantrophe Mandy:

    Örülök, ha tetszett. Igen nálam ez fura, ha kicsi stressz ér akkor zabálok viszont ha nagy gáz van akkor kijön az étvágytalanság és fogyok, leginkább az idegtől szoktam.

    VálaszTörlés
  16. Köszi a cikket Káin, nagyon hasznos volt ^^ Bár azt valahogy egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy te kövér voltál kicsinek..
    Amúgy abban egyetértek, hogy ez a média hibája sok esetben, mert a TVben mindig csak a tökéletesen sovány embereket látjuk, ha elmegyünk egy boltba is ott is tökéletesen akkora szárú gatyákat lát az ember, hogy körülbelül a karját épp hogy bele tudja dugni xD Meg a mai világban is, főleg a fiatalok körében körülbelül mindenki "csúnyának" van titulálva, hogyha van rajta akár egy gramm fölösleg is..

    VálaszTörlés
  17. -Mai:

    Szívesen, hát pedig volt olyan :Đ

    Igen ez igaz :-/

    VálaszTörlés
  18. én sajnálom őket.
    tényleg sajnálom.
    azokat, akik nem tudnak megelégedni önmagukkal...
    nagyon rossz lehet.
    én bevallom őszintén, 155 cm vagyok (fél éve nem nőttem semmit) és 57 kiló. nem tudok, és nem is akarok fogyni.
    viszont. év elején akaratlanul sikerült leadnom egy laza 12-13 kilót, amit azóta visszaszedtem.
    a stressz miatt. :)
    Káin, valahogy én sem tudlak elképzelni dagi gyerekként :)
    na puszi. ^^

    VálaszTörlés
  19. Mai,letti:

    Hölgyeim csatlakoznék mert Káin-t én kb olyan véznának képzeltem el mint magamat XD
    Na meg az igazolványképén sem az a duci arc néz velem szembe:D

    VálaszTörlés
  20. -Letti:

    Ez az arány neked teljesen jó szerintem :)

    -Skinny:

    Hé most már nem vagyok kövér :D

    VálaszTörlés
  21. Ismerős téma. Nemrég olvastam vmi magazinos szösszenetet a dologról -előtte is tudtam mit takar, de vmiért nem tudok ellenállni az ilyen lapoknak- ahol a tünetek fele rám is illett. Azzal a különbséggel, hogy nem vok vézna XD.
    Én kalóriát számolok :/...többiek mindig lehurrognak, hogy hogy lehet így élni. Könnyen, mert ugyanúgy ehetek amit akarok csk nem mindegy milyen mennyiségben. Az 1 másik dolog, hogy nem mindig sikerül betartani :P

    Káin: Amit neked ajánlhatok, hogy ha nem vagy elégedett magaddal és nem hiszel a tükörnek :D -am gáz, de tükör és tükör között is van különbség- csinálj fényképet magadról -egész alakosat- és azon láthatod, h állsz. Akár vesd össze régebbiekkel v máséval. Sztem semmi baj veled.. már ezen kis profil képek alapján.

    Madame C.

    VálaszTörlés
  22. Mondhatom igazán felüdítő volt ezt a cikket olvasni, főleg, hogy most találtam ki, hogy nekem is fogynom kéne egy-pár kilót. Augusztusban felszedtem néhányat, bár még így is mindenki azt mondja, hogy vékony vagyok, de engem akkor is idegesít, hogy többet mutat a mérleg. :D
    Egyébként én is sajnálom az étkezési rendellenességegekkel küzdőket, sajnos tudom is mivel jár ez, mivel volt a közvetlen környezetemben anorexiás, akit láttam leépülni... :S

    VálaszTörlés
  23. Valaki eltöri a gerincemet? légyszi...

    Én 161 cm vagyok és 54 kiló. De voltam 40 meg 45 kiló is, és akkor még volt önbizalmam. Nem elfogyni akarok, csak visszafogyni. Még ha más szerint ez hülyeség is. Úgy érzem szükségem van rá, és ez még nem beteges hál istennek. Volt már rosszabb.

    Én nem szemlélem szélsőségesen a dolgokat. Valóban maguknak okozzák az emberek ezeket a betegségeket, de külső ráhatások és súlyos belső problémák miatt. Segítségre van szükségük.
    Teljesen át tudom érezni.

    VálaszTörlés
  24. Itt egy műsor az anorexiásokról:
    http://www.youtube.com/watch?v=RZm2g9FLrGA
    Oldalt az ajánlóban a többi rész is megvan.
    Régen a Viasat3 vetített ilyen műsorokat. Nagyon jók.

    VálaszTörlés
  25. Kallisto:
    Én is nagyon remélem, talán majd ha 30 leszek már nem fognak ennyire érdekelni ezek a dolgok, vagy irány a doki :S

    Káin:
    Sajnos tudom :(
    Akkor viszont megnyugodtam.

    Nightmare:
    Rosszabb?? :S
    Ezeket én is szoktam néznia Viasaton még anno, meg nem tudom egy csomó betegségről készítettek ilyen felvételt, nagyon megrázóak :(

    Ms.Rat

    VálaszTörlés
  26. -Charlotte:

    Nagyon kedves vagy, köszönöm! (L)

    Amúgy szerintem legalább 2-3 tünet mindenkire illik.

    -Flesheater:

    Igen a mérleg mindenig idegesítő :D

    -Nightmare :

    A negyven ahhoz már nagyon kevés O__O Király, köszi a videókat!

    VálaszTörlés
  27. Charlotte?? Na jó...most megsértődtem.
    Egy ideig nem kommentelek és ezt kapom..hmpf

    VálaszTörlés
  28. Én nem látom Charlotte hozzászólását. :O

    VálaszTörlés
  29. ÁÁÁÁÁÁ BOCSÁNAT MADAME C! XDDDD ÖSSZEZAVARTAK A C-K! :((((((

    VálaszTörlés
  30. Persze persze :D ezt mondd a kezemnek!

    Madame C.

    VálaszTörlés
  31. Új generációja a kézcsóknak v netalántán átvedlettél macskába? :D

    Madame C.

    VálaszTörlés
  32. A következő sorokat Charlotte írja:

    Nna végre lejutottam odáig, hogy el tudjam olvasni ezt a cikket. Szerintem mindkét betegség kifejlődésében óriási szerepe van annak, hogy az ember nem lát mást mint irtógebe agyonretusált nőszemélyeket és ahogy Mai is írta: rengeteg ruha olyan pici méretben készül, hogy a kirakati babára alig megy rá, nemhogy egy emberre. Nekem is van egy osztálytársam, aki erősen súrolja az anorexia határait és pluszpoén, hogy a szüleinek divatboltja van, szűk-mini nadrágokkal telepakolva.(bár lehet, hogy nem függ össze a kettő)

    Én is akkor zabálok, ha ideges vagyok, de idén januárban voltam a holtponton azóta próbálok mozogni+tudatosan keveset enni. Úgyhogy most már lényegesen jobb a helyzet+néhány izmom is beindult már. :) De attól függetlenül nagyon tud idegesíteni, ha valahol több van rajtam mint szokott lenni. Bár az édességről akkor sem mondok le. :D

    Tetszett a cikk, köszönet! És elnézést, Madame C.-től és Tőled is, ha netán valahogy abszolút nem szándékosan befolyásoltam az ujjaidat miközben gépeltél. xD Amúgy jó kis meglepi volt látni a nevemet, úgyhogy nem is írtam kommentet. xD :D

    VálaszTörlés
  33. -Charlotte:

    Nem tudlak kiverni a fejemből :Đ

    VálaszTörlés
  34. Káin:

    Most lebuktááááál!!!! :D :P

    VálaszTörlés
  35. Nem lehetne ezeken az embereken agymosással segíteni?Vagy le kellene szedni a hátukról a láthatatlan démont,aki elnyomja őket...vagy Jamie Oliver főzhetne nekik finomat,hátha bennük marad...

    VálaszTörlés
  36. -Janezz:

    Nem lehet. De szerintem ezt ne vicceljük el mert komoly probléma :-/

    VálaszTörlés
  37. Én a komoly dolgokat is mindig egyfajta cinikus humorral füszerezem,evvel is sugározva azt,hogy ez csak egy primitív földi élet,nem érdemes rágörcsölni itt bármire is,majd tovább lépek úgy is....:)

    VálaszTörlés
  38. -Janezz:


    Na igen, de valaki ezek által vissza is fejlődhet ha nem időben oldja meg :-s....

    VálaszTörlés
  39. Azt ismered,hogy az erősebb kutya baszik?
    Mindig is voltak lelkek,akik a vérüket adták a fejlődésért...sokan buknak,sokan fejlődnek...sokan nem oldják meg és ha te jószívvel segítenél is,az egyén már feladta...bukik...majd leszületik valami alsóbb világba és próbálkozhat újra...véleményem szerint gyorsul ez a folyamat és látom rengetegen buknak...aki magába lát,megmenekülhet...te is ügyesen próbálkozol,használod a másik lelkét,energiáit:)

    VálaszTörlés
  40. -Janezz:

    Már nem :Đ Máshogy próbálok menekülni.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: