2010. szeptember 7., kedd

Káin: Ím igyen szóla Zarathustra

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQOYaLpHBN9DLZU6fHs5yEAEusCutoUGA3uuaHrhe6hyFGi3cY&t=1&usg=__Dv2tp2-a5wVrmH-W40qcxLXl_-s=

Üdv mindnekinek! Jövök ismételten egy tanmesével, remélem tetszeni fog nektek, aki nem érti nyugodtan kérdezgessen, szívesen segítek!

http://www.danish-kurd.com/images/zarathustra.gif

AZ ERÉNY TANSZÉKEI

Egy bölcset dícsértek egykor Zarathustra előtt, ki jól tud előadni az erényről s alvásról: ezért nagyon tisztelik,jól megfizetik és az ifjak tömegestől tanszéke előtt ülnek. Zarathustra fölkereste a férfiút és az asztala elé ült az ifjak közé. És a bölcs eképpen szóla:

"Tiszteljétek az alvást és pironkodjatok előtte! Ez a legfőbb! S térjetek ki azok elől akik rosszul aludnak s éjjel virrasztanak!

Még a tolvaj is szemérmeteskedik az álom irányában, éjjelente halkan surran el. De szemérmetlen az éjjeli őr, szemérmelenül hordja kürtjét.

Ne könnyű művészet aludni, hisz erre való nézvést egész nap ébren kell lenni. Tiszer napjában kell önmagadon didalmaskodnod: ez jóleső fáradtságot okoz és mákony a léleknek.

Tízszer kell magaddal újra kibékülnöd: mert az önlegyőzés keserűség és az engesztelhetetlen rosszul alszik.

Tíz igazságot kell naponta fölfedezned: különben még éjszaka is igazságok után kutatsz és lelked éhes maradna.

Tízszer kell naponta nevetned és vidámnak lenned: különben zavar éjjelente a gyomrod, a komorság emez apja.

Kevesen tudják azt, hogy csak a sok erénnyel lehet jól aludni. Teszek én hamis tanúságot ? Paráználkodom én?

Megkívánom én felebarátom szolgálóját? Mindez rosszul férne meg a jó alvással.

És ha minden erényünk meg van is, még egyet kell értenünk: hogy erényeinket is idejekorán küldjük még aludni.

Hogy ne veszekedjenek egymással a csinos nőcskék! Te miattad, szerencsétlen!

Szomszéddal és istennel való békesség kell a jó álomhoz. És még a szomszéd ördögével való békesség is! Különben nálad kísért éjjelenként.

Tisztelet és engedelmesség a hatóságnak, még a görbének is! Ez kell a jó álomhoz. Mit tehetek róla, hogy a hatalom szívesen jár görbe lábakon?

Én előttem az a legjobb pásztor, ki báránykáját mindig a legzöldebb mezőre hajtja: így lehet jól aludni. Sok tisztesség nem kell nekem, se nagy kincs: attól beteg lesz a ép. De viszont rosszul alszunk jó név és egy kis kincs híján.

Kis társaságot jobban szeretek, mint gonoszat, de jöjjön s menjen idején. Így lehet jól aludni.

A lelki szegények is nagyon tetszenek nekem: javítják álmunkat. Különösen akkor boldogok ezek, ha mindig igazat adunk nekik.

Így folyik az erényesek napja. És ha eljő az éj, óvakodom hívogatni az álmot! Nem való az álmot, az erények urát hívogatni!

Hanem elgondolkozom azon, amit napközben tettem s gondoltam. Kérődzve, türelmes tehén módjára kikérdezem magam: vajon melyek voltak a te tíz diadalaid?

Melyek a te tíz megbékéléseid, tíz igazságod,tíz kacagásod, melyek általa szívem üdült?

Ilyeneket mérlegelve s negyven eszmétől ringatva, egyszerre csak meglep az álom, a hívatlan, az erények ura.

Az álom a szememre legyints megnehezül a pillám. Az álom megérinti szájam: erre nyitva marad.

Bizony mondom lágy léptekkel közeledik felém a tolvajok legkedvesebbike,és elcseni eszméimet és ostobán állok ott, mint egy katedra.

De nem sokáig állok: már fekszem is!,,

Midőn Zarathustra ezeket hallotta a bölcstől, mosolygott szívében, mert azonnal világos lett előtte a dolog. És eképp szólott magához:

" Bolond ez a bölcs a maga negyven eszméjével, de azt hiszem jól ért az alváshoz. Már az is boldog, ki közelében lakik e bölcsnek: ilyen álom ragadós, még vastag falon át is ragadós. Búbáj van katedrájában és nem hiába ültek az ifjak az erény prédikátora előtt.

Az ő bölcsessége: ébren leni, hogy jóé aludhassunk. És csakugyan: ha nem volna értelme az életnek, ha értelmetlenséget kellene választanom, nékem is ez volna a kiválasztásra legméltóbb értelmetlenség.

Most már tisztán érte, mit kerestek egykor első sorban, mikor az erény tanítóját keresték-jó álmit kerestek és mákvirágos erényeket hozzá!

A katedra mindeme dicsőített bölcseinek, a bölcsesség nem volt egyéb, mint álom nélküli alvás, nem ismertek jobb értelmét az életnek. Ma is van akárhány olyan , mint ez a hirdetője az erénynek és nem mind oly becsületes: de idejük lejárt. És nem sokáig állanak, már fekszenek is. Boldogok ezek az álmosak, mert nemsokára elszunnyadhatnak.,,

Eképpp szóla Zarathustra.

FOLYT.KÖV
http://www.danish-kurd.com/images/zarathustra.gif

8 megjegyzés:

  1. Ez most nagyon tetszett és azt hiszem értettem is.

    MSE

    VálaszTörlés
  2. Folyton mondogatom hogy mennyi bölcs gondolatot vélek felfedeznek ebben a műben,de tényleg így van mert pl ez is hemzseg a bölcsességtől:)

    "Egy bölcset dícsértek egykor Zarathustra előtt, ki jól tud előadni az erényről s alvásról: ezért nagyon tisztelik,jól megfizetik és az ifjak tömegestől tanszéke előtt ülnek."

    Nem tudom ti hogy vagytok vele,de erről a kuruzslóról nekem egy bizonyos J nevű illető jut eszembe aki hasonlóképpen hülyítette a népet XD

    "Bolond ez a bölcs a aga negyven eszméjével, de azt hiszem jól ért az alváshoz. Már az is boldog, ki közelében lakik e bölcsnek: ilyen álom ragadós, még vastag falon át is ragadós. Búbáj van katedrájában és nem hiába ültek az ifjak az erény prédikátora előtt."

    Azt hiszem ezt hívják úgy hogy manipulatív képesség! Vagyis szinte szugerálja az embereket!
    Ma is sok ilyen ember létezik-.-

    VálaszTörlés
  3. -Skinny:

    Jaja ez szerintem is utalás rá, de nem mertem jobban ráállni gondolatban. :D

    Ja... Jehova és hitgyüli :D

    VálaszTörlés
  4. Hát igen. Ez a rész egyértelmű volt...
    "kamupók"

    VálaszTörlés
  5. -Kamupók:

    Örülök ha értetted és főleg ha tetszett! :3

    VálaszTörlés
  6. Ez most én is értettem és szinte "jól" esett olvasni.:)

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: