2010. szeptember 5., vasárnap

Darkness: Eutanázia

Görög eredetű szó. Jelentése: szép halál. A mai jelentése: a gyógyíthatatlan beteg- kívánságával vagy beleegyezésével- halálának meggyorsítása. Seneca így érvelt e témában:

"Ha az egyik halált fájdalom és szenvedés kíséri, a másik pedig egyszerű és könnyű, miért ne válasszam az utóbbit? Ugyanúgy, ahogy kiválasztom a hajót, amelyen utazni fogok, ugyanúgy választom meg a halálnak azt a módját, amellyel eltávozom az életből."

Az egész világon vitáznak az eutanáziáról. De mi is az az eutanázia?

Két fajtája van: passzív és aktív eljárás. A passzív módszer azt jelenti, hogy az orvos nem tesz meg életmentő beavatkozásokat a beteg gyógyulása érdekében. Az aktív eljárás során a doki hozzájárul a beteg halálához, pl. méreginjekció, nagy mennyiségű fájdalomcsillapító, stb.Akik az aktív eutanáziára esküsznek, azzal érvelnek, hogy sokszor a passzív módszert alkalmazva, a beteg hosszú órákon át szenved, és elviselhetetlen fájdalmak közepette hal meg. Pl. fulladásos halál. Pedig az aktív eljárás során ez elkerülhető.

A katolikus egyház mindkét módszert elutasítja. Ők ugyanis az élet részeként tekintenek a fájdalomra. Meg ugye ott van a 10 parancsolat "Ne ölj!" része is... Sőt még azt is elutasítják, hogy a haldoklók fájdalmait olyan mértékben csillapítsák, hogy ne legyenek tisztában állapotuk és helyzetük teljes tudatában, hiszen így nem tudják teljesíteni erkölcsi kötelezettségeiket a családjukkal és önmagukkal szemben.

Van viszont egy még kényesebb kérdés is: önkéntes vagy nem önkéntes eutanázia. Ami azt jelenti, hogy a többi eljárás bármelyike a beteg tudtával és beleegyezésével történik.

Passzív eutanázia Magyarországon az egészségügyi törvény alapján

Hazánkban az 1997. évi CLIV. törvény szabályozza a passzív eutanázia engedélyezését, feltételeit, eseteit:

A cselekvőképes beteget megilleti az ellátás visszautasításának joga, kivéve, ha annak elmaradása mások életét vagy testi épségét veszélyeztetné.

- Minden 18.életévét betöltött személy élhet ezzel a jogával. Kivéve persze, ha járványügyi szempontból kötelező a kórházi kezelése.

A beteg minden olyan ellátást, amelynek elmaradása esetén egészségi állapotában várhatóan súlyos vagy maradandó károsodás következne be, csak közokiratban vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban, illetve írásképtelensége esetén két tanú együttes jelenlétében utasíthat vissza. Ez utóbbi esetben a visszautasítást az egészségügyi dokumentációban rögzíteni kell, amelyet a tanúk aláírásukkal hitelesítenek.

- Visszautasíthatja a gyógyszeres kezeléseket, kemoterápiát, onkológiai kezeléseket stb. Feltétel a közokiratba, magánokiratba való foglalás.

A betegség természetes lefolyását lehetővé téve az életfenntartó vagy életmentő beavatkozás visszautasítására csak abban az esetben van lehetőség, ha a beteg olyan súlyos betegségben szenved, amely az orvostudomány mindenkori állása szerint rövid időn belül – megfelelő egészségügyi ellátás mellett is – halálhoz vezet és gyógyíthatatlan.

- Életmentő beavatkozás (műtét), életfenntartó beavatkozás (újraélesztés). A súlyos betegségnél feltétel, hogy rövid időn belül halálhoz vezessen.

Az életmentő, életfenntartó beavatkozás visszautasítása csak akkor érvényes, ha egy háromtagú orvosi bizottság a beteget megvizsgálja és egybehangzóan, írásban nyilatkozik arról, hogy a beteg döntését annak következményei tudatában hozta meg, illetve, hogy a súlyos, halálhoz vezető betegség fennáll, továbbá a beteg az orvosi bizottság nyilatkozatát követő 3. napon – két tanú előtt – ismételten kinyilvánítja a visszautasításra irányuló szándékát. Amennyiben a beteg nem járul hozzá az orvosi bizottság vizsgálatához, a kezelés visszautasítására vonatkozó nyilatkozata nem vehető figyelembe.

- Ez már a eljárási szakasz. Csak a testület dönthet. Az ismételt kijelentés és a tanúk érvényességi feltételei a nyilatkozatnak.

A bizottság tagjai a beteg kezelőorvosa, egy – a beteg gyógykezelésében részt nem vevő –, a betegség jellegének megfelelő szakorvos, valamint egy pszichiáter szakorvos.

- Az orvosi testület függetlenségét, szakértelmét biztosítja.

A beteg nem utasíthatja vissza az életfenntartó vagy életmentő beavatkozást, ha várandós és előre láthatóan képes a gyermek kihordására.

-Ez szerintem egyértelmű mindenkinek. Ha valaki terhes és képes kihordani a magzatot, akkor számára nem engedélyezett.

Az ellátás visszautasításának esetén meg kell kísérelni a beteg döntése hátterében lévő okok – személyes beszélgetés alapján történő – feltárását és a döntés megváltoztatását. Ennek során ismételten tájékoztatni kell a beavatkozás elmaradásának következményeiről.

- A törvény szerint a betegnek meg kell adni minden tájékoztatást egészségének állapotáról, személyes beszélgetés, okok megismerése.

A beteg a visszautasításra vonatkozó nyilatkozatát bármikor, alaki kötöttség nélkül visszavonhatja.

-Szóban is visszavonható a nyilatkozat.

Cselekvőképtelen és korlátozottan cselekvőképes betegnél, ha az ellátás elmaradása súlyos vagy maradandó károsodás bekövetkezésével fenyeget; nem utasítható vissza.

- Kiskorú gyermekeknél a szülő nem utasíthatják vissza, például a kemoterápiás kezelést, ha a rák még nem előrehaladott.

A cselekvőképtelen és korlátozottan cselekvőképes beteg esetén az életfenntartó vagy életmentő beavatkozás visszautasítására csak abban az esetben van lehetőség, ha a beteg olyan súlyos betegségben szenved, amely az orvostudomány mindenkori állása szerint rövid időn belül – megfelelő egészségügyi ellátás mellett is – halálhoz vezet és gyógyíthatatlan és az egészségügyi szolgáltató keresetet indít a beleegyezés bíróság általi pótlása iránt. A kezelőorvos a bíróság jogerős határozatának meghozataláig köteles a beteg egészségi állapota által indokolt ellátások megtételére. Közvetlen életveszély esetén a szükséges beavatkozások elvégzéséhez bírósági nyilatkozatpótlásra nincs szükség.

- Ha a beteg 18 éven aluli, bírósági nyilatkozatra van szüksége az ellátás visszautasításához. Pl.: gépről való lekapcsolás.

A beteget az ellátás visszautasítása során nem szabad semmilyen eszközzel döntésének megváltoztatására kényszeríteni. A beteg az életmentő, életfenntartó beavatkozás visszautasítása esetén is jogosult szenvedéseinek enyhítésére, fájdalmainak csökkentésére irányuló ellátásra.

- A fájdalmak csökkentésére minden beteg jogosult, így a szenvedéseit kötelesek az orvosok enyhíteni az ellátást visszautasító betegnek is.

A jelenlegi büntető törvénykönyv 167. paragrafusa ezt írja: Aki mást megöl, büntettet követ el és 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Az élethez való jog az egyik legalapvetőbb emberi jog, amelyről lemondani jogilag nem lehet, és születésünkkor kezdve, megillet minket.

13 megjegyzés:

  1. És Te erről hogy vélekedsz? Mert nem láttam hogy saját véleményt írtál volna.

    Ha szabad tenni ha nem, nagyanyámmal megtették. Szóval Mo-n is létezik eutanázia. :) És szerintem semmilyen formában sem bűn.

    VálaszTörlés
  2. Ha majd az életemben egyszer eljön ez a fejezet ahol erről kell döntenem nos remélem addigra már módosulni fog a törvény és lazán lehet majd alkalmazni ezt az eljárást!
    Ha mégsem akkor sincs nagy baj mert biztos vagyok benne hogy megoldom magam a saját módszereim szerint;)
    Ezért kell előre megvenni a ciánkapszulát vagy valami nagyon erős orvosi altatót szerválni és így nem kell másra bízni magunkat.:

    VálaszTörlés
  3. -Skinny:

    Nagymutert orvos direkt túladagolta morfiummal.

    VálaszTörlés
  4. Egyet értek veled Skinny, én biztos nem bírnék hosszan szenvedni. Felbérelnék valakit vagy becsempésznék valahogy mérget de valahogy megoldanám. Ráadásul ha már az ember mondjuk öreg és kiélte magát akkor szerintem jobban megéri gyorsan eltávozni mint sokáig szenvedni aztán még 5 évet élni minden problémával. Az a felfogás meg olyan szemétség hogy nem segítünk hagy szenvedjen csak...

    MSE

    VálaszTörlés
  5. Hát én tuti nem mennék még akkor sem kemóra + sugárkezelésre ha gyógyitható lennék!Inkább halnék meg méltósággal mint halálra kezelve kopaszon felduzzadt pofával....
    Apum unokatesója-egyébként nagy feketemágiás jósnő!- rákos volt ,többször vissza is jött neki....operáltatni hagyta magát ám sem kemo-sem sugárteráőia.
    Nem adtak neki hosszú időt. Mindmáig él.(kábé 30 éve volt beteg ha nem több.)
    Euthanázia: ha már megalázó vagy elviselhetetlen fájdalmas egy betegség, abszolut elfogadható. Ahogy lkedvenc kutyánkat sem hagyjuk szenvedni! De vissza is lehet élni vele...(beteg nagyi végrendeletére pályázva...)

    VálaszTörlés
  6. Káin:

    Ja tudom legutóbb meséltél róla mikor ez szóba került.Egyébként ez a fajta eutanázia szerintem nagyon pazar kb én is így akarnék majd meghalni!

    MSE:

    Teljes mértékben egyetértek! A felfogás többek közt gondolom én az egyház hatása miatt is ilyen. Ha az ember ravaszul csinálja jól ki lehet ezt az akadályt iktatni az útból;)

    VálaszTörlés
  7. Rákhoz még: ha azt mondanák van esélyem túlélni kemóval,sugárral,ugye akkor sem 100% a gyógyulás-ráknál semmi sem az. Ezért nem kezeltetném magam mert inkább élnék rövidebb életet amig lehet mint meghosszabbitott bizonytalan kimenetelűt elcsúfitva megkinozva....
    Igy is kijátszom a fogamzásgátló szedéséhez kötelező rákvizsgálatot ,már vagy 10 éve....ugyanigy szerintem jogom van eldönteni ,hajlandó vagyok e élni bizonyos körülmények közt vagy sem.
    Mihelyst kiszolgáltatottan kéne élnem csövekre kapcsolva,úgy hogy mások fürdetnének, WC-ztetnének stb. hát inkább a halál! A fájdalomküszöböm meg nulla szóval ha nagy fájdalmaim lenének is inkább elpatkolnék.

    VálaszTörlés
  8. OFF:
    Káin,tökmás téma de te otthon vagy ebben ezért kérdezlek....van egy könyv, elég vékony meg kicsi, a cime meg vmi OLYASMI hogy "Átkozott házak ,épületek" vagy "Jó és rosz házak" vagy mi.,van benn leirva OLYASMI is hogy hogyan tudsz BÁRHOL egy bizonyos területet mágiku szertartással ÚGY a sajátoddá tenni hogy aki oda belép szerencsétlenség érje-akár egy parkban is vagy utcán!
    Meg van benn talizmánkészités is amit a árnád alá tudsz tenni ,2 féle-egy olyan amitől energiát kapsz meg egy olyan ami legyengit, szenencsétlenséget hoz arra akinek párnája alá teszed./valamiféle fémből kell hajlitgatni őket/
    Apumtól kaptam a könyvet jópár éve aztán mikor elköltöztem Lackótól ,elveszett....AZÓTA keresem nem tudom cimét már.
    Valami....jó és baljóslatú házak ,épületek, vagy átkozott házak vagy ilyesmi.Kis fehér könyv volt!
    NEM TUDOD /vagy valaki itt/ mi ez a könyv!?

    VálaszTörlés
  9. zoepit:

    Nohát ez a téma engem is érdekelne:D

    VálaszTörlés
  10. Szerintem ha valaki gyógyíthatatlan beteg és nincs remény a gyógyulására, ágyhoz kötött és a teste rabja vagy fájdalmai vannak, akkor had döntsön úgy, hogy nem akar így vegetálni és szenvedni, én sem tartom ezt bűnnek....

    VálaszTörlés
  11. -Skinny:

    annyira nem volt jó neki ám! Már iszonyatosan torokrákos volt, szétdurrant volna a nyaka és arra kapott túladagolást, különben élve nyílt volna fel a torka. :-s Ne kívánj ilyen halált.

    -Zoe:

    Megpróbálom megkeresni!

    VálaszTörlés
  12. Én is egyetértek azzal, hogy ha esetleg én lennék rákos, vagy más halálos kimenetelű betegségben szenvednék, akkor méltósággal szeretnék meghalni. Nem úgy, hogy tönkretesz a kemó meg a sok mittudmén milyen gyógyszer. Legszívesebben úgy szeretnék meghalni, hogy elalszok. "Ágyban, párnák közt..." ugyebár.

    VálaszTörlés
  13. Vagy a természet lágy ölén kimúlni és táplálva ezzel is az örök körforgást, ökológiai rendszert.
    (Mert mint tudjuk az ember az egyik legjobb humusz!)

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: