2012. augusztus 1., szerda

nE0.cRYsis: EuroTour: Katakombák Hete - avagy kirándulás a mélységekbe! 5. rész



Sziasztok!


Nos, utunk tovább vezet a katakombák mélységes rejtelmei felé, ám ma mégsem szállunk alá a sötét csarnokokba és tárnákba, csupán egy templom különös emlékhelyének színterébe léphetünk be.

Festett, virágmintás koponyák?! Igen, jó helyen járunk, ez a Csontok Háza!

A CSONTOK HÁZA



HALLSTATTI DÍSZKOPONYÁK
AUSZTRIA
Szűz Mária Mennybemenetele
Plébániatemplom
és az 1200 virágmintás festett koponya esete




Hallstatt szép, nyugodt és festői falucska.
De minden településnek megvan a maga fekete foltja,
épp így a szóban forgóénak is.

Bár ez kissé talán eltér a megszokottól....

A vallási reformáció idején minden elpusztult ezen a környéken, s az evangélikus prédikátorok ellen fellebbezést nyújtott be a katolikus egyház. Mégis a salzburgi érsek támogatói elnyomták ezt a lázadást s halálra ítélték az ellenzékieket, otthonaikat felgyújtották.


A mindössze 3000 lelket számláló falucska így komoly problémával kellett hogy szembenézzen, nem volt már több hely a temetőben! Ezért különös megoldásra jutottak a helyiek...




Ez a furcsa hagyomány az 1720- as években kezdődött el, s az utolsót 1995- ben helyeztét ide, a nő 1983- ban hunyt el, és ez volt az utolsó kívánsága, hogy a fejét a Csontházban helyezzék el.

A kriptában ma közel 1200 koponya található, s közülük 610- en festett virágos minták találhatóak, szépen sorban egymás mellé rakva a legközelebbi hozzátartozóikkal az elhalálozásuk időpontja szerint. A kopnyák homlokára a születési és halálozási dátumaikat és a halott nevét tüntették fel. Tölgyfalevelekkel, virágokkal, borostyánnal kiegészített koszorúkat is festettek rájuk.



A közeli temető annyira kicsike volt, s nem volt lehetőség annak bővítésére, s a hamvasztás pedig tiltott volt akkoriban. Ezért a sírokat a temetést követően 10- 15 év múlva feltárták és eltávolították a koponyát, de néha más csontokat is kiemeltek onnan, hogy helyet szabadíthassanak fel a frissen elhunyt testek számára.





A koponyákat kiemelésük után megtisztították oly módon, hogy egy héten át a hold és a  nap fénye fehérítette őket, s ez alatt az egy hét alatt a szabad ég alatt minden darab és maradvány elvált a csonttól. Ezután épp úgy, ahogyan a sírokat szokták a virágokkal feldíszíteni, ugyan úgy virágokkal díszítették fel a koponyákat, szimbolikusan, mintha koronát alkotnának a virágok rajtuk.








Hasonló koponyadíszítéseket készítettek Mexikóban is, biztosan ismeritek a festett koponyáikat, ők azért díszítették fel a koponyáikat, hogy tiszteletüket fejezzék ki a léleknek a halál után.



Mára már alig lakják ezren a falucskát, s a temetőben is akad számukra elég hely, bár a lakosok az 1960- as évektől kezdve mindannyian inkább a hamvasztást részesítik előnyben...











Mára már csak túristalátványosság a Csontház, bár a legtöbben azt javasolják, mentjünk el inkább túrázni, rengeteg szép helyet is láthatunk Hallstadtban.






Ez egy röpke kis kitérő volt, talán Tesco Gazdaságosnak tűnhet Sedlec vagy 
Párizs katakombája után, de ha megnézitek, hazánkhoz majdnem ez esik a legközelebb...

Ami talán még ennél is közelebb van- nos arra is sort kerítünk hamarosan! :)

Ne feledjétek, holnap tovább utazunk!


Most a kalocsai nagyon menő,
álmodjatok egy kis hazaival-
kalocsai mintás koponyákkal! :) 




7 megjegyzés:

  1. Lehet,hogy morbid,de szívesen bevállalnám én is,hogy halálom után kidíszítsék a koponyámat...:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D

      Szia! Akartam is írni neked, csak nem volt á időm. Kerítek majd rád időt! ^_^ Túl sokszor jársz a fejemben! :P

      Amúgy vigyázz, mert vannak beteg emberek, akik még életedbe kidíszetenék a koponyádat! :D Ez lenne az extrém testmódosítás csúcsa...

      Koponyakarc- hegtetkók után szabadon :D

      Törlés
    2. Várom,hogy írj =)

      Aw perverz módon várom őket!hahaha..:D

      Törlés
    3. Na örülök neki, hogy tetszik a sorozat pár embernek- és neked is! :)

      De úgy néz ki, Katakombák- másfél- Hete lesz..:D
      Még van alsó hangon 2 katakomba, amiről fogok írni. No meg a lezárós, képes poszt.

      Ma nem fogok kirakni új írást, a statisztikák szerint még bőven olvasgathatják az előzőt a kedves olvasók...Úgyhogy várnod kell egy picit, hacsak nem buzdítasz sok mindenkit az olvasásra! :D

      Törlés
  2. Simán :D Még a mintát is megtervezném rá előre :D
    Remek sorozat amúgy! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látod Wonderland, máris jönnek az önkéntesek! :D

      Mellékeld az illusztrációt majd a végrendeletedbe..:D majd ehhez kötöd az anyagi javaid öröklését, csak ez úton érhetik el majd az unokák :D:D

      Köszönöm!
      Örülök, hogy tetszik nektek! :)

      Törlés
    2. Ja és meglepetés képsorozattal fogom lezárnia sorozatot, amit én készítettem, bár nem katakomba, és nem is csontos, csak kismagyar élmény elérhető közelségben! :)

      Törlés

Ezeket is ajánljuk: