2012. augusztus 6., hétfő

nE0.cRYsis: EuroTour: Katakombák Hete - avagy kirándulás a mélységekbe! Utolsó, azaz 8. rész

Sziasztok!

Elérkeztünk sorozatunk végállomására, mely Európa nagyobb és érdekesebb katakombáinak mélységeibe szállt alá a több ezer vagy milliós számú halotti maradványok közé! Remélem tetszett nektek ez a kis kiruccanás! 

Ám sorozatunk utolsó része még most következik- egy olyan helyre látogatunk el, ahol a háborúkban elhunytak széthordott csontmaradványait gyűjtötték össze egy csontkamrába!


KOPONYA KÁPOLNA 
CZERMA vagy más néven KAPLICA CZASZEK


LENGYELORSZÁG - Szent Bartolómeus templom
A mezőkön elpusztult temetetlenek
csontjainak nyugvóhelye








A Koponya Kápolna néven elhíresült lengyelországi csontkamra több mint 30 000 csontot foglal magába. A 18. század második felében stratégiai háború folyt az egyik közeli városért, s ekkor egy helyi szerzetes megelégelte, hogy a környéken rengeteg elhunyt áldozat nem kapta meg a megfelelő tisztelettel járó temetést. A 18. században itt két sziléziai háború és a hétéves háború is rengeteg áldozatot szedett e területeken.





A szerzetes a plébánia többi tagjával elkezdte gyűjteni a környékbeli sírhalmokból, erdőkön mezőkön szétszóródott és elszórt csontokat. A sírokat nem ásták mélyre, ezért a kutyák és a vadállatok kiásták őket állandóan. A szerzetes ezért létrehozott a templom mellett egy csontkamrát,
s közel 8 éven át készítették elő az összegyűjtögetett csontokat- ugye fertőtlenítés- még a padlózat alatt is rengeteg csont található.




A kápolna szolidabb része
azért a padlózat alatt sok érdekesség lapul...


A csontkamrát ma a hallgatás és az életről, a halálról és az örökkévalóságról való gondolkodás szentélyének tartják. Egyazon helyen nyugszanak a leigázók, az ellenségek, a halottak, az áldozatok, a meggyilkoltak...poroszok, osztrákok, csehek, lengyelek. Tehát lényegében a háborúban elesettek tömegsírja ez a hely valamint a háborúk alatt pusztító kolera és éhínség áldozatainak nyughelye is egyben.



A falakban 3000 koponya található, valamint 21 000 különböző más maradvány. Középen egy márvány oltár található, ahol a megalkotók és készítők maradványai hevernek.


Na ki akar otthonra ilyen álmennyezetet??




Mind közül nekem ennek a kápolnának a története tetszett leginkább, bár egyszerű, rövid és tömör a többivel ellentétben, s nem is olyan égbe törő vagy hátborzongató.






Ezennel lezárom a Katakombák Hetét, remélem tetszett nektek ez a hosszú sorozat, és nagyon sok érdekes dolgot láttatok itt!




Köszönöm, hogy velem tartottatok a Katakombák Hetén is!

És további jó kalandozást a nagyvilágban!



4 megjegyzés:

  1. Na, ilyen mennyezet sincs máshol, az tuti, ettől függetlenül a lakásomba nem szeretnék ilyet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...pedig hangulatos kis mennyezet ez a javából! :D

      Törlés
  2. Végigolvastam a az egész sorozatot a katakombákról, és nekem nagyon érdekes volt :D Már egy ideje olvasom az egész blogot, és csak gratulálni tudok hozzá :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! Nagyon örülök neki, hogy tetszett a sorozat! Köszönjük, hogy olvasol minket, remélem jól érzed itt magad és még lesz néhány írás, amivel meg tudunk majd lepni! :)

      Törlés

Ezeket is ajánljuk: