2012. augusztus 19., vasárnap

Creeper: Mítoszok nyomán - Szellemek

Sziasztok!

Nyilván mindenkinek volt már az az érzése, hogy figyelik. Nincs egyedül. Ne talán még hangokat, apró neszeket is észlelt vagy a szeme sarkában megpillant valamit és amikor oda fordul csak a megszokott látvány tárul a szeme elé. De talán az a leírhatatlan rossz előérzet sem ismeretlen sokunk számára. 

A világ, amiben élünk megannyi titkot rejteget. A titkok között találunk kellemeseket és kifejezetten retteneteseket is. Talán létezik egy másvilág is, amely talán nincs annyira messze a mi világunktól, sőt mondhatni itt van körülöttünk. A fátyol - mely eltakarja és elválasztja a világokat egymástól – néha lehull és ez a túlvilág apránként beszivárog mindennapjainkba és felforgatja azt. A szellemek körülvesznek bennünket, figyelnek bennünket, talán sóvárgással vegyes írigységgel tekintenek életünkre, de többnyire nem keltenek feltűnést. De egy másik részük könnyen pokollá változtatja az ember életét…


A mindennapi életnek teljesen részévé váltak a szellemek. Nincs olyan ember aki ne hallott már volna róluk. Része a folklórnak, számos babona szól róluk, mesékben tűnnek fel és az ember szinte a kezdetektől figyelmet szentel a holtak lelkének. Ez talán a halál misztériumával magyarázható, mivel sem megmagyarázni sem megérteni nem lehet és a legtöbb ember retteg a gondolattól, hogy egyszer eltávozik innen. Kultuszok épültek e téma köré és a legtöbb vallás sarkalatos pontja a halál utáni lét. Aztán tért hódított a fotózás. És sokszor holtak jelentek meg a képen, majd a mozgóképeken is. Napjainkra tudomány ágak épültek a szellem jelenség tanulmányozására. Médiumok dolgoznak a nyomozóknak bár a jelenséget nyilvánosan senki nem akarja elismerni. Könyvek és filmek kedvelt témája ez a jelenés. Egy legenda ami íly mértékben fészkelte be magát a köztudatba, mindenképpen említést érdemel mert a tény, hogy ekkora érdeklődés van iránta számomra azt bizonyítja, hogy a mese valóság és sokszor ez a valóság nem éppen kellemes.

 

Számos feltételezés van arról, hogy miképp válik egy szerencsétlenül járt lélek pokoli teremtménnyé. Szerintem talán az irigység és a zavarodottság állhat a dolog hátterében. Nem érti mi történt, vagy éppen teljesen tisztába van vele és apránként rosszindulatúvá válik. Úgy tűnik a szellemek nem válogatnak, bérlakástól a kastélyig temetőktől az utcákon át a barlangokig mindenhol képesek kísérteni.

Az emberiséget régóta foglalkoztatja a halál utáni élet kérdése. Van aki tagadja, van aki hisz benne, megint mások a reinkarnációra voksolnak. Valahol talán mindenkinek igaza van. Számunkra most azonban az itt ragadt lelkek az érdekesek. 

Képzeljük el, hogy halálunk után itt ragadunk. Nem lépünk tovább sehová, nem jön értünk a halál kegyes angyala és nem segít át minket. Esetleg nem találjuk a forrást ahonnan minden ered, hogy aztán elszámoltattassunk és újra feladatot vállaljunk. 
Így nem tudatosul bennünk még hosszú hetekig -ha nem évekig - hogy már nem tartozunk az élők közé. Felfogjuk környezetünket, lakásunkat, rokonainkat, barátainkat. Próbálunk szólni hozzájuk élni ugyan úgy, mint ahogy eddig de ők tudomást sem vesznek rólunk. Ez elég hamar frusztráló tud lenni és akár az őrületig is elfajul. Aztán felismerjük, hogy nem tudjuk elhagyni pl. a lakást ahová épp kötődünk. Ebben az esetben hamar a harag és a düh uralja megmaradt lényegünket és mindez addig fokozódik ameddig, el nem veszítjük megmaradt emberi mivoltunkat. Csak a harag és a gyűlölet marad. 
Ez talán egy a lehetséges forgatókönyvekből. Így hamar elemésztődik minden emberi és egy igazi negatív kísértet a végeredmény...



A videón egy láthatatlan erő támadja meg a lányt. Lehetséges, hogy hamis, de minden esetre elgondolkodtató 

Természetesen ha az ember jobban beleássa magát a témába akkor elég hamar össze tud zavarodni a megannyi feltételezések, tényként titulált tézisek, nyitva hagyott kérdések hömpölygő áradatától. Itt most megpróbálom csokorba szedni a szerintem logikus, és leginkább helytálló történeteket és feltételezéseket, megkímélve benneteket a saját történeteimtől. Számomra azonban egy dolog biztos, hála az elmúlt évek történéseinek amik bizonyították szellemek és démonok márpedig léteznek. 

 

Manapság az általánosan elfogadott szellemi alak áttetsző, alakja az emberéhez hasonló, éles körvonalak nélküli jelenés. Egyes esetekben szürkés füstszerű gomolygásként is említik. A szellemeknek többnyire nincs fizikai testük, de ha egy elég erős jelenéssel van dolgunk néha találhatunk egy ragacsos anyagot, melyet a szakértők ektoplazmának, a szellem testének hívnak. Azonban az ektoplazmát legtöbbször a materializációs médium-hoz kötik, aki transzban ezt a selymes anyagot választja ki a testéből. 
Sokan számolnak be kísértet járta helyen drasztikus hőmérséklet ingadozásról- a haragvó szellem elvonja a hőt. 

 

A rosszindulatú szellemeket általában Poltergeist-nek szokták nevezni. Bár az egyház tagadja a szellemek létezésé,t ezért ők démonként emlegetik. A poltergeist azaz a kopogószellem meghatározhatatlan eredetű hangokat, zörejt kelt, csapkodja az ajtókat, ablakokat, néha szörnyű bűzt áraszt, lehűti a levegőt, tüzeket okoz, rendetlenséget csinál, felborogatja vagy egymásra halmozza a bútorokat, tárgyakat lebegtet, röptet, hajigál. Az emberek sincsenek biztonságban tőle, mivel gyakran megtámadja, rendszerint úgy, hogy megdobálja vagy lökdösi őket. De a karmolások és ütések sem ritkák. Egyes esetekben szexuális zaklatást is írnak a számlájára. Ezek a lények képesek energiát elvonni az áldozatoktól, gondolom a félelemkeltés segítségével. Ezt az energiát használják fel aztán az ember ellen. 

 
1995. november 19-én az angliai Shropshire megye Wem településén kigyulladt és porig égett a városháza. Tony O’Rahilly teleobjektíves gépével készített néhány dokumentum értékű képet. Az egyik fotón a lángok előtt az erkélyen egy kislány alakja látható. De mit keres egy szellem-kislány az égő ház erkélyén? Nos, 1677-ben Wem városának számos fa épületét elpusztította egy hatalmas tűz. A legenda szerint a tüzet egy 14 éves kislány, Jane Churm okozta gondtalanságával: feldöntött egy égő gyertyát. A lány sok áldozattal együtt elpusztult a tűzvészben, s szelleme állítólag azóta is kísért a környéken.
Sok ember keresi a kapcsolatot a szellemvilággal. Ebbe aztán szépen beletörik a bicska, amikor véletlen sikerrel járnak és magukra haragítanak egy megfoghatatlan erőt. A kapcsolatot médiumok által, asztaltáncoltatással, szellemidézéssel és a híres Ouija táblával hozzhatjuk létre. Ám a szakértők óva intenek minket a cél nélküli próbálkozástól. Aki jó indok nélkül háborgatja a holtakat az... nos magára vessen a következmények miatt. 

 

Az ouija tábláról


"A New York állambeli Hydesville-ben, 1848-ban valami különös dolog történt. Két testvér, Kate és Margaret Fox kapcsolatba léptek egy halott házalóügynök szellemével. Azonnal híresek lettek és elindítottak egy újfajta megszállottságot, ami bejárta az Egyesült Államokat és Európát. Ez volt a modern spiritualizmus születése.Úgy tünt az egész világot érdekelte a halottakkal való társalgás. Hatalmas igény támadt olyan emberekre, akik rendelkeztek azzal a különleges adománnyal, hogy a túlvilág csatornái legyenek. 

1886-ban a hírek egy izgalmas és új beszélő tábláról számoltak be. Egy

 tábla, amin betűk és számok vannak, hozzá egy planchette ceruza nélkül, s mindehhez nem kellett semmiféle különleges képesség, hogy használni lehessen. Az első bejegyzést a feltalálói hivatalba 1891. február 10-én történt, ami Elijah J. Bond-ot és társait nevezi meg feltalálónak. Kennard adta neki a Ouija nevet, s azt mondta, ez egyiptomiul jó szerencsét jelent. Ez nem igaz, ám a tábla több alkalommal is ezt a nevet mondta, ezért ráragadt. A történet persze folytatódik. A legvalószínűbb, hogy a név a mesés marokkói Oujda (vagy Oujida, Oudjda) város nevéből jön. Ez annyiban valószínű, hogy akkoriban kedveltek voltak a Közel-Kelet városai és a fakírok csodái. Hamarosan a beszélő tábla más neveket is kapott, ahogy egyre jobban elterjedt, mint Drótnélküli Üzenő, Misztikus Tálca, Pszichó-Ideográf, stb. William Fuld, aki átvette a Ouija tábla gyártását, azt terjesztette, sok egyéb reklámfogása mellett, hogy a név a francia oui és a német ja szavak összetétele.
Mára sokféle beszélő tábla van, s különféle játékcégek gyártanak ilyet. Vannak egyszerű betűs táblák és bonyolult, asztrológikus és tarot jelképeket használók is.Ám népszerűsége máig töretlen."

 
A kép Newby templomban North Yorkshireban készült 1963-ban. Bár sokan mondják, hogy hamis máig nem sikerült ezt bebizonyítani.
Ám a helyzet az, hogy sokszor nem kell keresni a kapcsolatot mert jön az magától. Elhagyatott házak, kastélyok és temetők. Kórházak és lakások. A holtak lelkei mindenhol nyüzsögnek és jelen vannak. Talán nem a legjobb tudni ezt - de egy biztos - sosem vagyunk egyedül.

4 megjegyzés:

  1. Én ilyen plazma francot még soha nem láttam. Pedig láttam már eleget- ezek szerint mégsem? :D Sőt, valószínűleg nem is akarok.

    És mit csinálnak vele? Egy zacskóban kicsapják a kukába? Vagy miből áll? Eltűnik? Mi van ha valaki megfogja? Nem vizsgálták meg kémiailag miből áll?

    Ha látnék ilyet, tuti megpiszkálnám...nagyon furcsa kis dolog. Biztos nem vizsgálták még meg? Erről kérem a következő cikket! Az ektoplazmáról!! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igyekszem eleget tenni a kérésednek. :) A kérdéseidre én magam sem tudom a választ. Úgyhogy nekem is utána kell majd járnom akkor. De szerintem elszivárog és így nem is tudják megvizsgálni... bár a franc tudja, sok érdekesség van.

      Törlés
  2. Hát, én vártam, mikor térsz ki a többire, mint mondjuk *maradék szellem és/vagy intelligens szellemek, esetleg a visszatérő, vagy figyelmeztető jelenségekre bővebben.

    A másik, hogy én úgy tudom, nem csak a haragvó szellemek vonnak el hőt, hanem mindegyik amelyik jelezni - kommunikálni akar, avagy csak megjelenni stb. De összességében nem volt rossz bejegyzés, szerintem. Szép napot.

    Az ektoplazmával én se találkoztam még, pedig láttam pár dolgot. Lehet megnézném, éghető anyag e, vagy ha beletudom rakni egy TESCO szatyorba, akkor megpróbálnám lefagyasztani. Vagy csak... bottal piszkálom, mert nem akarok hozzáérni O_O
    Tulajdonképpen, már csak a takarítás miatt se szeretnék ilyennel találkozni :DD

    darkhero

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen igazad van, ezt aláírom sok dolgot tudtam volna még írni és lehetett sőt talán kellet volna. :) Ellenben nem akartam húzni és nyújtani a cikket, úgy gondolom lesz még alkalmam azokról is írni így egybe túlságosan összetett lett volna. Ez egy amolyan összefoglaló vagy ha úgy tettszik egy bevezető. Tervezem, hogy részletesebben bele megyek majd különböző jelenségekbe.

      Az ektoplazma egy nagyon különös anyag. Valahol mintha azt hallottam volna, hogy képes az öngyulladásra és szép baleseteket okoz ezzel. De megpróbálok majd ennek is jobban utána járni. Azt tudom, hogy sok médium azzal lett nagyon híres, hogy képes volt ezt az anyagot áthozni? kiválasztani? ÉS aztán ez az anyag felvette egy szellem alakját.

      Törlés

Ezeket is ajánljuk: