2012. július 31., kedd

nE0.cRYsis: EuroTour: Katakombák Hete - avagy kirándulás a mélységekbe! 4. rész

Sziasztok!

Elérkeztünk a sorozatunk negyedik részéhez! Észak- nyugatról most egyenesen észak- dél felé vesszük az irányt, méghozzá Olaszországba utazunk, pontosabban egy templom kriptájába, ahol a szerzetesek földi maradványai generációs kellékanyagként kerültek a falakra a Sedlec- i templom majmolásának céljából!



Az elmebajos és szadista de Sade márki kedvenc helye:


 Egykor bomló tetemek és éjjeli imák színtere:
SANTA MARIA DELLA CONCEZIONE
azaz a BOLDOGSÁGOS SZŰZ MÁRIA
templom kriptája




OLASZROSZÁG - RÓMA
A bűnbánat helye


Deo Optimo Maximo
A legjobb és legnagyobb Istennek...









Ez egy templom alatt elhelyezkedő hatalmas kripta, ahová már 1528- tól helyeztek el itt ferences szerzeteseket örök nyugalomra. Azóta is generációk és generációk kerültek ide. De az egészet állítólag egyetlenegy szerzetes kezdte el anno.


A legfurcsább az egészben, hogy a szerzetesek ezen a helyen imádkoznak és itt is tartanak bűnbánatot minden lefekvés előtt! Már több mint 4000 szerzetes teteme található itt!

Emellett adjunk helyet a kultúrának is, több híres festmény is található itt.



 


Nos a harmadik részben bemutatott Sedlec- i kápolna volt ennek a templomnak az ihletője, ugyanis nagyon elnyerte az itteni kapucinusok tetszését az öröklét ezen formája. Földjét természetesen hozott szent föld borítja.




A legérdekesebb az egészben az, hogy öt kis kamra szolgál ezen csontok tárolására és már zsúfolásig megtelt. Az a bevett szokás náluk, hogy amint új halottak kerülnek be a kriptába, a legrégebben bent lévőket fali dekorációnak használják fel az újaknak helyet biztosítva. Ez egészen a 19. század végéig így ment!

Állítólag nincsen világítás itt, csupán a repedéseken beszivárgó természetes fények világítják meg a tetemeket. 





a csontrakásokban beugró kis boltívek alatt
szerzetesek fekszenek


Sajnos máris több fenntartásom van a kriptával kapcsolatban...egyrészt réseken?? Természetes fény?? A réseken esetleg víz is beszivárog és besurrannak a bogarak és az élősködők?? Az aktuális frissen bomló tetemek közé?? Itt tutira van szag...Arról nem is beszélve, hogy lejönnek éjjel ide a szerzetesek imádkozni a sötétbe- vagy egy- egy gyér gyertya fényénél elmerengeni a közelgő halálról?? Ez, hát ez elég perverz. Elalvás előtt bomló hullák között meg 4000 csontmaradvánnyal díszített kriptában imádkozni hullaszagban...! Apám, ez aztán az igazi egyházi nekromancia! Jeeee! Ez nagyon nem normális dolog. Szerintem.


Bár itt is van Sedlec- ihlette csontcsillár- szerűség, akkor csak van bent is mesterséges fény...nem?

a csontcsillár, vagyis valamilyen mécsestartó- szerűség


Itt azért nem nagyon jött össze a csontok fertőtlenítése és a fehérítés...
áá hogy ilyen nem is volt és csak úgy lerohadt a csontról a hús?!




de Sade márkit lenyűgözte a kripta
Viszont a kor nagy szellemi alkotói és mesterei szívesen elmélkedtek itt koponyával a kezükben elmerengve az élet dolgairól...


Nos ilyen volt példának okáért de Sade márki, akinek nevéből ered a mai szadizmus szavunk....Nem meglepő, hogy lenyűgözte ez a hely. De Sade filozófus- író volt, de a szexuális szabadosság úttörője volt, öt rezsim is börtönbe záratta élete során majdhogy nem egymás után. Mérgezés, szodómia, orgiák, elmegyógyintézetek...



De Sade az elmegyógyintézetben írta meg a Szodoma százhúsz- napját, s itt egy videó, amely a filmet és talán de Sade-t is jellemzi...





"Akkor egyél szart fiam!"



A film trailere, Káinnak kötelező klasszikus beteg darab. :D

Szodoma százhúsz napja












Tehát koponya- fogdosós elmélkedésnek nem csak a szadista de Sade volt a híve, hanem többek között Mark Twain, valamint Hawthorne is- ha ő nem lenne ismerős, ő írta többek között A skarlát betű- t is.


Hawthorne A márvány Faun című groteszk regényét teljes egészében ez a hely ihlette.





Gondolom mindenkinek leginkább a központi, a mennyezetre szerkesztett csontváz ragadta meg a fantáziáját. 





Hogy mi is ez? Ez a gyermek méretű csontváz egy ellipszisben látható, s az élet jelképeként szerepel- viszont ennek ellensúlyozása képen van a kezében egy kasza, mely pedig a halál jelképévé válik. Ez a kasza a halál jelképeként azt fejezné ki, hogy mint a füvet a mezőkön, úgy kaszál le minden élőt a halál. Bal kezében egy mérleget tart, ez a jó és a rossz cselekedetek súlyát jelképezi, amikor Isten színe elé áll az ember, Isten ez alapján ítéli meg az emberi lelkeket.



Egy nagy óra is látható az egyik kupola fölött, egyetlenegy csont mutatóval, ami ugye nem jár...ez az idő állandóságát jelképezi, hogy a halottak számára már nincs sem kezdet sem vég.

az óra

A beugró "adomány" 1 euro! 
Jó szórakozást!


De ha esetleg valaki arra járna és szereti a nekromanciát,
ne feledjetek el "elugrani" Pompei- be!

 



 Készüljetek!

Holnap utazunk tovább!

5 megjegyzés:

  1. Jaj istenem az a film amit belinkeltél nagyon beteg..alig bírtam végig nézni,hogy lehetnek ennyire perverzek az emberek..blah..:D
    Egyébként ilyen helyen szívesen tartanám az esküvőmet ..:)Valamiért tetszik,hogy a csontokat így használják fel annyira szürreális,szerintem gyönyörű *_*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D

      És ez csak egy film- fantazmagória..az emberi elme a legmocskosabb dolog a világon, bármire képes a képzeletében!

      Törlés
  2. Középiskolában?? Lehet inkább nem merte odaadni! :D Akkor őt lehetett volna kikiáltani a megrontódnak! Én sem láttam még, de bekerült a "megnézem" listába!

    És azóta sem olvastad el? Na majd most...!!! :D

    VálaszTörlés
  3. Ezek után csak azt tudom mondani, hogy a katolikus/keresztény tudatalatti elég rémisztő! Azonban néhány alkotásból fasza death/black metal albumborító lehetne.:)

    A Salót éppen a napokban tervezem megnézni, egyelőre a lelki erőt gyűjtöm hozzá.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lelki erő mellett azért gyomor is kell mellé! :D

      "isten bárányai" meg már jó párszor bizonyították a "bort iszik, vizet prédikál" mondást!

      Törlés

Ezeket is ajánljuk: