2011. április 19., kedd

Káin: Freakshow és az insomnia következményei

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQE8xturdV7kh1S5AjU_6JMTt1s7o0MOM-XbzzmrB-muKtra2NP

Sziasztok!

Az első cikkem (felépülgetésem óta, ami még mindig nem épül ~lol~ ) egy saját tapasztalaton alapuló rohadt hosszú , remélhetőleg tanulságos cikk lesz. Rendet raktam a Mortem háza táján (kijavítottam régebbi cikkeket, frissítettem a Facebookos oldalt meg ugye a kezdő posztot is átoperáltam) így úgy érzem írhatok egy nagyobb hangvételű dolgot kezdésnek.



Ez a cikk elég személyes lesz, mert saját tapasztalataimat osztom meg veletek, de bővelkedni fog orvosi dolgokban is, remélem lesz aki végig fogja olvasni. Leírom nektek, hogy az insomnia azaz a kóros álmatlanság hogyan bombázza szét a szervezetet és miket tud okozni, sőt azt is, hogy az erre kapott gyógyszerek miket okoznak :D. Lesz itt szidva a magyar egészségügy rendesen, szóval mindenfélés cikk lesz ez, a lovak közé is csapok hajrá-hajrá! Úgy lesz , hogy első körben saját élményeimet írom le és utána orvosilag is definiálom a betegséget, ez így poén. :Đ

Az insomnia

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj8J-8oT-yesmrx5adOn7hQbe5BYD-i4Om0ocqeOWUvwg2R6JviO-rRi1JUPsRIgm78kwa1jfK433nksJ0khdYoK0IeR2tzzuTJH4r_ujhqBxOwXZP5ulUYpplHxKdjHXFYDNtuSWgrwGWf/s1600/insomnia3.jpg


Nem újdonság sokaknak mikor azt mondom, hogy lassan 13 éve nem alszom. Vagyis amire emlékszem az ennyi évnek tűnik, de szerintem előtte is voltak alvásproblémáim. Egyrészt az aligha mókás gyerekkor volt az oka (ezt most nem fejtem ki, aki olvasta az előző blogomat az tudja mik voltak) , a másik pedig az hogy többet látok és hallok mint az átlag. Kiskoromban ezt nem tudtam kezelni és reggelig rettegtem, így felnőtt kori szokásommá vált, hogy legalább addig vagyok fent amíg a nap fel nem kel. Mostanában 2-kor már le kell feküdnöm és vergődök 3-4-ig, mert 8-kor kelek és megyek munkába. Ezt általában az követi, hogy a szabadnapomon 12 -13 órát alszom, így pihenve ki az egy hét nemalvást. Az insomnia nekem régen nagyon nagy buli volt, jó volt hogy akkor voltam fent amikor mindenki aludt, ezt akkor éreztem így amikor már volt tv a szobámban, meg számítógép. Hajnalig konzoloztam és mivel esti gimibe jártam (magatartás problémák miatt) simán megtehettem . Egy dologba nem gondoltam bele igazán, hogy az insomnia nem csak azt kúrja el, hogy én majd be tudjak illeszkedni a normál életbe, minthogy felkelek munkába és hasonló egyebek, hanem szépen lassan a 10-en akárhány év alatt a teljes szervi, hormonális, anyagcsere működésemet szétbombázta. A szünetelésem végül is ennek eredményeképp jött. Hiába vagyok szellem , a testem fellázadt ellenem és az életvitelem ellen (nem cigizek meg ilyenek, hanem a folyamatos virrasztásra kell gondolni) és lett egy rohadt jó anyagcsere zavarom. Az anyagcsere zavarom pedig két betegséget okozott nekem, ami annyira nem fasza. Egyrészt már régóta vannak lelki gondjaim de az utóbbi 2 évben mintha megőrültem volna és teljesen véletlenül derült ki hogy komoly bajaim vannak ( a hülye viselkedések is ezekből fakadtak, lentebb ezt majd ecsetelem) . Elmentem vizeletvizsgálatra mert a vesémmel valami para volt (folyamatosan fel voltam fázva a télen, jó szokás szerint) és akkor kiderültek a turpisságok. A turpisságokat mindjárt leírom, most definiálom az insomniát.



Insomnia orvosi szemmel:

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR-KKPJiXhGQaE9lUVoHauI4QKKfQfhgteBsLdCnKbHmMMv77Ce

Általános értelemben véve inszomniának nevezik azt, ha az alvás mennyisége, minősége vagy időzítése olyan mértékben változik meg, hogy már nem elégíti ki a szervezet igényeit. Valójában nem önálló kórképről van szó, az álmatlanság sokkal inkább valamely betegség vagy kóros állapot tünete. A klinikai gyakorlatban ezenkívül sokszor tapasztalt jelenség, hogy az inszomnia bizonyos betegségek (depresszió, szorongás, alkoholizmus) kialakulásának első jele. Mindebből következik, hogy kezelésénél nem elegendő a tünetek azaz a rossz alvás kellemetlen hatásainak enyhítésére törekedni, ennél jóval fontosabb és célravezetőbb az inszomnia mögött rejlő okokat feltárni és azokat kezelni.

Okok

Az inszomniának számos oka lehet, melyek közül egyszerre akár több is közrejátszhat a probléma kialakulásában. Az első és legegyszerűbb ok mondhatni civilizációs jellegű: felgyorsult világunkban sokan egyszerűen nem alszanak eleget, sajnálják rá az időt. Az életmódbeli tényezők mellett munkahelyi és otthoni feszültség, gyógyszerek, valamint egyéni tényezők és adottságok is szerepet játszhatnak a krónikus kialvatlanság kialakulásában.

Máskor az alvás minősége nem kielégítő. Ilyen esetekben az alvás gyakorta megszakad, ezért csupán felszínes, nem pihentető alvásról beszélhetünk, noha az alvás időtartama elegendőnek mondható. Egyes betegségek, valamint azok tünetei (pl. éjszakai vizelési inger, hőhullámok), továbbá bizonyos gyógyszerek mellékhatásai tipikusan ilyen panaszokat okoznak, bár többnyire e problémák együttesen jelentkeznek.

Az alvás idejének csökkenése pszichés okok miatt is bekövetkezhet, a szorongás egyik tünete, hogy kitolódik az elalvás ideje, míg a korai ébredés inkább a depresszió jele. Természetesen ezekben az esetekben is romlik az alvás minősége, csökken annak frissítő hatása.

Következmények

A nem kielégítő mennyiségű és minőségű alvásnak természetesen számos negatív következménye lehet, hiszen az alvászavarok a nappali működést is erősen befolyásolják. A kialvatlanság frusztrációt okoz, ami dühvel, haraggal, szorongással járhat. A különböző pszichés jellegű hatások (szorongásos kórképek, hangulatzavarok, alkoholizmus, magasabb öngyilkossági ráta, a gyógyszerfüggőség, társkapcsolati zavarok, szociális elszigetelődés, szexuális problémák) mellett azonban az inszomnia számos szomatikus problémát mindenekelőtt gasztrointesztinális és kardiovaszkuláris betegségeket is okozhat.

Nem meglepő, hogy az alvászavarok következtében romlik a páciensek munkahelyi teljesítménye, sokkal többet betegek és mintegy 3szor annyi balesetet is okoznak, mint jól alvó társaik. A megfelelő minőségű és mennyiségű alvás hiánya az életkilátásokat is jelentősen rontja: egy külföldi vizsgálat adatai szerint a 6 óránál kevesebbet alvók halálozási aránya 70%kal volt magasabb az ennél többet alvó kontrollcsoport tagjainál rögzített értékeknél.

Nos ez az orvosi maszlag, akit érdekel az insomniáról még több dolog, annak ajánlok pár cikket:

-Bővebben az alvászavarokról

-Alváscentrum oldala

-PDF file



http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSXkjmMbst_dJelXIXyscdQDYpQCgCI4BESFZcV09qPnM23KL_Q

Még amit érdemes tudni, hogy nálam nem az van, hogy nem alszom, hanem pl ha hulla fáradt is vagyok és eljön az este jön a szorongás, ezzel együtt adrenalin löket és frissültség érzete és csak úgy mennek az órák, én meg filmet nézek és elvagyok mintha délutáni ötyét végeznék otthon vasárnap.

Amint lefekszem jön a duhajkodás: forgolódom, félek, fázom, melegem van, ha alszom is közte többször felkelek, vagy egy este alatt 7 félét álmodok és mindre emlékszem. Van hogy csak egyet az pedig akkor lidércnyomás lesz, na majd erről is írok nektek, mert mostanában írom az álmaimat és van egy kettő igazán "faja,,. Na de vissza térve a témához ez így ment évekig és észre vettem, hogy az utóbbi 2 évben valami nem kóser. Mindig is voltak lelki bajaim de mintha 3x annyira rosszabb lett volna. Régebbi generalizált szorongásos cikkemnél és szorongásos pánikbetegséggel kapcsolatos cikkeimnél írtam erről. Hitegettem magamat hogy képes vagyok kilábalni ebből, de nem, mert ez nem csak lelki eredetű volt már, hanem sajnos testi és mindez a több tíz éves nemalvásnak köszönhetem. Elsőként bemutatom az első betegséget amire fény derült:

Pajzsmirigy alul működés

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSnu1Nmax0exjJ8KaGH2pjG3crtQ0GUNqUhawH9h9hifTV8UXIg

No. El is kezdem a regélést :D . Elmentem és leadtam a húgymintát egy nagyon szép befőttes üvegben, majd érkezett egy papír, hogy a TSH ami 2-4 közt mozog (normál érték) az nekem 10 felett van :D. Elmentem a csodálatos körzeti orvosomhoz, aki azt mondta ez pajzsmiriggyel kapcsolatos de ő erre nem írna fel semmit!!! OMFG!!!! Így azt javasoltam küldjön már el egy pajzsmirigy ultrahangra és ő erre azt felelte : nem is olyan rossz ötlet x'D. ~komolyan sírva fakadok~.

A két év alatt azt kell tudni hogy szellemileg teljesen ronccsá váltam. Kényszeresen írtam ezt a blogot, mert kijött a kényszerbetegségem, közte olyan pánik és szorongási rohamokat kaptam hogy majdnem beledöglöttem. A hajam marék számra hullott és én mindig is 45 kg voltam mert egészségesen éltem (nem zabáltam meg egy nagy darab oldalszalonnát 3-4 szál kolbásszal stb) , azt vettem észre hogy fél év alatt mint a lufi felhíztam 52 kg-ra!!! (És ez ment volna fel tovább ha nem megyek el vizelet és vérvizsgálatra).

Tehát: egészséges életmódot nyomtam , salátán húsin, halakon éltem , már szarrá mozogtam magamat ( A hét 5 napján 3 óra kardio edzést végeztem és fitneszt mellé), jártam köpölyözésre és fóliáztam magamat zsírégető zselével , de még sem tudtam fogyni, heti 3-4 kg ingadozás volt a súlyban, ami lelkileg nagyon megviselt mert fiatal koromban én 70 kg-s voltam és azóta marhára nem vágyok arra hogy kövér legyek (ettől vannak evési zavaraim, meg önbizalom hiányom stb stb). Mindezek mellé jött, hogy a szexuális vágyam teljesen elmúlt, ami kb. lehetetlennek vélek mert sosem volt ilyetén problémám.

Ezek mellett állandóan fáztam, a kezem lábam jéghideg volt és emiatt (hideg-kéz, hideg láb) folyamatosan hólyaghurutom volt -.-... az arcom feldagadt, a bőröm olyan száraz lett mint egy rinocérosz segge és a kakit kb. ki kellett magamból imádkozni. Demonstrálom az arcfeldagadást!

Zsírosbödön fej akkor


Kezelés utáni fej

Amíg nem tudtam hogy alul működik a pajzsmirigyem egyre mélyebbre süllyedtem a kétségbeesésben és a szorongásban, hogy mi a fasz bajom lehet . Mellé párosult hogy elkezdtem dolgozni és nagyon tartanom kellett magamat ahhoz hogy ne sírjam el magamat ötpercenként és kapjak dührohamokat, volt hogy mondták vigyem ki a szemetet és remegni kezdett az állkapcsom meg a kezem és zokogásban törtem ki :D. Pont jókor jött hát, hogy a pajzsmirigy alul működést felismerték.

Még az a fasza tünete van ennek a betegségnek, hogy hiába alszol hulla fáradt vagy folyamatosan, így az insomniám mellé ez plusz szopatóként jött. :D. A vége természetesen az lett a dolognak, hogy elmentem az ultrahangra ahol a pajzsmirigyemen nem látták volna hogy lenne elváltozása ez jó hír volt, mert akkor nem kell kivenni, de bizonyos vérképi értékeim furcsasága miatt a nő közölte lehet agydaganatom van :D. Mindezt úgy, hogy az endokrinológus (pajzsmiriggyel foglalkozik egyrészt) kb 4 hónapra rá adott időpontot így azon őrlődhettem hogy rákos beteg vagyok-e vagy sem.

Végül a dolog megoldódott, elmentünk egy fizetős helyre ahol azonnal fogadtak. Az orvos kiakadt hogy a házorvosom hogy lehet ennyire hülye (hmmm... nem az első eset ~lálálálá~) hogy erre nem írna semmit, hiszen ez hihetetlenül magas érték és ez okozta a : szexuális zavarokat, folyamatos fáradtságot, hízást (ugyanis az anyagcsere lelassul teljesen) , hajhullást, idegrendszeri dolgokat, szorongást. Kiderült hogy nincs agydaganatom (mert vettek valami vért amiben tumorológiai értéket mértek és egyáltalán nem jelzett semmit) de ez is csak Karácsony után 1-2 hónappal jött össze és azt hogy lehet daganatom van Karácsony előtt 2 hónappal közölték be :D (na akkor mondtam hogy offolom magamat innen) . A betegséget mint kiderült nem a pajzsmirigy szervi megbetegedése okozta, hanem a nemalvás, hiszen a pajzsmirigy erősen összefügg az anyagcserével ami nekem kurvára felborult a nemalvástól és ez még mindig semmi, folytatom tovább hogy még ennek tetejébe mi jött. De most orvosi szemmel megvizsgáljuk a Pajzsmirigy alul működést.

Pajzsmirigy alul működés orvosi szemmel

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSW4bQD0q-PhTAawe4AbBz9o5MwKEPqHMqBCWs3XIF1o8dSBo8PwA

Pajzsmirigy-alul működés esetén a pajzsmirigy hormonjainak - a thyroxin (T4) és a trijód-tironin (T3) - termelődése elégtelen. A pajzsmirigy-hormonok gyakorlatilag minden szervrendszerre hatnak, így a betegség tünetei is szerteágazók. A tünetek függnek a betegség súlyosságától.

Tünetei:

A pajzsmirigy-hormonok hatása a szervezet anyagcseréjére rendszerint serkentő, így hiányuk csökkent anyagcsere formájában jelentkezhet ami magyarra fordítva megmagyarázhatatlan súlygyarapodást jelent. Ilyenkor történik az, hogy bármilyen keveset is eszünk mégis meghízunk. A rekedt hang, Szem körüli duzzanat, Száraz bőr, Hideg végtagok, állandó hideg érzet, Csökkent libidó, A testszőrzet ritkulása (jellegzetesen a szemöldök külső része megrövidül -nekem teljesen eltűnt... ) de kopaszsághoz is vezethet.

Magas koleszterin szint, székrekedés, állandó fáradtság érzet, vékony, töredezett haj és körmök, izom és ízületi fájdalmak, depresszió , szorongás és pánikbetegség.

Előre haladott betegség esetén

A szaglás és az ízlelés érzékenységének a csökkenése, száraz hámló bőr, rendszertelen menstruáció, lelassult beszéd, duzzadt arc és bokák, bőr vastagodás ...

Mint látják elég hosszú a tünetek listája és nagyon könnyen tulajdoníthatjuk a problémát valamilyen más betegségnek, pedig az alap a pajzsmirigy nem kellő működése. A gyakorlatban az enyhe fokú pajzsmirigy-alul működést ritkán veszik észre, aminek legfőbb oka az, hogy tünetei különféle szerveket érintenek és nem feltétlenül jelennek meg egyszerre. De attól még, hogy ritkán gondolnak az orvosok rá, az enyhe fokú pajzsmirigy alul-működés is sok problémát okozhat, jelentősen ronthatja az életminőséget. Hazánkban különösen gyakran előfordulhat, hiszen ivóvizeink az átlagosnál alacsonyabb jód tartalmúak, nem fedezik a pajzsmirigy tökéletes működéséhez szükséges jód mennyiségét.

A pajzsmirigy-alul működés szerzett formájának leggyakoribb oka a pajzsmirigy idült autoimmun gyulladása (Hashimoto-thyreoiditis).. Hashimoto thyreoiditis esetén a szervezet a pajzsmirigyet limfociták (egy fehérvérsejt fajta) árasztják el. Ezek a pajzsmirigy egy fehérjéje (a thyreoida peroxidáz - TPO) ellen termelnek ellenanyagot, aminek következtében a pajzsmirigy szövete lassan pusztul.

Az egyéb okok közül a leggyakoribb az orvosi beavatkozás következtében kialakuló pajzsmirigy-alul működés. Ez kialakulhat műtét vagy izotópkezelés után. Pajzsmirigy-túlműködés esetén, ha műtétre kerül sor, a pajzsmirigy egy részét - kb. 2-3 g pajzsmirigy-szövetet - bennhagyják, ez az esetek többségében elegendő a normális pajzsmirigy-működés fenntartásához. Rosszindulatú daganat esetén rendszerint a teljes pajzsmirigyet eltávolítják, ilyenkor az alul működés mindig kialakul. A rosszindulatú daganatok radiojód (izotóp) kezelése esetén is cél az összes pajzsmirigyszövet elpusztítása, ilyenkor mindig hypothyreosis a végeredmény. A pajzsmirigy-túlműködés izotópkezelése kisebb dózisokkal történik, de alul működés ilyenkor is kialakulhat, még évekkel a beavatkozás után is. Egyes gyógyszerek szedése is okozhat pajzsmirigy-elégtelenséget, ilyen az amiodarone és a lítium.

Ritkán az agyalapi mirigy megbetegedése lehet az oka a pajzsmirigy alul működésének. Ilyenkor a pajzsmirigy hormontermelését serkentő TSH (pajzsmirigy stimuláló hormon) nem termelődik megfelelő mértékben. A diagnózist a vérből mért hormonszintek alapján állítják fel. A tiroxinon (T4) és a trijód-tironinon (T3) kívül meghatározzák a TSH (pajzsmirigy-stimuláló hormon) szintjét is: Klinikai hypothyreosis esetén a T4 és a T3 szintje csökkent, míg a TSH-é emelkedett. Az alacsony hormonszintek miatt ugyanis a TSH próbálja serkenteni a pajzsmirigyet - sikertelenül.

A tudomány mai állása szerint ez a betegség is gyógyíthatatlan, de a hormonok folyamatos pótlásával tünet mentes lehet a beteg. Megelőzésben és az enyhébb fokú megbetegedések kezelésében azonban szerepet kaphat a megfelelő diéta és a gyógynövényes kezelések alkalmazása is.

Nézzük meg először is, hogy mit nem ehetnek a pajzsmirigy alul működésben szenvedők: természetesen a szokásos tiltó lista alkohol, cukor, fehér kenyér és péksütemény, tésztafélék, rizs, koffeintartalmú italok, szénsavas üdítő italok. De kerülniük kell a káposztafélék, brokkoli, retekfélék,spenót, sárgarépa, szója termékek, lenmag, fenyőmag, mogyoró, kukorica, búza, őszibarack, földieper fogyasztását is.

Sokat segíthet Fucus vesiculosus a magas jódtartalmú tengeri alga fogyasztása – kapható szárítva, kapszula vagy por formájában is. Főzéshez használjunk jódozott sót és lehetőleg napraforgó, kókusz, olíva vagy szezám olajat. Serkenti a pajzsmirigy működését a hideg-meleg váltó pakolás is. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a szervezet tökéletes működéséhez elengedhetetlen a mozgás. Egy jó séta, úszás, jóga vagy biciklizés felgyorsítja az anyagcserét, segít megszabadulnunk a felhalmozódott méreg anyagoktól is. A pajzsmirigy stimulálására különösen hatásos a gyertya állás. Töltsünk minden nap a szabadban legalább egy fél órát. Az áldott napfény nem csak a D vitamin termeléséhez elengedhetetlen, de segít szerveink optimális működésének kiegyensúlyozásában is. Gyógynövényeink közül a közönséges galaj és a mezei zsurló a hatásos. Vitaminokból és ásványi anyagokból a kalcium, réz, jód, vas, magnézium szelén, cink, vitamin A, C, B komplex, D és E javasoltak. Tisztítsuk meg szervezetünket a felszaporodott méreganyagoktól máj és vastagbél tisztító kúrával. De mély légző gyakorlatokkal és egy jó izzadással (sport, szauna) is sok méreganyagtól megszabadulhatunk.

Ne feledkezzünk el a szánkban lévő mérgező anyagok – amalgám tömések – eltávolításáról sem. Még ha olyan fokú is a pajzsmirigy alul működése, hogy kénytelenek vagyunk a szükséges hormonokat gyógyszeres úton pótolni érdemes táplálkozásunkkal, gyógynövényekkel és megfelelő táplálék kiegészítők fogyasztásával támogatni legyengült szervünk működését.

-Pár link akit érdekel a dolog bővebben:

-Még egy cikk erről

-PDF fájl

-Tünetlista

-Féktelen hízás mögött pajzsmirigy rendellenesség is állhat!


-Egy nagyon hosszú és korrekt cikk a betegségről

-Természetgyógyászati megoldások


-Ahova én járok, tényleg nagyon korrekt az ellátás és a doktornő is!


http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRbN2VEyblQ9NVgC-y9WwDXjdrwwfHXx8dYd4Z57aHord-0ynf5


Természetesen megkaptam a gyógyszereket, hormont szedek be magában, azóta 2 hónap alatt 52 kg-ról mozgás nélkül és a pjazsmirigy és cukorbetegek által kapott diéta szerinti étkezéssel 44-45 kg-s lettem. A gyógyszert életem végéig szednem kell és 2 havonta vérvételre kell járnom ahol ellenőrzik a szintemet és aszerint adagolják a gyógyszert (le/fel emelik a mennyiséget) már happy end is lehetne , de sajnos nem az mert kiderült, hogy az insomnia nem csak ezt vágta haza...

Inzulin rezisztencia

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSRrLbTukRAjWqvi6rxHZ0b_6d0coc5ZuwLnAvchCuuOurUbr5v

Igen. Jól látjátok. Faszán cukorbeteg is lettem, vagyis a kettes diabétesz küszöbén állok, ha megfelelően élek és étkezem akkor még visszafordítható állapotba kerülök (ergo: életem végéig így zabálok nem rohad le a lábam) . Sima cukorméréssel én teljesen normális értékeket adtam , ám csináltattak velem egy terheléses cukormérést, ami nagyon durva értékeket adott ki.

Egy normális embernek 1 óra alatt visszamegy a rendes szintre a cukra, nekem nem. Mindezt köszönhetem annak, hogy az inzulin éjjel 1-3 közt termelődik, én meg már nem alszom X éve, ezért inzulin rezisztens lettem. A megoldás az lenne ha aludnék, de most sem tudok aludni így életem végéig időbe kell gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátokat ennem kimérve (leírnám a diétát mert egy átlag ember is nagyon sokat fogyhat tőle de akkor a cikk már túl nagy lenne, ha valaki szeretné tudnia a diétát jelezze és a következő cikkben kitérek rá, én fizetős dietetikusnál voltam, ezt meg ingyen leírom nektek, szóval megéri kérni a segítségemet). .Azért kell időre ennem mert időre termelődik az inzulin és abban az időszakokban eszek az inzulin mennyiségének megfelelő szénhidrátokat. Ez nagyon macerás és nehéz dolog, de ha nem akarok 20 év múlva vakon fél lábal közlekedni , akkor a legjobb tudásom szerint be kell tartanom a diétát. Ez nagyon megnehezíti az életemet mert a munkahelyre kurva nagy csomagokkal járok be és ha valakinél ott akarok aludni akkor kurva sok gyógyszert kell vinnem és 2 napra elegendő kaját -.-. a páromnál pl külön bevásároltak nekem mert nem ehetek semmit amit normális ember igen (spontán bulik kilőve :D) . Azért hogy ne kattanjak meg teljesen vannak "csaló napok,, amikor azt ehetek amit akarok, de igazság szerint annyira nincs étvágyam hogy legtöbbször már semmit sem eszek, most éppen ebből van a probléma otthon (ki a fasz akarna jó étvággyal enni, ha megmondják neked mit és mikor ehetsz.... :-s) Erre is kaptam gyógyszert, de ettől kurvára fájt a hasam és végül egy fasza gyógyszermérgezésbe torkollott a dolog, ezt később leírom a harmadik szekció kapcsán, ugyanis még mindig nem lesz vége a mizériának, azóta ezt a gyógyszert nem is szedem, csak a diétát tartom be. :DDDD Na de jöjjön a dolog orvosi szemmel!


Inzulin rezisztencia orvosi szemmel:

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRIQGC7MUHvlodrb3lZtor_tXbBc1sk7tKGiznKw-BRVltCWNQc_A

Az egészséges éhgyomri vércukor szint 3.9- 6.0 mmol/l. A tartomány alatti vércukorszint esetén alacsony vércukorszintről (hipoglikémiáról), az a feletti érték esetén magas vércukorszintről (hiperglikémiáról) beszélünk.
A magas vércukorszinttel járó szénhidrát anyagcserezavarnak a nemzetközi osztályozás szerint három stádiuma van. Az első az emelkedett éhomi vércukor érték, amikor az éhomi vércukor szint magasabb az élettani értéknél, de nem éri el a cukorbetegségre jellemző értéket. A második stádiumra, a csökkent glükóz toleranciára alacsonyabb cukortűrő képesség jellemző, mint az egészségesek esetében. A harmadik stádium maga a cukorbetegség.
Emelkedett éhomi vércukor szint állapotáról akkor beszélhetünk, ha az ismételt éhgyomri vércukor mérések során a vénás vérben mért vércukor 6.1-6.9 mmol/l között van.
Ez az állapot általában panaszmentes, azonban felismerése fontos, egyrészt mert cukorbetegség kialakulásához vezethet, illetve azért is, mert már ez az állapot is fokozhatja a szív – és érrendszeri betegségek kockázatát. Felismerése csak rendszeresen elvégzett vércukorszint ellenőrzéssel lehetséges.
A csökkent glükóz tolerancia diagnózisa az ún. orális glükóz tolerancia teszt segítségével állítható fel, amely csak normál éhgyomri értékek mellett végezhető el.
A vizsgálat menete: a páciensnek előzetes kb. 10 órás éhezést követően, 75 g cukor tartalmú vizet kell elfogyasztania. Az első vércukormérés, még a teszt előtt, a második mérés pedig, 120 perccel a cukor elfogyasztása után történik. IGT fennállásáról akkor beszélhetünk, ha a 120 perces érték 7.8-11.1 mmol/l között mérhető.
A kockázati tényezők hasonlóak a 2-es típusú cukorbetegség rizikófaktoraihoz. Általában az életkor előrehaladásával fokozódik a kockázat, de fontos tényező a fizikai aktivitás mértéke is. További jelentőséggel bír az ún. testtömegindex (body mass index=BMI) 27 feletti értéke, amit egyszerűen kiszámolhatunk, ha a kg-ban mért testsúlyt elosztjuk a m-ben megadott testmagasság négyzetével.
Az IGT-s egyének esetében gyakori a hasra lokalizálódó (abdominális) elhízás és a magas triglicerid szint (hipertrigliceridémia) is, illetve az öröklődés szerepe sem elhanyagolható. Egy kutatás eredménye szerint a magzati alultápláltság miatt kialakult alacsony születési súly is előidézhet IGT-t és 2-es típusú cukorbetegséget kb. 40-60 évvel később.

Hogyan vezet az inzulinrezisztencia cukorbetegséghez?

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQUOtk7L54YVMtZXeX081wg0AogZSUKHpBvG_bBqDlXxeR5AyW1v0EMOw0

Az inzulinérzékeny szövetek a károsodás miatt csak az átlagosnál nagyobb mennyiségű inzulin jelenlétében képesek felvenni a glükózt.
Ezt az extra inzulin szükségletet a hasnyálmirigyben lévő Langerhans-szigetek ß-sejtjei fokozott inzulintermeléssel, egy bizonyos határig képesek kielégíteni. Azonban kezelés nélkül, a ß-sejtek kimerülnek, és már nem lesznek képesek a fokozott mennyiségű inzulin előállítására.
A 2-es típusú cukorbetegség fennállása esetén már gyakran a cukorbetegség jellegzetes tünetei alapján (szomjúság, szájszáradás, sok folyadék fogyasztás, gyakori vizeletürítés, bőrviszketés) gyanítani lehet a betegség fennállását.
A diagnózisa egyértelműen felállítható, ha két egymást követő alkalommal a vénás vérben mért éhomi vércukorszint eléri a 7.0 mmol/l feletti értéket vagy véletlenszerű mérés során a vénás vércukor eléri vagy meghaladja a 11.1 mmol/l értéket.
A szénhidrát anyagcsere zavara az életmód megváltoztatását teszi szükségessé: törekedni kell testsúly normalizálására, azonban tartózkodni kell a túlzott energia bevitel korlátozásától is, figyelni kell a túlzott szénhidrát és zsír bevitel mellőzésére, fontos a rendszeres testmozgás és a társuló betegségek megfelelő kezelése. Jelenlegi ajánlás szerint az akut anyagcsere-kisiklással nem járó esetekben egyéni mérlegelés alapján megengedhető az intenzív életmódkezelés önmagában, azonban 6-8 hét után ha nem elegendő, javasolt a gyógyszeres kezelés. Más esetekben az életmódváltással egyidejűleg már javasolt a metformin(első választandó gyógyszer) terápia beállítása. ( Ez az európai ajánlás is.)
-Pár ajánlott link:
http://source.kvizkaszino.hu/images/m3_i1203_cukorbetegseg_1_0_resized_2.gif
Nos szedtem szépen a pajzsmirigy gyógyszert és a fent ajánlott gyógyszert. Kurvára fájt tőle a hasam és fostam ha kellett ha nem. De éreztem kezdek rendbe jönni, lelkileg jobban lettem, visszatért a szexuális vágyam, fogytam is. Aztán megemelték a pajzsmirigy hormont (naná hogy nem örülhet a paraszt :DDD) és ennek hatására hisztérikus állapotba kerültem: üvöltöztem mindenkivel, szana-szét törtem a saját cuccaimat, mindenkivel összevesztem és a szorongásom ami a kezelés első hónapjakor elmúlt most ismét ugyan olyan lett, sőt rosszabb mint volt (ekkor már rég nem írtam ide semmit) . Hívtam az orvost hogy mondja meg: ez lehet-e a gyógyszertől mert kb állandóan arra gondoltam mi alá ugorjak be, vagy hogy kit hogyan öljek meg. Eközben jött a munkahely és életmódváltás és hirtelen ez mind a nyakamba szakadt így teljesen megreccsentem, magamtól elmentem a pszichiátriára. Vagyis... telefonáltam Érdre és kaptam 3 hónap múlva egy időpontot mire fel közöltem addigra megölöm magamat (tehát köszi nem :D) így ismét magán dokihoz fordultam. Számomra ez volt a vízválasztó lépés. Két és fél éves szenvedés , önhitegetés után magamtól elmentem az esküdt ellenségemhez a pszichiáterhez, ám anyám olyan nőt talált, aki egy természet gyógyászati központba dolgozik! Na ez volt a nem mindegy! Folytatom hát történetem utolsó szekcióját!
Én és a Pszichiáter :D
http://m.blog.hu/me/medeq/image/pszicho.jpg
Mivel nem csak a munkahelyen hanem otthon is botrányosan viselkedtem elmentem orvoshoz. Kiderült a pajzsmirigy hormon annyira felpörgette a belassult szervezetemet hogy belepörgetett szépen a szorongásos pánikbetegségbe is, de elég durván. A legnagyobb lépés az volt, hogy segítségért fordultam mert gyűlölöm a pszichiátereket, de mivel természetgyógyászati központban van arra gondoltam Ő más lesz mint a többi és nem csalódtam.
Elmentem, elmondtam mi van, elmondtam szerintem Generalizált szorongásos pánikbeteg vagyok és egyet értett velem, elmeséltem minden gondolatomat és arra jutott hogy utál gyógyszereket írni de szükségem van rá. Felírt egy kedélyjavítót ami nem okoz hízást (addig kerestem neten amíg nem találtam ilyet) de sajnos a szexualitást lenyomja és le is nyomta ismét -.- (nem baj boldogan fogok emlékezni azokra az időkre amikor még csak a pajzsmirigy gyógyszert szedtem és tudtam dugni) És Rivotrilt is kaptam, mert a kedélyjavító 4-5 hónap után kezd felfelé hatni és addig lefelé ível, ezért lesznek sokan öngyilkosok mikor antidepresszánst szednek. Elkezdtem hát szedni ezeket is, hát nem egy fáklyás menet, mert tényleg nagyon elbaszta a hangulatomat az elején a gyógyszer és a Rivotril tudott kb lenyugtatni, de attól függetlenül minden éjjel kiflibe zsugorodva dünnyögtem az ágyon Ákost hallgatva a sötétben , magamat fojtogatva különböző zsinórokkal (kuss nem röhög :DDD). Rájöttem ez idő alatt hogy az öncsonkítás sem megoldás a problémákra , így nem leszek vagdosós tini és lemondtam arról is, hogy megöljek valakit mert attól sem érzem magamat jobban :D.
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSJTqw_CnQv3Hd4eaRtVczmErR7tCrf6Dymuepzei_Ks_Ngkw8e
Eme lelki fejlődésem során most jutottam el oda hogy nem érzek semmit, ez is a kedélyjavító bizonyos stádiumának tudható be és ez nem is olyan rossz, ez után jön hogy jobb a kedvem és akkor leépítik a Rivotrilt és csak a kedélyjavító marad.
Két rossz tapasztalatom van: nem érzek szinte semmit lent mert a központi idegrendszeremre hatnak a dolgok így orgazmusom sincs és a másik, hogy a Rivotril ütötte az inzulin gyógyszert így a munkahelyemen bekábultam és kb csoda hogy onnan egészben hazajöttem, mert kaptam egy fasza gyógyszermérgezést. Azóta az inzulin rezisztenciára kapott gyógyszert nem szedhetem, csak diétázom.
Az egészben az a legjobb, hogy a párom, szüleim végig kitartottak mellettem és az egyetlen barátnőm is. Mostanában érzem lehet, hogy kezdek rendbe jönni főleg a nő segítségével aki, nem egy sima pszichiáter, szerintem parapszichológus, mert megmondta kerek perec, hogy elhiszi hogy látok hiszen ő is hisz ezekben a dolgokban. Szerinte nem vagyok skizofrén csak szorongásos pánikbeteg , aki depressziós és önbizalom hiánya van, na meg kényszerbeteg (ezért voltak a metró alá beugrós , embereket megölős gondolatok stb) . Most ezen dolgozunk hogy túllépjek a gondjaimon és ne kelljen ennyi gyógyszert szednem. Ha valakinek esetleg szüksége van orvosi segítségre, tiszta szívből ajánlom a doktornőt!
-Íme a link:
Én mindezek után, két év szenvedés után azt tudom mondani nektek , hogy amint észreveszitek hogy valami nem stimmel azonnal menjetek el vér és vizeletvételre és pszichiáterhez, lehetőleg olyanhoz aki kb. azt képviseli amit az én doktornőm. Remélem tudtam segíteni nektek és tanulságosnak tartottátok a cikket, egyáltalán valaki elolvasta. Sajnos arra még nem jöttem rá hogy mitől tudok elaludni szerintem ez változni nagyon már nem fog. Annyi biztos hogy ha a barátom velem van akkor tudok aludni rögtön, ha egyedül vagyok akkor meg nem. :D Akit pedig érdekel a diéta jelezze és berakom következő cikknek!
http://www.horror.com/images/article_images/2005/10_29_lunatic/horror-lunatic-collage.jpg

25 megjegyzés:

  1. Engem érdekelne az a diéta. :D
    Hallod jó sok mindenen keresztül mentél. Egyik rosszból jött a másik :s de örülök, hogy már jobban vagy :)

    VálaszTörlés
  2. hmm meg kéne fontolnom a dokit, de szerintem tb támogatva akár meg is halhatok, pont le fogják sz˝rni. szomorú...

    VálaszTörlés
  3. -Nikolaos:

    Oké szívesen kiírom majd! akkor diéta, okkultizmus XD ~írja magának1 lol.

    Hát ja kurvára durva dolgok történtek pár hónap alatt, azért is hagytam a blogot inkább. Még nem mondanám hogy jól vagyok, mert elég durva hangulati ingadozásaim vannak, de a testem le4galább rendbe jött.

    -Morticia:

    Pontosan így van. Sajnos ezek olyan lassúak mint a szar. Nagyon mákos vagyok hogy a magánorvost a szüleim ki tudták fizetni, de emiatt folyamatosan bűntudatom van. De ha rendesen mentem volna Tb szerint akkor kb. a negyedénél sem tartanék most ahol vagyok....

    VálaszTörlés
  4. Sikeresen végig olvastam.
    Mi az, hogy zsíros bödön fej? Bocs, de csupán a modern kor átka az anorexia, régebben a kor női szépségideáljai pufókok voltak, széles csípővel.
    Különben is, hallottál már belső szépségről?
    No, de mind1. Lényeg, hogy úgy érzed jó irányba haladsz ;)

    VálaszTörlés
  5. Kamupók:

    Betegség miatt dagadt be a fejem. Úr isten, csak ennyi jött át az írásomból? ~tökön rúg~ XDDDD

    VálaszTörlés
  6. Dehogyis, csak sose felejtsd el, hogy a nők mindig azért aggódnak, mert nem fognak tetszeni a férfiaknak, a férfiak meg úgyis megtalálják azt aki nekik tetszik :) Csupán említetted a "súly feleslegből fakadó" önbizalom hiányt és az étkezési rendellenességet.

    VálaszTörlés
  7. -Kamupók:

    Bocs de én nem a férfiaknak akarok tetszeni hanem magamnak. sosem érdekelt hogy az aktuális partnerem szépnek lát, ha én magamat testi/ de leginkább lelki okokból nem. Nálam ez kicsit másképp van :-/

    VálaszTörlés
  8. Bocs, csak a szokásos sémát követve fejtettem a logikámat. Túlbuzgott az elemző énem :|

    VálaszTörlés
  9. -Kamupók: Engem ne próbálj sémák szerint elemezni :D

    VálaszTörlés
  10. O_O Jujj, Kami (maradjunk ebben a megszólításban :) ), ez eléggé szörnyű. Ennyi minden együtt. Amúgy, ha mondjuk teszem azt, később mégis sikerülne aludnod minden nap, viszonylag kulturált mennyiségben, akkor javulna az állapotod? Vagy már visszafordíthatatlan a helyzet?
    De a lényeg, hogy jobban vagy már, és kitartást a továbbiakhoz! :)

    VálaszTörlés
  11. -Charlotte:

    Hát az a baj, hogy az alvásom nem hiszem hogy jobb lesz. Marad a diéta meg a gyógyszer :-/

    VálaszTörlés
  12. Atya úr isten. O_O
    Kami (ha szólíthatlak így, vagy maradj meg Káinnak?), ezzel most rendesen rámhoztad a szívbajt. O_O
    Én is ilyen kis éjjelilepke vagyok, és a minimális hat órához képest 4-5-öt jó ha alszok. volt olyan időszakom (magánéleti problémákból kifolyólag) hogy 1-2-t..
    kurvagyorsan változtatnom kéne, ha nem akarok ilyen fincsi kis bajokat magamnak >.<

    a diéta meg nagyon érdekelne, ugyanis én sem szeretnék már 63 kilós elefánt lenni XDDD (téged meg nem bírlak elképzelni 70 kilósan OO")

    Azért örülök, hogy úgy érzed hogy valamivel jobb lesz már. Jobbulást, és kitartást!

    VálaszTörlés
  13. -Chains :

    Úgy hívsz ahogy szeretnél :)

    Ne félj, az én családomban a cukorbetegség örökletes, lehet akinek nincs ilyen annak nem jön ki az insomniától, nem tudni. :-/

    Rendben van a diétát ki fogom rakni, mert már többen is kértétek, megkeresem és lehet ma este kirakom, mert holnap ugye buliba készülök. X'D

    VálaszTörlés
  14. Nekem dédmamám abba halt meg, anyu hugommal volt terhes mikor kijött neki. apai nagyapám szintén cukros, úgyhogy nálunk is vannak ám ilyenek XD

    A diétáért meg ezer köszi :)

    VálaszTörlés
  15. -Chains:

    Tyűűűűűű . :-s hát ez így elég para . Lehet már ma éjjel kint lesz, de holnapra tuti.

    VálaszTörlés
  16. Kami: :S Hát azért reméljük, hogy tudatosan sikerül valahogy egy picit feltornásznod az alvással töltött órák számát. :) Vaagy aludj sokat a barátoddal! ^^

    VálaszTörlés
  17. -Charlotte:

    Hát én amúgy 12 órákat alszom és az sem elég. Szerintem ez a fáradtság tünet megmaradt nekem egy életre :-/

    Kami

    VálaszTörlés
  18. Kami: Hát összességében elég sokat kell bepótolnod. :-S De azért bízzunk abban, hogy lesz javulás. :/ ^^

    VálaszTörlés
  19. .Charlotte:

    én is remélem :(

    VálaszTörlés
  20. Remélem jobban leszel.
    Nekem is volt pajzsmirigy bajom és szerintem akkor alul működött, mert kövér voltam , de ez még 8-9 évesen volt, azóta jódos sót eszek , és innom kellett jódaqua-t ami naponta nem nagy mennyiség volt. És semmi bajom nincs vele.
    Néhány hónapja észre vettem magamon, h idegbeteg vagyok és mindenki fejét leordítom. Persze senki nem mondta. Legjobb barátnőmet majd nem elküldtem a halál faszára( ami azért szomorú ,mert neki több gondja volt mint nekem)
    Vet anyu homeopátiás nyugtatót vagy mit és azóta jobban vagyok és nem szedem. Csak tudnám mi volt ez
    Jobbulást és Kitartást :)

    VálaszTörlés
  21. -Black Butterfly:

    Köszönöm szépen! akkor valószínűleg nem volt túl súlyos neked, ha elég volt a só meg az az ital. :O

    VálaszTörlés
  22. Igen elég volt , de még évekkel később is ittam, aztán bejött ez a jódos só azóta nincs ilyen bajom .

    VálaszTörlés
  23. Szia!
    Nagyon sajnálom a dolgokat amik veled történtek, és erőt, kitartást kívánok a megváltozott életmódhoz. Szégyen és gyalázat, hogy itt tartunk, hogy 4 hónapokra adnak időpontot, tényleg sírni támad kedvem, szó szerint, hogy ez itt az úgynevezett egészségügy. Húznak el az orvosok mert családot alapítani, gyereket nevelni nem lehet 90ezres fizetésből, a betegek meg isszák a levét :S
    Egy percig se legyen bűntudatod a magánorvos miatt szerintem, nem neked kell rosszul érezni magadat emiatt, hanem azoknak kéne akik miatt itt tartunk...
    Ha bármiben tudok segíteni, akkor csak szólj, de tényleg!
    Vigyázz magadra és kitartás!
    Kaedrin

    VálaszTörlés
  24. -Kaedrin:

    Búúúú köszi. Azóta cifrább dolgok is történtek. KÖSZI SZÉPEN ! (L)

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: