2011. április 16., szombat

Darkness: Filmajánló, könyvajánló

Ilyen is régen volt már. Mármint filmajánló. Úgyhogy gondoltam írok egyet.:D Ma egy olyan kitalált személyt szeretnék "bemutatni" (ez túlzás, mert biztos mindenki ismeri őt) akiért rajongtam, sőt a mai napig nagyon csípek. Na, nem úgy, hanem csak nagyon tetszett a film meg a könyvek is. A filmeket nem tudom hányszor néztem meg, a könyveket is párszor kiolvastam. Amiről pedig most szó van, nem más, mint a jó öreg


Hannibal Lecter




Azt gondolom mindenki tudja, hogy Lecter-t Thomas Harris amerikai író találta ki. A könyvből készült 4 részes filmtetralógia tette íróját és szereplőjét híressé. Anthony Hopkins Oscar díjas megformálásában.

Hannibal Lecter

1933-ban született Litvániában. Szülei a litván felső réteghez tartoztak. Édesapja gróf volt, anyja pedig a milánói Visconti családból származott. Születésétől fogva hat ujja volt, melyet később egy műtét segítségével eltávolíttat. A II.Világháború idején litván kollaboránsok és a Wehrmacht katonái megtámadták és elfoglalták a Lecter várat. A család egy kis vadászkunyhóba menekül. Itt néhány dezertőr támad a családra. Szülei és rokonai egy légitámadás során meghaltak. A dezertőrök Lecter-t, húgát és egy másik környékbeli fiút bezártak a pajtába. Hideg tél volt, az élelem elfogyott.

A katonák végül megölték és megették a gyerekeket. Egyedül a kis Hannibal maradt életben. Így kezdődött. Tovább nem írnám, mert akit érdekel, hogyan állt bosszút később Hannibal a latonákon az nézze meg a Hannibal ébredése című filmet. Ha lenne olyan aki még nem látta. Bár ez az előzményeket meséli el, így Hopkins fe sem tűnik benne, de mégis így lesz kerek egész. Természetesen nem csak ezt az egy részt tessenek megnézni!!!:D

A film és a kultusz

A Lecter-kultusz megteremtése Jonathan Demme, A bárányok hallgatnak 1991-es filmadatptációjának és Anthony Hopkins zseniális alakításának köszönhető. Azonban először nem Hopkins játszotta el kannibál pszichiáter szerepét: 1986-ban Brian Cox már Lecter bőrébe bújt, Michael Mann, Az embervadász című filmjében. Ezután jött Jodie Foster és Hopkins.

Az ekkor 54 éves színész ezzel a mellékszereppel ért révbe. Az agyafúrt, perverz élvezeteknek hódoló pszichopata szerepében mítoszt teremtett. Ezért a teljesítményéért Oscar díjjal jutalmazták, nem érdemtelenül. Hátborzongató, ahogy eljátssza Lectert. Gyerekkoromban teljesen be voltam szarva tőle.

Hopkins egyébként ezért a kb 20 percnyi játékáért kapta meg az aranyszobrocskát, ami tulajdonképpen rekordnak számít.

2003-ban az Amerikai Filmintézet (American Film Institute) felmérést végzett, amelynek során a Hopkins által megformált doktort választották minden idők legemlékezetesebb gonosztevőjének.

Filmek: Vörös sárkány 19862002
A bárányok hallgatnak 1991
Hannibal 2001
Hannibal ébredése 2007

Könyvek: Vörös sárkány 1981
A bárányok hallgatnak 1988
Hannibal 1999
Hannibal ébredése 2006

1 megjegyzés:

  1. Ez érdekes volt, Hopkins pedig egyszerűen zseniális! :) Főleg az új filmjében a Rítusban :)

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: