2011. április 26., kedd

Káin: Dögkút

http://www.emla.hu/tiszato/tanulm/5_1tablo.jpg

Hát gondolkodtam hogy miről írjak, mert Janezz bélférges ötlete nem volt rossz, de a napokban egyre jobban izgatott, hogy megnézzek egy igazi dögkutat vagy dögtelepet. Sajnos ez nem jött össze, de mivel marhára érdekel a dolog utána járok és erről fogok ma írni nektek :D.



A Dögkút

http://www.hetek.hu/files/images/2003/07.024/riport/dogkut2.jpg

Magyarországon az állati tetemeket általában dögkutakba (állati hullaemésztő vermekbe) és dögterekbe (állati hulladék temető) szórják. Ezeket a helyeket a helyi Önkormányzat vagy a helyi állattartó nagyüzem tartja fent. A lényeg az, hogy ezek a helyek nem felelnek meg az EU-s követelményeknek, az a legpoénabb, hogy :
"Az Országos Hulladékgazdálkodási Terv f10. pontjában foglaltak szerint „az állati hulladék dögkutakba történő elhelyezését 2005. december 31-ig meg kell szüntetni, a központi, korszerű védelemmel ellátott lerakóhelyekre kerülő hulladék mennyiségét pedig a feldolgozás, a komposztálás és az égetés növelésével minimalizálni kell”.
Nos ez nem éppen így alakul :D. Van akik még vígan lakmároznak is belőle, találtam a neten pár érdekes dolgot erről a dögkút jelenségről. :D
Miért veszélyes egy dögkút?
http://www.szekelyhon.ro/images/archives/uh/d/dogkut021304.jpg
Általában a beomlások során keletkező szerves anyagok vízbejutása jelenti a fő problémát. Ezek a szennyező-anyagok:
  • elsősorban a bakteorológiai szennyezés (pl. Coli baktériumok)
  • kisebb mértékben bomló szerves vegyületek (pl. zsírsavak),
  • harmadrészt vegyi szennyezők (ammónia, kloridok, foszfátok, nehézfémek, nehéz olajok).
A dögkút általában a szeméttelep mellett, vagy valamilyen erdősebb részen található. Látványra hasonlít egy rendes kútra, kicsit nagyobb átmérővel bír, de ugyanúgy beton kútgyűrűkből építették. Víz helyett azonban állati tetemeknek ad otthont. Érdekes hogy egyes dögkutak ajtaját felfeszegetik, mert vagy bedobnak vagy kivisznek onnan valamit, és sajnos sokszor megtörténik, hogy a dögkutakat történetesen kifosszák, hát vajon kik lehetnek azok ? Van pár tippetek gondolom :D...
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRQg6j8bVz5KuSb69yCsZqsWAkavgBrolUkfnVp8Y6OGaRob_kAGw
A legérdekesebb szerintem az , hogy zabálják ezeket a fertőző tetemeket mégsem hallottam olyanról, hogy bárki belehalt volna. Vagy akik mondjuk eleve télen meztéláb' rohangálnak a hóban valószínűleg rendelkezik annyira edzett immunrendszerrel, hogy a dögevést letudják egy kis gyomorcsikarással.
Érdekes, hogy olyan hírek is felröppennek, hogy a dögöket értékesítik, néhány évvel ezelőtt rendőrségi ügy lett Budaörsön abból, hogy egy huszonhat fős "kolbászgyártó" banda a Csongrád és Békés megyei dögkutakból szerzett árut "feldolgozta" és kolbászként dobta piacra. Az ilyen esetek – érthető okokból – felgyorsítják, hogy egyre több hatóság szorgalmazza a dögterek mihamarabbi felszámolását. Magyarországon kb. 750 dögkutat számoltak össze, ezekben mindenféle állat egybeolvadt masszája található. Ha egy kút megtelik , annak tartalmát kiégetik.
Dögöt eszünk :D
ATEV Fehérjefeldolgozó Rt. névre hallgató állami cég 1949-ben indította be először az állati eredetű hulladékok feldolgozására alkalmas gépsorait. Ettől kezdve az állati tetemek egyre jelentősebb részét vitték az "üzemi darálóba", ahol jó ötven éven át, ömlesztve, szelektálás nélkül nyelték el a gépek a holttesteket . A gépsorba betett döglött állatokból, bonyolult hőkezelési folyamatok során húslisztet, csontlisztet illetve zsírt készítettek.
Az így keletkezett húslisztet az állattenyésztők megvásárolták, majd a mezőgazdasági állatok takarmányába keverték. Következésképpen a marha, sertés és baromfi állatok nem csak növényi eredetű takarmányon, hanem egykori dögökből készült húsliszten is nevelkedtek. Ha belegondolunk akkor végül is simán megesszük a dögöt mi is: kutya, macska ,ló stb mert bejut hozzánk a pörköltön keresztül :D. Érdekes még, hogy a postai bélyeg enyvét csontlisztből nyerjük :D Szerencse hogy én egy ideje már csak kockulok és nem adok fel semmit sem postára XD...

Az agyvelő sorvadásos járványt pedig a nem megfelelően kezelt húsliszt robbantotta ki de erről kb. mélyen mindenki kussol.

1. ) Kérődző állati tetemek, illetve a vágóhídról kikerült bizonyos részei ezen állatoknak – égetéssel kell megsemmisíteni a fokozott BSE veszély miatt. Hazánk is ezt a gyakorlatot követi, így az ilyen állatokból készült húslisztet már nem a piacra, hanem a tűzre vetik. (Nem hiszem)

2. ) Egyéb állati dögök, hullák – hőkezelés után komposztálni lehet. Annak idején ezekből az állatokból is húslisztet készítettek, ami már szigorúan tilos. Ha mégis húsliszt lesz belőle, akkor is komposztálni kell, vagy elégetni. A komposztálás által keletkező anyagot szalmával elegyítik és biohumuszként hasznosítják. (Nem hiszem)

3.) Egészséges sertés és baromfi állatok vágóhídi melléktermékeiből – ami még emberi fogyasztásra is alkalmas lenne – húslisztet készítenek és jelentős részéből (80-85 százalékából) kutya- vagy macskaeledelt készítenek, illetve a fennmaradó részét sertés és baromfi takarmányba visszaforgatják.

4.) Egyéb részeket kozmetikumokba, testápolókba és krémekbe keverik. ^_^

Érdekességek (vajon kik lehettek az elkövetők... :D ) :

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSAnQ2fS3T3DlCCK4J27AEpjFxSDbUDzzJ17TYj4M8Zaqs0bDOH

1.) "A község polgármestere értesítette a rendőrséget szerdán, hogy három férfi a határban baltával próbálja feldarabolni a dögkút fedelét. A helyszínre érkező rendőrök elfogták, majd előállították a három férfit. A nyomozás adatai szerint 24, 27 és 30 éves rimóci férfiak azért akarták szétverni a dögkút fémfedelét, hogy azt a MÉH telephelyen értékesítsék. Az okozott kár 30 ezer forint. A rendőrség lopás miatt hallgatta ki a három férfit, és kezdeményezte előzetes letartóztatásukat.,,

2.) "
Kedden este Kállón állították le az autót, amelynek csomagterében öt szál, másfél méter hosszú szögvasat, valamint fejszét, kalapácsot és egy vasfűrészt találtak a rendőrök.A gépkocsi vezetője, egy 22 éves férfi elismerte, hogy két társával a Kálló külterületén lévő dögkútról feszítették fel a vasat, és elvitték az építmény tetővaslemezét, valamint az ahhoz tartozó merevítő vasakat is.A férfi társai elmenekültek a helyszínről, őket jelenleg keresi a rendőrség - mondta a szóvivő. - A lopott vasak mellett lefoglalták az elkövetéshez használt autót is.,,

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRBp1peouf7nV6o-WTItMT6xDjFTkmFmWvmkdzmeLpe8Xa6jNDn

3.) " A döglött sertéseket és juhokat a rászorulók pillanatok alatt feldarabolják, kibelezik, a megszerzett húst hazaviszik, majd megfőzik és megeszik - olvasható a Jász-Nagykun-Szolnok megyei napilapban.Az önkormányzat által működtetett településellátó szervezet illetékesének közlése szerint a konténer azért nincs zárva, mert amíg zárták, mindig feltörték a rajta lévő lakatot. A konténert egyébként heti két alkalommal szállíttatják el, ezért évi ötmillió forintot fizet a helyhatóság.Ha valaki a konténerből elviszi a húst, szabálysértést követ el, ha tetten érik - erre még nem volt példa -, maximum 50 ezer forintra büntethető - írta az Új Néplap.,,
-Érdekes linkek:
Hát sajnos nem nagyon találtam érdemben képeket, pedig próbáltam keresni, és ha személyesen eljutottam egy ilyen helyre akkor majd leírom mit láttam és csinálok pár fotót is. Addig is érjük be ennyivel.
http://www.clivebarker.info/carrion.JPG

5 megjegyzés:

  1. Ha jól veszem ki az irományból akkor az ÁNTSZ "munkája" egy fabatkát sem ér, főleg ha azt vesszük alapul, hogy különböző egységeket használnak amit még "megengedettnek" tartanak egy-egy "élelmiszernek" csúfolt "termék" kapcsán ami "nem" egészség csorbító. Talán tényleg nagyon-nagyon el kéne gondolkodnom a fotoszintetizáláson (ha már a zöldségeket agyon mérgezik kemikáliákkal).

    VálaszTörlés
  2. Milyen jó hogy nem ettem, mielőtt beleolvastam :D
    Bár annak örülök, hogy a Békés megyei hullakolbászból tuti nem ettem, mert hát van az házi a nagyszülőktől. XD

    Ilyen sztorim nekem is van, pontosabban valamelyik rokonomtól hallottam, úgyhogy érzékenyebb gyomrú egyének tegyék le a rántotthúst. XD
    Hallottam olyat hogy a cigók (Békésen igen nagy létszámban előfordulnak..) a közelből vmi dögtelepről egy elég durván felfújódott (valószínűleg a nyári 35 fok miatt) disznót vittek el magukkal. Én azt nem értem hogy hogy van az embernek egyáltalán ahhoz gusztusa hogy megfogjon egy rothadó állatot, nemhogy még meg is egye. OO"

    Ilyen dögkutakhoz lehet még érdekes részegen elmenni. ha esetleg sikerül az embernek felfeszíteni a tetejét, és véletlenül beleesik. hát nem túl szép halál. XD *agymenés off*

    Nagyon érdekes cikk lett, köszi Kami :D
    Ilyen gyomorforgató témákról még írhatsz, könnyebb tartani a diétát XDDD

    VálaszTörlés
  3. -Kamupók: Én tuti nem fogok többet virslit enni... :-s

    -Chains:

    Jaja én sem szeretem a kolbászt, szóval azt hiszem megúsztam a dolgot :D. Biztos aki ette úgy érezte: "hmmm milyen pikáns,,.

    Wáááá ez durva XD.... És akkor megsértősnek amikor "dögevő cigány,, jelzővel illetik őket.

    Oké szívesen, most a testfarmokról fogok majd :)

    VálaszTörlés
  4. Én arra lennék kíváncsi, kaptak-e valami mérgezést akik ették? XD

    mit dögevő? már a sima 'cigány'-ra is előrántják a kést.

    Röhögj körbe, de nem tudom mi az hogy testfarm :D

    VálaszTörlés
  5. -Chains:

    Nem tudom, sajnos nem szórják érdemben az infókat erről a neten (nem hiába). :D

    Na majd megtudod :DDDDDD

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: