2012. augusztus 5., vasárnap

nE0.cRYsis: EuroTour: Katakombák Hete - avagy kirándulás a mélységekbe! 7. rész

Sziasztok!

Lassan a végére érünk a sorozatnak, amely bemutatta számotokra Európa legnagyobb és legbizarrabb katakombáinak, csonttemplomainak és csontházainak némelyikét. Ma egy olyan helyre látogatunk el, ahol szinte kitermelik a tetemeket a föld alól, hogy kiállíthassák őket!

SZENT JAKAB TEMPLOM




CSEHORSZÁG - BRNO

Mit rejt a föld?

Brno városa és a felszínre hozott maradványok,
mint kiállításra szánt darabok






A templomot környező temetőt az 1200- as évek óta használták, de a 18. század végére már- mint ahogyan az eddigiekből megismertek alapján ez is teljesen betelt- hiába egymás fölé temették már el a holtjaikat- s így végleg bezárták a temetőt, s a maradványokat a templom kamráiba hordták. A csontokat senki nem háborgatta, s szép lassan el is feledték őket, s 300 évig senki nem tudott a több száz csontról a kamrákban, s nagy meglepetést váltott ki 2001- ben, amikor is a Szent Jakab tér felújításakor az aszfalt alatt 30 cm- rel 400 és 700 év közötti sírok maradványaira bukkantak a környéken, majd egy temetőkápolna is előkerült a föld mélyéről! Persze a legnagyobb szenzációt a csontkamrák előkerülése keltette!


Öt teli kamrát találtak, 25 méter szélességben színültig tele csontokkal.


Jelenleg túristalátványosságként mutogatják a több mint 50 000 ember maradványait, s régésztanoncok szép sorban rendezve rakják őket le, hogy megőrizhessék eredeti állapotukat. Megtisztítják őket, mivel egy ponton elöntötte őket a sár és a víz is néha. Valamint a kisebb csontok és a törmelékek pedig a padlózat alatti talajrétegbe kerültek.









Elméletileg 2012 végére készül el a felújított templom, s benne gyászmisék színtereként a csonttemplom ad helyet... A csontok közé összesen 20 odavetett medált találtak, amik olyannyira szépek állítólag, hogy másolataikat szuvenírként fogják árulni... mondjuk ez szerintem nem annyira jó ötlet..Sőt! A régi temetőből fenmaradt sírköveket is ki fogják itt állítani, és voltak olyan csontmaradványok, amiket áthelyeztek és nem csak át hanem a felszínre is emeltek, hogy kiállíthassák! Na ezek az ostoba emberek tuti megássák a maguk kis kárhozott pincéjét! - gratulálok nekik!


A csontok színe sárga, mivel soha nem érte azokat napfény, de a régészek szerint nagyon sok sárga és vörös színű csont is található közöttük- a piros a pestisben, a sárga a kolerában elhunytaké volt.

a vizes csontok

Tehát a sok helyen vizes csontok fokozottan fertőzésveszélyesek, s így még mindig várat magára a nyitás időpontja. A régészek azt gyanítják az egész templom alatt csontok találhatóak még, s több kamra is feltáratlanul hever a mélyen....


Reméljük megnyitja kapuit a hely, mire odaértek! :)










Sajnos a Katakombák Hete és az utazásunk hamarosan véget ér!

Még egy helyre fogunk ellátogatni közösen,
ez a beígért hét út helyett a nyolcadik lesz.

Remélem tetszett az utazás, amely egy hétig elhúzódott!
Hatalmas kép és adatmennyiség, most már láthatjátok-
egy posztba sűrítve hatalmas mennyiség lett volna.

Tehát hamarosan jön az utolsó katakomba,
és egy saját fotósorozat tőlem! :)

További szép napot minden kedves olvasónknak! 

5 megjegyzés:

  1. Köszi a cikksorozatot, nagyon jó :)
    Qstion

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy tetszett a végeérhetetlen sorozat! :D

      Még van belőle egy! :P

      Törlés
  2. :P

    Örülök, hogy vannak még akik szeretnek minket olvasni! Mostanában nagy a pangás..:(

    De én rendíthetetlenül gyártom nektek az olvasnivalót! :)
    Jó szórakozást és olvasgatást Krisztina!

    Remélem jól telt a pihenésed!

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. van belőle összesen 8!! ^___^
      ...de basszus jut eszembe...terveztem egy lezáró posztot saját fotókból!! xDD hát ez lemaradt! Na majd valamikor...:D

      Törlés

Ezeket is ajánljuk: