2012. augusztus 21., kedd

Káin: Jerry Springer és társai

 

Üdv gyárákek!

Megpróbálok heti egyszer legalább érdemben írni :D. Sokat gondolkodtam miről is lehetne és ami mindig is érdekelt az az volt hogy a Mónikához hasonló "kibeszélő show-k,, hogyan s miért születtek is meg :D. Ma megpróbálok kicsit a mélyére ásni, bár nem tudom még hogy fogok elegendő információt találni a neten, de iparkodok ígérem! :Đ

 A mai talkshow-k sablonja 1968-ban született meg Donahue által Amerikában. Donahue Show volt a neve, az évek során nagyon sok szerkezeti változáson ment keresztül de neki köszönhetünk mindent :D. Ő volt az első olyan aki társadalmilag kényes témákat nagyközönség előtt vitatott meg . Ma már nagyon sok ágra/műfajra szakadt a téma pl Oprah is ebből nőtt ki akárcsak Jerry Springer.

Talán ha ilyen anyázós live show-ról van szó,  akkor szerintem az érdemben az első nagy alakja Jerry Springer volt. Nem tudom emlékeztek-e de a visasat 3-on és zone clubbon adták általában nyáron éjszaka :D. Középpontban a redneck-ek, buzik és minden olyan társadalmi réteg volt, akik Amerika lépfenéjét jelképezik :D. 


 Jerry Springer

Nos akkor egy picit beszélek róla nektek. a Bácsi 1944-ben született, brit származású amcsi televíziós. The Jerry Springer show egy talkshowszerű valami volt , ami 91-ben került először adásba. Ez elég nagy érvágás lehetett Jerrynek, ugyanis előtte a Cincinnati demokrata párt polgármestere volt, aztán jöttek a székdobáló redneck-ek :DDD. Szülei németországi zsidó menekültek voltak, politológiai végzettséget szerzett 68-ban pedig jogot végzett.Nehéz kitalálni hogy végül miért lett egy ilyen ótvar műsornak az arca, de egy biztos, hogy bármennyire is köpködünk a szívünk mélyén szeretünk röhögni a Mónika showban látható cigányokon és a munkásosztály proli gyermekeinek életvitelén :D . Jerry ezt nagyban tolta, ugyanis +18-as műsorában nem egyszer volt téma a családon belüli szex, állatokkal való közösülés, rasszizmus és minden egyéb finom dolog :D. Sajnos a magyar átlag ezt meg sem közelíti, itt ugyanis Amerika legaberráltabb , leghülyébb embereit mutatják be (és Amerika igen nagy :D) . Azt hogy ebből mennyi igaz nem tudom, de én személy szerint nem akarom elhinni hogy Amerikában ennyi testvérszex lenne :D. Szóval azt gyanúzom, hogy mint a magyar átlag talkshow-k esetében statisztákkal oldják meg a mocskos munkát. 

http://www.xenvideo.com/images/fights/midgetfight.jpg

A műsor figyelmeztetéssel kezdődött, amiben a szülőknek szólnak hogy fogják be gyerekük fülét és farkát, aztán Jerry bement a színpadra és az őrjöngő tömeg fogadta akik ki voltak éhezve egy kis családon belüli erőszakra,  vagy valami másra :D. Jerry nevét kántálták mintha ő lenne az atyaúristen, közben élő zene ment, mindent megtettek annak érdekében hogy a néző ott érezze magát a székek közt, esetlegesen egy izzadt néger mellett. Miután lement az ajnár bemutatta a mai témát ami: Anyámmal baszok vagy: Egy törpe a szeretőm-főcímet viselte, ez minden valószínűséggel megragadta a néző figyelmét és oda kötötte 40 percre a tv elé :D. Általában amint belépett az első vendég és bejött utána a második összeverekedtek rögvest, kicsit hagyták egymást püfölni aztán komótosan odament egy hegyomlásnyi biztonsági őr és ketté szedte az egymással egyetérteni nem tudó feleket :D. Ezek midig ismétlődő, periodikus  körök voltak, ebben állt a műsor lelke,  a legszebb az egészben az volt hogy Jerry nem segített megoldani a problémát, hanem még jobban egymásnak uszította a feleket, a műsor végén pedig álszent mosollyal elmondta a tanulságot aminek nem volt semmi értelme amolyan: Zöld a fű és kék az ég séma alapján elvolt mint a befőtt :D. A show egyik szerintem legjobb elme az volt mikor az összes résztvevőt leültették két sorba egymás alá és fölé mint az iskolai ünnepségeken szokás, majd a tömeg/ azaz a nézők egy mikrofonnal  jól beugattak nekik,  így néha a nézőtér is csatatérre vált :D.

Az évek során talán két nagyobb változáson ment keresztül a  show. 91-ben elég basicül nézett ki, fehérek voltak a falak aztán 92-ben már adtak berendezést is a remek beszabott előadásnak. 94-ben nyerte el a végleges külsejét, némi otthonosságot szerettek volna belevinni így jött a kőfal és a meleg színek, aztán 2000-ben gyári megjelenést kapott. 2007-ben nagyobb lett az egész ülőtér, hogy még több katasztrófaturista is beférjen . 

opening :D  



97-98-ban élte a virágkorát a műsor, megkapta az év legjobb talkshow-ja díjat is maga mögött hagyva Ophrát :O. Később megtiltották hogy a szereplők verekedjenek a közönséggel és a székdobálást is, mert féltek hogy valakit baleset fog érni (elvileg a verekedések TÉNYLEG igaziak voltak ezek szerint). Egy idő után egyre kevesebb lett a verekedés, ezzel arányosan sajnos a nézettség is csökkent. :( Egy kritikus szerint (Marvin Kitman) egyik verekedés sem volt igaz és mind csak jól megrendezett koreográfia része volt. Sok szereplő elköpte hogy volt verekedési kvóta, ami alapján pénzt kaptak. Ergo minél többet balhéztál annál többet fizettek neked :D. Nem csoda hogy a redneck-ek boldogon verték szét egymás fejét székkel, biztonsági őrrel és Jerry Springerrel. :D Érdekesség hogy Springert sosem cenzúrázták adták éjjel nappal, max ha ugattak egymással az emberek azt kisípolták VISZONT éjszakai adásokban nem volt cenzúra :D. A meztelenséget kipixelezték, volt olyan epizód amiben 130 sípolás volt :D. 

Legjobb verekedések :DDD


Egyik legjobb rész :DDD


Legjobb travi szereplők :D


Törpe verekedés :D


Jelenet az : Egy törpe stripperrel feküdtem le -című műsorból :D

Igen mint látjátok ők tényleg mindent felsorakoztattak amit csak lehetett, kurva törpék, törpe kurvák, lóval való házasság , családon belüli szex és minden ami szem-szájnak ingere. Sajnos a magyar szarjainkkal, mint például Balázs vagy Mónika vagy Joshi Bharat a nyomába sem érhetünk :D.

-Hivatalos Jerry Springer oldal 

Miért nézzük ha nem tetszik????


Na de ha már itt tartunk jön a kérdés hogy mégis miért van erre szükség? Miért nézik ezt a  sok szart az emberek (köztük én is :DDD) ? Mindenki köpköd rá,  mégis a legnézettebb műsor (Barátok köztön kívül) a Mónika show és más egyéb kibeszélő show-k. :D A neten nagy erővel kerestem a miérteket amikor rábukkantam a "Mónika show kulturális szociológiája,, című írásra (Csázi Lajos tollából). Csázi Lajos szerint a show által keltett felháborodás a rendszerváltás mélységéig megy el, ugyanis nagyon hirtelen változott a média a rendszerváltás hatására, melynek következménye az lett hogy a nézői réteget felkészületlenül érte a torkonfosás. Nyilván érthető hogy ha nagyon is cenzúrázott dolgokat adnak aztán mindenhol széket dobáló rajok és prolik üvöltöznek a tv-ben , akkor a társadalom egyes rétegeinek nem fog tetszeni a dolog.

http://ize.hu/_files/pics/00013/00013119.jpg


 Érdekesség hogy az értelmiség célja egy politikát kizáró média volt , de ez még mindig nem tudott 90 óta létrejönni, hiszen mint tudjuk egy-két tv csatorna el van kötelezve 1-1 pártnak. 95-ben létrejött egy rendelet miszerint lehetnek kereskedelmi tv-k, ezek az állami csatornákat maguk mögött hagyták kurva gyorsan :D. Hogy miért? Mert a szórakoztatás a tájékoztatás felé lett helyezve a pénzszerzés érdekében. A kereskedelmi tv-k nem számítanak külső támogatásra így a bevételből mindig új műsorokat kell kikísérletezniük még több zsé érdekében.

A Mónika show 2001 tavaszán indult, RTL klub egyik legsikeresebb műsorának tudhatja magát. Nagyon sok ember utasítja el,  mégis a legnagyobb nézettséggel bír :D . A legtöbb és legdurvább támadásokat kapta  talán amiatt mert a legszarabb réteg problémáit öleli fel és ezzel sokan azt feltételezik, hogy ahhoz a réteghez is szól . (Szerintem nem, szerintem ez csak mókázás értelmi fogyatékos embereken akiknek fele nem is igaz). 


 Nagyon jól megkeresték a tömegeket vonzó kulcsot: itt nem sztárokról van szó és szakértőkről, hanem emberekről a mindennapi problémáikkal. Spontánnak tűnik az egész DE a műsor Á-tól Cettig meg van rendezve.

Anno még kezdetekben Amerikában forgatókönyveket írtak ezeknek a műsoroknak és arra mentek hogy minél életszerűbb legyen az egész. Végül már nem számított hogy mi a téma, hanem magára a konfliktusokra helyezték a hangsúlyt :  a sokkolás lett a fegyver amivel a nézőket a képernyőkhöz szegezték. Minden egyes műsor lényege az volt, hogy az egyik félről kiderül valami titkos egyben sokkoló dolog és a műsorvezető rántja le a leplet természetesen az egészről. Ha úgy vesszük a Mónika show egy nagyon régről eredő televíziós kultúrának a folytatója, szóval emeljük meg a kalapunkat előtte :D. (A a stáb előtt). 


Mivel sablonokat alkalmaznak, olcsó eszközöket használnak és nem nagyon kell kreativitás az értelmiségi elit akik általában köpködik a műsort nem veszik észre, hogy ezek a programok társadalmi szempontokból igenis értékesek! :D példák: 

-A szereplők társadalmi hierarchiában elfoglalt helyét nem tudatják velünk (direkt) ergo ez demokratikus célt szolgál. 

- Miután a szereplők elmondják mi történt velük utána egymás nézeteit kezdik egyenlő félként kommentálni, amiből végül vita lesz : bizonyos társadalmi problémákat felölelő vita alakul ki, ami erkölcsi normákat is tüzetesebben tárgyal. (ez jó hiszen ez egy vitafórum. :DDD)

A Mónika show pedig aduász volt, mert pl Liptai Klaudia show-ja és Jakupcsek Gabriella show-ja Mónika mellett bukott el, ergo sokan lenézzük Mónikát, de mégis nagyot alkottak  a producerek és a forgatókönyvírók, ha azt vesszük :D. 

A felmérések szerint az ország lakosságának mintegy fele nézi a műsort, hetente legalább egyszer. Főként vidéki idősebb nők akik a legtöbbet nézik a felmérések szerint , bár a nézők 40% férfi. Az alacsonyabb iskolai végzettségű emberek többet nézik mint esetleg a felsőbb fokú végzettségűek. A show tematikusan szétbontva ebből áll:

-Másság és tolerancia
-Mentálhigiénia
-Szexualitás
-Iskola és nevelés
-Morális kérdések
-Megmagyarázhatatlan csodák
-Család és házasság


Érdekesség hogy Csézi Lajos csinált egy kísérletet, azt ide nem rakom át, hanem majd linkelem nektek az eredeti forrást , a társadalom több rétegét kérdezte ki a Mónika show-ról és elég érdekes válaszok érkeztek rá :D. Az a legjobb hogy a kutató  kihozta azt, hogy az értelmiségi réteg akik fennen hangoztatták mekkora szenny a műsor, igazából együgyűek  mert elsiklanak olyan dolgok felett ami nagyszerűvé varázsolja a műsort. :D

 "Az intellektuális fölény hangoztatása valójában csak „egy-ügyűséget” takar, amely vak másfajta tudásféleségekkel szemben, és ezért nem érti a lakosság mindennapi viselkedésének kulturális logikáját. Szükséges ezért, hogy a továbbiakban megismerjük a többi nézői típust is, azt a módot, ahogyan a „csendes többség” értelmezi a Mónika-show-t. ,,


Érdekes hogy a nézői típusok nem tagolódtak iskolázottság szerint, tehát aki Mónikát néz nem jelenti azt, hogy  az alul iskolázottak közül való. A legtöbb ember problémája a show-al az , hogy egykoron privátnak és tabunak szánt dolgokat most nagytotál főműsoridőben tárgyalnak ki emberek, a másik hogy nem az értelmiségi rétegnek készült : szakértőkkel meg minden fiszem-faszommal,  hanem átlagembereken keresztül folynak a dolgok. Talán emiatt lett alpári :D. Aki meg nem fogja fel hogy ez nem vér-komoly dolog, talán butább annál mint aki nézi (mert valóban aki fröcsögve lázad a műsor ellen az benyalta, hogy ez így bizony komoly itten, de NEM).

Érdekesség egyébként hogy a Joshi Bharat letiporta Mónika nézettségét, én máig nem értem miért, mert nekem Bharat kevésbé tetszett mint Móni :D.  Teljes sztori ITT.

Viszont ez mestermunka :D 


Az Egyesült Államokban a talk-show-k az 1960-as években jelentek meg, de az amerikai kutatók kezdetben nem tulajdonítottak nagy jelentőséget nekik. Csak az 1990-es évektől kezdték el tudományos igénnyel tanulmányozni őket mint a késő modern társadalmak újfajta populáris kultúráját Közép-Kelet-Európában a talk-show-k az ezredforduló táján terjedtek el, és egyelőre még politikai-ideológiai viták tárgyai. :D


Végül pedig Puzsér time-Balázs show !!!
 

5 megjegyzés:

  1. JERRY!! JERRY!! JERRY!! JERRY!!

    Igazi esti agyleszedáló volt- nyami...:D

    A legnagyobb: http://www.youtube.com/watch?v=4_k5j4fjB5g

    ...no meg vámpírági, zsíroskenyér meg a gelesztás, meg a mágnesespicsájú francikurva, idegbeteg gabi meg idegbeteg erzsi, az idegen nyelveken beszélő galaktikus kisnyugdíjasok, szintiboj és madam exotic, testvírem vagy oszt nevetel?? :D:D

    Azért sok érdekes dolgot termelt ki nekünk Mónika! MÓNI HIÁNYZOL!

    VálaszTörlés
  2. -Neo:

    Na zsír, igyekeztem hogy szedáljon :DDDDDDDDDDD Jaj: Tezsvérem vágy oszt nevetel???? :DDDDDDDDDD

    VálaszTörlés
  3. *nyáladzik*

    dark :DDDD

    VálaszTörlés
  4. A pesti prosti felett az a terminátoros felirat nagyon kemény!:P

    Egyébként egy rövid ideig délutánonként tolták a Jerry Springert, emlékszem unokatesómmal mennyit röhögtünk rajta.:) Egyébként minden lelkifurdalás nélkül mondom, hisz ordít, hogy mennyire meg van játszva benne minden. Szerintem az a "titka" az egésznek, hogy mindannyiunkban ott motoszkál valamennyi káröröm és valszeg azért röhögünk Vámpír Ágin és társain, mert tudat alatt megnyugtat bennünket, hogy vannak olyanok, akiknek még nálunk is szarabb az élete és ezek adott pillantban mennyire leégetik magukat ország-világ előtt. Ez elég cinikus rohadék elmélet, tudom, de nézzünk szembe a geci oldalunkkal!:)
    Ja, és valami olyasmit hallottam, hogy Ági már nem él, mert elcsapta egy kamion. Csipkés Zoli sztoriját meg gondolom vágjátok ti is.

    VálaszTörlés
  5. Bizony nem tagadom nekem is szerzett sok boldog percet a Maunika só viszont Jerry Springer-t mindig is rühelltem főleg miután megtudtam hogy zsidó xD
    Hiába voltak ezek megrendezve mégis ergyának tartottam az összes ilyet mert ez nem fő műsoridőbe való hanem késő estére. Nem egyszer baszták meg emiatt a retek klubot hisz nem bírtak magukkal ilyen téren!
    Amúgy röhej,de nagyon régen mikor elkezdődött a Mónika show eleinte még vicces szórakoztató dolgokról szólt meg elvont figurákról csak gondolom ez kajak nem növelte a nézettséget :)
    Végső soron nem bánom hogy megszűntek itthon ezek a förmedvények mert enélkül is töméntelen mennyiségű fos áramlik a tv-ből hát még úgy.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: