2012. június 10., vasárnap

Káin: A - Kapd be- jel kialakulása :D

 http://www.3inkedkings.se/wp-content/uploads/2012/04/3546394008_efce35642d_107817556.jpg

Üdv!

Na végre lett egy ötletem, ma kiderítem, vagyis inkább megpróbálom kideríteni hogy hogy alakult ki ez a közérthető jelzés. A világon mindenki ismeri a fuck-jelet szerintem ha elmennénk Afrikába és bemutatnánk egy csoport busmannak az biztos hogy egy jó adag nyílzápor elől fogunk szaladni pár másodperc után :D. Szóval ma fényt próbálok deríteni arra , hogy mi is ez valójában. 



  A Fuck jel története

 http://www.punkrockistnichttot.com/wp-content/uploads/2011/01/fuck-you.jpg

Elég nehéz ez a feladat de megpróbálok megbírkózni vele, érdekes módon a  wikipédia nem írt erről semmit. Már ilyen kérdezgetős oldalakon láttam hogy járja egy olyan legenda hogy az angol íjászoknak anno levágták a középső ujját hogy ne tudjanak lőni és az ellenfeleknek mutogatták,  hogy még megvan :DDD. Nem tudom ez mennyire igaz de eléggé epic. 

A jel elvileg már a 14. században is létezett, a 100 éves háború alatt is alkalmazták :D. A franciák azt üzenték az angoloknak hogy minden elfogott angol íjásznak levágják a középső ujját , aztán jött a csata és mikor nyertek az angolok,  vidáman mutogatták a franciáknak a középső ujjaikat ami elég lol bár lehet ez is ilyen nagyvárosi legenda téma :D. Sőt bizonyítottan fail mert a történészeket is felhergelte a dolog és utánanéztek és egy krónika sem ír ujjlevágós üzenetről, a hadifoglyokat nem volt szokás megcsonkítani , mert inkább pénzt kértek értük. Az íjjászok meg nem voltak annyira fontosak hogy összefogdossák őket hanem inkább lelőtték. 


Vannak akik szerint a mutogatás egyenesen az ókorból jön, és mondjuk ott tényleg szokás volt kézzel mutogatni :D . 2500 éves írásos bizonyíték támasztja alá hogy a az ókorban használták a középső ujj felemelését, egy görög költő malacvicceket írt akinek a péniszt a középső ujj felmutatása cserélte le. Az antropológusok szerint a nemi szervekkel való "fenyegetés,, az állatoktól átvett szokás: nem csak megalázta az ellenfelet hanem jelezte , hogy a szexuális alattvalója is egyben. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpUcs0AduitCR1PdLkf4Qvvb36n6ZQXC8JBZq8hrNCf8TePHL2UYLyJTPSrPYQuXzXGYSOYM0AWoe-nbfNcGkDDC44HuXmhGRpIsvFXYor_xP1E2ZO7aPVO-RunhGuEw7oDLzxYXPL1dHd/s1600/fuck-off.jpg

Egyik történész több írásos emléket tud mutatni amiben szerepel a digitus impudicus  -azaz a becstelen/illetlen ujj :D. Martialis költő írt ilyet:

" Nevess hangosan Sextillius ha valaki királynőnek szólít, és mutasd fel neki a középső ujjadat,,

Caligula pedig olyan kis perverz volt, hogy alattvalóit arra kényszerítette ne a kezét hanem a középső ujját csókolják meg (jjajj XD).  A középkorban nem írnak semmit, olyan mintha kiment volna a divatból, ismerték a szokást,  de a katolikus egyház helytelenítette (miért mit helyeselt egyáltalán?! O__O) mert a szenteltvízbe a jobb kéz középső ujját kell  meríteni (trololo XD). 


Érdekes hogy az ókorban többfunkciós volt,  hitvány elpuhult embert is jelentett, de ez volt a legnagyobb megvetés. Egyes forrásokban szemmel verés ellen használták, mondjuk tök érthető: 

Valaki kibaszott rondán nézett,  akkor bemutattak neki :D Ez a szemmel verés elleni rítus még ma is szokás :D. Egyesek pedig szexre való felhívásként alkalmazták ergo:  a pasitoknak félénkek vagytok szólni, hogy ideje lenne már, akkor csak mutassatok be neki :D. 

Fuck szó eredete

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSZ45Nk5mseYL4c9QGV5haTbdybDYu4rLDQGywf27z7zOrwkK_01u8al0Z6


Nos nem tudtam elsiklani efelett mert kibaszott vicces :D  Van egy oldal ami szerint a Fuck szó eredete onnan eredhet, hogy a középkori Angliában ha valaki gyereket akart el kellett menni a királyhoz engedélyt kérni hogy tosszon :D. Amikor dugtak ki kellett rakni az ajtóra egy táblát: 

 Fornication Under Consent of the King. (F. U. C. K.), azaz paráználkodás a király engedélyével. Innen ered a mai “fuck” angol szó.”
 
 Természetesen ez nem igaz,  hanem valami urban legendes oldalon volt, de nagyon jót derültem rajta :D. Mindegy a lényeg hogy a középkorban azért nem kellett a dugáshoz engedélyt kérni :D Elvileg germán eredetű szó a Fuck és nagyon sokáig tabu volt, le sem lehetett írni.  

Közben megtaláltam a wikipédián a középső ujj jelentését de még kevesebbet írtak róla mint azokon az oldalakon amiket összeharácsoltam :(

http://www.pitch.com/binary/9dd8/fuck_you.jpg

6 megjegyzés:

  1. Még egy olyan dolog, ami tudta nélkül is boldogan élnék, de mégis rohadtul érdekelt XD Köszönet a felvilágosításért :D

    VálaszTörlés
  2. -Ladysnow:

    Örülök hogy tetszett :DDD

    VálaszTörlés
  3. áááááááááááá ez nagyon sok mindent jelent!! Valahol dícséretet, köszönést stb stb..nagyon sok ilyen jel van, minden országban és nemzetben mást és mást jelent. Szerintem ez csak itt a modernizált világban jelenti ezt a sértést, bakker nem emlékszem melyik könyvben olvastam erről, hogy melyik kézjelzés mit jelent, de állati megdöbbentő a hozzájuk csatolt jelentések, hol pozitív hol negatív...na hátha eszembe jut! Pl ugye lefordított hüvelykujjnak is megvan a hozzá társított jelentése, mégis vannak olyan országok, ahol az jelenti a helyeslést! Bakker valami etika könyv szerűben olvastam, hogy hol mit nem illik xDD Na most ezen fogok gondolkozni!

    igen a fuck jelentése nagyon móka- ficek!

    Szenteltvízbe középső ujj!!!! ehhehee

    VálaszTörlés
  4. -Neo:

    Hát a történészek szerint már az ókorban is sértő volt :D De igen sok jelnek van sokfajta jelentése valahol a nem (fejrázás) az igen és még sorolhatnám :D

    VálaszTörlés
  5. Fasza cikk! Eszembe jutott erről egy hasonló sztori középkorból, amikor, hogy a gyerekeket megvédjék a rontástól, káromkodásokról nevezték el őket. Elképzelem, ahogy az apuka mondta a kisfiának: "Gyere ide Kurvaanyád! Megyünk a piacra."XD És vajon egy-egy faluban mennyi Geciputtony és Szarzsák élhetett?:)

    VálaszTörlés
  6. -Húsbavájó:

    Na örülök hogy tetszik a cikk :D Jaj neeee ez nagyon poén x'DDDD

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: