2012. április 18., szerda

nE0.cRYsis: The Face Corset

Sziasztok!

Ma egy angol művész kreációját fogjuk megismerni! A különlegességét és kreatívságát nemcsak a kitalált formákban találhatjuk meg, mivel egyedülállóan a történelemben az alkotó együttműködve az orvostudománnyal kifejlesztett a művéből egy forradalmian új orvosi segédeszközt, amelynek segítségével fájdalommentesebb a gyógyulási időszak az arcplasztikák és arccsontoncsolódások után!





Nahát, meg fogtok lepődni, de egy nagyon érett és "normális" felfogású, igencsak szimpatikus elveket valló fiatal ember munkásságával fogunk ma közelebbről is megismerkedni! Talán bizarrnak tekintik sokan maszkjait, mégis funkcióval ellátottak. Lássunk hát neki!




Talán még emlékeztek egy majd' két éves cikkemre, ami a "törött arcokról", a Gueules Cassées- ekről szólt, ők voltak azok a háborús arcroncsoltak, akiket a háborús koponyaroncsolásaikból próbáltak összefoltozni- a kor orvoslásához képest igen eredményesen! Aki lemarad kimaradt a cikk ITT ! 


Szóval ezek az emberek még valós problémák által kerültek orvosi szike alá, hogy képesek legyenek normálisabb életre, bár egy háború megélése és egy ilyen szintű roncsolás életre szóló nyomot hagy és nem csak fizikailag.

Ma nem róluk lesz szó, csupán a művészről, aki tőlük kapta az ihletet, és a modern korba emelte traumáikat, új külsőt adva neki.


A célja az volt, hogy közelebb hozza a sérült katonák személyes és sebészeti történeteit a szemlélő felé, hogy  az érthesse és érezhesse, min mentek keresztül ezek az emberek a harctéren, és a beszerzett roncsolást és az azt követő hosszú felépülési folyamatot, valamint az ezutáni úttörő műtéti beavatkozásokat öntötte művészi formába. 


Ugye ezek a sérültek a legtöbbször akkor szerezték be ezeket a sérüléseket, amikor kilátszott a fejük, vagy kinéztek a lövészárokból, de természetesen golyózáporok esetén is eltalálhatták őket arcon.


Archív családi fotókat használt fel, hogy a katonák arcáról készített fejszoborra készíthesse el az arcmaszkokat, valamint a családok emlékeit, milyen volt, amikor a szeretett családtag megtört és összeroncsolt, toldott- foldott emberként tért haza a hosszú műtétek sora után. Régi ruháikat vette alapul, mivel minden egyes sérült katona szétlyuggatott és roncsolt egyenruhája tartalmazza és magában hordozza a katona személyes történetét és tragédiáját.





Mivel a művész tanulta és ért a biológiához és a kémiához, s munkája során orvosokkal és sebészekkel is együttműködött, felfigyeltek az alkotások hasznosságára és használhatóságára. Tehát akarata ellenére ez irányba terelődött tovább a munkája szép lassan, hadi történészek és katonai kórházak vették fel vele a kapcsolatot, s az arc rekonstrukciójára kialakított fűzőit kezdték vele közösen tovább fejleszteni.

Pár kép más projektjéből, hogy lássátok,
nem egy tehetségtelen és fantáziátlan művész







Szóval azon kapta magát, hogy egyre kíváncsibb és egyre inkább érdekli ez a folyamat és a műtétek, s egyre inkább elmélyült a személyes történetekbe, mert az emberek az egész hadtörténelmet az arcukon viselték- kinek mi a hobbyja ugyebár- mondjuk ő még szép summát is kap e mellé, ilyen az, amikor az embernek a hobbyja a munkája! :D

Ez nagyon kemény ez a kép, ahogy mosolyogva futnak a nyakig bekötözött gyerkőcök
a vidám és kedves művész úrhoz- egyébként ő valóban tiszteli az embereket és hihetetlenül empatikus

HIÚSÁG



De persze az orvostudomány Paddy kutatásait legfőképpen a szépségiparban használják. Ő persze nem erre szánta, de készségesen együttműködik- megvan az a pénz ugye, amiért az eszméit föladja vagy eladja?? az ember. Paddy szereti a test egyéni játékait, ami a viselője szexepiljét jelenti, kis rés a két első szemfog között és társaik- ezek azok a kis különbségek, amik vonzóvá tesznek valakit és egyedivé. Az emberek szerinte a reklámok miatt szeretnének tökéletesek lenni, megteremteni a nem létező szépségideálokat, ezért néhányan bármire képesek, arra is hogy természet adta arcukat átszabassák- Paddy ezeket az embereket valójában nem kedveli, s felületes személyiségeknek tartja őket, mivel manipulálással akarják változtatni a külső megjelenésüket s magát a bőrüket maszkként és maszkká alakítják.

VALÓSÁG

Lent több képet is láthattok majd arcfűzőkről!
Paddy meglepő módon soha egyetlenegy arcfűzőt sem adott el, nem azért mert nem lenne rá kereslet, hanem mert nem tartja helyesnek, valamint nem szeretné, hogy valaki emiatt szerezzen sérülést. Az emberek sokszor ruhadarabként tekintenek az arcukra, amit hordanak, s azt a szexualitásukkal egybekötve- lásd BDSM és társaik- igényt tartanának az arcmaszkjaira. Szerinte egy maszk elrejti az ember személyazonosságát, s így extrémnek tűnő- ám orvosi célokra kifejlesztett arcfűzőit nem hozza kereskedelmi használatba- csupán rekreációs és rehabilitációs elemként használható!

Tehát a plasztikai sebészekkel együtt kidolgozza mindig az aktuális arcmaszkot, amit a műtött viselhet a plasztikai korrekciója után fájdalmai enyhítésére.

Ha ez hihetetlennek tűnik, elmesélem saját tapasztalatomat! Nekem is van egy fűzőm, traumás gerinc corset a neve, s valóban fájdalom enyhítésére szolgál! Nekem 3 gerinccsigolyám törött el, s már lassan 5 hónapja viselem ezt a fűzőt, ami széthúzza a csigolyáimat, hogy megfelelő távolságra kerüljenek egymástól- mivel összecsúsztak- s a terhet is eloszlatja a gerincem mentén és kissé tehermentesíti azt. Valóban, ha nincs rajtam, pár perc múlva fáj a gerincem- de ha ez rajtam van, nem érzem annyira a terhelését a hátamnak, nem feszül és nem fáj annyira. Nagyon szoros és mereven tart. Tehát valóban hasznos lehet arcon is, hiszen biztonságban tartja a varratokat és a hegeket, valamint az arc védelme mellet  elősegíti a gyorsabb gyógyulást és lelkileg is megnyugtató- én például megőrülök a gondolattól, hogy valaki hozzáérjen a gerincemhez! >_< Kurva érzékeny! Még ha nem is fáj annyira már a valóságban, a "lelki" lenyomata megmaradt és irtózom a gerincemtől, nehogy megint érezzem azt a zsigeri fájdalmat! :D

Szóval működik, faszántos és jó találmány!- s ugyan így biztosan beválnak ezek az arcfűzők is.

Egyébként kifejlesztett az orvosokkal közösen egy bioaktív üveget, mivel a szervezet szinte soha nem dobja ki magából ezt a természetes elemet, mint implantátumot. Ezek nem teherhordó elemek, így nem terhelt területeken alkalmazható- ugye arccsontsérülések korrekciójára, s ezeket építik be a betegek csontjához vagy annak helyére. A technikát ő fejlesztette ki, mivel eléggé szerinte "primitív" technikával alkalmazták ezt, öntötték és faragták, csiszolták az üveget, s ő pedig speciális többszöri viaszos és bronzos öntési technikákkal érte el a tökéletes végeredményeket. (Engem gipszbe öntöttek, és utána hőre lágyuló műanyaggal készült el a fűzőm- hát nem volt kellemes!!)







Nem akartam az írás közé a sok- sok képet,
ezért most sasoljátok, íme az a bizonyos arcfűző!



















MŰVÉSZET


Most pedig jöjjön a képáradat a művészetbe átemelt arcmaszkjairól, ami nem hétköznapi hordásra teremtetett, csupán néhány művészi sorozat erejéig. Továbbra se keressétek a boltokban üveg, PVC és biotextil maszkjait, mivel nem árusítja őket. Tehát ha akartok egy ilyet, egy tengerentúli utazásra lesz szükségetek, egy beszerzett arccsont roncsolódásra vagy egy plasztikai műtétre, s a megfelelő helyen és időben kell lennetek no meg jó sok pénzzel a bankszámlátokon!



















Remélem ma is hallottatok valami új információt, s gazdagabbak lettetek egy- egy új hatással! Nekem nagyon tetszettek a művei és az eszme is, amivel készíti őket, nem egy elszállt széjjeldrogozott arc, hanem egy igazán intelligens és empatikus művészt ismertem meg benne! És nagyon tetszik, ahogyan az emberi anatómiához áll, s nem él vissza a "tehetségével", nem árusítja boltokban, s nem perverzióból készíti mindezeket, hanem segédeszközként, valamint tisztában van az emberi természettel a képes meglátni a valódi természetes szépséget! 

4 megjegyzés:

  1. Ezek a maszkok valóban segítenek a gyógyulásban? Némelyik elég bizarrnak tűnik számomra, főleg azok amelyiknél a maszk leszorítja az ajkakat vagy el is mozdítja természetellenes módon (az egyik képen majdnem az állig nyújtja az alsó ajkat).
    "kamupók"

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, nem mindegyik, pár már ilyen tovább fejlesztett dizájner cucc...valószínűleg azokban a műanyagokban nem is szellőzik a seb meg a varrat. És valószínűleg az a szoros és sok fűzős- madzagos izé sem...bár ki tudja- lehet épp az kell, hogy ideig óráig így feszüljön. :S

      NEm tudom konkrétan melyik, az ami 100 %- osan segítő jelleggel készült, műtöttekről nem lehet találni képeket- valószínűleg pénzesek meg "celebek" és nem mutogatják a képeiket :D

      Mondjuk a természetellenes ajkakat sok hölgy preferálja- lásd kacsaszájú szilikon ajkak! :P Azok mondjuk pont ilyenek :D

      Törlés
    2. pl itt van az a lány akinek savat öntöttek az arcára, és rengetegszer műtötték:

      http://2.bp.blogspot.com/-LfdnsmvhR3s/TaceejfhJrI/AAAAAAAAFgA/ZUC70kYAjyc/s1600/Katie-Piper-20100109074903.jpg

      Törlés
  2. 14-15 évesen én is hordtam fűzőt a gerincferdülésem miatt.Emlékszem milyen rohadt kényelmetlen volt. Remélem neked nem kell sokáig hordanod a sajátod!

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: