2011. augusztus 18., csütörtök

"kamupók": A Meridiánok

Remélem a következő irományt ti is annyira érdekesnek fogjátok találni, mint amennyire én is. Az energia a testben a meridiánoknak nevezett csatornákban áramlik.

Az ember teremtése, betegségek megjelenése, kifejlődése és gyógyítása: minden elmélet és gyógyítás alapját a meridiánok képezik. A meridián az élet és a halál ura. Neki köszönhető a száz betegség kezelése.
Nei Csing



Hosszú kutatásai eredményeképpen az északi-koreai Pijongang egyetemen Kim Bong Han doktor a meridiánok létezésére következtetett. Szerinte a meridiánok olyan szövettani összetételt mutatnak, amely eddig ismeretlen volt, s ezért a többi tudós a meridiánokat képzeletbeli, imaginárius vonalaknak tekintette. Kim doktor feltárta, hogy a meridiánok funkciója és struktúrája teljesen különbözik a nyirok-, a vérkeringési és az idegrendszer funkciójától és szerkezetétől. A meridiánok páros és szimmetrikus csatornák. Átmérőjük 20 és 50 millimikron között van. A bőr alatt helyezkednek el, színtelen folyadékkal töltött hártyát alkotva. A főbb meridiánok egy-egy jelentős hálózatot hoznak létre, amelynek bizonyos elágazásai energiáival látják el a környező területeket; míg mások eljutnak a bőr felszínéhez is. Az akupunktúrás pontok olyan helyek, ahol a meridiánok elágazásai közel kerülnek a felszínhez.

Gyakran előfordul, hogy a különböző meridiánokból eredő elágazások egy pontban találkoznak. Ezek stimulálásakor egy időben több csatorna energiája befolyásolható. A meridián körül vérerek találhatók, amelyek a meridiánok elágazásai körül rendkívül sűrűvé válnak.

Sok kísérletezés után a tudósok megállapították, hogy a meridiánok energiája elektromos természetű. Ez a felfedezés egy "pontlokalizáló" műszer kialakításához vezetett, amelynek célja, hogy rögzítse a meridiánok elágazásainak felületi elhelyezkedését. Napjainkban a kínai kutatók azoknak az impulzusoknak a természetét kutatják, amelyeket a meridiánok közvetítenek. A nyugati kutatók pedig fel kívánják tárni a meridiánok és az önálló idegrendszer között nyilvánvaló létező kapcsolatokat.

A meridiánok hálózatának mint fiziológiai struktúrának létezése bizonyítja, hogy számos, a korábban még csak hipotetikus energetikai elvet most már megalapozottnak kell tekinteni. Miután Kim doktor és más kutatók kísérletileg igazolták, megállapíthatjuk, hogy feladata hatékonyan átadni a minden életmegnyilvánulás alapját képező nélkülözhetetlen, de láthatatlan energiát. A meridiánok természete sokkal finomabb, mint a szervezet mikroszkopikus összetevői és ez arra enged következtetni, hogy bennünk kell látnunk a hiányzó láncszemet, vagy azt a határt, mely a tiszta energiát és a mikroszkopikus anyag első megnyilvánulásait egymástól elválasztja.

Bár Kim doktor kutatásainak tulajdonítják, a meridiánok létezésének első bizonyítékaival már az angol Sir Thomas Lewis is szolgált 1937-ben. A British Medical Journal 1937. februári számában megjelent beszámolójában bejelentette, hogy "felfedezett egy ismeretlen idegrendszert", amely eltér a szenzoriális és a szimpatikus idegrendszertől. Ez az új rendszer nem idegekből, hanem finom fonalakból áll. Bár jelentését kollégái figyelemre sem méltatták, mégis ez az első nyugati igazolása a taoisták által évezredek óta ismert fiziológiai rendszernek.

A meridián szót a földrajzból kölcsönözték. Olyan vonalat jelent, mely egy sor előre meghatározott pontot köt össze. Tizenkét főbb meridián létezik. Minden meridián meghatározott pontot köt össze. Tizenkét főbb meridián létezik. Minden meridián összefügg az öt szerv egyikével, a hat kiválasztó valamelyikével és a szívburokkal, amit mi a "szív mesterének" nevezünk. A hat kiválasztó fogalma gyakran megzavarja azokat, akik nem ismerik a taoista filozófiát. Az öt szerv: a szív, a lép és hasnyálmirigy együttese, a tüdő, a vese és a máj. A hat kiválasztó: a vastagbél, a hólyag, a "hármas fűtő" (e régi kifejezés a belső elválasztású mirigyek rendszerét jelenti), az epehólyag, a vékonybél és a gyomor.

Minden főbb meridiánnak van egy belépési és egy kilépési pontja. Az energia a belépés pontján jut be, végigmegy a meridiánon, majd eltávozik. Minden meridián távozási pontja kapcsolódik a következő meridián belépési pontjához, egy másodlagos csatorna révén. Az energia áramlásának polaritása a meridiánban végig állandó, sohasem változik még akkor sem, amikor a bejárati ponton túl van. A meridián csatornák, amelyek összekötik és erősítik a szerveket és elválasztókat annak az energiának köszönhetően, mely bennük kering. Felvetődhet a kérdés, ha valamelyik szerv vagy elválasztó megbetegszik, azt jelenti-e, hogy leáll az energiafolyamat és képtelen saját ciklusát befejezni? Egyáltalán nem. Mert fenti tizenkét főbb meridiánon kívül van még nyolc "rendkívüli", vagyis különös meridián, ezek biztosítják az energia áramlását, ha ez valamilyen okból valahol megakad.

A nyolc különös meridiánt "mentő"-nek is nevezik, mert akkor kezdenek működni, amikor valamilyen rendellenesség következtében felborul a keringés. A taoisták a különös meridiánokat elvezető árkokhoz és a fő folyókat szegélyező gátakhoz hasonlítják (a folyók itt természetesen a fő meridiánok jelképezik). Az árkokat úgy alakítják ki, hogy azok az áradó folyó fölös vízmennyiségét elvezessék. Ugyanígy, nyolc különös meridiánban az energia áramlása nem állandó, hanem a fő meridián energiamennyiségétől függ.

A máj, a lép-hasnyálmirigy, vese energetikai csatornái vagy meridiánjai egy pontban találkoznak, a comb belső részén. A test egész felső részét ellátják energiával. Ha megfelelően masszírozzuk e pontot, stimulálni tudjuk az egész testet, a nemi szerveket is, mert ennek megfelelő ága átszeli a medencét. Ugyanúgy működik ellenkező irányban a meridiánok energiája, az epehólyag és a gyomor felé, a comb külső részén.

2 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy a tudományban is kezdi már végre felütni a fejét ez a téma... Nem sokban különbözik a két téma...

    VálaszTörlés
  2. Ez a könyv talán a '90-es évek elején láthatott napvilágot, szóval a tudományos felfedezésekről szóló beszámoló kissé réginek számít, de helytálló. Egy oldalon azt is állítják, hogy fényképezhetőek ezek az energia vezetékek (gondolom kínai találmányról lehet szó :]).

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: