2011. augusztus 25., csütörtök

Darkness: Egy esetem egy orvossal

Ma egy rövidebb cikkel jelentkeznék. Történt ugyanis a családunkban egy kis baj. A faterommal
történt egy kis baleset. Folyamatosan orvoshoz járkált, akik nagyon rossz dolgokat mondtak. Vérvétel eredmények mutatták ki nála, hogy baj van. Az egyik doki azt mondta, hogy jó úton halad afelé, hogy szívroham, agyvérzés meg hasonló dolgok áldozata lesz. Ezek a hírek eléggé le is sújtották a fatert, meg az egész családot.







Mindenféle gyógyszer szedésére ítélték és 2 havonta vérvétel meg vizsgálatok. Fater kissé meg is zuhant, ami persze érthető. Nagyon szereti a hasát és nem éppen az "egészséges" kaják a kedvencei. Bár mit is nevezünk egészséges kajáknak manapság... Na mindegy!

Ma délután elmentek anyámmal egy másik dokihoz. Aki ledöbbent. Van egy darab gyógyszer, ami rendbe hozza apámat. A doki le is döbbent, hogy aki először vizsgálgatta, miért nem írta fel azonnal ezt a bogyót. Néhány hónap alatt rendbe hozhatja és újra olyan lesz, mint a régi. Hamarosan fel is keresik a dokit és kérdőre vonják!:D De legalább most rendbe jött a hangulat itthon!


A hippokrateszi eskü

"Esküszöm a gyógyító Apollóra, Aszklepioszra és Hügieiára és Panakeiára és valamennyi istenre és istennőre, akiket ezennel tanúkul hívok, hogy minden erőmmel és tehetségemmel megtartom következő kötelességeimet: tanáromat, akitől e tudományt tanultam, úgy fogom tisztelni, mint szüleimet, vagyonomat megosztom vele, s ha rászorul, tartozásomat leróvom; utódait testvéremnek tekintem, oktatom őket ebben a tudományban, ha erre szentelik magukat, mégpedig díjtalanul; továbbá az orvosi tudományt áthagyományozom fiaimra és mesterem fiaira és azokra, akik az orvosi esküt leteszik, másokra azonban nem. Tehetségemhez és tudásomhoz mérten fogom megszabni a betegek életmódját az ő javukra, és mindent elhárítok, ami ártana nekik. Senkinek sem adok halálos mérget, akkor sem, ha kérik, és erre vonatkozólag még tanácsot sem adok. Hasonlóképpen nem segítek hozzá egyetlen asszonyt sem magzata elhajtásához. Tisztán és szentül megőrzöm életemet és tudományomat. Sohasem fogok hólyagkövet operálni, hanem átengedem ezt azoknak, akiknek ez a mesterségük. Minden házba a beteg javára lépek be, s őrizkedni fogok minden szándékos károkozástól, különösen férfiak és nők szerelmi élvezetre használatától, akár szabadok, akár rabszolgák. Amit kezelés közben látok vagy hallok – akár kezelésen kívül is a társadalmi érintkezésben – nem fogom kifecsegni, hanem titokként megőrzöm. Ha ezt az esküt megtartom és nem szegem meg , örvendhessek életem fogytáig tudományomnak, s az életnek, de ha esküszegő leszek, történjék ennek ellenkezője."

Orvosi eskü Magyarországon

"Én …………….. esküszöm, hogy orvosi hivatásomhoz mindenkor méltó magatartást tanúsítok. Orvosi tudásomat a betegségek megelőzésére, a betegek testi-lelki javára, betegségük gyógyítására fordítom. A hozzám fordulók bizalmával, kiszolgáltatott helyzetével visszaélni nem fogok, titkaikat fel nem fedem. Egyenlő figyelemmel és gondossággal gyógyítok minden embert. Tudásomat és gyakorlati ismereteimet állandó képzéssel magas szinten tartom, de ismereteim és képességeim korlátait is tudomásul veszem. Az orvosi működésemmel kapcsolatos etikai követelményeket tiszteletben tartom. Arra törekszem, hogy az orvostudomány, valamint a …………. Orvostudományi Egyetem jó hírnevét öregbítsem és megbecsülését előmozdítsam."

10 megjegyzés:

  1. Hogy hogy nem lepődök meg? Nekem már 3x tévesztették el a betegségemet előbb googleztam ki. A Magyar gyógyászat egy kalap szar. Örülök, hogy faterod jobban van.

    VálaszTörlés
  2. Persze, hogy egy kalap szar, mivel az elméleti képzés nagyon erős, de a gyakorlatira nincs pénz. (Ráadásul háziorvosnak a leghülyébbek mennek...) A jobb orvosok pedig már a rezidenséveket is külföldön töltik, hülyék lennének hazajönni, nem arra esküdtek fel és nem azért tanulnak több mint tíz évig, hogy szarért-húgyért gürcöljenek néha napokon keresztül minimális alvással. (A hálapénzt most ne keverjük ide, az egy egész más dolog, szocialista csökevény...)

    Darkness, remélem, apukád hamarosan jobban lesz azért.

    VálaszTörlés
  3. Meg sem lepődök és nem is tudok mit mondani a magyar egészségügyre.Ami itt folyik az szégyen:(

    Mindenesetre jobbulást apukádnak!:)

    VálaszTörlés
  4. -Névtelen: LOl nem egyszer én mondtam a háziorvosnak hova utaljon be és mit írjon fel. XD lehet orvosnak kéne mennem :DDDD

    VálaszTörlés
  5. Nekem nincsennek sztorijaim, mert szerencsére nagyon ritkán járok dokihoz, de a faterral történt dolgok miatt még annyiszor sem fogom betolni a képem.:D Na meg pláne, hogy a házidokim kicsit fura.XD

    Darkness

    VálaszTörlés
  6. Barátnőmet kezelte félre a házi doki , be volt gyulladva a szeme és rossz cseppet írt fel. Tegyük hozzá nem szemész... Ennek köszönhetően 2 hétig volt kórházban... Mondták után a a kórházba, hogy ha tovább folytatta volna a "kezelést" , meg is vakulhatott volna :S

    VálaszTörlés
  7. Nekem egyedüli rossz tapasztalatom a házi orvosommal kapcsolatban annyi volt, hogy amíg BKV-tam 5x fordultam meg nála egy év leforgása alatt. Egyszerűen mindig visszaestem a betegségbe ami megfázás/náthához hasonló tüneteket produkált. Nem csodálom, nem voltam elégedett magammal, ez ki is hatott rám csak sajnos a páciens élete és a tünetek között csak természet gyógyász von párhuzamot, amit a TB nem támogat...
    Ezt leszámítva csak szerencsém volt velük
    (3 műtét amiknek nyomuk sincs)

    VálaszTörlés
  8. Nekem is a háziorvosom a fasz. Egyébként magánorvosokhoz károk, mert félek a sima SZTK-s orvos elbasz valamit. Miért is fizetek hát TB-t? XD

    VálaszTörlés
  9. Nálunk a csapatorvos elég korrekt, pedig az edzés/meló miatt párszor már össze kellett foltoznia. Ha a saját rendelőnkben nem ment, vagy más bajom van, akkor kiutalnak az ÁEK-be, és ott általában előbbre vesznek minket és normálisak is, úgyhogy nincs para ilyen téren.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: