2011. augusztus 7., vasárnap

Darkness: Bodom tavi rejtély

Egyik kedvenc zenekarom neve adta az ötletet a mostani poszthoz. Ez a zenekar a Children Of Bodom, a cikk pedig a Finnországban levő Bodom tavi gyilkosságról fog szólni.

1960 június 4-én négy tinédzser (Maili Irmeli Björklund, Anja Tuulikki Maki, Seppo Antero Boisman és Nils Wilhelm Gustafsson) kempingezni az Espoo közelében lévő Bodom tóhoz. A környék békés és kihalt volt. Motoron már a srácok felfedezték a környéket. A két lány összeveszett a szüleikkel a kempingezés miatt. Nem sokkal korábban egy másik tónál történt gyilkosság miatt. A gyilkost elfogták, gondolták.



Miután megérkeztek és a sátrakat felállították, úsztak a tóban, majd egy közeli tó felé vették az irányt. 19:30 körül értek vissza. A tavat ekkor hagyták el az utolsó horgászok. Ők látták élve utoljára a négy fiatalt.

Hajnali 3 és 6 óra között alvás közben valaki megtámadta a sátorozó gyerekeket. A sátrat rájuk döntötte és a vásznon keresztül szúrta őket halálra. Főleg az áldozatok nyakát, fejét és a felső testét érték a szúrások. Az egyik lány 11 szúrást kapott a nyakára. Nils volt az egyetlen, akinek sikerült kimászni, de a gyilkos leütötte őt egy nagy kővel.

A gyilkos különböző dolgokat vitt el a tiniktől. Pénztárca, fürdőruha, személyes papírokat ilyeneket. Csupa olyan dolgot melyek nem adnak magyarázatot brutális gyilkosságra.

Másnap egy apa fürdeni ment a közeli strandra. Véletlenül vette észre a sátrat és a mellette fekvő Nils-t. Azonnal hívta a rendőröket, mentőket. Azonban mikor ők kiértek már halottak voltak. Egyedül Nils volt képes mozgatni a karját. 10 kés szúrás volt testén, valamint alsó és felső állkapcsa eltört. A fiatalok sírhelyei Vantaa-ban vannak.

Nils semmire nem emlékezett. Néhány hónappal a gyilkosság után hipnotizálták a túlélőt. Néhány részletet mondott, de ezek nem segítették a nyomozást. Azt mondta, hogy a gyilkos szeme izzott. (Children Of Bodom-nak több száma is van, amit a gyilkosság ihletett. Az izzó szem=Red light in my eyes. Az én személyes kedvenc nótám.) Nils egyébként miután magához tért, ennyit mondott: "Hogy szenvedtem autóbalesetet?"

A rendőrség nem haladt semerre. Több száz tippjük volt, de semmi más. Az egyik szemtanút is hipnotizálták (látott elsétálni valakit a tónál reggel 6kor.) De a hipnotizálás nem vezetett eredményre. A rendőrökön nagy volt a nyomás. A közvélemény ( a világ, ami ekkor Finnországra bámult) elégedetlen volt.

Az egyik fő gyanúsított a büfés volt. De ellene nem volt semmilyen bizonyíték. Egyik este piálás közben a haverjainak azt mondta, hogy ő tette. A haverjai akkor ezt nem értették. A büfés másnap belefojtotta magát a tóba. Később a rendőrség arra jutott, hogy a büfés nem lehetett.

A gyilkosság indítéka rejtély. Az egyetlen nyom egy 80X40-es párnahuzat. Valószínű, hogy a gyilkos fegyvert ebben vitte az elkövető. Sok szemtanú volt, akik láttak valakit hátulról de semmi több. A biciklisek és a horgászok is gyanúsítottak voltak. Sőt még Nils is. De végül a rendőrök rájöttek, hogy a sérülései olyan súlyosak, képtelenség az, hogy önkezével tette.

2003-ban a média újra elővette a gyilkosság történetét. Történt ugyanis, hogy a fő gyanúsított, Hans Assman eltűnt. A híres finn prof. ekkor írta meg a Bodom tó rejtélye című könyvét.

1960 júniusában egy Hans Assman nevű fickó ment be a kórházba. Ruhája csupa vér és zavarodott volt. Az orvosok felfedezték, hogy az nem a saját vére. Assman nem tudott finnül, így
nem tudtak kommunikálni...Az orvosok próbálták a rendőröket odahívni, de a sünik nem foglalkoztak velük. El voltak foglalva, ugyanis...:D

Később Assman elhagyta a kórházat. A rendőrség ki sem hallgatta egészen 2003 márciusáig. Ott arra jutottak, hogy Assmann-nak tuti alibije van.

40 éves nyomozás. 70 fő gyanúsított, több száz kisebb gyanúsított. 3700 embert hallgattak ki. Végül lezárták az ügyet, megoldatlanul...

8 megjegyzés:

  1. Milyen megnyugtató cikk, főleg, hogy egy tó mellett lakok, ami az erre élő emberek kedvelt öngyilkossági helye :D
    Amúgy mit takar a hipnotizálták kifejezés? Belőtték valamivel, vagy kiküldték hozzá az EzoTv ügyeletes csodatevőjét? Vagy ilyen pszichológiai dolog, mint mondjuk az alfa állapot?

    VálaszTörlés
  2. Én is szeretem ezt a zenekart és örülök, hogy a történet nem lett happy end :D

    VálaszTörlés
  3. a hero of war:
    Szerintem az AstroShow-s arcok hipnotizálták!:D Amúgy nem tudom pontosan mit is takar a hipnotizálás. Nem találtam rla semmit!

    Egyébként kemény, hogy a rendőrök sötétben tapogatóztak. És még ma sincs fogalmuk róla, hogy ki vagy mi tette!

    http://www.youtube.com/watch?v=XSMvD3suPD4

    Darkness

    VálaszTörlés
  4. Azért a hatvanas években nyilván nem voltak olyan fejlett bűnüldözési módszerek, mint manapság. Mennyi de mennyi emberölési ügy keletkezik nap mint nap, mindörökké megoldatlanul...
    Ez is csak egy a sok közül, még ha megrendítő is. Ez az izzó szem meg nyilván a dolog további misztifikálása érdekében született. Ha már egyszer nem tudjuk megoldani, akkor állítsuk be a gyilkost úgy, mint valami megfoghatatlan, misztikus lényt.

    Csak egy kínpadra való gyilkos, semmi több.

    VálaszTörlés
  5. hero, nem is mesélted a tót sem, meg az öngyilokokat sem. szégyelld össze magad.

    amúgy igen, az izzószemről nekem is rögtön az jutott eszembe, hogy hmm, nincs gyilkos, akkor nyilván egy chupacabra csinálta! :) hüphüphüprendőrtrükk.

    VálaszTörlés
  6. lol, ez a "tót" ez para volt, még tőlem is, tehát, tavat. D:D:D

    VálaszTörlés
  7. Zombie: Több is veszett Reachnél :D

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: