2011. február 11., péntek

"kamupók": Fóbiák és félelmek

Nos, ígéretemet betartva ma a spiritualizmus egyfajta szimbólum rendszerével ismertetlek meg benneteket. A betegségekről még az emberiség fejlődésének egy korai szakaszából származó szimbólum rendszert alkottak, amikor még az emberek között próféták és messiások járták a Föld úttalan útjait. Szájhagyomány útján maradt fent leginkább és később beleolvadtak a különböző nyelvcsoportok mindennapos beszédébe a különböző elnevezések. Manapság leginkább a homeopátiás kezelések kapcsán botolhat bele az ember. A szimbólum rendszer egyik fontos alapja, hogy az emberi lelket nem választja külön a fizikai testtől, hanem részének tekinti, valamint a fizikai síkon megjelenő betegségeket, a lélek "betegségének" jelzéseként fordítja le. Ahány ember annyiféle magyarázat lehetséges, a könyv amiből idézek egyik német írótól és csapatától, kollégáitól származik. Az úr neve Ruediger Dahlke. A könyv pedig "A betegség mint szimbólum" címet viseli. Nekem bejött a fóbiámra írt lelki konfliktus. Enspannt sich...

Félelem

Testi szint: elsősorban a torok tájékán (bekebelezés, kapcsolat, kommunikáció) és a lélegzetvételen (kicserélődés, a polaritás törvénye) észlelhető.
Tüneti szint: szűkség (latinul angustus = szűk, a németben az Angst = félelem), a félelemtorokszorító érzés, azaz akadályozza az embert a szabad légvételben; menekülési kényszer; gyakran feldolgozatlan születési traumára vezethető vissza (a szülőcsatorna mint az első és legősibb szűk "folyosó", amelyen a születő gyermeknek keresztül kell "verekednie magát").
Feldolgozás: amennyire csak lehetséges, beengedni magunkat félelmeinkbe, amíg azok már elveszítik félelmetes erejüket, bátran nevükön kell nevezni őket ("Kimondva megszűnik a rettenet!" - Babits Mihály), azok a szűk érzetet nyílttá, tágassá varázsolják; önszántukból teret adni félelmeinknek; a szűkség érzésével szembenézni: kötött légzés (hasonló a rebirthingtechnikához); arccal a félelem felé fordulni; újból átélni a születés pillanatát és tudatosan beépíteni azt az életünkbe (reinkarnációs terápia); támaszt találni: az anyaméh nyújtotta védettség helyettesítése: ősbizalom kialakítása (csúcsélményeken, az egység megtapasztalásán keresztül); önkéntes "szűkség"= koncentráció (sok szempontból); tudatosan megkapaszkodni (amit aztán tudatosan elengedéssé lehet alakítani): kapaszkodásterápia.

Feloldás: a lényegesre, pillanatra koncentrálni; a pillanatnak élni, mivel a félelem a múltból vagy a jövőből táplálkozik; távolabbi cél az ellenpóluson; a szűkség állapotában egyre kinyílni, teret hagyni és szabaddá válni; tágasság.
Ősprincípium: Szaturnusz-Plútó.

Fóbiák

Tüneti szint: gyakran teljesen más (korábbi) időből származó tapasztalatok és az azokhoz tartozó viselkedési minták veszélyeztetik a jelent: az időérzék elvesztése, mint a -> Neurózisnál; krónikus szorongásos állapot, amelynek irreális eredetével általában tisztában vagyunk, de a számunkra átláthatatlan szimbolikus összetevők miatt nem tudjuk irányítani; többek között:
1. karcinofóbia (a rákos megbetegedéstől való félelem; -> Rák); felismerni és elismerni a bennünk lévő pusztító erőket; megismerkedni a sötétség két istennőjével: Hekatéval és Kálival;
2. magasságiszony (a félelem a zuhanástól, -> Tériszony): megtalálni és elfogadni önmagunkban a (Paradicsomból való kiűzetésből származó) archetípusos, ősi félelemet.
3. állatfóbiák és a bennük rejlő feladatok felismerése: a kígyóban saját kígyólelkünket (csábítás a polaritásba, kísértés); a pókban a saját póklelkünket (alattomos csapdák állítása, a nyílt harc elkerülése, mások erejének kiszívása); a kutyában (farkas) a tudat alatti agressziónkat (dühös ugatás, vicsorgás), a patkányban (a mocsok, a szenny szimbóluma) piszkos tendenciákat (pestissel való megfertőződés); az egerekben a villámgyors mozgást, a kontrollálhatatlanságot, az erotikus puhaságot, a mindenhova behatoló, kéregető tolvajt (mások asztaláról és tartalékaiból élősködő).

4. eritrofóbia (elpirulástól való félelem): elsősorban a szemérem, valamint a szexuális vágy elfogadása; felismerni a saját kisebbségi és függetlenségünket mások véleményétől.
Feldolgozás: (általánosan): megtalálni és elfogadni a tudattalanul bennünk rejlő félelmetest és borzongatót; időtévesztés esetén tisztázni önmagunkban, hogy a rossz tapasztalat melyik idősíkból származik, reinkarnációs terápia alkalmazása.
Feloldás: megbarátkozni ezzel a lélekrésszel és az ide kötődő energiát más területek számára felszabadítani.
Ősprincípium: Szaturnusz (félelem szorítása általában)-Plútó.

Agorafóbia

Tüneti szint: a páciens fél kimerészkedni a "széles nagyvilágba"; félelem a nagy és szabad terektől szellemi-lelki síkon.
Feldolgozás: tudatosítani magunkban az utolsó születési fázist: kilép a szűkből a tágas térbe (elveszettség a világban); tisztába jönni saját tudati szűkösségünkkel; saját kicsinyességünk elfogadása; azon tény befogadása, hogy mindannyian homokszemek vagyunk a kozmoszban; homokszemként a ránk eső feladatrész teljesítése; a lényegre koncentrálni; saját szűk felségterületünk, a minket körülvevő négy fal biztosítása; az üresség és tágasság elfogadása saját életünkben.
Feloldás: kibékülés a kényszeres szűkösséggel, biztonságra lelni a legszűkebb körben; bevallani magunknak és elismerni a tényt, hogy "egyedül vagyunk széles e világon"; az ellenpóluson, vagyis legbelül, lelkünk mélyén egyre tágabb teret nyerni, kinyílni; saját helyünket megtalálni a világban, saját otthonra lelni; távolabbi cél: (f)elismerni, hogy igazi otthonunk nem e világi.
Ősprincípium: Szaturnusz-Jupiter.

Éjjeli szorongás

Tüneti szint: a félelem már az alkonyat idején kezdetét veszi, mivel ez jelzi a (sötét) éjszaka közeledtét és egyben szimbolizálja, hogy a fény nyugovóra tér; az éjszaka szimbolikusan a női oldalt, a világos nappal árnyékát jeleníti meg, ami félelemmel tölt el minket; az árnyékbirodalom sötétségében kiszolgáltatottnak érezzük magunkat; a tehetetlenség érzése önmagunk árnyoldalaival szemben, amelyek most - mivel az éjszaka képzetéhez társulnak - felszínre törnek.
Feldolgozás: ismerjük be, hogy a sötét napszakok - és a valóság maga is - problémát jelent, ne áltassuk magunkat és ismerjük el, hogy az árnyékbirodalom az éjszakához tartozik; alkalmazzunk árnyékterápiát önmagunkon: tanuljuk meg meglátni és elfogadni önmagunk sötét oldalait.
Feloldás: merítsünk bátorságot sötét oldalaink leleplezéséhez, ismerjük fel ennek jelentőségét, értékeljük és fogadjuk el gyengeségeinket.
Ősprincípium: Hold-Szaturmusz-Plútó.

Félelem a ráktól

Tüneti szint: szorongó és nyomasztó gondolatok (gyakori a családban történt rákos megbetegedések következtében), az élettől való félelem = halálfélelem; félelem az élettől és a szenvedéstől; még fel nem szabadult szinteken nagy elvárásokat támasztunk saját életünkkel szemben; öntudatlanul arra vágyunk, hogy életünk zátonyra fusson.
Feldolgozás: vizsgáljuk meg saját rákmodellünket (szociális alkalmazkodási modell, normopátiás szerkezetek) és járjunk a saját utunkat; valósítsuk meg a saját (élet)utunkkal szemben támasztott követelményeket; ismerjük fel, hogy minden élet szenvedés (Buddha).
Feloldás: békéljünk meg saját mulandóságunkkal, ismerjük fel, hogy az élet és a halál összetartozik: mint a fény és az árnyék (Tibeti és egyiptomi halottas könyv), éljünk saját akaratunk és meggyőződésünk szerint.
Ősprincípium: Plútó/Szaturnusz.

Félelem a repüléstől

Tüneti szint: félelem a lezuhanástól; félni az (anya)föld elhagyásától és a földhöz való ragaszkodás elvesztésétől; félni a levegőbe emelkedéstől; félelem a magas repüléstől; félelem a szűk helyektől (a repülő belseje fel tudja idézni a megszületés előtti pillanat szűkösségét).
Feldolgozás: határozottan, két lábbal állni a földön; erről a biztonságos helyről barátságot kötni a levegő elemmel; elhagyni a bizalom és a megszokottság biztonságos talaját; "magasröptű" és fantáziadús gondolatok; újra átélni a születési traumát (pszichoterápiás segítséggel) és megbékélni vele.
Feloldás: felismerni az esést, a zuhanást, mint ősi, emberi tulajdonságot (angyalok zuhanása, Lucifer bukása), és elfogadni folytonosan fenyegető veszélyként, amellyel együtt kell élni.
Ősprincípium: Szaturnusz-Uránusz.

Klausztrofóbia

Tüneti szint: szélsőséges félelem a zárt, szűk terektől: a kilátástalanság tudatosulása; a még fel nem dolgozott születési helyzet újból megelevenedik.
Feldolgozás: születési trauma feldolgozása (pl. reinkarnációs terápia, légzésterápia segítségével); a szoros állapot mellett ismerjük meg az anyaméhet tágabb vonatkozásban is; foglalkozzunk a félelem és a szorultság mélységeivel, amíg az tágassá nem válik; a védettség és fogva tartottság állapotaiban ismerjük fel a közelség pozitív vonatkozását.
Feloldás: tekintsük az életet születések láncolatának, amelyet "egyiket a másik után" alapon kell megélnünk; minden szorult helyzetet követően nyíljunk meg a tágasabb megoldások felé, amelyek új kilátásokkal gazdagíthatják életünket.
Ősprincípium: Plútó.

Szerettem volna még írni a függőségekről is, de azt majd egy legközelebbi alkalommal, egyenlőre elégedjetek meg ennyivel. Sok fóbia nem szerepel a könyvben, de egy kis utána gondolással rá lehet jönni, hogy valójában mi lehet a gond.

5 megjegyzés:

  1. Ez nagyon tetszett! Majd még átrágom párszor, hogy jobban megmaradjon. :)

    VálaszTörlés
  2. Vidám dolgokról ki fog írni végre egyszer?

    VálaszTörlés
  3. Mintha csak verset elemeznék :)
    Mélyek a gyökerek. Ősprincípium csak jelzésként szolgál?
    Éles váltás fóbiák után máris a függőségekről írni :D de jöhetnek.

    Madame C.

    VálaszTörlés
  4. Csak gondoltam abból is van sokféle ezért írnék a könyvben megtalálható függőségek elemzéséről.
    Az Ősprincípium fogalmáról sincs semmi elképzelésem ugyanis nem vagyok asztrológus :)
    J.D kérésére majd előrukkolok valami vidámabb témával is. Bocs ha még mi is lehangoltunk...

    VálaszTörlés
  5. Az éjjeli szorongás nekem kiskoromból ered, hogy láttam és hallottam dolgokat így lettem amúgy insomniás. azóta sem alszom -.-" A félelem a ráktól tökre passzol, nekem a nagymuterom volt rákos és rá voltam bízva és durva dolgokat láttam akkor. azóta ez a legnagyobb parám :-/

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: