2011. február 14., hétfő

Bleeding Moonlight: Valentin-nap

Sziasztok!!



Mivel a mai napon ünnepeljük eme társadalmat megosztó ünnepet, úgy gondoltam, talán érdemes róla néhány szót ejteni.




Szent Bálint legendája II. Claudius császár korára nyúlik vissza, ugyanis ez idő tájt ítélték el, majd végezték ki keresztény hite miatt. A történet szerint halála előtt visszaadta a börtönőr lányának szeme világát hite erejének segítségével, majd a kivégzése napján, február 14-én egy levéllel búcsúzott a lánytól, melyet így írt alá: A Te Bálintod..

Élete során számtalan fiatalt adott össze, akiket a kertjében termő virágokkal ajándékozott meg a keresztény szertartás után. A császár haragját valószínűleg azzal vívta ki, hogy az egyszerű polgárokon kívül a katonákat is megeskette szívük választottjával, amit az akkori császári törvények nem tettek lehetővé.
Franciaországban, és Angliában a XXIV. században választották a jegyesek, és házasok védőszentjének.

Hazánkban leginkább az itt élő németek körében volt népszerű Szent Bálint személye, viszont a magyarok is ismerték; pl. a nyavalyatörésre (epilepsziára) hajlamosak gyakran viseltek Bálint-, vagy frászkeresztet.
A népi hiedelem úgy tartja, hogy a verebek ezen a napon választanak párt, valamint a vándorló vadgalambok is ma térnek haza.

Ennek az ünnepnek természetesen volt hasonló pogány előzménye, ugyanis korábban ezen a napon ünnepelték a Lupercalia, illetve Februa elnevezésű ünnepet is. "A Lupercalia tisztító szertartásokból és termékenységi rítusokból állt, hogy kiengeszteljék a farkas alakú, rosszindulatú Lupericus istent. A papok ekkor a februa nevű kecskebőr szíjakkal ostorozták a fiatalokat, főleg a nőket, hogy a rituális verés tisztulást és termékenységet hozzon." (ettől azért jobb a bonbon xD)
A pogány időkben ezen a napon a fiatal lányok Juno templomába mentek egy szerelmi jóslatért, mely segítségével meglelhetik az igaz szerelmet.

Tehát a pogány ünnepet egy keresztény váltotta fel más néven, a szokások pedig összeolvadtak. Nagyjából az 1990-es években mi is átvettük a Valentin-nap elnevezést, és a hozzá kapcsolódó mai szokásokat is, amiket most nem sorolnék fel, mert a szörcsimörcsi izémizéktől elkezdve a méregdrága halott virágokig kissé hosszú a lista..


Én személy szerint nem ünnepeltem, és nem is igen fogom ezt a napot. Abszolút lehúzásnak tartom virágvásárlás szempontjából, és az e naphoz kötődő legenda is hitelét veszti számomra azzal, hogy természetesen ennek is volt egy pogány változata. Azt viszont meg kell hagyni, hogy a történet szép, romantikus, tragikus, minden benne van, amit kajál a nép....
Természetesen mindenki maga dönti el, hogy mivel ajándékozza, vagy egyáltalán megajándékozza-e kedvesét ezen a napon, ha lehet egy ötletem, én mindenképpen a szexet javasolnám, ugyanis annál szebb ajándék szerintem nem létezik, mint az érzelmek fizikai beteljesülése :)

9 megjegyzés:

  1. És még J.D panaszkodik, hogy nincsenek "pozitív" hangvételű irományaink :D
    Köszönjük Moonlight. Személy szerint én sem ünneplem pontosan a fentebb is említett lehúzós rész miatt. Meg különben is, én csupán amcsi filmeken keresztül értesültem a létezéséről ami rögtön ellenszenvet váltott ki bennem ez iránt az "ünnep" iránt...

    VálaszTörlés
  2. Jessssz! :)

    Patakozzon a punciszaft és robbanjon az univerzum! :DDD

    VálaszTörlés
  3. Valentin nap: Virág-1500, Vacsora-7000, Italok-3000, Hotel-20000! A nézés, amikor elmondja, hogy épp menstruál: felbecsülhetetlen

    VálaszTörlés
  4. @"kamupók": -nagyon szívesen, néha ilyen is kell :D
    Épp az amcsi filmek miatt is tartottam érdekesnek a történelmi megközelítést, mert az egy kaptafára készült alkotások nem a megfelelő tájékoztatást szolgálják..
    Miután megtudjuk egy dolog hátterét, eldönthetjük magunkban, hogy mennyire állja meg a helyét, illetve mennyire hiteles, de így, hogy sosem kapunk megfelelő információt a "vegyéplüsstmeghalottvirágot" című piaci manipuláción kívül, nem sok az esélyünk egy objektívabb kép kialakítására. És ez csak egy példa a sok közül....

    @Janezz Darko: -ezen a szövegen übernagyot röhögtem, pedig nekem újabban nehéz vicceset mondani :DDDD
    Köszi :)

    VálaszTörlés
  5. Jól van Srácok, úgy látom mindegyikőtök levonta a megfelelő következtetést.:D

    A cikkel kapcsolatban szeretnék feltenni egy komoly kérdést...mi az a "szörcsimörcsi izémizé" ???? :D *wíí*

    Janezz:

    Egyik előző kommentedre reagálva...hátukról ne közelíts, mert megijedek és szó szerint kiugrom a bőrömből. xD De amúgy ölelhetsz.

    VálaszTörlés
  6. @Lestat: -az tényleg kellemetlen, nade akkor legyél kreatív..ott van pl. a "fakanál" :DDDD
    És bocsánat a közepesen gyenge szóviccért :)

    @Charlotte:
    http://www.petpeoplesplace.com/petstore/pet-image-large/japan-shrimp-sushi-mini-cushion-cute-plush-throw-pillow_280454040540.jpg

    Na ez pont az. Abszolút WTF kategória. A linkben ugyan benne van, hogy mi ez, de az agyam ezt már nem képes értelmezni. Vagyis a miértjét. Vicces, de borzalmas. Annyira szar, hogy már SZINTE jó :DDDD

    VálaszTörlés
  7. Bleeding Moonlight :

    Jáájjjj. xD Ez meg mi??? :D Tényleg a "szörcsimörcsi izémizé" a legjobb kifejezés rá.:)

    VálaszTörlés
  8. Mi két éve vagyunk együtt a párommal és nem ünnepeljük, mert annyira közhelyes és elcsépelt. Nem kell egy kijelölt nap ahoz, hogy az ember meglepje azt akit szeret.

    VálaszTörlés
  9. @Bleeding Moonlight: Az igazi katona térdig vérben is harcol;))

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: